Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: Εθνικό Πάρκο Νησιών & Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου, της Αναστασίας Μήλιου

ΝησιάH περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος Αιγαίου, και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της οργάνωσης, φέτος ολοκληρώνουν 5 χρόνια συνεχούς παρουσιας στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Η δράση της οργάνωσης επικεντρώνεται στην επιστημονική έρευνα και την περιβαλλοντική προστασία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην αν. Μεσόγειο γενικότερα, υλοποιείται μια τόσο εκτεταμένη καταγραφή της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων και χερσαίων νησιωτικών οικοσυστημάτων. Για τους σκοπούς της έρευνας, χρησιμοποιούνται καινοτόμα μέσα και μέθοδοι για επιτόπια καταγραφή (οπτικο-ακουστικά μέσα, ψηφιακά χαρτογραφικά συστήματα, δορυφορικές απεικονίσεις, κα), με σκοπό την πληρέστερη έρευνα του φυσικού πλούτου, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Στα πλαισια αυτών των δράσεων, επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμμετέχουν και συνεργάζονται περισσότεροι από 80 επιστήμονες από πολλές χώρες της Ευρώπης, με πολλές διαφορετικές ειδικότητες (υδροβιολόγοι, ιχθυολόγοι, φυτολόγοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, χημικοί, κα). Οι επιστήμονες αυτοί, εργάζονται για πολλούς μήνες, υπο αντίξοες συνθήκες, συχνά απομονωμένοι στις νησίδες της περιοχής.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η εργασία όλων των επιστημόνων και των μελών της οργάνωσης, είναι πραγματικά εθελοντική και αφιλοκερδής. Καμία από τις δράσεις του Αρχιπελάγους και του Ινστιτούτου της οργάνωσης, δεν χρηματοδοτούνται από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα. Οι πόροι για την υλοποίηση της έρευνας και των δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας, προέρχονται από την εφαρμοσμένη εκπαίδευση που προσφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας του Αρχιπελάγους, σε απόφοιτους και φοιτητές ευρωπαικών και ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και από δωρεές ιδιωτών και φορέων.
 
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο, που χαρακτηρίζει τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία οικοσυστήματα στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης έχουν καταγραφεί πολλές εκατοντάδες είδη από ψάρια, ασπόνδυλους οργανισμούς (π.χ. σφουγγάρια, κοράλια κ.α.), καθώς εκατοντάδες είδη θαλάσσιας χλωρίδας. Σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε επίσης, σημαντικούς πληθυσμούς από σπάνια και προστατευόμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών: 4 είδη δελφινιών, 2 είδη φαλαινών, καθώς και ένα μικρό πληθυσμό από μεσογειακές φώκιες, ένα από τα πιο απειλουμενα είδη θαλάσσιου θηλαστικού στον κόσμο. Η περιοχή στηρίζει επίσης και σημαντικούς πληθυσμους από θαλάσσιες χελώνες.
Οι μικρές νησίδες και οι βραχονησίδες, που χαρακτηρίζονται από μικρό μέγεθος, γεωγραφική απομόνωση, καθώς και από την απουσία χερσαίων θηρευτών, αποτελούν ιδανικό και αναντικατάστατο χώρο για την αναπαραγωγή μεγάλου αριθμού προστατευόμενων ειδών πουλιών. Είδη όπως ο Μαυροπετρίτης, ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα, το Κιρκινέζι, ο Αιγαιόγλαρος, και πολλά άλλα, χρησιμοποιούν τις ακατοίκητες νησίδες ως χώρο αναπαραγωγής, ενώ για πολλά άλλα είδη αποτελούν χώρο ξεκούρασης κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Αυτός ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος όμως, επιβαρύνεται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και από την έλλειψη ενός πλαισίου προστασίας και διαχείρησης. Στην παράκτια ζωνη, τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, προστατευόμενοι οικότοποι ιδιαίτερης σημασίας για την παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των ιχθυαποθεμάτων, υποβαθμίζονται συστηματικά λόγω της άγνοιας για τη θεμελιώδη σημασία τους. Μη-αειφορικές μορφές αλιείας με συρόμενα εργαλεία (μηχανότρατα, πεζότρατα), καθώς και η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία πάνω στα θαλάσσια λιβάδια, προκαλούν μη-αναστρέψιμες καταστροφές σε αυτά.
Η ανεξέλλεγκτη υλοποίηση μη-αειφορικών μορφών αλιείας γενικότερα, έχει υποβαθμίσει σημαντικά τα ιχθυαποθέματα της περιοχής. Όμως παρόλη την επιβάρυνση, τα θαλάσσια οικοσυστήματα βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση, και έτσι εάν εφαρμοστεί άμεσα αποτελεσματική διαχείρηση της αλιείας, μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, και της παραγωγικότητας της αλιείας.
Τα χερσαία οικοσυστήματα των νησιών και κυρίως των μικρών νησίδων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αναπαραγωγή σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών, επίσης υποβαθμίζονται συνεχώς. Η υπερβόσκηση που προκαλούν μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων (δυσανάλογα της βοσκο-ικανότητας των νησιδών), καταστρέφει τη χλωρίδα, προκαλεί έντονα φαινόμενα διάβρωσης, και οι νησίδες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε άγονες βράχονησίδες, χωρίς ίχνος βλάστησης ή χώματος.

Η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου αυτής της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις κοινωνίες των νησιών. Ένα από τα αποτελέσματα της δράσης του Αρχιπελάγους Αιγαίου και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας, είναι η έρευνα και προεργασία για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Νησιών & Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου, το οποίο προγραμματίζεται να θεσμοθετηθεί το 2006. Το Πάρκο σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και με μία ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων – καθηγητών πανεπιστημίου από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Το Πάρκο αυτό, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα της Μεσογείου, θα περικλείει 52 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες της Βορείου Δωδεκανήσου, και θα εκτείνεται από το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς, έως την Καλόλιμνο και τα Ίμια. Στα πλαίσια του Πάρκου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα προστατεύεται παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών οικοσυστημάτων και ειδών (θαλάσσιων και χερσαίων), ενώ θα εφαρμόζονται και καινοτόμα μέτρα προστασίας.
Ένας από τους βασικούς στόχους του Πάρκου, είναι η στήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων των νησιών (αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία κλπ), καθώς παράλληλα και η ανάπτυξη νέων μορφών απασχόλησης, στα πλαίσια του οργανωμένου οικοτουρισμού, αλιευτικού τουρισμού, και άλλων μορφών θεματικού τουρισμού.
Δεδομένης της ιδιαίτερης βιολογικής σημασίας των οικοσυστημάτων της περιοχής, σε συνδιασμό με τα καινοτόμα μέτρα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης, μεγάλος αριθμός επιστημόνων από τα σημαντικότερα ευρωπαικά πανεπιστήμια, επισκέπτονται τον τελευταίο χρόνο την περιοχή, και τις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στους Αρκιούς και την Ικαρία, με στόχο να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το σημαντικό πεδίο έρευνας.

πηγή: http://www.archipelago.gr/gr/



Σημείωση 9ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Εθνικό Πάρκο Νησιών & Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου, της Αναστασίας Μήλιου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα