Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Διασπορά ή συγκέντρωση των ΑΠΕ; Του Νίκου Τακόλα

ΝησιάΜια σημείωση με αφορμή τις ενδιαφέρουσες απόψεις του κ. Στέφανου Μάνου [«Ελλάδα & Μπαλί», 16.12.07], ο οποίος γράφει: «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να στηρίζεται και σε πολύ μικρές μονάδες. ως κάτι ανάλογο με τους προσωπικούς υπολογιστές. Χιλιάδες μικρές μονάδες μπορούν να υποκαταστήσουν λίγες τεράστιες και να συνεισφέρουν ευελιξία και μεγαλύτερη ασφάλεια.»


Η πρόταση αυτή αντιβαίνει στο κυρίαρχο δόγμα ότι η ‘οικονομία κλίμακας’ επιβάλλει το συγκεντρωτικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από λίγους μεγάλους σταθμούς, παραβλέποντας την σπατάλη από τις μεγάλες απώλειες μεταφοράς στην κατανάλωση μέσω χιλιάδων πυλώνων (που για πολλούς είναι προτιμότεροι από τις ανεμογεννήτριες) και τον κίνδυνο του γενικού blackout.

Παραδόξως, η ίδια αντίληψη περί ‘οικονομίας κλίμακας’ δεν φαίνεται να ισχύει και για άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας που ρυπαίνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα μέσα στις πόλεις μας. Έτσι έχουμε χιλιάδες καυστήρες μαζούτ για θέρμανση μεμονωμένων κτιρίων αντί για συλλογικά συστήματα, καθώς επίσης και εκατομμύρια ΙΧ που εκτοπίζουν συστηματικά τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Με άλλα λόγια, αποδεχόμαστε να ζούμε ανάμεσα σε τέτοιους ρυπογόνους καυστήρες και κινητήρες λόγω ‘ευελιξίας’ και παρά το αυξημένο κόστος, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ως ‘αντιοικονομική’ ή και ‘αντιαισθητική’ την επιτόπια παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Μήπως έχουμε εδώ μια αντίφαση;

ΘΝΣ 18.12.07

=============================== =================
Η άποψη μας ως Οικολογία Αλληλεγγύη

Είπαμε συχνά πως προτιμούμε διασπορά των ΑΠΕ και εμπλοκή του κόσμου, από την κυριαρχία συμπαγών κεφαλαίων και θεόρατων εγκαταστάσεων, παρά την ρεαλιστικότερη εφαρμοσιμότητα. Δε σβήνεις φωτιά με πλημμύρα. Για να μεταφερθούν ανεμογεννήτριες στη θέση εγκατάστασης ξυρίζονται δάση, χτίζονται γιοφύρια, «ανοίγουν» διάδρομοι – μαζική κλάδευση και κοπή δέντρων-, αλλάζει το τοπίο γενικά. Όταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφτασαν οι φτερωτές για τα αιολικά του ΡΟΚΑ, Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ για Έβρο και Ροδόπη με βαριά καράβια, η τοπική κοινωνία νόμισε πως … κηρύχτηκε πόλεμος. Τα μεταφορικά μέσα ήταν πρωτοφανή, γέμισε ο τόπος σίδερο. Μία ανεμογεννήτρια 3 MW, έχει ύψος ιστού 100 μ περίπου και 45μ ακτίνα φτερωτής, συνολικά 135μ ύψος (45 όροφοι πολυκατοικίας). Φανταστείτε την υπόβαση, πάκτωση μια ανεμογεννήτριας των 5 MW, συγκρίσιμη με την …Ομόνοια. Και ύστερα 150 ή 500 τέτοιες σε ένα νησί!

Όλοι πιέζουν για ΑΠΕ, κλιματική προστασία κλπ. Θέλουμε όμως …ανεμόμυλους, τέρατα τύπου … Lordies της Eurovision; Πέραν της επίπτωσης στα πουλιά, στα ρεύματα αέρα, του θορύβου, θα δεχτούμε και προσβολή της οπτικής αισθητικής; Η οπτική ρύπανση είναι συχνά η χειρότερη. Όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας διαθέτει αρκετά και αξιόλογα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Τμήματα ΤΕΙ “Αρχιτεκτονικής Τοπίου” - “Αισθητικής και Περιβάλλοντος”. Αλλά ποιος τους ρωτάει. Οι απόφοιτοι τους ψάχνουν αντικείμενο. Οι περιβαλλοντικές άδειες των υπουργείων είναι οφθαλμιατρικές (για …τα μάτια). Ας κριθεί κάποιος που έδωσε μια τέτοια άδεια, επιτέλους.

Και δεν είναι μόνο τα …lordies των βουνοκορφών, γίγαντες με απλωμένα χέρια. Είναι και οι άπειρες ηλεκτρικές γραμμές, που έρχονται να ρημάξουν και το υπόλοιπο τοπίο, οι Ηλεκτρικοί Υποσταθμοί μεταβολής τάσης (10-12 στρέμματα ο καθένας, για τα μεγάλα πάρκα), οικίσκοι επί οικίσκων συνεργείων, επιτηρητών, εργοταξίων ένα ιδιότυπο -κυβάκια Lego - μπλοκ πάνω στα βουνά.

Αιολική Ενέργεια λοιπόν ναι, ενέργεια όμως μικρών μεγεθών, που να μπορούν να την παράγουν όλοι, όχι στα τερατώδη μεγέθη ιδιωτικών (και ανεξέλεγκτων) επενδύσεων και όγκου των μονάδων. http://ecology-salonika.org/lib/?p=311

Από συζήτηση με πράσινο Γερμανό βουλευτή, κ. H. Fell. για τη διάδοση και τη διασπορά των ΑΠΕ: Πώς διαδόθηκαν οι ΑΠΕ; Με κίνητρα – νόμους του κράτους, με πολιτική δουλειά και με παραδείγματα. http://ecology-salonika.org/lib/?p=1095

Πόση είναι η συμμετοχή των νοικοκυριών στις ΑΠΕστη Γερμανία; Μεγάλη, όχι όση θα μπορούσε αλλά αυξανόμενη. Οι ΑΠΕ σπιτιών επιδοτούνται γενναία!!

Πώς αποφεύγεται το Black Out αν οι ΑΠΕ δεν έχουν ευνοϊκούς όρους λειτουργίας (άπνοια κλπ) ; Με την ποικιλία ειδών ΑΠΕ ηλιακά, αιολικά, παλιρροϊκά, υδατικά κλπ υπάρχει ένας βαθμός αλληλοσυμπλήρωσης, όταν η αγορά των ΑΠΕ αναπτυχθεί. Κίνδυνος Black Out δεν υπάρχει, όταν οι ΑΠΕ βρίσκονται σε κάθε σπίτι, χωρίς πολλά σύρματα και δίκτυα αντί να βασιζόμαστε σε κεντρική παραγωγή και διανομή.

Ακούστε και τη φωνή της Κοζάνης για συμβολή (συγκεντρωμένη ή αναλυμένη) στην απορρύπανση.

Κάθε ανεμογεννήτρια σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, δίνει μια ανάσα στο Ν. Κοζάνης

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κέρδος οικονομίας κλίμακας στα συγκεντρωμένα ΑΠΕ, αφού για να φτάσουν στον καταναλωτή απαιτούν πολλά ηλεκτρικά δίκτυα. Επειδή η συγκέντρωση έχει άμεσα αποτελέσματα προσφέρεται συνήθως, αλλά συνδέεται με “αφανή συμφέροντα”. Η διασπορά πέρα από το αποτέλεσμα συμβάλει και στην αλλαγή της οικολογικής κουλτούρας.

 Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, Ομάδα Ενεργειακού της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1481
Η δημοσίευση έγινε στις 2/01/2008

................................................................................................

Μια Απάντηση στο “Διασπορά ή συγκέντρωση των ΑΠΕ;”
Ο/Η Starobserver έγραψε:

18/02/2008 ώρα 22:08
Δυστυχώς το φρούτο της ανεμογεννήτριας τέρατος έρχεται να σφαγιάσει την ελληνική ύπαιθρο στο όνομα της οικολογίας και της σωτηρίας του περιβάλλοντος. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το ότι θεωρούνται πλέον βιομηχανικές περιοχές και οι “αναξιοποίητες” περιοχές της Ελλάδας που γλύτωσαν από την ανάπτυξη του τσιμέντου και δίνονται βορά στους μεγαλοκαρχαρίες των “ΑΠΕ” για τσιμεντοποίηση σκουπιδοποίηση μέσω της εγκατάστασης αιολικών “πάρκων”. Κι εγώ νόμιζα πως τα πάρκα έχουν δένδρα και όχι σιδερένια παλούκια…



Σημείωση 19ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Διασπορά ή συγκέντρωση των ΑΠΕ; Του Νίκου Τακόλα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα