Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Ευλογηµένες δουλειές, του Χ. Ε. Πολυχρονιάδη

ΝησιάΤο εκκλησιαστικό «παγκάρι» σήµερα είναι ολόκληρο business plan, µε αναπτυξιακές Α.Ε. και ΕΠΕ, επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχειακές µονάδες, γήπεδα γκολφ, ραδιοτηλεοπτικά µέσα, ακόµα και πάρκινγκ.

Εάν το άρθρο 16 αναθεωρηθεί και η Εκκλησία ιδρύσει δικό της Πανεπιστήµιο, θα είναι πράγµατι αµαρτία να περιοριστεί στις θεολογικές σπουδές και να µη φτιάξει και Τµήµα Διοίκησης… Επιχειρήσεων! Ο τρόπος ανάπτυξης των επιχειρηµατικών της δραστηριοτήτων –ειδικά το τελευταίο διάστηµα– αποτελεί υπόδειγµα υλοποίησης µπίζνες πλαν, το οποίο θα ζήλευε ακόµη και πολυεθνική εταιρεία: Εκµετάλλευση ακινήτων (real estate, δηλαδή), κατασκευές και εργολαβίες σε συνεργασία µε τον δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, και άµα λάχει –που θα λάχει– και µε επιδοτήσεις από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας πάρουµε, όµως, τα πράγµατα από την αρχή. Έχει χυθεί τα προηγούµενα χρόνια πολύ µελάνι στον Τύπο για την εκκλησιαστική περιουσία, και ειδικά την ακίνητη. Η Εκκλησία θεωρείται ο µεγαλύτερος γαιοκτήµονας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, µετά την Επανάσταση του 1821, δεδοµένου ότι επί Οθωµανικής Αυτοκρατορίας οι υπήκοοι απαγορευόταν να έχουν ατοµική ιδιοκτησία και χρήση γης. Σήµερα, εκτιµάται ότι κατέχει –αναγνωρισµένα– περί τα 100.000 στρέµµατα και άλλα τόσα χωρίς να διαθέτει αποδεικτικά έγγραφα κυριότητας. Τα «φιλέτα», βέβαια, είναι στην Αττική, όπου, εκτός από οικόπεδα, διαθέτει και καµιά 800αριά κτίρια.

Από τη στιγµή, όµως, που διαθέτει τόσες ελεύθερες εκτάσεις, έπρεπε να αναπτύξει κάποιο σχέδιο αξιοποίησής τους, προκειµένου να αυξήσει τα έσοδά της. Ιδού, λοιπόν, πότε άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο, τι το φρέναρε και πώς τους τελευταίους µήνες «πίεσε» την κυβέρνηση κατορθώνοντας να αποσπάσει µια πολυπόθητη νοµοθετική διάταξη που της ανοίγει πρωτόγνωρους επιχειρηµατικούς ορίζοντες.

Το 2002 ιδρύει ανώνυµη εταιρεία µε την επωνυµία «Διαχείριση Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηµατοδοτικών Προγραµµάτων, Μελετών και Έργων», µε έδρα την Αθήνα. Σκοπός τής εταιρείας είναι η διαχείριση κονδυλίων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πόρων τής Εκκλησίας από το Δηµόσιο, τις διάφορες δωρεές και τις χορηγίες. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι κάθε χρόνο διάφοροι φορείς της εισπράττουν χορηγίες τής τάξης των 10 εκατ. ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και από το Κρατικό Λαχείο. Πρόεδρος στο διοικητικό συµβούλιο τής εταιρείας είχε οριστεί ο µητροπολίτης Αττικής Παντελεήµων, ο οποίος τον περασµένο Ιούνιο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών από το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων για υπεξαίρεση 30 εκατοµµυρίων δραχµών από τη µονή τού Οσίου Εφραίµ περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90 (σ.σ. άσκησε νέα έφεση και αφέθηκε ελεύθερος). Η αρνητική, προφανώς, δηµοσιότητα για τον Παντελεήµονα –πολύ πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης– οδήγησε στην καθαίρεσή του από µητροπολίτη Αττικής, αλλά και από τη θέση τού προέδρου τού διοικητικού συµβουλίου της εταιρείας, στην οποία πρόεδρος ανέλαβε, το Μάιο του 2005, ο µητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, Σεραφείµ.
Το 2003 ιδρύει την ανώνυµη εταιρεία «Μετόχι Α.Ε.», µε «µετοχι»-κό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και έδρα το Αίγιο, όπου, όλως τυχαίως, µητροπολίτης –Αιγιαλείας και Καλαβρύτων– είναι ο Αµβρόσιος, εκ των «αδερφών» τού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Σκοπός τής εταιρείας; Η ίδρυση και εκµετάλλευση συνεδριακών κέντρων και τουριστικών επιχειρήσεων, η αγορά, πώληση, κατασκευή, µίσθωση, ανάπτυξη (σ.σ. sic) ακινήτων που αποκτώνται µε οποιοδήποτε τρόπο, η συµµετοχή σε ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράµµατα κ.ά.

Το µπίζνες πλαν κόλλησε

Ο θόρυβος που ξέσπασε στις αρχές του 2005 για τα σκάνδαλα στην Εκκλησία (υποθέσεις Γιοσάκη, Βαβύλη, Παντελεήµονα κ.λπ.), φυσικά µε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις ακόµη και για την εικόνα τού Χριστόδουλου, είχε ως αποτέλεσµα να κολλήσει το µπίζνες πλαν. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς µήνες µετά την αποκάλυψη των σκανδάλων ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος είχε απαγορεύσει την είσοδο καµερών τηλεοπτικών σταθµών στους ναούς όπου έκανε το κήρυγµά του κάθε Κυριακή (µόνο «φωνή» έπαιζαν τα κανάλια), ενώ τον τελευταίο καιρό άρχισε να φλερτάρει ξανά –έντονα– µε τις κάµερες. Αλλά έτσι λειτουργούν και οι µεγάλες εταιρείες όταν «σκάνε» σκάνδαλα. Θυµίζουµε ότι η Vodafone είχε κόψει για ένα µήνα τις τηλεοπτικές της διαφηµίσεις µετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών…
Πέρασε ο καιρός, τα σκάνδαλα της εκκλησίας ξεχάστηκαν και το σχέδιο µπήκε ξανά µπροστά: Για να µην χρειαστεί να ιδρύσει κάθε Μητρόπολη τη δική της ανώνυµη εταιρεία για ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων, ακολουθήθηκε άλλος τρόπος, λιγότερο γραφειοκρατικός: τα Φύλλα Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως «γέµισαν» τους τελευταίους µήνες από δηµοσιεύσεις περί «σύστασης τεχνικής υπηρεσίας τής Ιεράς Μητρόπολης…».

Το αίτηµα και ο αγιασµός

Από τα ΦΕΚ προκύπτει ότι οι αρµοδιότητες των τεχνικών υπηρεσιών είναι η σύνταξη προγράµµατος για όλα τα εκτελούµενα και προς εκτέλεση εκκλησιαστικά έργα, ο έλεγχος και η έγκριση προϋπολογισµών για την εκτέλεση τεχνικών έργων, η επίβλεψη κατασκευών, επισκευών κ.ά. Επίσης, για τη λειτουργία τους θα προσλαµβάνονται πτυχιούχοι µηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Αναφέρουµε ενδεικτικά µερικές από τις Μητροπόλεις που έχουν ήδη συστήσει τεχνικές υπηρεσίες: Μητρόπολη Λάµπης, Συβρίτου και Σφακίων, Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου, Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υµηττού…

Για να µπορούν, όµως, οι Μητροπόλεις, µέσω των τεχνικών τους υπηρεσιών, να συµπράττουν τόσο µε τις ανώνυµες εταιρείες τής Εκκλησίας όσο και µε φορείς του Δηµοσίου, αλλά και ιδιώτες, χρειαζόταν κάποια νοµοθετική διάταξη. Το αίτηµα, όπως φαίνεται από τα δηµοσιεύµατα των εφηµερίδων, διατυπώθηκε αρχικά από τον Χριστόδουλο στον υπουργό Οικονοµίας Γ. Αλογοσκούφη, τον Φεβρουάριο του 2006:
Ο πρώτος είχε κάνει τον αγιασµό στο νέο κτίριο τής Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και, στη συνέχεια, είπε να περάσει µια βόλτα από το γραφείο τού δεύτερου στην οδό Νίκης στο Σύνταγµα.
Η πίεση από την πλευρά τού αρχιεπισκόπου, πάντως, εντάθηκε τον περασµένο Οκτώβριο, όταν επισκέφτηκε τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίµου. «Το ποσό-µαµούθ που διεκδικείται ανέρχεται στα 253 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τις αναπτυξιακές µελέτες της», έγραφε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις 8 Οκτωβρίου 2006, αναφερόµενη στα ευρωπαϊκά κονδύλια, επισηµαίνοντας ότι «η Εκκλησία είχε εξασφαλίσει ήδη 55 εκατ. ευρώ από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

Δύο µήνες πέρασαν από το ραντεβού Χριστόδουλου - Καραµανλή και η νοµική διάταξη δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (5/12/2006): «Για τη µελέτη και εκτέλεση έργων και προγραµµάτων τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, τα οποία συµβάλλουν στην εθνική, κοινωνική, οικονοµική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου… η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οι ιερές Μητροπόλεις και οι µη κυβερνητικές οργανώσεις τής Εκκλησίας… µπορούν να συνάπτουν προγραµµατικές συµβάσεις µε το Δηµόσιο, µεταξύ τους και µε φορείς τού ευρύτερου δηµόσιου τοµέα. Στις προγραµµατικές συµβάσεις επιτρέπεται και η συµµετοχή επιχειρήσεων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης… των αναπτυξιακών Α.Ε. και Ε.Π.Ε. τις οποίες έχει συστήσει ή θα συστήσει η Εκκλησία τής Ελλάδος…». Η διάταξη, δε, κλείνει µε την επισήµανση ότι οι συµβαλλόµενοι φορείς µπορούν να χρηµατοδοτούνται από το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων ή από προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Α.Ε.» για όλους

Με άλλα λόγια, η Εκκλησία έχει πλέον ό,τι χρειάζεται για να αναπτύξει επιχειρηµατική δραστηριότητα. Παρ’ όλο που αρκετά χρήµατα από τα κοινοτικά και κρατικά κονδύλια θα κατευθυνθούν σε επισκευές ναών, µοναστηριών και µνηµείων της, είναι ξεκάθαρο, και προκύπτει από τους σκοπούς λειτουργίας των ανωνύµων εταιρειών της, ότι θα γίνει παράλληλα και κατασκευάστρια ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων και άλλων κτιρίων.

?λλωστε, από τη «δουλειά» τού γκολφ και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στη Σητεία της Κρήτης, η εταιρεία - ίδρυµα «Παναγία η Ακρωτηριανή» θα εισπράττει το 10% των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων από τη λειτουργία τού ξενοδοχειακού συγκροτήµατος, καθώς για την ανέγερσή του παραχωρήθηκε έκταση της Ιεράς Μονής Τοπλού (σ.σ. δεν αποκλείεται παρόµοια δουλειά µε γκολφ και ξενοδοχεία να κλείσει και η Μητρόπολη Δηµητριάδος).

Κατά τη διαδικασία, πάντως, αναζήτησης πρόσφατων ΦΕΚ που σχετίζονται µε φορείς τής Εκκλησίας, «σκοντάψαµε» πάνω σε σωρεία εκκλησιαστικών Α.Ε.:

• στην «Εκκλησιαστική Επικοινωνία Α.Ε.», µε διακριτικό τίτλο «Media Ecclesiastica», στην οποία πρόεδρος είναι ο µητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστοµος
• στη «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.», που ανήκει, επίσης, στην Ιερά Μονή Τοπλού
• στη «Σταυροπηγίον Ανώνυµη Εµπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική, Αγροτική Εταιρεία», µε έδρα στο Δήµο Αρκαδίου Ρεθύµνου, στο διοικητικό συµβούλιο τής οποίας συµµετέχει ως πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος ο ηγούµενος της Μονής Αρκαδίου Ανέστης - Μύρων Καλαϊτζής.
• Βρήκαµε επίσης Α.Ε. που διαχειρίζεται ραδιοτηλεοπτικά µέσα τής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και –το καλύτερο– εταιρεία που διαχειρίζεται… πάρκινγκ στην Αθήνα, πρόεδρος της οποίας είναι µητροπολίτης από… επαρχία.

Χάρισµά σας...

Μέσα σ’ όλα αυτά, έκανε την εµφάνισή της µια ενδιαφέρουσα είδηση («Ελευθεροτυπία», «Χαρίζουν ακίνητα Ταµείου στην Αρχιεπισκοπή», 21/3), η οποία µάλλον πέρασε στα ψιλά σε σχέση, τουλάχιστον, µε τη σηµασία της. Αναφέρεται σε «νοµοθετική ρύθµιση» που προβλέπει τη µεταβίβαση ακινήτων του Ταµείου Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφηµεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) στην Αρχιεπισκοπή.
Σύµφωνα µε καταγγελία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης επιχειρεί να χαρίσει ακίνητα του Ταµείου Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφηµεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ), αξίας πολλών εκατοµµυρίων ευρώ, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών».

»Αναφέρουν ότι πρόκειται για απαράδεκτη ευνοϊκή ρύθµιση που συµπεριλαµβάνεται στο «άσχετο» νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των ασφαλιστικών Ταµείων το οποίο επεξεργάστηκε πρόσφατα η Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

»Ειδικότερα, σηµειώνουν ότι, σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, προβλέπεται ότι το ΤΠΟΕΚΕ θα απορροφηθεί από το Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) από το οποίο θα λαµβάνουν στο εξής τα εφάπαξ επιδόµατά τους οι κληρικοί. Αντί, όµως, συµπληρώνουν, να µεταβιβαστεί και η ακίνητη περιουσία του ΤΠΟΕΚΕ στο ΤΠΔΥ µε τη ρύθµιση αυτή τα περισσότερα ακίνητα µεταβιβάζονται στην Αρχιεπισκοπή και µόνο ένα µικρό µέρος στο Δηµόσιο».

Μπίζνες, µπίζνες, µπίζνες. Όχι ότι οι εκκλησιαστικές µπίζνες είναι προνόµιο τής Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία είναι µέτοχος σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως και η «δική» µας σε τράπεζες. Απλά, οι καθολικοί είναι πιο «σοφιστικέ» στις δουλειές από τους ορθόδοξους.

Η επισκεψιµότητα των οστών

Παραθέτουµε τη µικρή ιστορία που µας αφηγήθηκε το περασµένο καλοκαίρι ένας σηµαντικός ασφαλιστής τής Αθήνας:
«Κάποτε ήρθε ένας άνθρωπος µε ένα κουτί. Ήταν οστεοφυλάκιο. Μέσα σε αυτό υπήρχαν, όπως ισχυρίστηκε, τα οστά ενός αγίου. Δεν θα σας πω τίνος. Μου ζήτησε να τα ασφαλίσω. Το πρώτο, λοιπόν, που έπρεπε να κάνω, ήταν να εξακριβώσω εάν πρόκειται πράγµατι για οστά αγίου. Ο άνθρωπος αυτός µου έφερε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις εκκλησιαστικές αρχές που πιστοποιούσαν ότι όντως αυτά τα οστά ήταν του αγίου. Αφού, λοιπόν, είχε γίνει η τεκµηρίωση, έπρεπε να καθοριστεί η χρηµατική αξία των οστών, βάσει της οποίας θα αποζηµιωνόταν ο κάτοχος σε περίπτωση κλοπής ή καταστροφής τους. Όµως, πώς, αλήθεια, µπορείς να καθορίσεις την αξία τέτοιων ιερών αντικειµένων; Μεγάλο πρόβληµα. Ζητήσαµε, λοιπόν, τη βοήθεια του Βατικανού, για να µάθουµε τι κάνει η Καθολική Εκκλησία σε τέτοιες περιπτώσεις. Μας απάντησαν µε ένα… ερώτηµα: Τι «επισκεψιµότητα» έχει ο… άγιος; Δηλαδή, για να καθοριστεί η αξία πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για τα έσοδα που φέρνουν τα οστά όταν εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνηµα. Οι καθολικοί ιερείς κρατούν στοιχεία για το πόσα «αφιέρωσε» κάθε πιστός. Εµείς εδώ, όµως, έχουµε το παγκάρι… Όπως καταλαβαίνετε, η ασφάλιση τελικά δεν έγινε ελλείψει οικονοµικών στοιχείων που θα βοηθούσαν στον προσδιορισµό τής αξίας».

-----------------------
(πηγή: ΓΑΛΕΡΑ)



Σημείωση 18ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ευλογηµένες δουλειές, του Χ. Ε. Πολυχρονιάδη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα