Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Τα "βρώμικα" βιοκαύσιμα

?λλη ΕλλάδαΤα «βρώμικα» βιοκαύσιμα
Toυ Ρούσσου Βρανά

Οι επιστήμονες έριξαν μια δεύτερη ματιά στα βιοκαύσιμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν είναι η πανάκεια που θα σώσει το περιβάλλον. Αυτό ήδη οι Ολλανδοί το ξέρουν καλά. Γιατί όταν στήριξαν όλες τις ελπίδες τους στα βιοκαύσιμα, βρέθηκαν μπροστά σε έναν οικολογικό εφιάλτη.

Πριν από μερικά χρόνια, πολιτικοί και οικολόγοι στην Ολλανδία δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την προθυμία με την οποία η χώρα τους αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βιοκαύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - ιδιαίτερα φοινικέλαιο από τη ΝΑ Ασία. Με κυβερνητική επιδότηση, εταιρείες ενέργειας σχεδίασαν γεννήτριες που θα λειτουργούσαν αποκλειστικά με αυτό το καύσιμο, το οποίο θεωρητικά έμελλε να ήταν πιο καθαρό από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, λόγω της φυτικής προέλευσής του. Όμως όταν οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν καλύτερα αυτό το ειδυλλιακό παραμύθι, γρήγορα μετατράπηκε σε οικολογικό εφιάλτη. Η αυξημένη ζήτηση φοινικελαίου στην Ευρώπη οδήγησε στην εκχέρσωση τεράστιων εκτάσεων τροπικού δάσους και στην εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων στη ΝΑ Ασία. Από την καύση του χόρτου για την επέκταση των φυτειών πελώρια νέφη διοξειδίου του άνθρακα άρχισαν να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Έτσι η Ινδονησία δεν άργησε να «κατακτήσει» την τρίτη θέση στον κόσμο στη ρύπανση με διοξείδιο του άνθρακα, αμέσως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα των ολλανδικών ινστιτούτων Wetlands International και Delft Hydraulics που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Αέρια του θερμοκηπίου
Τα βιοκαύσιμα, που για πολύ καιρό θεωρούνταν πανάκεια, μερικές φορές εκλύουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου απ' ό,τι τα ορυκτά καύσιμα που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν. Έτσι, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων με τις οποίες υποστηρίζουν αδιακρίτως αυτά τα υποτιθέμενα «φιλικά προς το περιβάλλον» καύσιμα για τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Ήδη, υπό αναθεώρηση βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή οδηγία του 2003 για τα βιοκαύσιμα με την οποία ζητείται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροφοδοτείται το 5,75% των μεταφορών τους από βιοκαύσιμα έως το 2010. «Με τη σωστή παραγωγή βιοκαυσίμων περιορίζονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου», λέει στην εφημερίδα «Χέραλντ Τρίμπιουν» ο Πέντερ Γιένσεν της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. «Όμως, αυτό εξαρτάται από το είδος των φυτών και από τον τρόπο καλλιέργειάς τους. Μπορείς να πετύχεις περιορισμό αυτών των αερίων κατά 90%, αλλά και να καταλήξεις με αύξηση 20%». Στην Ολλανδία, τα στοιχεία από την Ινδονησία οδήγησαν την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιδοτήσεις για το φοινικέλαιο. Τα βιοκαύσιμα επιδοτούνται γενναία σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη παράγεται βιοντίζελ από εγχώρια ελαιοκράμβη και ηλιέλαιο. Όμως, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση για «πράσινη ενέργεια» αυξάνεται ολοένα, αυξάνεται και η ζήτηση φυτών από τις τροπικές χώρες, αφού η εγχώρια βιομάζα δεν επαρκεί. Η οργάνωση Φίλοι της Γης υπολόγισε ότι το 87% της αποψίλωσης των δασών της Μαλαισίας από το 1985 έως το 2000 οφειλόταν στις νέες φυτείες φοινικόδεντρων. Στην Ινδονησία, οι εκτάσεις με τις φυτείες φοινικόδεντρων επεκτάθηκαν κατά 118% τα τελευταία οκτώ χρόνια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αλώβητες οι αυτοκινητοβιομηχανίες

ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ βγήκαν αλώβητες από την απόφαση που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. Στρέφοντας την προσοχή από τους καθαρούς κινητήρες στα καθαρά καύσιμα, μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα υποχρεώνει τις πετρελαϊκές εταιρείες να αναμειγνύουν βιοκαύσιμα με τη βενζίνη. Προηγουμένως, η καγκελάριος ?νγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την Κομισιόν να μη θέσει στόχους γι' αυτές τις εκπομπές που θα μπορούσαν να βλάψουν την αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα επιχειρήσεις όπως την DaimlerChrysler και την BMW που κατασκευάζουν μεγαλύτερα μοντέλα και εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες. Με τους νέους κανονισμούς, η Κομισιόν θα ελέγξει στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε όλο το κύκλωμα του πετρελαίου, από την άντληση και τη διύλιση μέχρι την καύση του.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 01/02/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα ADMINISTRATOR


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Τα "βρώμικα" βιοκαύσιμα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα