Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Συνήγορος του Πολίτη για την οικοπεδοποίηση των δασών

?λλη ΕλλάδαΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ
Αποκαλυπτικές εκθέσεις για τις ευθύνες της Δημόσιας Διοίκησης
«Κόκκινο» για τα δάση πράσινο στα αυθαίρετα
Του Χρήστου Ζέρβα

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που πλήττει τον δασικό πλούτο της χώρας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ούτε φυσικά είναι προϊόν μόνο των ακραίων καιρικών συνθηκών. Η δημόσια διοίκηση, πολλά χρόνια τώρα, με αποκλειστική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχει προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος κλείνοντας πονηρά το μάτι στα παράνομα κυκλώματα οικοπεδοφάγων και καταπατητών.

Η εικόνα αυτή καταγράφεται γλαφυρά μέσα από τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη. Απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις στον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής από τα δασαρχεία λόγω ανυπαρξίας επικυρωμένων δασικών χαρτών, εντάξεις στο σχέδιο πόλης ακόμη και δασικών περιοχών που μάλιστα είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, πλήρης αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων με αστείες δικαιολογίες, συνθέτουν το πρωτοφανές διοικητικό αλαλούμ μέσα από το οποίο βγαίνουν πάντα κερδισμένοι η ανομία και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και αφοπλιστικά. Τριάντα χρόνια μετά τη νομοθετική θέσπιση του δασολογίου, έχουν καταρτιστεί προσωρινοί δασικοί χάρτες που καλύπτουν μόνο περίπου το 6% της επικράτειας!

Τι εμποδίζει άραγε τόσα χρόνια την κατάρτιση και επικύρωση των προσωρινών χαρτών, που θα διευκόλυνε την έκδοση των πράξεων χαρακτηρισμού μιας έκτασης, η οποία σήμερα κωλυσιεργεί έως και 4 χρόνια;

Μα οι προσωρινοί, ανεπικύρωτοι δασικοί χάρτες έχουν συνταχθεί κυρίως με βάση αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, δίνουν δηλαδή μιαν εικόνα δάσους κατά εκατομμύρια στρέμματα μεγαλύτερη από τη σημερινή πραγματικότητα, απαντούν με νόημα οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Ίσως έτσι αποκτά πρακτική σημασία και η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης της Ν.Δ., για να λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους μόνο αεροφωτογραφίες μετά το 1975. «Μ' ένα σμπάρο, δηλαδή, πολλά τριγώνια», λένε δασολόγοι: Η χρονική αυτή μετατόπιση καταργεί ουσιαστικά τους σημερινούς προσωρινούς δασικούς χάρτες, περιορίζει στην πράξη την έκταση των δασικών εκτάσεων που «χάθηκαν» εν τω μεταξύ για διάφορους λόγους και οδηγεί στη «ντε φάκτο» νομιμοποίηση της παρανομίας στη δόμηση.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, το 36% των αναφορών που δέχεται για δασικά ζητήματα, αφορούν καταγγελίες για καθυστερήσεις στις πράξεις χαρακτηρισμού από τα δασαρχεία.

«Εάν υπήρχαν δασικοί χάρτες και δασολόγιο, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Θα είχαν επιλυθεί τα προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και το Δημόσιο θα γνώριζε ποιες εκτάσεις τού ανήκουν. Και πάνω απ όλα θα απαντούσε ταχύτατα εάν η έκταση είναι δασική ή όχι», υπογραμμίζει η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα περιβάλλοντος Χρύσα Χατζή. Για τον λόγο αυτό, το δασολόγιο σε συνδυασμό με την κατάρτιση ενός γενικού εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, θεωρούνται πράξεις άμεσης προτεραιότητας για τον Συνήγορο.

Ειδικά το Δασαρχείο Πεντέλης καθυστερεί υπερβολικά στην έκδοση των διοικητικών πράξεων, καθώς έχει κατακλυσθεί με περισσότερες από 1.000 αιτήσεις χαρακτηρισμού, τη στιγμή που δεν έχει υπαλλήλους και την κατάλληλη υποδομή. Δεν υπάρχει ηλετρονικό αρχείο. Όλα γίνονται ακόμη χειρόγραφα...

Ποιες είναι όμως οι σοβαρότερες υποθέσεις παρανομιών της διοίκησης σε βάρος των δασών που απασχόλησαν την ανεξάρτητη αρχή;

1. Η περίπτωση του Αγίου Στεφάνου είναι χαρακτηριστική: Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα αυθαιρεσίας σε βάρος δασικών εκτάσεων, με την άμεση συνδρομή κρατικών υπηρεσιών.

Δασικές εκτάσεις έχουν ενταχθεί κανονικότατα στο σχέδιο πόλης παρά την αντίθετη άποψη του υπουργείου Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα). Μια πόλη μεγάλωσε προς το δάσος, εκατοντάδες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν νομίμως, χωρίς να συμβεί το παραμικρό.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2006, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να εξεταστεί εάν με την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (2/7/2003) για έγκριση πολεοδομικής μελέτης του οικισμού, που δεν συνυπογράφεται από τον αρμόδιο για δάση υφυπουργό Γεωργίας, εντάχθηκαν στο σχέδιο ως οικοδομήσιμοι χώροι δάση και δασικές εκτάσεις.

Σε καταφατική περίπτωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητεί να εντοπιστούν και να ανακληθούν οι διοικητικές πράξεις που η εφαρμογή τους θα έχει αποτέλεσμα την καταστροφή δασών!

Υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί συνολικά περίπου 400 οικοδομικές άδειες. αν και από το 1982 υπήρχε απόφαση αναδάσωσης εντός των ορίων του οικισμού! Μέχρι σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει απαντήσει, εξ όσων έχει πληροφορηθεί η Αρχή, στην ουσία του προβλήματος, αν και η διοίκηση γνωρίζει ήδη από το 1980 ότι η οριοθέτηση του οικισμού είναι νομικά ανίσχυρη και ουσιαστικά λαθεμένη.

«Αυτή η συμπεριφορά έχει αποτέλεσμα την καταστροφή δασικών εκτάσεων και δημιούργησε προϋποθέσεις ανορθολογικής οικιστικής ανάπτυξης σε όφελος οικονομικών συμφερόντων. Η όλη κατάσταση δημιουργεί στους πολίτες την πεποίθηση ότι μπορούν να "νομιμοποιούν" εκ των υστέρων τις παράνομες πράξεις τους», επισημαίνει ο Συνήγορος.

2. Ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων: Μετά την απόφαση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου να ηλεκτροδοτηθούν υπό προϋποθέσεις τα αυθαίρετα κτίσματα που δεν ήταν μέσα σε δάση και αρχαιολογικούς χώρους, αποκαλύφθηκε το εξής κωμικοτραγικό: Η ΔΕΗ δεχόταν αιτήματα που ενέκριναν οι ΟΤΑ, αλλά, όπως αποδεικνυόταν στη συνέχεια από την αυτοψία των δασαρχείων, τα καλώδια έπρεπε να περάσουν από περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική. Πράγμα αδύνατο.

3. Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση: Αυτό που παρατηρούν τα μέλη του Συνηγόρου από την εμπειρία τους είναι ότι, στην πράξη, σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του περιφερειάρχη αλλά και των δικαστηρίων. Μία από τις συνήθεις δικαιολογίες είναι ότι ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο της κατεδάφισης, κηρύχθηκε άγονος, επειδή ουδείς προσήλθε ή έδειξε ενδιαφέρον...

4. Αιολικά Πάρκα: Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την προστασία δασικών εκτάσεων και ορεινών όγκων. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το αιολικό πάρκο της Κρεμαστής στη Λακωνία, που χωροθετήθηκε να γίνει στον Νότιο Πάρνωνα, σε δασική έκταση. Αυτό που αμφισβητήθηκε ήταν η επίπτωση των κατασκευών και ιδίως της διάνοιξης δρόμων στο ελατοδάσος της περιοχής.

Το τοπικό χωροταξικό σχέδιο για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο δεν θεωρούσε κατάλληλη τη συγκεκριμένη περιοχή. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του δασικού πλούτου.

5. Αισθητικά δάση: Δεν υπάρχει σαφής εννοιολογική διάκριση στον διαχωρισμό από άλλα δάση, με αποτέλεσμα να γίνεται σύγχυση στη διοίκηση και να μην υπάρχουν κανόνες προστασίας τους. Αφορμή αποτέλεσε η λειτουργία αναψυκτηρίου στο αισθητικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο.

6. Δασικά χωριά: Με νόμο του 2002, επιτράπηκε η ανέγερση δασικών χωριών, με τη μορφή ξύλινων λυόμενων οικημάτων, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό συνέβη ιδίως στις περιπτώσεις του Ερύμανθου (Ν. Αχαΐας - Ηλείας) και στην περιοχή «Σελακάνος» Ιεράπετρας Κρήτης.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2004, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι είναι αναγκαία η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στις περιπτώσεις αυτές. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι πρέπει να γίνει και ρητή νομοθετική πρόβλεψη.

7. Έργα σε δάση: Ο Συνήγορος, εκτός από την αυθαίρετη δόμηση, ασχολήθηκε και με το πρόβλημα των έργων υποδομής ή άλλων βλαπτικών παρεμβάσεων (εγκαταστάσεις, δημόσια έργα, λειτουργία επιχειρήσεων) σε δάση και περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Υπογραμμίζει ότι οι επεμβάσεις σε δασικές περιοχές(νήσος Χρυσή, Εθνικός Δρυμός Σουνίου κ.ά.) πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερες προϋποθέσεις περιβαλλοντικής προστασίας με μεθόδους ορθής οικολογικής διαχείρισης από τις δασικές υπηρεσίες.
..................................................................................................................................... (πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28/7/2007) )




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Συνήγορος του Πολίτη για την οικοπεδοποίηση των δασών" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα