Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αεροδρόμια-Λιμάνια: Λιμάνι Νάξου: το χρονικό της αποκαθήλωσης

ΝάξοςTo Χρονολόγιο της Αποκαθήλωσης
Του Γιάννη Βάσιλα

Αν η ιστορία κρίνεται εκ του αποτελέσματος και μόνο, τότε σίγουρα η ματαίωση του έργου του λιμανιού της Νάξου συνιστά μια μεγάλη επιτυχία. Οι αρχές δέχτηκαν ένα ισχυρό ράπισμα, μούδιασαν, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης, αφού δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν ούτε καν στους δικούς τους θεσμοθετημένους κανόνες.

Στις μικρές μας επαρχίες η εξουσία στηρίζεται και αναπαράγει τον κοινωνικό συντηρητισμό, αρέσκεται να εμφανίζεται σαν εκφραστής των ενιαίων συμφερόντων μιας συνεκτικής κοινότητας ανθρώπων. Οι σχέσεις κανονίζονται με βάση τη χρησιμοθηρία, τις μικροεξυπηρετήσεις και τον καιροσκοπισμό. Στις μικρές τσίγκινες δημοκρατίες που έχουν στηθεί στις ελληνικές επαρχίες, οι άνθρωποι αναλώνονται στους ίδιους ανούσιους κομματικούς διαξιφισμούς ενός ολοφάνερα χρεοκοπημένου συστήματος. Δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες υπηρετούν με πάθος τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ οι τρίτοι της παρέας, οι αριστεροί, τους εγκαλούν στον ορθολογισμό και στην ενάρετη διαχείριση.

Ο τουρισμός άνοιξε λίγο τις κλειστές μας κοινωνίες στον έξω κόσμο αλλά η προσαρμογή των απομονωμένων συμπαγών αγροτικών κοινοτήτων στον κοσμοπολιτισμό του τουρισμού και η απατηλή αναζήτηση της καταναλωτικής ευδαιμονίας οδήγησαν στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων. Τώρα που σιγά σιγά ξεφτίζει η μυθολογία του τουριστικού Eldorado, αυτό που έχει απομείνει για τους πολλούς είναι η αγωνία της επιβίωσης, η εκμετάλλευση και η εξάρτηση από τις τράπεζες και τους πολυεθνικούς κολοσσούς του ταξιδιού. Οι τόποι των διακοπών μας έχουν πήξει στο μπετόν, απέραντα τουριστικά θέρετρα και διάσπαρτες παραθεριστικές κατοικίες κηλιδώνουν το τοπίο, η ύπαιθρος αστικοποιείται και ο άνθρωπος της πόλης βιώνει τη φύση αποσπασματικά σαν κομμάτι ενός εικαστικού έργου που τον βοηθά να αποδράσει από την πόλη και το καθημερινό άγχος.

Η τουριστική βιομηχανία παρέχει σημαντικά έσοδα στον κρατικό κορβανά, ενώ η διεθνοποίηση και ο σκληρός ανταγωνισμός την καθιστούν εκ των πραγμάτων τον κύριο ρυθμιστή στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας ολόκληρων περιοχών του πλανήτη. Έτσι, συνήθως, η ανάπτυξη ενός τόπου γίνεται αποκλειστικά με βάση τα οικονομικά συμφέροντα που επιβάλλονται, ανεξάρτητα από το εάν αυτή η περιοχή έχει κορεστεί ή καταστραφεί. Εξάλλου, αν υπάρξει πρόβλημα, μπορούν να στραφούν σε νέους ανεκμετάλλευτους τόπους.

Η κριτική και η αμφισβήτηση, ειδικά στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού, είναι διάχυτη ακόμα και ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με το αντικείμενο επιστημονικά. Είναι ευνόητο ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα οι καταστροφές στο περιβάλλον είναι πλέον μη αναστρέψιμες, και αν τελικά υποβαθμίζεις το πρωταρχικό κεφάλαιο (που σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια η φύση αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον που σχηματοποιήθηκε σε προηγούμενες κοινωνικές δομές), τότε σκάβεις το λάκκο σου με τα ίδια σου τα χέρια. Στην ουσία αυτό που έχει τεθεί υπό συζήτηση εδώ και δεκαετίες είναι η επαναδιαπραγμάτευση των κριτηρίων και των όρων της τουριστικής ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, οι δικοί μας άρχοντες φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί και πολλά από αυτή τη διαμάχη και εξακολουθούν να παραμένουν δέσμιοι του μικρομεγαλισμού τους. Θιασώτες της ανάπτυξης και των κάθε λογής ψευδαισθήσεων, δεν διστάζουν να μπολιάζουν τον κόσμο με τη δική τους υπερφίαλη μωροφιλοδοξία, ενώ κρατούν την κοινωνία στο σκοτάδι όσον αφορά τα έργα και την αναγκαιότητά τους. Όταν λοιπόν είδαν τη σοβαρότητα της κατάστασης με το μεγάλο λιμάνι, εκδήλωσαν όλο το φαρισαϊσμό, το λαϊκισμό, την έλλειψη πνεύματος, ακόμα-ακόμα και την ανικανότητά τους να χρησιμοποιήσουν σωστά την ελληνική γλώσσα.

Ζήσαμε, είναι αλήθεια, πρωτόγνωρες στιγμές για τα μέχρι τώρα δεδομένα του τόπου, γι’ αυτό και θεωρούμε χρήσιμο να καταγραφεί το χρονικό της αποκαθήλωσης όχι μόνο του λιμανιού αλλά και της αθωότητας που υποτίθεται ότι βασιλεύει στους κυκλαδικούς παραδείσους.

Οκτώβρης 2005
Φτάνει στα χέρια μας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, 500 σελίδες για ένα νέο λιμάνι, η οποία μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί “οικολογικό μανιφέστο”. Ο ειδικός επιστήμων κατ’ εντολή των εργοδοτών του αναλύει το κλίμα και τη χλωροπανίδα του νησιού και καταλήγει τελικά στο συμπέρασμα ότι κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν προκύπτει, μόνο προβαίνει σε κάτι παραινέσεις για το πώς θα διατίθενται τα ορυκτέλαια των μηχανημάτων εκσκαφής και επίχωσης !!! Επίσης προτείνει την ενίσχυση και τη στεγανοποίηση των κουφωμάτων στα σπίτια που βρίσκονται εκατέρωθεν των δρόμων απ’ όπου θα διέρχονται τα μηχανήματα και οι μπετονιέρες, για να αντιμετωπιστεί τυχόν πρόβλημα θορύβου!

Όλα καλά λοιπόν….

Νοέμβρης 2005
Εκδίδεται από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία η μπροσούρα «Νέο Λιμάνι: Η ανάπτυξη, ο τουρισμός και οι εργολάβοι». Παράλληλα ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης με παρεμβάσεις στους δρόμους, με αφισοκολλήσεις και πανό. Σιγά σιγά οι συντοπίτες μας αρχίζουν να συζητάνε το θέμα και πολλοί εκφράζουν τις ενστάσεις τους.

Δεκέμβρης 2005 – Γενάρης 2006
Το θέμα απασχολεί την Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου (ΠεΚιΝ) και σε πολλές συσκέψεις συζητούνται τα αντιφατικά σημεία της μελέτης καθώς και τα γενικότερα σχέδια της διοίκησης. Εμφανίζονται οι πρώτες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν στο έργο. Έχουμε λοιπόν από τη μια το αποφασιστικό κομμάτι, που δεν φοβάται την αντιπαράθεση και που επιδιώκει τη ρήξη με τις αναπτυξιολάγνες λογικές, και από την άλλη εκείνους που υποστηρίζουν τη διαπραγμάτευση, την αντίληψη της μέσης λύσης και του “μη χείρον βέλτιστον”.

Φλεβάρης 2006
Η 8η του μήνα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του λιμανιού, καθώς η ΠεΚιΝ κάλεσε την πρώτη δημόσια και ευρεία συνέλευση όπου συζητήθηκε το ζήτημα. Η προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη με παρόντες αρκετούς φορείς, συλλόγους, παράγοντες αλλά και τρεις αντιδημάρχους. Αρκετοί συντοπίτες μας κάνουν δυναμικές τοποθετήσεις ενάντια στο έργο, όμως αυτό που κάνει εντύπωση είναι η παντελής άγνοια των δημοτικών εκπροσώπων για το περιεχόμενο της περιβαλλοντικής μελέτης, την οποία οι ίδιοι είχαν ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο! Η κορυφαία ατάκα της βραδιάς εκστομίσθηκε από έναν εκ των αντιδημάρχων τη στιγμή που εγκαλούσε τα μέλη της Πε.Κι.Ν. γιατί δεν… ενημέρωσαν το δήμο για τις πτυχές και για τα προβλήματα του έργου!!!

Στο τέλος συστήθηκε επιτροπή για να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Φλεβάρης – Μάρτης 2006
Οι πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής με ζωντανό τον απόηχο από την πετυχημένη συνέλευση της Περιβαλλοντικής Κίνησης έγιναν σε καλό κλίμα. Ωστόσο εκδηλώθηκε κάποια καχυποψία για τη συμμετοχή της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας, όπως θα γινόταν απέναντι σε κάθε συγκροτημένη ομαδοποίηση που θα παρουσιαζόταν.

Σε μια κοινωνία που αποθεώνει την εξατομίκευση και όπου κυριαρχεί το δόγμα «αμύνεσθαι περί πάρτης» είναι φυσικό επακόλουθο να προκρίνεται και να γίνεται αποδεκτή η προσωπική στάση έναντι της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. ?λλωστε, η συμμετοχή σε ουσιαστικές πολιτικές διεργασίες, με υπευθυνότητα και δέσμευση αλλά χωρίς ιεραρχία και χωρίς ιδιοτέλεια, περνάει κρίση στις μέρες μας. Το κύριο άγχος, για να μην πούμε άγος, κάποιων μελών της επιτροπής ήταν να μην εμφανιστούν σαν ομάδα, με απτό και ορατό αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ένα τεράστιο έλλειμμα στην κοινωνική απεύθυνση, όπου η πληροφόρηση, ο λόγος και η δράση έλαμψαν διά της απουσίας τους. Έμεινε έτσι να κυριαρχεί ο λόγος και η προπαγάνδα της αντίπερα όχθης, των λαλίστατων αρχόντων του δήμου.

Στην πραγματικότητα αυτή η στάση υπονόμευσε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, μια συνθήκη που εκδηλωνόταν κατά περίσταση αλλά και που η έλλειψή της έγινε ιδιαίτερα αισθητή αργότερα, όταν σκλήρυναν τα πράγματα με τις οξείες επιθέσεις και το συλλαλητήριο του δήμου.

Αναπόφευκτα, και πέρα από την ουσιαστική πολιτική σημασία του θέματος, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην τεχνική πλευρά της υπόθεσης, δηλαδή στη νομική τεκμηρίωση, όπου και έγινε πράγματι εξαιρετική δουλειά (και όχι μόνο κρίνοντας εκ του αποτελέσματος), με επισφράγισμα την νικηφόρα έκβαση στο ΣτΕ.

Πάντως, όταν ένα χρόνο αργότερα η ίδια η πραγματικότητα ανέδειξε τα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα, φάνηκε το ανυπέρβλητο κενό, αφού πλέον δεν υπήρχε αρκετή μαγιά για να ζυμωθεί κοινωνικά ο αντίλογος στις αιχμές που τίθονταν καθημερινά. Αναμένοντας το δικαστικό θέσφατο χάθηκε το όποιο κοινωνικό έρεισμα.

Μάρτης – Απρίλης 2006
Κατατίθεται η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο δημαρχείο επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία. Ο περιφερειάρχης πάντως, προϊστάμενος του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλώνει ευθύς αμέσως και με περισσή σιγουριά ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα και ότι το δίχως άλλο η αίτηση δεν έχει καμιά ελπίδα. Ο Κόκκινος –ή δάσκαλος, όπως τον αναφέρουν χαϊδευτικά πολλοί-, εμφανίζεται καθησυχαστικός, όμως οι δικοί μας εδώ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Αρχίζει τότε, σταδιακά, η δημιουργία του κλίματος που γιγαντώθηκε μετά από ένα χρόνο σε μια μεγαλειώδη επίδειξη δημοκρατίας με τις συστάσεις προς τις «ζωηρές κοινωνικές μειοψηφίες» να υποταχτούν στη θέληση της πλειοψηφίας και να μην εμποδίζουν τις επιλογές τους.

Με έγγραφο, λοιπόν, που εξέδωσε ο δήμος στις 3/4/2006, ζήτησε από συγκεκριμένους φορείς (αλλά όχι όλους) να πάρουν θέση για το λιμάνι. Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου «(…) η Νάξος βρίσκεται στο ξεκίνημα της τουριστικής ανάπτυξης και δεν είναι κορεσμένο τουριστικά νησί (…)». Βέβαια το ΦΕΚ1487/2003 το οποίο επικαλούνται για να στηρίξουν τα λεγόμενά τους και το οποίο έχει τίτλο «Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» συγκαταλέγει τη Νάξο στα νησιά πρώτης ταχύτητας στην τουριστική ανάπτυξη μαζί με τη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, «που έχουν άμεση ανάγκη ελέγχου του είδους της ανάπτυξής τους»…

Αρκετοί από τους προέδρους που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υπέγραψαν το έγγραφο χωρίς να μπουν στον κόπο να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη και αμφίπλευρη ενημέρωση ούτε καν να συζητήσουν με τα μέλη των συλλόγων που εκπροσωπούν. Κάποια στιγμή θα ήταν χρήσιμο να ανοίξει μια κουβέντα για το ρόλο που παίζουν διάφοροι φορείς και σύλλογοι σαν επικουρικοί παράγοντες στη διαχείριση της εξουσίας και στη διαμόρφωση συνειδήσεων και επίπλαστων κοινωνικών πλειοψηφιών στο νησί.

Καλοκαίρι 2006
Η προεκλογική περίοδος όπως και το γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι η φρενήρης εποχή για το νησί, κατά την οποία όλοι εργάζονται, όχι πάντα με χαρά, τρενάρει κάπως τις εξελίξεις. Μοναδική εξαίρεση, η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα στις 14 Ιουλίου, που επιτρέπει να γίνουν εργασίες για την επέκταση των δύο μόλων και για την κατασκευή της νότιας προβλήτας.

Φθινόπωρο του 2006
Οι δημοτικές εκλογές μετέθεσαν την επικαιρότητα, η τοπική κοινωνία εγκλωβίζεται για άλλη μια φορά στο γνωστό παζάρι και στο ατελείωτο κους-κους των εκλογών. Ο επί 16 χρόνια δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ αποχωρεί επιτέλους εν μέσω έντονων διαφωνιών και ερίδων που αφορούν το διάδοχό του. Τελικά, ο πρώην αντιδήμαρχος και συνδικαλιστής Νίκος Μαράκης αναλαμβάνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου και θα είναι ο νέος δήμαρχος.

Αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης του λιμανιού για το Νοέμβριο.

Χειμώνας 2006-2007
Η πρόταση του βοηθού εισηγητή στο ΣτΕ είναι απορριπτική για την κατασκευή του λιμανιού και λίγο αργότερα η εισηγήτρια Θεοφιλοπούλου ενστερνίζεται πλήρως το σκεπτικό του βοηθού και ζητά την ακύρωση του έργου.

Η νέα δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται πλέον για τα καλά ότι το έργο θα χαθεί. Χωρίς να έχει ακόμη κατορθώσει να διαμορφώσει τις ισορροπίες που θα τη στηρίξουν και πριν προλάβει να στήσει τους μηχανισμούς της, η νέα διοίκηση πέφτει στα βαθιά. Καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα όπως τη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ, τα χωροταξικά και την επέκταση της πόλης, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περίοδο λειψυδρίας, το αιώνιο κυκλοφοριακό και βέβαια το αγκάθι που λέγεται μεγάλο λιμάνι.

Όπως γράφαμε στην προκήρυξη που μοιράσαμε: «Έτσι λοιπόν λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η νέα διοίκηση του Δήμου αναζητεί τις ισορροπίες που θα τις επιτρέψουν να διαμορφώσει τους απαραίτητους μηχανισμούς νομής της εξουσίας. Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι ο νέος τιμονιέρης του Δήμου, με την πολιτική παιδεία και εμπειρία που αποκόμισε από την πολυετή θητεία δίπλα στον πρώην δήμαρχο, θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Η νέα αρχή γνωρίζει πλέον ότι στην εποχή της εικόνας το σωστό προφίλ είναι αναγκαίο για να θρέψει την παντοδυναμία της.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο δήμαρχος επιδεικτικά, μέσω των τοπικών μ.μ.ε., και με περισσή αβρότητα καλεί τους 33 που έχουν υπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ για μια συζήτηση «από καρδιάς» προσφέροντας μάλιστα τριαντάφυλλα, γλυκά και ροφήματα… Προηγουμένως βέβαια είχε διαχωρίσει όσους εναντιώνονται στο λιμάνι σε «ιδεολόγους» και «παρασυρμένους», στιγματίζοντας έτσι με δηκτικό τρόπο το πολιτικό φρόνημα όσων αντιστέκονται στις επιλογές του.»

Οι χειρισμοί των αρχών μετά την κατάθεση της προσφυγής ήταν σταθερά στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της έντασης και της πόλωσης και αυτή η διαχείριση επέτρεψε και εξέθρεψε φαινόμενα ο­λο­κλη­ρωτισμού και φασιστικές συμπεριφορές.

Η αρχή έγινε στα μέσα Φλεβάρη, με την κλειστή σύσκεψη που κάλεσε ο νέος δήμαρχος απευθυνόμενος επιλεκτικά σε προέδρους συλλόγων που θεωρούσε ότι μπορεί να συμφωνούσαν με το έργο. Κι αφού ξεκαθάρισε το τοπίο αποπέμποντας τη γραμματέα του δικηγορικού συλλόγου που τύγχανε να είναι και η δικηγόρος στην αίτηση ακύρωσης, ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους μπόρεσαν να εκδηλώσουν ελεύθερα το μένος τους. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι τόσο του εμπορικού όσο και του επισιτιστικού συλλόγου προέβησαν σε λεκτικούς τραμπουκισμούς ενάντια στους 33 που υπέγραψαν την αίτηση ακύρωσης του έργου, απαίτησαν την απομόνωσή τους, τόνισαν ότι πρέπει να εντοπισθούν οι αδυναμίες τους και να τους χτυπήσουν σ’ αυτές, ενώ επιχείρησαν να σπείρουν αμφιβολίες για το «ποιόν» τους. Το ερώτημα αν όλα αυτά ειπώθηκαν υπό την ανοχή ή ίσως και με τη σύμπλευση του δημάρχου παρέμεινε αναπάντητο. Φάνηκε ωστόσο ότι οι αρχές παρείχαν κάλυψη σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Ο πρόδηλος στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να αναδειχτεί η ομοφωνία και η ομοθυμία των παρόντων και γι’ αυτό σκόπιμα αποσιωπήθηκε η διαφωνία του πρόεδρου του δικηγορικού συλλόγου αλλά και οι αντιρρήσεις άλλων που εκφράστηκαν εκεί.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες της δημοτικής αρχής αλλά και των εγκάθετων φορέων του νησιού δεν αφορούσαν μόνο τη μάχη για μια κατά τα φαινόμενα χαμένη υπόθεση. Ο βασικός στόχος ήταν η απόπειρα σπίλωσης, συκοφάντησης και φίμωσης της αντίθετης άποψης. Η εκστρατεία αυτή καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας που κλιμακώθηκε θα αποτελούσε παρακαταθήκη για όσους και όσες τολμούσαν να σηκώσουν κεφάλι και στο μέλλον… μα θα πρέπει ήδη να γνωρίζουν ότι έχει ο καιρός γυρίσματα.

Τέλος Φλεβάρη - Μάρτης 2007
Στις 21 Φλεβάρη εκδικάζεται η υπόθεση στο ΣτΕ και ταυτόχρονα φουντώνει η ένταση και οι επιθέσεις. Στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής του δήμου Νάξου, που έλαβε χώρα γύρω στις 10 Μάρτη, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και απλά μέλη μιλάνε ευθέως για λίστες προγραφών με τα ονόματα των αντιφρονούντων, που πρέπει να αναρτηθούν σε κε­ντρικά σημεία της πόλης και σε μαγαζιά, για την υπονόμευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαφωνούντων –μποϋκοτάζ, συνεννόηση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να δέχονται συστηματικά τις επισκέψεις της εφορίας και άλλα πολλά, με λίγα λόγια οι αντιρρησίες πρέπει να στιγματιστούν και να διαπομπευτούν.

Με πρωτοβουλία ενός εκ των αντιδημάρχων δημιουργείται “επιτροπή αγώνα για την κατασκευή του λιμανιού” και αποφασίζεται συλλαλητήριο για τις 26 Μάρτη. Οι δηλώσεις και οι ενέργειες των αρχών έχουν φανατίσει τον κόσμο, τα επιχειρήματα και η ανταλλαγή απόψεων φαντάζει πια πολυτέλεια. Η διαφωνία με το έργο παίρνει άλλη διάσταση και λειτουργεί ως αφορμή για να εκτοξευτούν ύβρεις και απειλές ενάντια στους αιρετικούς.

Στις 16 Μάρτη η Αυτόνομη Πρωτοβουλία πραγματοποιεί παρέμβαση στη Χώρα με προκηρύξεις, αφίσες και τρικάκια ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας και στα πογκρόμ που εκπορεύονται από το δήμο. Τα μέλη της ομάδας δέχονται μπαράζ από απειλές και προπηλακισμούς του τύπου “μια χούντα σας χρειάζεται”, “θα σας κάνουμε σαπούνια” και άλλα τέτοια πολιτισμένα και κόσμια.

Το ίδιο βράδι σε έκτακτη συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Κίνησης επαναλαμβάνεται το πρωινό σκηνικό. Λίγες μέρες αργότερα ο γιος του δήμαρχου και στέλεχος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να δηλώσει στο ραδιόφωνο ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», σπεύδοντας βέβαια να συμπληρώσει ότι αυτό του μεταφέρει ο κόσμος…

Το κωμικοτραγικό αλλά και χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε ήταν ότι τα τοπικά μμε θεώρησαν πρόκληση την ανάδειξη και την καταδίκη της επιθετικότητας και του ολοκληρωτισμού που προωθούσαν οι αρχές, ενώ προέβαιναν σε εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση εξίσου και στις δυο πλευρές!!!

Στο τέλος, αν παρακολουθούσε κανείς ραδιόφωνο εκείνες τις μέρες, με αυτά που λέγονταν από καλεσμένους και ακροατές θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι όλα αυτά τα προκαλέσαμε εμείς και ότι ήταν υπερβολές. Έφτασαν μάλιστα να μιλάνε για αναρχοαυτόνομους και κουκουλοφόρους που μπορεί να εισβάλουν στη διαδήλωση και να δημιουργήσουν ταραχές!!!

Το οξύμωρο στην προσπάθεια των αρχών έγκειται στο ότι επιχειρούσαν να αποδείξουν πως αυτό που διακυβεύεται στην πραγματικότητα ήταν η κατοχυρωμένη ούτως ή άλλως βούληση της πλειοψηφίας, μια τακτική που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην οχλοκρατία και στο δεσποτισμό. Η αντίσταση ήταν πρώτιστα θέμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας και τελικά αποδείχτηκε αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης και σε κοινωνικό επίπεδο. Γιατί αυτό που έμπαινε υπό αίρεση ήταν αυτοί καθαυτοί οι όροι της πολιτικής και κοινωνικής δράσης πάνω στο νησί για τις αντιλήψεις και ομαδοποιήσεις που δεν συντάσσονται με την κυρίαρχη ιδεολογία. Έτσι, ενώ οι κοινωνικοί συσχετισμοί μπορεί να ευνόησαν την ολιγαρχία του τόπου για ένα μικρό διάστημα, εντούτοις οι τραμπουκισμοί και η εν γένει στάση τους τους εξέθεσαν στα μάτια πολλών συντοπιτών μας –ακόμα και σε μερικούς που ήταν υπέρ του λιμανιού- ενώ με τα καμώματά τους αυτά έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο.

Στη συνέχεια κυκλοφορεί η αφίσα για το συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «Ψέματα», υπονοώντας ότι δήθεν οι 33 εξαπάτησαν τη δικαιοσύνη με ψεύτικες προσομοιώσεις. Βέβαια ο ίδιος ο δικηγόρος του δήμου διέψευδε τους ισχυρισμούς αυτούς, αφού είναι αυτονόητο (για όσους έχουν την ικανότητα να φέρουν σε πέρας έναν ολόκληρο συλλογισμό) ότι η κρίση του συγκεκριμένου δικαστηρίου αλλά κυρίως η τελική απόφαση βασίζεται σε δημόσια έγγραφα και σε διοικητικές πράξεις υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών. Η αφίσα όπως και η ανακοίνωση-κάλεσμα του δήμου στόχευε αποκλειστικά στη συκοφαντία και στη λοιδορία των αντιπάλων προκειμένου, με άκρατο λαϊκισμό, να ξεσηκώσει τον κόσμο με στόχο τον εκτοπισμό των αντιρρησιών.

Η κινητοποίηση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ήταν τεράστια. Οι ανακοινώσεις του δήμου μοιράστηκαν στα μαγαζιά και στους κατοίκους μέσω του ταχυδρομείου, μαζί με τους λογαριασμούς και τη λοιπή αλληλογραφία.

Υπήρξαν διευθυντές σχολείων που είπαν στους μαθητές ότι αν φύγουν όλοι δε θα πάρουν απουσίες ενώ αν κάποιοι έμεναν για μάθημα θα έμπαιναν οι απουσίες. Μέχρι τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έκλεισαν.

Ακόμα και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχαν βάλει μαθητές του δημοτικού ντυμένους τσολιαδάκια να μοιράζουν την πρόσκληση του δήμου για τη διαδήλωση.

Στις εκκλησίες οι άγιοι δέσποτες καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στη συγκέντρωση. Το τρίπτυχο δήμαρχος-δάσκαλος-παπάς έδρασε και πάλι.

Είχαν προαναγγείλει ότι λεωφορεία θα μετέφεραν τους ανθρώπους από τα χωριά και διαρκώς από το ραδιόφωνο καλούσαν τον κόσμο να κατέβει ενημερώνοντάς τους για τα δρομολόγια.

Είχαν επίσης ανακοινώσει ότι η συγκέντρωση θα καλυφθεί από την τηλεόραση, ενώ τα πληρωμένα διαφημιστικά σποτ, που βομβάρδιζαν διαρκώς τους ακροατές από τα τοπικά μμε, φαίνεται ότι προβλήθηκαν και σε άλλα νησιά πέραν της Νάξου.

Και ας μην αναφέρουμε τις εκτεταμένες αφισοκολλήσεις, όπου αν αντιδρούσε κάποιος μαγαζάτορας του έλεγαν ότι υποχρεούται να βάλει την αφίσα στο μαγαζί του αφού ήταν απόφαση του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου...

26 Μάρτη 2007: Η κάθοδος των κακομοιρίων
Εκείνη τη μέρα, ο πρόεδρος του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου μαζί με μια κουστωδία ακολουθητών πήγε σε πολλά μαγαζιά στη Χώρα και στήθηκε φωνάζοντας με ντουντούκα και προτρέποντάς τους να κλείσουν εν όψει της διαδήλωσης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν όλες οι αρχές, ο δήμαρχος Δρυμαλίας, ο έπαρχος, οι δυο από τους τρεις βουλευτές Κυκλάδων, ο νομάρχης Μπάιλας αλλά και πρώην βουλευτές και στελέχη των δυο κομμάτων.

Οι δε θεαταί απήλαυσαν
κατά την ώρα εκείνη,
παράστασιν πρωτοφανή,
που ιστορική θα μείνει

Κι είχε το όλον θέαμα
τοιαύτην επιτυχίαν
ώστε δικαίως προυξένησεν
άφατον ευθυμίαν (*)

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν εξαντλήσει κάθε μέσο για να φέρουν κόσμο, μόνο γύρω στα 800 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου για τη συγκέντρωση της 26ης Μάρτη.

Με δεδομένο ότι στην κινητοποίηση για το ναυάγιο του Σαμίνα το 2000 (από την οποία απουσίαζε ολοκληρωτικά ο δήμος), που την είχαμε καλέσει πρωτοβουλιακά τότε (δεν υπήρχε η Α.Π.Ν.), συγκεντρώθηκαν 2.500 άτομα, καθώς και στη διαδήλωση που είχαμε πραγματοποιήσει ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 συμμετείχαν 1.500, εκτιμούμε ότι η συγκέντρωση ήταν κατώτερη των προσδοκιών τους. Στο συλλαλητήριο δεν υπήρχε παλμός, ούτε φωνάζονταν συνθήματα, αν και ορισμένοι προσπαθούσαν φιλότιμα από τα μικρόφωνα να εγείρουν κάποια αγωνιστικότητα, (ακούσαμε και Θεοδωράκη μαζί με τα σκυλονησιώτικα), απλώς κάποιοι λίγοι χειροκροτούσαν τους παράγοντες. Στη συνέχεια πήγαν στο Blue Star, που κατέπλευσε στη μία παρά, κι ενώ από τα μεγάφωνα είχαν προαναγγείλει ότι θα κάνουν κατάληψη στο πλοίο, στην πραγματικότητα απλώς επέδωσαν ένα ψήφισμα –σε ποιους άραγε, στον πλοίαρχο; Από πού κι ως πού κανείς δεν ξέρει….

Βέβαια οι διοργανωτές επιχείρησαν να θριαμβολογήσουν λέγοντας ότι είχαν 5.000-6.000 (!!!) κόσμο γιατί κάτι τέτοιο περίμεναν, και ότι το συλλαλητήριο είχε παναξιακό χαρακτήρα, αλλά έτσι κι αλλιώς η ακατάσχετη ψευδολογία και η μπουρδολογία είναι πάγια τακτική της εξουσίας.

Γελώντες διερχόμενοι
τον ακανθώδη βίον
την κάθοδο ενθυμούμενοι
τόσων κακομοιρίων (*)

Το κορυφαίο πάντως που ειπώθηκε τότε από τα χείλη του δημάρχου ήταν ότι «αν δεν τους αρέσει η ανάπτυξη που θέλουμε υπάρχει και η μεταδημότευση» τονίζοντας παρακάτω ότι έχει πλήρη συνείδηση αυτού που λέει.

Από κοντά κι ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων (ΠΑΣΟΚ) μίλησε για «τον ακραίο οικολογικό φανατισμό που είναι ο ίδιος φανατισμός με αυτόν της άναρχης ανάπτυξης»(!!!), ενώ τις επόμενες μέρες στον τοπικό ραδιοσταθμό μίλησε για «Ταλιμπάν της Οικολογίας»…

Απρίλης 2007
Στην τοπική εφημερίδα Κυκλαδική, την Πέμπτη 5 Απριλίου 2007, υπάρχει η δήλωση του δημάρχου Μαράκη στο συλλαλητήριο όπως καταγράφηκε: «Η μεγάλη πλειοψηφία απαιτεί να μας αφήσουν να αναπτυχθούμε όπως εμείς θέλουμε. Να μας αφήσουν αυτό το περιθώριο. Να δώσουμε το μήνυμα στους λίγους που αντιδρούν ότι αν δεν τους αρέσει αυτός ο τρόπος ανάπτυξης, αυτές οι επιλογές μας, υπάρχει και η μεταδημότευση. Το λέω με την γνώση και την υπεύθυνη θέση που έχει ένας άνθρωπος που υπηρετεί τα κοινά. Είναι υποχρεωμένοι να συμβιβάζονται και να συμμορφώνονται στην επιλογή της».

Αργότερα, η διευκρινιστική για τα παραπάνω δήλωση του δημάρχου στην ίδια εφημερίδα παρατίθεται ως έχει: «Ο καθένας ας προβληματιστεί για την στάση του απέναντι σε αυτό το ζήτημα ζωής για το νησί μας, όπως είναι το λιμάνι της Νάξου. Τώρα σε αυτό που είπα περί μεταδημοτεύσεων, στην κυριολεξία, αυτό που ανέφερα είναι ότι αν οι μικρές κοινωνικές ομάδες δεν είναι σε θέση να δεχθούν την απόφαση των ισχυρών πλειοψηφιών, του μεγάλου μέρους της κοινωνίας της Νάξου για τον τόπο που θέλουν να ζήσουν, το είδος της ανάπτυξης, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ας σκεφθούν και την μεταδημότευση. Υπάρχουν δίπλα νησιά τα οποία είναι «άγονα», ανεκμετάλλευτα, ας πάνε να ζήσουν εκεί με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι. Δεν μπορούν όμως να επηρεάζουν την μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που αποφασίζει για τον τόπο που θέλει να ζήσει. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε, μιλάω πάντα για δημοκρατικές διαδικασίες, γιατί η δημοκρατία πρέπει να κυριαρχεί. Αυτή ήταν η σκέψη μου μέσα από αυτό το πρίσμα και μέσα στο γενικότερο κλίμα της διαδήλωσης έκανα αυτή την πρόταση. Γνωρίζετε ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου, ούτε να εξορίσουμε δεν θέλουμε και δεν μπορούμε, ούτε να διώξουμε κανένα. Ποτέ δεν μίλησα για εξορία, όπως άκουσα να αναφέρεται. Μίλησα για μεταδημότευση η οποία είναι κατά την επιθυμία του μεταδημοτευθέντος. Εμείς δεν τους οδηγούμε εκεί. Ας αποφασίσει κάποιος μόνος του».

Κάθε ομοιότητα με Γυάρο, Μακρόνησο και άλλα ξερονήσια δεν είναι συμπωματική, άλλωστε η δημοκρατία πρέπει να κυριαρχεί…..

Εν τω μεταξύ μεσολαβεί το Πάσχα και το ναυάγιο στη Σαντορίνη, και φαίνεται πως οι τόνοι της αντιπαράθεσης τείνουν να χαμηλώσουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στο νησί καταταλαιπωρημένοι από την ακρίβεια των δυσεύρετων εισιτηρίων, κι ενημερωμένοι οι περισσότεροι για το τι διαμείβεται, εκφράζουν τη διάθεση να συμπαρασταθούν στους «διωκόμενους» και πραγματικά δημιουργείται ένα κλίμα αλληλεγγύης απέναντι στους αντιφρονούντες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έρχεται και η πρωτοβουλία του «διασημότερου ναξιώτη», του Μανώλη Γλέζου, να καλέσει εσπευσμένα σύσκεψη στην Αθήνα, στο γραφείο του άλλου ναξιώτη, του Μαγκάκη, με τη συμμετοχή του πρώην δήμαρχου, του νυν και από την άλλη πλευρά τους 30 που έχουν καταθέσει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την Περιβαλλοντικής Κίνηση Νάξου. Η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση των αντι-αναπτυξιακών είναι ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε διάλογο με αυτούς που έχουν καλλιεργήσει το κλίμα του πογκρόμ στο νησί, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες απροσχημάτιστες δηλώσεις του δημάρχου.

Ωστόσο, στη συνάντηση, που τελικά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Απρίλη, δεν ήταν μόνο οι δήμαρχοι αλλά και ο έπαρχος Νάξου, δυο αντιδήμαρχοι, δυο στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Μαγκάκης, ο Γλέζος φυσικά, ο ναξιώτης καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Πρωτονοτάριος, ένας ναξιώτης συνταξιούχος δικαστής, η δικηγόρος των αιτούντων και δυο μέλη της Πε.Κι.Ν..

Όλη η υπόθεση ήταν ένα μεγάλο φιάσκο, όπου η λυσσαλέα απόπειρα των τοπικών αρχόντων να αποσυρθεί η προσφυγή στο ΣτΕ επισκίασε οτιδήποτε, ενώ ήταν πρόθυμοι να καταδικάσουν ακόμα και το κλίμα τρομοκρατίας που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει προκειμένου να αποσυρθεί η αίτηση ακύρωσης του έργου (!). Είναι πολλά τα λεφτά ?ρη… Εν πάση περιπτώσει, μπροστά στην αποφασιστική στάση των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σθεναρά στις πιέσεις της εξουσίας να εφαρμόσει το μοντέλο ανάπτυξης που οδηγεί στην κονόμα ορισμένων και στη λεηλασία του τόπου, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε επέλθει με την αδιάλλακτη στάση των αρχών να κατασκευάσουν οπωσδήποτε αυτό το έκτρωμα, ο Γλέζος πρότεινε μια επόμενη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους, στη Νάξο αυτή τη φορά. Αυτή η πρόταση ναυάγησε τελικά κι εν τω μεταξύ βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου.

Μάης 2007
Στις 2 του Μάη εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ: Το μεγάλο λιμάνι στη Νάξο απορρίπτεται με το σκεπτικό ότι δεν εξετάστηκε η χωροθέτησή του και ότι δεν προτάθηκαν καθόλου εναλλακτικές λύσεις.

Στη διάρκεια αυτής της υπόθεσης δόθηκαν πολλές μάχες σε διάφορα επίπεδα. Οι νίκες και οι ήττες έχουν αναμφίβολα την αξία τους, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η σωστή ερμηνεία των γεγονότων, η εκτίμηση των συντελεστών τους και ο εντοπισμός όλων των παραμέτρων που συνέβαλαν στις αδυναμίες αλλά και στην επιτυχή έκβαση ενός αγώνα.

Για το ύφος και το ήθος της εξουσίας δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Όμως η αφύπνιση των συντοπιτών μας που αντέδρασαν στο διαφαινόμενο κλίμα ολοκληρωτισμού, που αισθάνθηκαν την ανάγκη να συσπειρωθούν και που τέλος κινητοποιήθηκαν για να υπερασπιστούν πλέον το δικαίωμα άρθρωσης ακηδεμόνευτου λόγου στην τοπική κοινωνία είναι η θετική παρακαταθήκη που αφήνει αυτή η ιστορία για το μέλλον.

Περιοδικό Αντί-Ρήση, έκδοση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου, Τεύχος 4, Ιούνης 2007

(*) ποιητή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του

Επειδή η αλληλεγγύη στην επίθεση που δεχτήκαμε όσοι αντιταχθήκαμε στα υποβολιμαία σχέδια των αρχών της Νάξου και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου για να πραγματοποιήσουν τα κερδοφρενικά τους σχέδια για μεγάλο λιμάνι ήταν ένα κύμα που μας έδωσε δύναμη και κουράγιο, και μιας κι ο τοπικός τύπος εν πολλοίς υποβίβασε και αποσιώπησε τις φωνές αντίδρασης που αρθρώθηκαν, θεωρούμε χρήσιμο να δημοσιεύσουμε όλες τις οργανώσεις και τους περιβαλλοντικούς συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου και καταδίκασαν τις φασιστικές πρακτικές του δήμου και των συν αυτώ.

1. Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο
2. Ιστορικός Όμιλος Νάξου «ΑΡΣόΣ» και περιοδικό “Φλέα’’, Κατσουρός Κώστας
3. Παναγιώτης Αλικάρης, Μέλος της Ένωσης Πολιτών Τήνου,
4. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Κηρύκου Ικαρίας, Βιτσαράς Γ.
5. Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ
Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι παρακάτω οργανώσεις (από δυτικά προς ανατολικά):
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ • ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ GYPAETUS BARBATUS • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ
6. Οικολόγοι Πράσινοι, Φώτης Ποντικάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου
7. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας Νάξου, Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο
8. www.e-ecology.gr, Στέφ. Σταμέλλος, υπεύθυνος ιστοσελίδας
9. Εκπρόσωπος Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, Αλέξανδρος Μαβής, (από την ?νδρο)
10. Για την Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων ''ΓΑΙΑ'', Σαρτζετάκης Γιώργος
11. Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, το Δ.Σ.
12. Ένωση Πολιτών Τήνου, Γ. Κολλάρος, Γ. Σιταράς
13. Θεατρικός Όμιλος Νάξου «Ο Διόνυσος»
14. Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών, Γ. Ξυδάκης
15. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, ΜΚΟ της μαχόμενης οικολογίας, για το Δ.Σ. Δημήτρης Φαναριώτης.
16. ΟικοΚέρκυρα (ΜΚΟ) επικοινωνιακό δίκτυο για τις ΜΚΟ, για το Δ.Σ. Κώστας Ξυλάς
17. ΟικοΠαξοί, ΜΚΟ του Περιβάλλοντος νήσου Παξών, για το Δ.Σ. Μπογδάνος Γιώργος του Νικολάου, Λογγός
18. Σύλλογος Γυναικών Νάξου, το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία

Επίσης με δικά τους κείμενα έχουν στηρίξει την ελευθερία των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους οι παρακάτω σύλλογοι – οργανώσεις:
1. Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τοπική Επιτροπή Τήνου
2. Νίκος Συρμαλένιος, Νομαρχιακός Σύμβουλος
3. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρέθυμνου
4. Νίκος Λεβογιάννης, εκδότης-διευθυντής του περιοδικού “Αρχατός”
5. Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου

Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εξίσου σημαντική για μας ήταν η αλληλεγγύη που έδειξαν πρόσωπα και συλλογικότητες από αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και οργανώσεις και αγωνιστές της αριστεράς που είτε δημοσιοποίησαν από τα έντυπά τους τον αγώνα μας, είτε εξέφρασαν τη διάθεση για ενεργότερη συμμετοχή στην αντίσταση που ορθώθηκε εδώ στο νησί.




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νάξος
· Νέα ADMINISTRATOR


Πιο δημοφιλής είδηση για Νάξος:
Διακοπές στην Νάξο, τoυ ?ρη Φανάρη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λιμάνι Νάξου: το χρονικό της αποκαθήλωσης" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα