Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Sea Diamond, το θέμα του ναυαγίου στη Βουλή

ΘήραΣτον απόηχο των προσπαθειών του Αρχιπελάγους για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Eπιμέλεια: Λευτέρης Τρικιριώτης - Αρχιπέλαγος

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Αρχιπέλαγος για την επικινδυνότητα του ναυαγίου του Sea Diamond, το ζήτημα έφτασε στη Βουλή.

Ως απόροια της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, με πολύμηνες συντονισμένες ενέργειες  και μέσω του τελευταίου σχετικού δελτίου τύπου που απέστειλε το Αρχιπέλαγος σε χιλιάδες πολίτες με θέμα : «Ναυάγιο του Sea Diamond, 8 μήνες μετά : Μήπως τελικά ο γιαλός ήταν στραβός;» η βουλευτής  Πασόκ κα. Χ.Αράπογλου υπέβαλλε στο κοινοβούλιο την ακόλουθη ερώτηση στις 28/11/2007 με αριθμ πρωτ 2575.

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργο Βουλγαράκη

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την ανέλκυση του ναυαγίου του "Sea Diamond", οκτώ μήνες μετά τη βύθισή του στη Σαντορίνη. Το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου συνεχίζει να παραμένει στο βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών. Η έντονη ηλεκτρόλυση επιταχύνει τη διάβρωση των διαφόρων τμημάτων του ναυαγίου (σκελετός πλοίου, δίκτυα σωληνώσεων, δεξαμενές, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.ά.), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, διαρροή και απορρόφηση τοξικών ουσιών από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς θα έχουν διαλυθεί οι δομές που τα συγκρατούν.

Σύμφωνα με τον  διευθυντή και υπεύθυνο Δράσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία καθώς πέρα από τα πετρελαιοειδή (τα οποία αποτελούν τον μικρότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλούν είναι ορατή και μη υδατοδιαλυτή) στο ναυάγιο υπάρχουν μια σειρά από άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες ουσίες. Τόνοι από τοξικά υγρά που περιέχονται σε χιλιόμετρα υδραυλικών δικτύων και ψυκτικών συστημάτων.

Mεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του μηχανοστασίου και τα σημεία θερμομόνωσης (ο αμίαντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καρκινογόνο υλικό, οι ίνες του οποίου, επιπλέοντας στη θάλασσα, μπορούν να διαπλεύσουν χιλιάδες μίλια, χωρίς καμία αλλοίωση. Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι η απορρόφηση ακόμα και μίας μόνο ίνας αμιάντου από τους πνεύμονες προκαλεί καρκίνο). Εκατοντάδες οθόνες τηλεόρασης, Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα (από τις 570 καμπίνες και τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους σαλόνια, τραπεζαρίες, γέφυρα, λογιστήριο, γραφείο υποδοχής κ.λπ.), τα οποία περιέχουν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια (η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος). Αυτές οι επικίνδυνες ουσίες δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ενόσω το ναυάγιο βρίσκεται ακόμα βυθισμένο και ο κίνδυνος να μετακινηθεί σε μεγαλύτερο βάθος είναι καθημερινός.

Σε έκθεση της ερευνητικής ομάδας του Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α. «Αρχιπέλαγος», μέλη της οποίας καταδύθηκαν στην περιοχή όπου έχει βυθιστεί το κρουαζιερόπλοιο, αναφέρεται ότι σε μικρά βάθη στα νότια του βυθισμένου πλοίου παρατηρείται πετρέλαιο μαζούτ σε μορφή «ζελέ» να έχει κατακαθίσει στο θαλάσσιο πυθμένα, ενώ από την περιοχή  εξαφανίστηκαν οι αχινοί, ένα από τα είδη βιοδείκτες θαλάσσιας ρύπανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «το ναυάγιο αποτελεί τοξική βόμβα για το Αιγαίο και τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά, που από στιγμή σε στιγμή δύναται να προκαλέσει τοξική ρύπανση των οικοσυστημάτων».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα στους σταθμούς αφαλάτωσης από τους οποίους υδρεύεται το νησί της Σαντορίνης, στην καρδιά του Αιγαίου, μιας κλειστής θάλασσας που στηρίζει τοπικές κοινωνίες χιλιάδων κατοίκων που βασίζονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όχι μόνο για να τραφούν από τα αλιεύματα, αλλά πίνοντας και το Θαλασσινό νερό μέσω της διαδικασίας της αφαλάτωσης – διαδικασία με την οποία πλέον υδρεύεται μεγάλος αριθμός νησιών του Αιγαίου.

Το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία και με φορείς πολιτών της Σαντορίνης, τις νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε., καθώς και το νομικό τμήμα του επιτρόπου κ. Δήμα, εξετάζει ως θέμα προτεραιότητας το ναυάγιο του «Sea Diamond» και την ανάγκη άμεσης ανέλκυσής του. Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό, για μια ακόμη φορά, η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων διοικητικών, δικαστικών και πολιτικών αρχών να οδηγήσει τη χώρα μας κατηγορούμενη για περιβαλλοντικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δεχθεί την επιβολή νέων μεγάλων προστίμων, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης.

Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου στη Σαντορίνη (και στο Αιγαίο συνολικά) είναι η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, γι’ αυτό και ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί δεν επιβάλλεται – προγραμματίζεται η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» που χαρακτηρίζεται από επιστήμονες ως «τοξική βόμβα» σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού πλούτου και που στο άμεσο μέλλον αναπόφευκτα θα ξεκινήσει να προκαλεί τοξική ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα;

Η ερωτώσα βουλευτής - Χρύσα Αράπογλου

ενώ ο βουλευτής  Πασόκ κ. Β. Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά για το ίδιο θέμα στο αρμόδιο τμήμα του κοινοβουλίου στις 6/12/2007 με αριθμ. πρωτ. 931.
Κατόπιν και αυτών των ενεργειών το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε απάντηση προς τα αρμόδια τμήματα της Βουλής των Ελλήνων κοινοποιώντας την και στους δύο βουλευτές στις 20/12/2007.

Επίσης η κ. Αναστασία Μήλιου, Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας & Δράσεων Προστασίας και Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ε.Ε. για την προώθηση της Αειφόρου Θαλάσσιας Αλιευτικής Πολιτικής και ο Θοδωρής Τσιμπίδης Διευθυντής του Αρχιπελάγους είχαν συνάντηση εργασίας με τον κ. Σπύρο Κουβέλη βουλευτή Επικρατείας Πασόκ , μέλους της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου έγινε μια πρωταρχική συζήτηση για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές διαχείρισης και προστασίας των ελληνικών θαλασσών.

Παρακάτω παραθέτουμε την επίσημη Απάντηση  με αριθμ. πρωτ. 640 - 656 στην Ερώτηση και την Αναφορά των Βουλευτών από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στις 20 Δεκεμβρίου 2007


Σε απάντηση του αριθ. Πρωτ. 2575/28-11-2007 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάσθηκε ερώτηση της Βουλευτού κας Χ, Αράπογλου και του αριθ. Πρωτ. 931/06-12-2007 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάσθηκε αναφορά του Βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου, που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1.    Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, στο χώρο δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκεται το «Sea Diamond», είναι κατά νόμο αρμόδιο για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ν. 2881/2001 που αφορούν στο θέμα της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του και ήδη έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Ειδικότερα, το ανωτέρο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο βάσει των διατάξεων του νόμου 2881/2001 απέστειλε δύο εξώδικες προσκλήσεις προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου για την ανέλκυση του και την ολική απάντληση των καυσίμων. Επειδή οι προθεσμίες προς απάντηση παρήλθαν απράκτως, προκειμένου να ληφθούν προσφορές από άλλες ενδιαφερόμενες- εξειδικευμένες εταιρείες δημοσιεύθηκε προκήρυξη για την ανέλκυση του πλοίου και το θέμα εξετάζεται περαιτέρω από το εν λόγω Λιμενικό Ταμείο.

2.    Το ΥΕΝΑΝΠ, με δεδομένη την ευαισθησία στα θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος και στο πλαίσιο συνεχούς παρακολούθησης του θέματος, προκειμένου να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη για τις τυχόν μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από την μέχρι ώρα παραμονή του ναυαγίου στο βυθό, παρακολουθεί τις εξελίξεις με τις αναγκαίες δειγματοληψίες, συγκεντρώνοντας αποδεικτικό υλικό-στοιχεία (και από το αναφερόμενο Ινστιτούτο) τα οποία θα εκτιμηθούν στο σύνολο τους αναλόγως για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Θήρα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Θήρα:
Σαντορίνη - Oι «λίμνες», οι ξόβεργες και τα άτυχα πτηνά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Sea Diamond, το θέμα του ναυαγίου στη Βουλή" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα