Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κλίμα: WWF, απογοήτευση από τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της κλιματικής αλλαγής

?λλη Ελλάδα

Δελτίο Τύπου
23 Ιανουαρίου 2008

Απογοήτευση από το πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κλιματικής αλλαγής



Βρυξέλλες, Αθήνα: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια δέσμη προτάσεων που θα οδηγήσουν μόνο σε 20% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξος, και να φτάνει σε μείωση εκπομπών της τάξης του 30%. Αυτό θα ήταν σύμφωνο και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μάρτιος 2007), αλλά και με την ανάγκη να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου,  επισημαίνει το WWF.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, θα έπρεπε να σχεδιάζει τις πολιτικές της με όραμα την επιτυχία των διεθνών διαπραγματεύσεων για γενναία μείωση των εμπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος για 20% μείωση όχι μόνο υπονοεί μικρή έως καθόλου συμμετοχή από τις άλλες βιομηχανικές χώρες, αλλά δεν είναι καν σύμφωνος με τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στο Μπαλί τον περασμένο μήνα (μειώσεις εκπομπών για τις αναπτυγμένες χώρες που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 40% έως το 2020). Για τον λόγο αυτόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βελτιώσουν δραστικά τα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια σχετικά αδύναμη πρόταση και δυστυχώς κανένα κράτος δεν υποστήριξε πιο φιλόδοξους στόχους» τονίζει ο δρ Στέφαν Σίνγκερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την κλιματική αλλαγή του WWF. «Η Ευρώπη έχει πετύχει ήδη μείωση των εκπομπών κατά 10% σε σχέση με το 1990, και επομένως ο στόχος του 20% για το 2020 φαντάζει εξαιρετικά αδύναμος. Αυτή η προσπάθεια είναι τουλάχιστον ανεπαρκής μπροστά σε μια απειλή, που μπορεί να οδηγήσει στο λιώσιμο των πάγων της αρκτικής και στη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της αύξησης των πλημμύρων», προσθέτει ο Σίνγκερ.

Η Επιτροπή πρόκειται να δώσει και πάλι απλόχερα δικαιώματα σε όλες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις, που μετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων. Το WWF συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για πλήρη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών, ως έναν αποτελεσματικό τρόπο ανταμοιβής των καθαρότερων εγκαταστάσεων. Με την πλήρη δημοπράτηση των εκπομπών θα γίνει εφικτή η συλλογή πόρων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βιώσιμης και καθαρής ενέργειας, καθώς και της προσαρμογής των φτωχότερων χωρών στην κλιματική αλλαγή. 

Από την άλλη, το WWF καλωσορίζει τον στόχο που ορίζει ότι το 20% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στην Ευρώπη θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, συμπεριλαμβανομένου και του στόχου για 10% συμμετοχή των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών. Τα βιοκαύσιμα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να ωφελήσουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το προτεινόμενο σύστημα πιστοποίησης, ωστόσο, χρειάζεται να ενισχυθεί,  ώστε να διασφαλίζεται ότι η παραγωγή των βιοκαυσίμων θα γίνεται με περιβαλλοντικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Το πακέτο μέτρων προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της στους τομείς που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας ρύπων κατά μόλις 4% έως το 2020, πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Επιπλέον, επιβάλλει στη χώρα μας να καλύψει το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Αν δεν ξέραμε τις κακές επιδόσεις της Ελλάδας, θα λέγαμε ότι οι στόχοι του ενεργειακού πακέτου είναι εξαιρετικά εύκολο να επιτευχθούν από τη χώρα μας. Πλέον, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και να προτείνει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους, αποδεικνύοντας ότι όντως νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή» σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. 

Το WWF καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαίο Συμβούλιο να συζητήσουν τις διάφορες προτάσεις χωριστά και όχι ως «ενιαίο πακέτο», καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις.  Αν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο «ενεργειακό πακέτο» συζητηθούν ταυτόχρονα -για να προσυπογραφούν από τα Κράτη Μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο- η διαδικασία λήψης απόφασης μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από 2 χρόνια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή της τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2009, οπότε και θα εκλεγούν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να επιδείξει τον ηγετικό ρόλο που της αρμόζει στην πλέον κρίσιμη παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπενχάγη.

Περισσότερες πληροφορίες
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, d.karavellas@wwf.gr
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς, 210 33 14 893, 6974 334442, a.plitharas@wwf.gr


Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας των προτάσεων του «ενεργειακού πακέτου».

Συνοπτικός πίνακας επί των προτάσεωντου «ενεργειακού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μείωση εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου
Στόχος µείωσης των εκποµπών για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020
Μείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου κατά 20% σε σχέσηµε το 1990
Στόχος µείωσης των εκποµπών για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, µέσα από το σύστηµα εµπορίας-21% έως το 2020 σε σχέση µε τα επίπεδα του 2005
Στόχος µείωσης των εκποµπών για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, στους τοµείς που δεν καλύπτονταιαπό το σύστηµα εµπορίας-10% έως το 2020 σε σχέση µε τα επίπεδα του 2005
Στόχος µείωσης των εκποµπών για την Ελλάδα το 2020, στους τοµείς που δεν καλύπτονται από το σύστηµα εµπορίας- 4% έως το 2020 σε σχέση µε τα επίπεδα του 2005

Ανανεώσιµες πηγές ενέργειας
Στόχος για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 20% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ΑΠΕ
Στόχος για την Ελλάδα το 2020 18% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ΑΠΕ

Υφιστάµενη κατάσταση στην Ελλάδα σήµερα
Μόλις 5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ 9% του ηλεκτρισµού προέρχεται από ΑΠΕ (συµπεριλαµβανοµένων και των µεγάλων υδροηλεκτρικών)
Δεν προβλέπεται να επιτευχθεί ο στόχος της χώρας για τη συµµετοχήτων ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισµού το 2010

Σύστηµα Εµπορίας Δικαιωµάτων Εκποµπών
Λειτουργία του συστήµατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2008 – 2012
Μείωση ορίου συνολικών δικαιωµάτων εκποµπών κατά 6,8 % σε σχέσηµε το 2005
Προαιρετική δηµοπράτηση έως και 10% των δικαιωµάτων
Νέες προτάσεις για τις περιόδους λειτουργίας του συστήµατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση µετά το 2013
Ενιαίο όριο συνολικών δικαιωµάτων εκποµπών καθορισµένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι σε εθνικό επίπεδο. -21% έως το 2020 σε σχέση µε το 2005 Σταδιακή δηµοπράτηση των εκποµπών για τις εγκαταστάσεις που µετέχουν στο σύστηµα. Δηµοπράτηση του 100% των δικαιωµάτων που αντιστοιχούν στο τοµέατης ηλεκτροπαραγωγής

Υφιστάµενη κατάσταση στην Ελλάδα σήµερα
Απόρριψη του 2ου ελληνικού σχεδίου κατανοµής για την περίοδο 2008 - 2012 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαίτηση µείωσης ορίου συνολικών δικαιωµάτων εκποµπών κατά 2.95 % σε σχέση µε τιςεκποµπές του 2005 (8.5% σε σχέση µε την αιτηθείσα από την Ελλάδα ποσότητα) . Δηλαδή οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, που µετέχουν στο σύστηµα εµπορίας, έχουν δικαίωµα να εκπέµψουν συνολικά 69,1 εκ. τόνους ετησίως (Οι πραγµατικές εκποµπές αυτών των επιχειρήσεων το 2005 ήταν 71,2 εκ. τόνοι)
Ακόµα δεν έχει δηµοσιευθεί το τελικό σχέδιο κατανοµής δικαιωµάτων εκποµπών στις 150 υπόχρεες επιχειρήσεις για την εν λόγω περίοδο.
Δωρεάν διανοµή δικαιωµάτων.
Κακές επιδόσεις στο τοµέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Δείτε περισσότεραhttp://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=103




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"WWF, απογοήτευση από τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της κλιματικής αλλαγής" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα