Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Κυκλάδες: Αντί ξωκκλησιών, πολυτελείς βίλες

ΝησιάΜπορεί μια άδεια κατασκευής ξωκκλησιού να λειτουργήσει σαν «προπέτασμα καπνού» για να κατασκευαστεί στη θέση του, μια βίλα;

Μπορεί. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης και επισημαίνει ότι, κυρίως στις Kυκλάδες, παρουσιάζονται περιπτώσεις πολιτών που χτίζουν πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία με... άδεια ξωκκλησιού, που παίρνουν από τη Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό και κατέθεσε κοινή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα «αναπτυξιακά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα», για το καθεστώς έκδοσης αδειών ανέγερσης ναών, ναϋδρίων και εξωκκλησιών. Οπως επισήμανε, «η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες εκδίδει άδειες ανεγέρσεως ναών και εξωκκλησιών χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοψία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ». Με τις άδειες αυτές, πολίτες χτίζουν πολυτελείς βίλες ή και ξενοδοχεία, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως και μάλιστα σε περιοχές όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλέ, σε ένα μόνο νησί έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια 50 (!) πολυτελείς κατοικίες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Yπάρχει ένα πρόβλημα -και περιμένω να κατατεθεί σχετική τροπολογία, γιατί μας το έχουν υποσχεθεί- διότι το Υπουργείο Αιγαίου, σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς με ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε πρόσφατα, εκφράζει σύμφωνη γνώμη. Και δημιούργησαν και αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες όμως ουσιαστικά επιτελούν το ίδιο έργο που επιτελούσαν μέχρι τώρα οι γνωστές ΕΠΑΕ.
Ζητούμε λοιπόν -και έχω καταθέσει, κύριε Υπουργέ, σχετική τροπολογία- αυτή η διπλή, παράλληλη αρμοδιότητα, με το ίδιο αντικείμενο, να καταργηθεί και για μεν τους παραδοσιακούς οικισμούς οι οικοδομικές άδειες να ελέγχονται από τα ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου και όχι από τις ΕΠΑΕ, ενώ για τα υπόλοιπα, που δεν είναι σε παραδοσιακούς οικισμούς, να ισχύει η σημερινή νομοθεσία.
Εγώ έχω καταθέσει σχετική τροπολογία. Μου έχουν πει ότι θα κατατεθεί και από το Υπουργείο. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί.
Ενώ λοιπόν -και θέλω να σταθώ σε αυτό- εξαγγέλλονται αυστηρά μέτρα με τα οποία δεν διαφωνούμε, αρκεί να συζητούνται και με τις τοπικές κοινωνίες, για να προστατευθεί το δομημένο περιβάλλον και συνολικά το περιβάλλον στα νησιά -παραδείγματος χάρη οι χωροταξικές μελέτες που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ αλλά που βρίσκονται όπως φαίνεται σε ένα τελικό στάδιο, έχουν την τάση τα τέσσερα στρέμματα στα εκτός οικισμού να τα αυξήσουν, έχουν την τάση να αυξήσουν τις αποστάσεις από τη γραμμή του αιγιαλού και την παραλία, έχουν την τάση να προστατεύσουν κάποιες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους- και υπάρχουν και αυτές οι ρυθμίσεις που σας ανέφερα, παραμένει -και εκεί υπάρχει μία σιωπή παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουμε κάνει στη Βουλή τον τελευταίο χρόνο πολλοί Βουλευτές από όλα τα κόμματα- μία δίοδος η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο τούνελ κατασκευής πολυτελών αυθαίρετων κατοικιών και άλλων οικοδομών σε οικόπεδα εκτός οικισμού του μισού ή του ενός στρέμματος και όχι παραπάνω.
Μιλώ για τη διαδικασία που μέσω μιας υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της περιβόητης Ναοδομίας, η οποία δεν έχει πουθενά στην ελληνική επαρχία γραφεία -ένα γραφείο έχει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με κάποιους μηχανικούς- και χωρίς να το προβλέπει η νομοθεσία, ο ιδιώτης μπορεί να πάρει άδεια σε χρόνο ρεκόρ, εντός δύο ημερών.
Έχω εδώ άδεια, την οποία θα καταθέσω, που εξεδόθη σε δύο ημέρες για να κατασκευάσει ιδιωτικό ναΐδριο σε οικόπεδο πεντακοσίων μέτρων -ένα στρέμμα είναι τελικά όλο αυτό- εκτός οικισμού και μάλιστα χωρίς έντονο έλεγχο. "Επιτρέπουμε άδεια άνευ αυτοψίας", όπως λέει. "Εθεωρήθη και ισχύει μέχρι πλήρους ανεγέρσεως του ναϊδρίου". Και μάλιστα λέει παρακάτω "θεώρησις δι' ηλεκτροδότησιν ή υδροδότησιν". Δηλαδή μία και έξω όλα.
Εκεί, λοιπόν, αντί ναϊδρίου, υπάρχει μία πολυτελής κατοικία διακοσίων τετραγωνικών, διώροφη και στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό ναΐδριο εξωτερικά. Δεν ξέρουμε εάν από μέσα είναι ναΐδριο. Και έχουμε τέτοιες κατασκευές μόνο σε ένα νησί πάνω από πενήντα. Υπάρχει στη Μύκονο τριώροφη κατασκευή και στην ταράτσα εκκλησάκι.
Δεν είμαστε αντίθετοι με το να κτίζονται ναοί και εκκλησίες. Η νομοθεσία, όμως, δεν δίνει το δικαίωμα στη Ναοδομία να δίνει άδειες σε ιδιώτες. Παρ' όλα αυτά δίνονται άδειες σε ιδιώτες.
Έχουμε καταθέσει, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, μία τροπολογία ήπιας μορφής, ο κ. Κουβέλης, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης κι εγώ, την οποία ζητούμε να τη μελετήσετε και να την κάνετε δεκτή προκειμένου να μην προκαλούμε το νομοταγή πολίτη, ο οποίος για να κτίσει εκτός οικισμού θέλει τέσσερα στρέμματα και σε πολλά νησιά με τις νέες χωροταξικές και οκτώ στρέμματα, μια ακριβή άδεια που κοστίζει πέντε και δέκα εκατομμύρια. Και από την άλλη μεριά, ο μη νομοταγής πολίτης υποκινούμενος και από κάποιους κακούς μηχανικούς που τον παροτρύνουν, στο όνομα ενός μικρού εξωκλησιού -που εμείς προβλέπουμε διαδικασίες για να χτίζεται το εξωκλήσι, δεν το αρνούμαστε αυτό ούτε στη Ναοδομία- παρανομεί, αυθαιρετεί και το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είναι πρόφαση το εκκλησάκι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πρόφαση, ακριβώς. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν εκκλησάκια.
Και μάλιστα σε καταγγελίες που έγιναν στην αρμόδια πολεοδομία, εξαιτίας του νομικού κενού το οποίο υπάρχει, η Επιτροπή Αυθαιρέτων ενώ τις έκρινε στην αρχή αυθαίρετες, στη συνέχεια τις νομιμοποίησε.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά μία σχετική άδεια.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, να το μελετήσετε, διότι οι απαντήσεις που έχουμε πάρει όλοι εμείς που καταθέσαμε την τροπολογία -οι τρεις Βουλευτές και άλλοι συνάδελφοι, ο κ. Λαφαζάνης και άλλοι Βουλευτές, νομίζω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα- είναι τελείως ασαφείς και έξω από την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν από τη μία μεριά να παίρνονται τόσο αυστηρά μέτρα -και πρέπει να παίρνονται- και από την άλλη να υπάρχει αυτό το τούνελ κατασκευής αυθαίρετων, πολυτελών μάλιστα.
Δεν μιλάμε για τον οικιστή, τον μη έχοντα που να στεγάσει την οικογένειά του. Μιλάμε για πολυτελείς βίλες, για ξενοδοχεία, για κατοικίες όπως σας είπα σε νησιά, που η αξία της γης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θα καταθέσω στα Πρακτικά αυτήν την άδεια.

(Από τα πρακτικά της Βουλής)

.............................................................................................................................................
ΤΗΝΟΣ

Από τον «Αννα στον Καϊάφα» τα αυθαίρετα πανηγυρόσπιτα στην Τήνο. Η υπόθεση των παράνομων κτισμάτων, που βαπτίζονται ναοί και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων, έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και στη Ναοδομία που υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Παιδείας, όπου το μεν πρώτο αναγνωρίζει ότι «η έκδοση των αδειών ανέγερσης ναϋδρίων γίνεται από τη Ναοδομία» το δε δεύτερο ότι «για τον έλεγχο τυχόν αυθαιρεσιών αρμόδια είναι η Πολεοδομία».

Το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα η έγκριτη τηνιακή εφημερίδα «Οφιούσα», έφτασε στο Κοινοβούλιο ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών Νίκου Λεβογιάννη, Νικήτα Κακλαμάνη και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι ζήτησαν από τις υπηρεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας να παρέμβουν, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο προσβάλλει βάναυσα την αρχιτεκτονική και τη θρησκευτική παράδοση των νησιών.

Οι βουλευτές στις ερωτήσεις τους σημείωναν ότι «έχει γίνει πλέον εμφανές ότι η Ναοδομία αδυνατεί να ελέγξει τις άδειες που εκδίδει και έτσι έχουμε καταστρατήγηση των νόμων και αλλοίωση του περιβάλλοντος».

Συγκεκριμένα ερωτούσαν εάν θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών για τα ξωκλήσια από τη Ναοδομία στην Πολεοδομία, μια και η πρώτη αδυνατεί, όπως αποδείχθηκε, να παρακολουθήσει και να ελέγξει τη διαδικασία ανέγερσης των ναϋδρίων. Παράλληλα ζητούσαν να εξεταστούν οι μέχρι τώρα αυθαίρετες κατασκευές, τα οικοδομικά τερατουργήματα που έχουν οικοδομηθεί σε ειδυλλιακές περιοχές των νησιών.

«Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε στην «Ε», ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Νίκος Λεβογιάννης.

«Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πολλά νησιά. Υπάρχει νομοθετική σύγχυση σε σχέση με το τι αρμοδιότητες έχουν σ’ αυτή την υπόθεση η Ναοδομία και η Πολεοδομία. Είναι δε απορίας άξιο πώς η ΔΕΗ χορηγεί ρεύμα, πώς ηλεκτροδοτεί αυτά τα περίεργα κτίσματα που φτιάχνονται μαζί με τους ναούς χωρίς να προηγείται αυτοψία από την αρμόδια Πολεοδομία, όπως γίνεται σε όλες τις οικοδομικές άδειες. Οταν ακόμη και για δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπά κτίσματα χρειάζεται αυτοψία, γιατί δεν προβλέπεται το ίδιο και για αυτές τις οικοδομές; Μετά τις γιορτές σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια μέσα από τη Βουλή καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι «το πρόβλημα ξεκινά από τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση και αναθέτει την ευθύνη για την ανέγερση των ναϋδρίων στην Εκκλησία και όχι στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (Πολεοδομία). Απαιτείται επομένως νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε η όλη διαδικασία έκδοσης αδείας και παρακολούθησης των οικοδομών να γίνεται από τα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία. Παράλληλα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και να καταργήσει τη διάταξη της Ναοδομίας που επιτρέπει την ανέγερση των λεγόμενων πανηγυρόσπιτων που αποτελούν το άλλοθι για την ανοικοδόμηση αυθαίρετων κατοικιών».
---------------------------------------------
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ-Ελευθεροτυπία



Σημείωση 18ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 3
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κυκλάδες: Αντί ξωκκλησιών, πολυτελείς βίλες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα