Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Το Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο

ΣκύροςΥΠΕΧΩΔΕ: Υπό εξέταση το αίτημα για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο
23/10/2007


Συζητήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σκύρο.

Από την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλαφάτη, φάνηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο βλέπει θετικά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο, στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προφασιζόμενο τη σωτηρία του περιβάλλοντος, από τη ρύπανση και τις κλιματικές αλλαγές, κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει στην έγκριση της επένδυσης στο νησί.

Σε αυτό το σημείο, όμως δημιουργείται η απορία στον απλό πολίτη της Εύβοιας: Από τη μια η Σκύρος θα δεχτεί ένα μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών για την προστασία του περιβάλλοντος. Ας το δεχτούμε, τη στιγμή που υπάρχουν δεσμεύσεις ότι το περιβάλλον της Σκύρου δεν θα επιβαρυνθεί. Η δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε Αλιβέρι και Μαντούδι είναι και αυτές στο πλαίσιο της σωτηρίας του περιβάλλοντος και βοηθούν στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης (;), όπως επικαλέστηκε ο κ. Καλαφάτης.

Από την άλλη, οι φορείς και οι κάτοικοι της Εύβοιας, θα πρέπει να πάρουν μια πιο σαφή θέση στο τι θέλουν στην περιοχή τους, γιατί ούτε μπορούν να τα απορρίπτουν όλα, αλλά ούτε από τη μία να αφορίζουν τις ανεμογεννήτριες και από την άλλη να δέχονται πανηγυρικά τις μονάδες λιθάνθρακα.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι στο νησί Σκύρος του νομού Ευβοίας υπάρχει αυτή την περίοδο δικαιολογημένα ανησυχία των κατοίκων. Ιδιωτικών συμφερόντων εταιρείες, πιέζουν το Σκυριανό λαό να αποδεχθεί την εγκατάσταση εκατόν εβδομήντα τριών αρχικά και άλλων ίσως περισσοτέρων σε δεύτερη φάση ανεμογεννητριών. Με δεδομένο ότι: Η εγκατάσταση της κάθε μίας ανεμογεννήτριας απαιτεί τέσσερα-πέντε στρέμματα και έτσι θα μετατραπεί μια μεγάλη έκταση φυσικού κάλους σε ένα κακοποιημένο περιβάλλον. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ανεμογεννήτριες γεννά σοβαρούς κινδύνους. Η καταστροφή του χώρου για την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία θα γεννήσει μεγάλες δυσκολίες για την επιβίωση του ζωικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια, μειωμένο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους. Η μείωση του τουρισμού, η ρύπανση, οι θόρυβοι, οι αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά θα βλάψουν συνολικά το νησί, αφού τα πάρκα ανεμογεννητριών θεωρούνται και είναι βιομηχανικές περιοχές. Το αίτημα ιδιωτικών εταιρειών για διασυνδεδεμένο δίκτυο Σκύρου- Ψαρών- Λέσβου-Χίου-Ικαρίας-Σάμου βεβαιώνει ότι οι κίνδυνοι για το νησί πολλαπλασιάζονται. Η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία για εγκατάσταση ανάλογων πάρκων μέσα στη θάλασσα και μακριά από τον αιγιαλό και η εμπειρία για το κόστος της κιλοβατώρας δεν πρέπει να παρακάμπτονται. Με βάση όλα αυτά, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την προστασία του νησιού και των κατοίκων του;».

Στην ερώτηση του κυρίου Μαυρίκου απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κύριος Καλαφάτης. Ο υφυπουργός, αφού έκανε μια αναφορά στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει καταρτίσει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, όπου τίθενται σαφή κριτήρια χωροθέτησης, ειδικά για τις περιπτώσεις ευαίσθητων περιοχών όπως είναι η Σκύρος. "Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους, πολύ δε περισσότερο σε βάρος του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος" τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Σκύρο είπε:

"Σε ό,τι αφορά στην ερώτησή σας για τη Σκύρο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΧΩΔΕ με ενημέρωσαν ότι το αίτημα για την ανάπτυξη αιολικού δυναμικού στη νότια Σκύρο ως προς την περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται υπό εξέταση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν προβεί σε αυτοψία του χώρου και εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να γνωμοδοτήσουν σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται υπ' όψιν και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Όσον αφορά στη διασύνδεση της Σκύρου με τα γύρω νησιά, δεν υπάρχει κατατεθειμένο κανένα επίσημο αίτημα. Αυτό που έχει διατυπωθεί είναι πρόταση για υποθαλάσσια σύνδεση της Σκύρου με την ηπειρωτική χώρα. Η τρέχουσα μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη σύνδεσης της Σκύρου με τα άλλα νησιά μέχρι στιγμής.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι δεν μπορεί από τη μια να πασχίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη να δημιουργούμε προσκόμματα στην ανάπτυξη ΑΠΕ που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά βοηθούν πολλαπλά και στην προστασία του και στην ανάπτυξη της χώρας".

Ο κ. Μαυρίκος, κατά τη δευτερολογία του, σχολίασε ότι η απάντηση του υφυπουργού δείχνει ότι δεν συγκινείται από τις καθολικές διαμαρτυρίες των Σκυριανών. "Στην ουσία, με την πιθανότητα και την εκδοχή να δώσετε την έγκρισή σας για το πλάνο, όπως θα το εξηγήσω πιο κάτω, σπρώχνετε στον αφανισμό την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τη μελισσοκομία. Όμως, επειδή μιλάμε για πολύ συγκεκριμένη περιοχή, θα δυσκολέψετε και την επιβίωση του περίφημου σκυριανού αλόγου.

Στην πραγματικότητα για εμάς φαίνεται ότι επιχειρείτε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα πενήντα, εξήντα μοναχών συγκεκριμένης μονής στο Αγιο Όρος και κάποιων που διαπλέκονται με τους καλόγερους.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, κύριε Υφυπουργέ. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την «Εταιρία Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας» και της «ΕΝΤΕΚΑ-Α.Ε.», οι οποίες ζητούν από κοινού 333 MW, δηλαδή εκατόν έντεκα ανεμογεννήτριες.

Επίσης, παραμένει η αίτηση της «DAMCO ENERGY» για 212 MW, δηλαδή εβδομήντα μία ανεμογεννήτριες και έχει ήδη εγκριθεί η αίτηση της «ΜΟΡΦΙΑΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Ο.Ε.».

Και γεννιέται το αμείλικτο ερώτημα: Μελέτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης της «WIND POWER» -στοιχεία του 2005 και του 2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης του «AUTUMN 2006», σελίδα 11 από τις 24 σελίδες- την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά, λέει ότι προβλέπεται να αναπτυχθούν 573 MW σε όλη την Ελλάδα.

Και εμείς έχουμε οικολογική αντίληψη και εμείς είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Σκύρο και μια και δυο που να καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμα και πέντε και δέκα. Όμως, κύριε Υφυπουργέ, δεν μπορεί να δεχτούμε 333 MW στη Σκύρο.

Η Σκύρος είναι μια σεισμογενής περιοχή. Στον τελευταίο σεισμό χάθηκαν πηγές και νερά. Εδώ για τον εκβραχισμό θα χρειαστούν φουρνέλα και επεμβάσεις. Αρα, λοιπόν, πρέπει να μας πείτε αν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης μετά την εικοσαετία, αν υπάρχει χωροταξική μελέτη -που δεν υπάρχει- αν υπάρχει μελέτη αντισεισμικής θωράκισης και αν υπάρχει μελέτη πρόσβασης για λιμάνι και διέξοδος μέσα από λιμάνι.

Τέλος, κύριε Υφυπουργέ, θέλουμε να πούμε ότι η δική μας πρόταση είναι να ανακαλέσετε όλες τις άδειες, να μην εγκριθεί καμία άδεια και να συγκροτήσετε μία επιτροπή από το υπουργείο, τη νομαρχία, από βουλευτές, φορείς του νησιού, το δήμο της Σκύρου, συλλόγους και εκπροσώπους όλων των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Και η επιδότηση που προβλέπεται παχυλή για τους ιδιώτες επενδυτές, πρέπει να δοθεί στους κτηνοτρόφους και στους γεωργούς της Σκύρου".

Ο κ. Καλαφάτης κατά τη δευτερολογία του, σχολίασε ότι:

"Δεν μπορεί από τη μια να ζητάμε ανάπτυξη της χώρας, απεξάρτησή της από το πετρέλαιο και προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη, να δημιουργούμε προσχώματα στείρας άρνησης της ανάπτυξης της ΑΠΕ.

Δεν μπορεί από τη μια να αναφερόμαστε σε προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν τα νησιά και από την άλλη να πολεμάμε την όποια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης".

Όσον αφορά τη Σκύρο ανέφερε ότι:

"Για τη Σκύρο συγκεκριμένα και με βάση το προηγούμενο καθεστώς, είχαν υποβληθεί αιτήματα για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 547 MW και από αυτά εγκρίθηκαν μόνο τα 75,8 MW. Η μελέτη για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλων των σχετικών στοιχείων είναι υπό εξέταση από τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το αξιόλογο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού θα προστατευθεί με τον καλύτερο τρόπο εντός του πλαισίου της αειφόρου ανάπτυξης. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση".
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Σερβιτόρος της Εύβοιας, http://www.servitoros.gr/
Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου, Λιανή Αμμος, Χαλκίδα T.K.:34100
Τηλ.: 22210 75.474, Fax: 22210 79.394
Ε-mail: mailbox@servitoros.gr
...................................................................................................................................

Ιερές... ανεμογεννήτριες
Οι κάτοικοι της Σκύρου αντιδρούν στα σχέδια της Μονής Μεγίστης Λαύρας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

 «Πόλεμο» έχουν προκαλέσει στη Σκύρο τα σχέδια για την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού. Στη μια πλευρά συντάσσονται οι κάτοικοι, οι τοπικοί σύλλογοι, αλλά και ο δήμος: υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα απειλήσει με καταστροφή την πανίδα και τη χλωρίδα και κυρίως το σπάνιο σκυριανό αλογάκι.
Από την άλλη, η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στην οποία ανήκει η έκταση- συμμετέχει κατά 95% στην κοινοπραξία της εγκατάστασης- και η εταιρεία Έντεκα Α.Ε. υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά αντίθετα το αιολικό πάρκο θα ωφελήσει την Σκύρο με χρήματα και θέσεις εργασίας, προσφέροντας ταυτόχρονα και «πράσινη» ενέργεια.
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπεται να γίνει στο νότιο μέρος της Σκύρου, πάνω στο βουνό Κόχυλας, το οποίο είναι ακατοίκητο. Η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο είναι η «Αιολικό Πάρκο Νότιας Σκύρου» (συμμετέχει σε ποσοστό 95% η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και κατά 5% η εταιρεία Έντεκα Α.Ε., η οποία ειδικεύεται στην εμπορία, συντήρηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών). Προβλέπεται να εγκατασταθούν 111 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 ΜW η καθεμιά, σε έκταση 38.000 στρεμμάτων που ανήκουν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
«Τα σχέδια αφορούν ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο που θα καταλάβει την έκταση σχεδόν του μισού νησιού. Πιστεύουμε ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σκυριανό αλογάκι, αφού εκεί είναι ο φυσικός τόπος διαβίωσής του. Έχουν μείνει μόλις 140 αλογάκια», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτών Σκύρου για την προστασία του περιβάλλοντος, κ. Ευστάθιος Ζακυνθινός. Φόβους εκφράζει η Ένωση και για άλλα είδη, όπως άγρια πουλιά, καθώς και για σπάνια φυτά.
Επιπλέον, τονίζουν ότι οι 111 ανεμογεννήτριες θα αλλοιώσουν και το νησιωτικό τοπίο. «Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από όλα τα σημεία του νησιού. Έτσι όμως θα καταργήσουν τον νησιωτικό χαρακτήρα του τοπίου. Το βουνό θα μετατραπεί σε μια μεγάλη υπαίθρια βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας...», αναφέρει ο κ. Ζακυνθινός. Πριν από έναν μήνα, μάλιστα, η ένωση πολιτών έστειλε και έγγραφο διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αποτρέψει την εγκατάσταση. Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.300 υπογραφές κατά των ανεμογεννητριών.
Σύμμαχος των κατοίκων, πάντως, είναι και ο Δήμος Σκύρου. Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Και, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, «θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία πάρκου τέτοιας έκτασης. Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά κατά μίας εγκατάστασης 111 ανεμογεννητριών. Θα αλλάξουν όλη τη φυσιογνωμία του νησιού. Και, βέβαια, άγνωστο είναι τι επιπτώσεις θα έχει στον τουρισμό». Κάτοικοι και δήμος συμπληρώνουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού είναι μόλις 4,5 ΜW, οι οποίες καλύπτονται από αυτόνομη μονάδα της ΔΕΗ με πετρελαιομηχανή.

...........................................................................................................................
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ
«Η Σκύρος θα ωφεληθεί οικονομικά»

ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική άποψη έχει η Εκκλησία, στην οποία ανήκει η έκταση. «Η περιοχή εκεί είναι κρανίου τόπος. Βραχώδης. Συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για το σκυριανό αλογάκι ή τη χλωρίδα. ?λλωστε το σκυριανό αλογάκι είναι σε άλλη περιοχή» τονίζει ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Διογένης Καραγιαννακίδης. Προσθέτει ότι οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται σε περιοχή που απέχει 10 χιλιόμετρα από την κατοικημένη- βόρεια- Σκύρο. «Μόλις 10 ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από εκεί». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Έντεκα Α.Ε.η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία- κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης λέει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά η Σκύρος θα ωφεληθεί οικονομικά και αναπτυξιακά. «Θα δημιουργηθούν 40-50 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, ο δήμος θα παίρνει το 2,4% του καθαρού εσόδου (ό,τι πουλιέται στη ΔΕΗ) ποσό που υπολογίζεται σε 1.500.000- 2.000.000 ευρώ ετησίως με σημερινές τιμές».

------------------------------------
ΤΑ ΝΕΑ: 14/6/2007




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σκύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σκύρος:
Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα