Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κλίμα: Μεσόγειος SOS, Παγκόσμια ημέρα δράσης για την προστασία του κλίματος

?λλη ΕλλάδαΔίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr
 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την οριστικοποίηση της επιστημονικής ομοφωνίας γύρω από την αλλαγή του κλίματος, όπως αυτή καταγράφηκε στην Έκθεση του IPCC, η ετήσια συνδιάσκεψη της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC) που πραγματοποιείται 3-14 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας αποκτά καθοριστική σημασία, καθώς οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο του αγώνα της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και τους επιστήμονες, αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης δεν μπορεί να είναι άλλο από μια παγκόσμια μακροπρόθεσμη συμφωνία στην οποία όλες οι χώρες του πλανήτη θα υποχρεώνονται με δίκαιο τρόπο να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστά που θα αποτρέπουν καταστροφικά επίπεδα κλιματικής αλλαγής.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει και φέτος στην παγκόσμια ημέρα δράσης για την προστασία του κλίματος, παίρνοντας μέρος στην κοινή συγκέντρωση φορέων στο Σύνταγμα το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 13.00, δίνοντας το δικό του χρώμα στις εκδηλώσεις (με μπλε ρούχα - το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, με  μουσικά όργανα και σφυρίχτρες, ποδήλατα και πικέτες). Στις 14.00, μαζί με άλλες οικολογικές οργανώσεις, θα οργανωθούν «θεατρικά και μουσικά δρώμενα» στον πεζόδρομο της Ερμού και στο Θησείο.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κάλεσε έγκαιρα την Ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της συμμετοχής της εθνικής αντιπροσωπείας  στο Μπαλί, να συζητήσει με την κοινωνία των πολιτών για τις θέσεις που θα υποστηριχθούν από τη χώρα μας στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, μια τέτοια συζήτηση δεν έγινε, παρά τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον μας στα θέματα αυτά και την ενασχόλησή μας σε διεθνές επίπεδο. Από όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές οι θέσεις που θα υποστηρίξει η ελληνική αντιπροσωπεία, πέρα από το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.   Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση- με την ευκαιρία της διάσκεψης στο Μπαλί και άσχετα με τα εκεί αποτελέσματα- να ανακοινώσει την πολιτική της πρόθεση να δεσμευτεί πλέον εθελοντικά για μια νέα πολιτική, που θα έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 κατά τουλάχιστον 60%, αντί της πολιτικής του περιορισμού της αύξησης κάτω από +25% που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα.
 .................................................................................................................................................................................................................................

Κείμενο θέσεων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που κατατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο ΥΠΕΞ ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης των ΗΕ στο Μπαλί.

      Το 2007 είναι η χρονιά στην οποία κατοχυρώθηκε ίσως η μέγιστη δυνατή επιστημονική ομοφωνία πως:

η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, αίτιό της είναι οι εκπομπές αερίων από ανθρώπινες δραστηριότητες και αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, οι επιπτώσεις θα είναι πρωτοφανείς για τη φύση και τη ζωή των ανθρώπων
προκειμένου να αποφύγουμε καταστροφικά επίπεδα αλλαγής του κλίματος, η ανθρωπότητα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές της ήδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, φτάνοντάς τις σε επίπεδα του ενός τρίτου με ενός πέμπτου των σημερινών μέχρι τα μέσα του αιώνα.
      Πάνω σε αυτήν την τελευταία πρόκληση καλούνται να δρομολογήσουν την αντίδραση της ανθρωπότητας οι εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί από τις 3 ως τις 14 Δεκεμβρίου. Είναι μια ιστορική για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη στιγμή και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους σχετικά με την προσπάθεια επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής, ώστε να σταθεροποιηθεί το παγκόσμιο κλίμα ξανά κάποια στιγμή μέσα στον αιώνα. 

      Ενόψει της συμμετοχής της εθνικής αντιπροσωπείας στο Μπαλί, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στη σημερινή εποχή, όπου απαιτείται ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο την προστασία του κλίματος, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών και διαβούλευση μαζί της για τις θέσεις που θα υποστηριχθούν από τη χώρα μας στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινάνε στο Μπαλί και πρέπει να καταλήξουν σε στόχους το αργότερο μέχρι την διάσκεψη στην Κοπεγχάγη το 2009.

      Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε μέχρι τώρα προσκληθεί, παρά τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον μας στα θέματα αυτά και την ενασχόλησή μας σε διεθνές επίπεδο, για να συζητήσουμε επί της ουσίας τη στρατηγική της χώρας στην πολύπλοκη διαπραγμάτευση στο Μπαλί.

      Από όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές οι θέσεις που θα υποστηρίξει η ελληνική αντιπροσωπεία πέρα από το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Νομίζουμε ότι θα ήταν χρήσιμο για την αντιπροσωπεία και την χώρα να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις και τους επιστημονικούς φορείς και εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης.

      Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, η μακροπρόθεσμη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τους 6,4oC (θερμοκρασιακή διαφορά αντίστοιχη, ή και διπλάσια από αυτήν από την τελευταία εποχή των παγετώνων μέχρι σήμερα), ενώ ο πολιτικός στόχος της ΕΕ για περιορισμό της αύξησης στους 2oC (ή ισοδύναμα σταθεροποίηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στα 450ppm) φαντάζει πλέον μάλλον ανέφικτος.

      Στις 15 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε με 398 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 63 αποχές, σε πρόταση για την ενδεικνυόμενη στάση της ΕΕ στη συνδιάσκεψη του Μπαλί. Σύμφωνα με αυτήν, η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει:

άμεση λήψη των απαραίτητων  αποφάσεων,
διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες με δίκαιο και αναλογικό τρόπο,
συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για όλες τις βιομηχανικές χώρες,
ένα παγκόσμιο σύστημα εμπορίας εκπομπών,
κίνητρα για αποτροπή της καταστροφής των δασών,
μεταφορά και ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
      Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πιστεύει πως η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με συνέπεια στην διάσκεψη αυτή σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

      Σε εθνικό επίπεδο, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και δεν έχουν πετύχει νίκες στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: ακόμα και το περιθώριο που μας επετράπη στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της ΕΕ στο Πρωτόκολλο του Κιότο (αύξηση 25% των εθνικών εκπομπών την περίοδο 2008-12 σε σχέση με το 1990), φαίνεται ότι το εξαντλήσαμε ήδη από το 2005, όπως έδειξε και η έκθεση της ΕΕ, ενώ οι προβλέψεις, όπως καταγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπής, δείχνουν πως η αύξηση είναι πιθανό να φτάσει το 38,4%. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

         Η ελληνική είναι μάλλον πρώτη από τις ευρωπαϊκές οικονομίες των 15 με την αναλογικά ως προς το ΑΕΠ μεγαλύτερη επίπτωση στο κλίμα: το 2003, για κάθε εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία εξέπεμπε 1145 τόνους αερίων του θερμοκηπίου, όταν ο μέσος όρος για την ΕΕ των 15 ήταν 536 τόνοι. Αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει όχι μόνο μιαν αναποτελεσματική πολιτική για το κλίμα, αλλά και μια μάλλον αναποτελεσματική οικονομία.

 Στο πλαίσιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά και ταυτόχρονα στο πνεύμα των προτάσεων της Έκθεσης Στερν και της Έκθεσης του IPCC, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή των προτεραιοτήτων της με βάση τους παρακάτω άξονες:

Να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές και πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και να άρει όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν κάτι τέτοιο. Στο πνεύμα αυτό θα συμβάλουν δράσεις όπως εκτεταμένο-σύγχρονο δίκτυο σιδηροδρόμου και τραμ-πεζοδρόμων-ποδηλατοδρόμων στις πόλεις, απαγορεύσεις και ελάχιστες προδιαγραφές σε κτίρια, συσκευές, κινητήρες, καύσιμα, τεχνική-οικονομική υποστήριξη για μεγάλης κλίμακας φιλο-περιβαλλοντικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα, άρση γραφειοκρατικών-αδειοδοτικών εμποδίων, πραγματοποίηση και στήριξη εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ευρείας κλίμακας.
Να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση του κόστους των εκπομπών κατά τη λήψη οικονομικών αποφάσεων από άτομα και επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς. Για τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια κατανομή δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής, συνεπή όμως με τις απαιτήσεις μείωσης των εθνικών εκπομπών. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες αυτό εξασφαλίζεται μέσα από την επιβολή ειδικού ανταποδοτικού φόρου ή τέλους, για παράδειγμα στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, στα ανεπεξέργαστα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή, στα νιτρικά λιπάσματα, στη χρήση αυτοκινητοδρόμων κ.α.
Να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων, πράσινων τεχνολογιών και την εμπορική τους εφαρμογή μέσα από την ενίσχυση της έρευνας σε πανεπιστήμια και ιδρύματα, την επιδότηση πιλοτικών προγραμμάτων και την εφαρμογή τους στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο καλών πρακτικών.
 
      Σε επιβεβαίωση μιας νέας φιλόδοξης διακήρυξης προθέσεων, απαιτούνται και αντίστοιχες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πράξεις. Προτείνουμε, λοιπόν, τα παραπάνω να αποκρυσταλλώνονται σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών το οποίο θα είναι:

Μακροχρόνιο: με ορίζοντα το 2050 αλλά και ενδιάμεσους στόχους ανά δεκαετία από το 2010 και μετά.
Αποτελεσματικό: θα εξασφαλίζει μείωση των εθνικών εκπομπών κατά τουλάχιστον 60% το 2050, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Συγκεκριμένο: θα καταγράφονται αναλυτικά και με επιστημονική τεκμηρίωση όλα τα δυνατά μέτρα ανά τομέα, το δυναμικό μείωσης εκπομπών που έχουν και το αντίστοιχο κόστος (απόλυτο και οριακό).
Δεσμευτικό: με νομοθετική ρύθμιση θα δεσμεύονται όλες οι κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την υλοποίηση των προβλέψεών του.
      Με την ευκαιρία, λοιπόν, της διάσκεψης στο Μπαλί και μετά, άσχετα με τα εκεί αποτελέσματα, προτείνουμε η Ελλάδα να ανακοινώσει την πολιτική της πρόθεση να δεσμευτεί  πλέον εθελοντικά για μια νέα πολιτική που θα έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 κατά τουλάχιστον 60%, αντί της πολιτικής του περιορισμού της αύξησης κάτω από +25% που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑ 60% ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
 

Για περισσότερες πληροφορίες:
?ννα Κοντολέων
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Τηλ: 210 8228795 – 6974 829523
Φαξ: 210 8253435
E-mail: annako@medsos.gr




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μεσόγειος SOS, Παγκόσμια ημέρα δράσης για την προστασία του κλίματος" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα