Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Καίνε το δάσος για χρυσωρυχείο

?λλη ΕλλάδαΔΙΑΤΑΓΗ ΣΙΟΥΦΑ στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για «παράκαμψη» των κατοίκων που διαφωνούν

«Καίνε» το δάσος για χρυσωρυχείο

Με μεγάλη «προνοητικότητα» και λίγο πριν οι φλόγες τυλίξουν τη μισή Ελλάδα, αθόρυβα και μεθοδικά το υπουργείο του κ. Σιούφα διέταξε με έγγραφό του την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να παρακάμψει την ενοχλητική ομοφωνία δήμων και κατοίκων της Χαλκιδικής (27/3/2007) και συγκεκριμένα του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), βάσει της οποίας 160.000 στρέμματα του βόρειου τμήματος χαρακτηρίζονταν «περιοχή προστασίας δάσους και δασικών εκτάσεων».

Οι ενδιαφερόμενοι δήμοι πρότειναν επίσης την κατάργηση της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Ολυμπιάδας και τον περιορισμό της ΒΙΠΕ Στρατωνίου στην περιοχή των ήδη υφιστάμενων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Το υπουργείο, βασισμένο στον παράλογο και απαρχαιωμένο Μεταλλευτικό Κώδικα του 1973, που θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε εκμετάλλευση μεταλλείου είναι υπόθεση «εθνικής ωφελείας», μπροστά στην οποία όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών (ιδιοκτησίες) αλλά ούτε η συνταγματική επιταγή της προστασίας του δάσους έχει ισχύ, αποφάσισε στις 10/5/2007 να αγνοήσει τη θέληση των κατοίκων και των τοπικών φορέων, παραδίνοντας σε καναδική μεταλλευτική εταιρεία τα δάση της περιοχής. «Επισημαίνουμε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα, η εκμετάλλευση μεταλλείων χαρακτηρίζεται ως δημοσίας ωφελείας. Κατά μείζονα λόγο η ίδρυση μεταλλουργικών μονάδων με εγχώρια μεταλλεύματα αποτελεί το μέγιστο βαθμό αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας μεταλλευτικών μονάδων στην περιοχή του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και του Δήμου Αρναίας... Σύμφωνα με το Ν.Δ. 210/1973, το δικαίωμα μεταλλειοκτησίας είναι ένα αυτοτελές εμπράγματο δικαίωμα εντελώς διακεκριμένο από την εδαφοκτησία... Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση αστικών ή αγροτικών ακινήτων με απαλλοτρίωση των υπερκειμένων του εδάφους... ακόμα και σε περιοχές ειδικής προστασίας». Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων το έγγραφο του υπουργείου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το βαρύτερο τίμημα σε υπανάπτυξη και υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει πληρώσει ο παραλιακός Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου, του οποίου ολόκληρο το βόρειο τμήμα -170.000 στρέμματα, τα 2/3 της συνολικής του έκτασης, με ανάπτυγμα ακτών 75 χλμ. στον κόλπο της Ιερισσού και το Στρυμονικό κόλπο- είναι μεταλλευτική περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Ανάπτυξης, 170.000 στρέμματα στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και άλλα 150.000 στρέμματα στους Δήμους Παναγίας και Αρναίας, προορίζονται αποκλειστικά για μεταλλευτική χρήση και δεν επιτρέπεται σε αυτά όχι μόνο η χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων, αλλά ούτε καν η προστασία του «υπερκείμενου» δάσους! Τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν απολύτως καμία δυνατότητα διαμόρφωσης του ΓΠΣ γι' αυτές τις περιοχές. Και όλα αυτά επειδή, «προς αποφυγή δημιουργίας εμπλοκών», πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα πιθανά εμπόδια ώστε να αναπτυχθεί ανενόχλητη η μεταλλευτική εκμετάλλευση.

Το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και η σχετική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση έχουν ήδη λοιπόν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, μέσω υπουργού κ. Σιούφα με το επίμαχο έγγραφο, και η διαδικασία αδειοδότησης προχωρά ερήμην της τοπικής κοινωνίας και παρά τη δηλωμένη αντίθεσή της. Οσο για το πυκνό δάσος της περιοχής, που περιλαμβάνει και πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα όπως και περιοχές Natura, ευχαριστημένο να είναι που δεν είχε την τύχη του Καϊάφα στην Πελοπόννησο. Τελικά, αν με παρόμοιες αποφάσεις είχαν δοθεί διάφορες επίμαχες περιοχές που κάηκαν στους κάθε λογής ενδιαφερόμενους, ίσως να μην ήταν σήμερα ολόμαυρη η ράχη της Ελλάδας. Θα γλίτωνε και η κυβέρνηση τα τριχίλιαρα!

Ιός

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/09/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα ADMINISTRATOR


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Καίνε το δάσος για χρυσωρυχείο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα