Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Ελλάδα: Ως μη υπάρχοντες οι καθολικοί!

ΝησιάΕπίσκοποι που ζουν έχοντας βιβλιάριο απόρων και ιερείς που δεν διαθέτουν καν ιατρική περίθαλψη.  Εκκλησιαστικά μνημεία του 14ου αιώνα που δεν μπορούν να αναστηλωθούν γιατί η Ε.Ε. αδυνατεί να εγκρίνει κονδύλια σε ένα ανύπαρκτο νομικό πρόσωπο. Νεόκτιστα μοναστήρια που παραμένουν χωρίς φως, γιατί – και πάλι – δεν έχουν νομική υπόσταση και άρα είναι σαν να μην υπάρχουν.

Αν νομίζετε ότι σας περιγράφουμε καταστάσεις από χώρες όπου ο χριστιανισμός διώκεται και οι χριστιανοί είναι στην παρανομία (σ.σ.: γιατί υπάρχουν εν έτει 2006 και τέτοιες χώρες, στην Απω Ανατολή φέρ’ ειπείν) είστε απλώς γελασμένοι. Οι – πραγματικές – καταστάσεις που περιεγράφησαν πιο πάνω ανήκουν στην Ελλάδα, αφορούν δε τη θρησκευτική μειονότητα των καθολικών.

Το πρόβλημα είναι γνωστό: την ώρα που οι εκπρόσωποι άλλων θρησκειών (μουσουλμανική, εβραϊκή) είναι αναγνωρισμένοι από το ελληνικό κράτος, την ίδια στιγμή η Καθολική Εκκλησία και οι κληρικοί  της είναι σαν να μην υπάρχουν!

Παρά το γεγονός όμως ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, εδώ και λίγες ημέρες έχει πάρει  νέα τροπή. Και αυτό γιατί για το θέμα ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. Τα γεγονότα, αλλά και το παρασκήνιο πίσω από αυτά, έχουν ως εξής:

Περίπου κάθε 5ετία τα μέλη της εν Ελλάδι Καθολικής Ιεραρχίας μεταβαίνουν στην Αιώνια Πόλη για προσκύνημα, αλλά και επίσκεψη στον Ποντίφικα. Αυτό και έγινε και πριν από περίπου 2 μήνες. Ο Βενέδικτος  είδε  τους καθολικούς αρχιερείς έναν έναν χωριστά και στο τέλος, τη Δευτέρα, και από κοινού. Όπως μετέδωσαν λοιπόν ημιεπίσημα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις δραστηριότητες του Ποντίφικα και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Βενέδικτος εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Καθολικής Ιεραρχίας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι είναι αυτό που ζητούν οι καθολικοί; Μα, επιτέλους, να αποκτήσουν νομική υπόσταση, ως sui generis εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο, με άλλα λόγια ούτε δημόσιο ούτε ιδιωτικό. Ιδού η επίσημη θέση των ελλήνων καθολικών, όπως παρατίθεται στην ηλεκτρονική τους σελίδα:

«Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, που θεωρείται και από το επίσημο κράτος ως ξένο δόγμα (σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη νοοτροπία για να είναι κανείς πραγματικά έλληνας πρέπει να είναι χριστιανός ορθόδοξος), αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα νομικής φύσεως εξ αιτίας του νομικού κενού που υφίσταται στην ελληνική νομοθεσία. Ευτυχώς, εντελώς πρόσφατα (19 Απριλίου 2006), το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων όρισε μια Επιτροπή, έργο της οποίας είναι “η μελέτη και η κατάρτιση πρότασης νόμου σχετικά με τη νομική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα”. Έτσι αναπτερώνονται οι ελπίδες για μια λύση του προβλήματος που επί τόσα χρόνια ταλαιπωρεί την Καθολική Εκκλησία.

Ας σημειωθεί ότι κατά γενικό κανόνα τόσο στα κράτη της Ε.Ε. όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται ισότιμη της Καθολικής. Σε ορισμένες χώρες μισθοδοτείται ο ορθόδοξος κλήρος από το κράτος, το οποίο συμβάλλει στα έξοδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρόλο που πρόκειται για ορθοδόξους αλλοδαπούς (ως προς το κράτος στο οποίο ζουν). Στην Ελλάδα η Καθολική Εκκλησία δεν έχει την ανάλογη συμπαράσταση από το κράτος, παρόλο που πρόκειται για έλληνες καθολικούς! Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα δεν ζητεί προνόμια ούτε ειδική μεταχείριση. Ζητεί απλώς την ισοπολιτεία».

Συμπερασματικώς, λοιπόν, η αρμόδια υπουργός, η κ. Γιαννάκου, δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι δεν νοείται να μην έχει νομική υπόσταση μια χριστιανική εκκλησία και δη σε ευρωπαϊκή χώρα και για τον λόγο αυτό συνέστησε διμερή επιτροπή με αντικείμενο την εξεύρεση ικανοποιητικής νομικής φόρμουλας. Η επιτροπή συγκροτήθηκε εδώ και μισό χρόνο και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα ως τώρα, οι έλληνες καθολικοί ελπίζουν ότι δεν θα τους κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά, ότι δεν θα μείνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες σε υποσχέσεις…

(Ποντίκι, 4.1.2007)



Σημείωση 18ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ελλάδα: Ως μη υπάρχοντες οι καθολικοί!" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα