Συμπαράσταση στον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου Δημήτρη Κούνδουρο
Με αφορμή την εκδίκαση εξοντωτικής αστικής αγωγής εναντίον του Δημήτρη Κούνδουρου, Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την γενικότερη -μέσω αγωγών- πρακτική της κατατρομοκράτησης και κατασίγασης της κοινωνικής κριτικής, που αναπτύσσεται σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Ανεξάρτητα από την ευθύνη του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στο χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόκριση και έμφαση στην αστική δικαιοδοσία έναντι της ποινικής δίκης, ανοίγει τη δυνατότητα για δικαστικές αποφάσεις ισοδύναμες με την αρχαϊκή ποινή της δήμευσης της περιουσίας. Με τον τρόπο όμως αυτό, «ανεπαισθήτως» αλλά σταθερά, υπονομεύεται η αρχή της επιείκειας και αναλογικότητας των ποινών, δηλαδή το ίδιο το Κράτος Δικαίου. Ακόμη όμως πλήττεται και η αρχή της ισότητας των πολιτών, δεδομένου ότι η άσκηση κριτικής για τα μεγάλα περιβαλλοντικά και χωροταξικά ζητήματα υπό τη Δαμόκλεια σπάθη δολοφονικών αποζημιώσεων, θα αποτολμάται εφεξής όλο και από λιγότερους ή υποστηριζόμενους από μεγάλα συμφέροντα πολίτες.
Έχουμε τη γνώμη ότι για μια Δημοκρατία με μια ορισμένη ποιότητα Νομικού Πολιτισμού, είναι προτιμότερη η διακίνηση κάποιων πιθανώς λανθασμένων, περιβαλλοντικών, χωροταξικών ή άλλων κρίσεων, παρά η επιβολή ενός Οργουελικού πλέγματος φόβου.
Αθήνα 31.1.2008
...............................................................................................................................
Μαρώ Τριανταφύλλου, η Μήνυση κατά του οικολόγου Δημήτρη Κούνδουρου
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
ΜΗΝΥΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ
ΓΙΑΤΙ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ
ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ
Τι μπορεί να πάθει ένα ευαίσθητος και μάχιμος περί τα περιβαλλοντολογικά πολίτης… Ο Δημήτρης Κούνδουρος, γεωλόγος, καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοικος του δήμου Περιστερίου, είναι ένας πολίτης με μεγάλες οικολογικές ευαισθησίες, γνωστός για τους αγώνες του για το περιβάλλον, αλλά και άνθρωπος των γραμμάτων και δάσκαλος που με μεράκι –και παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει- μυεί τα παιδιά της πόλης του στην αγάπη της φύσης, στην εγρήγορση για το περιβάλλον και στην αγάπη για την ποίηση. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του «Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου», εκδότης του περιοδικού «Πράσινη Πόλη», ο Δημήτρης Κούνδουρος αντιμετωπίζει σε λίγες μέρες, στις 26 Ιουνίου, μια σοβαρή δίκη: ο κ. Παντελεήμων Κονταξής, δικηγόρος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας, τον έχει μηνύσει για συκοφαντική εξύβριση, απαιτώντας παράλληλα για ηθική (;) ικανοποίηση –έτσι δεν το λέμε;- το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ.
Θα προσπαθήσω να σας διηγηθώ την ιστορία με λίγα λόγια. Η Μητρόπολη Φθιώτιδας διεκδικούσε στο Ποικίλο όρος 1000 στρέμματα. Οι διεκδικήσεις της με το χρόνο έφτασαν τα 7.500 στρέμματα μέσα στα οποία περιλαμβάνεται περίπου το 1/3 της έκτασης του Δήμου Περιστερίου. Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι στη μηνυτήρια αναφορά του ο κος. Κοναξής αναφέρει πως το σύνολο του Ποικίλου όρους (έκτασης 28. 000 στρεμμάτων περίπου), βρίσκεται εντός των ορίων του κτήματος Βέρδη, το οποίο θεωρεί ως «ιδιοκτησία της Μονής». Σε μια ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος, με τίτλο: «ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ», ο Κούνδουρος κατήγγειλε πως η Μητρόπολη Φθιώτιδας και το δικηγορικό γραφείο του μηνυτή έχει εγγράψει αξίωση στα ακίνητα χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, που δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν την περιουσία τους, και για την άρση της αξίωσης απαιτεί καταβολή χρηματικού ποσού. Χαρακτήρισε μάλιστα το ζήτημα ως «ομηρία των κατοίκων» και «πολιτικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους», και την απαίτηση χρημάτων (τα οποία νέμονται η Μητρόπολη και το δικηγορικό γραφείο), «εκβιασμό». Στην Ημερίδα αυτή μίλησε ως εκπρόσωπος Συντονιστικού Δημοτικών παρατάξεων και Φορέων, ( στο οποίο συμμετείχαν ο Δήμος Περιστερίου, παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι φορείς των καθηγητών και των δασκάλων, οι εργαζόμενοι του Δήμου κ.λ.π.) και οι απόψεις του βρήκαν σύμφωνους όλους τους φορείς, όπως φάνηκε από τις ομιλίες τους.
Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε δικαστικές διαδικασίες, στον ημερήσιο τύπο (π.χ. ΕΘΝΟΣ, 22-1-2006) και προσφάτως στη γνωμοδοτική επιτροπή του ΥΠΕΘΟ ενώπιον του, έχουν αναφερθεί τα ίδια ακριβώς για αμοιβές και άλλα σχετικά αλλά δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τον κο. Κοναξή, ενώ ο διαχειριστικός έλεγχος του ναού για την τελευταία τριετία, ύστερα από σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, έδειξε πως τα έσοδα από την εκμετάλλευση των διεκδικούμενων από το Ναό εκτάσεων, καρπώνεται πράγματι τόσο ο Ναός όσο και το δικηγορικό Γραφείο του κ. Κοναξή. Επίσης το θέμα έχει παρουσιαστεί στον τοπικό τύπο της πόλης και των όμορων δήμων, ενώ αποτελεί μόνιμο τόπο συζητήσεων των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα εξαιτίας των διαρκώς διογκουμένων αντιδράσεων των Δημοτικών Αρχών και των κατοίκων, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ζήτησε επανεξέταση της απόφασης υπ’ αριθμ. 1083607/6930/Α0010 του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναγνωριζόταν δικαιώματα ιδιοκτησίας του Ναού, σε περιοχή της Πετρούπολης, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από την επερώτηση του Γ. Δραγασάκη, πλευρές του προβλήματος έχεουν φέρει στη Βουλή με επερωτήσεις τους και άλλοι βουευτές, όπως η Μαρία Δαμανάκη και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Για όλα τούτα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς έχει διατάξει εισαγγελική έρευνα για την διαχείριση του θέματος από το Ναό.
Είναι προφανές ότι η μηνυτήρια αναφορά έχει σκοπό τον εκφοβισμό των κατοίκων του Περιστερίου και των όμορων δήμων, ώστε να σταματήσουν οι αντιδράσεις τους για το ζήτημα. Στο πρόσωπο του Δημήτρη Κούνδουρου δικάζονται όσοι δεν επιθυμούν να σκύβουν το κεφάλι στις παράλογες απαιτήσεις της Εκκλησίας και των νομικών εκπροσώπων της, όσων στέκονται σθεναρά υπέρμαχοι των ελεύθερων χώρων και του πράσινου, που τόση ανάγκη έχουμε όλοι μας για την υγεία και την αισθητική καλλιέργειά μας. Η μετατροπή ενός πολιτικού προβλήματος με οικονομικές και περιβαντολλογικές συνέπειες για το λαό μιας πόλης σε προσωπικό ζήτημα δεν πείθει πια κανένα. Όταν μάλιστα είναι προφανές ότι τον Κούνδουρο δεν απασχολεί ο κ. Κοναξής ως πρόσωπο-δεν έχει κάτι εναντίον του ειδικά- αλλά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στην οποία αυτός ενέχεται. Δεν καταλαβαίνουμε επίσης την οικονομική απαίτηση και το ύψος της. Η οικονομική εξόντωση είναι μήπως ένας έξυπνος τρόπος για να βγάλει διά παντός από τη μέση ένα ενοχλητικό και επικίνδυνο αντίπαλο; Το έργο το είδαμε να παίζεται προσφάτως και στη γνωστή υπόθεση του εκδότη του ΑΝΤΙ, Χρ. Παπουτσάκη.
Σύμφωνα με τον «Περιβαλλοντικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο» η μήνυση κατά του προέδρου του, «αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης κάθε φωνής που αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων και την καταστροφή του πράσινου και κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις συλλήψεις και προσαγωγές κατοίκων που έγιναν πρόσφατα». Και καλεί «τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς, τις κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο, δηλώνοντας την πρόθεση τους στο e-mail persyper@Yahoo.gr
-------------------------------------
(πηγή: http://www.poiein.gr/)
Η Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης «poiein.gr» είναι μια ιστοσελίδα για ποιήματα, ποιητές και ποίηση (ίσως...) από όλο τον κόσμο.
Από τον Δεκέμβριο του 2006 λειτουργεί ως διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό με καθημερινή ανανέωση το οποίο περιέχει 13 μόνιμες στήλες.
...............................................................................................................
17/03/2008
Αγαπητοί φίλοι της Εύπλοιας
Σε κείμενο που δημοσιεύεται στο σάϊτ σας υπό τον τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ" παραλείψατε να αναφέρετε τον εκδότη και διακινητή της διαμαρτυρίας, που ήταν το περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Δεν ξέρω αν η μέχρι τώρα ποιότητα του συγκεκριμένου εντύπου σας ενοχλεί ή σας δημιουργεί ψυχολογικές αντιδράσεις, όμως θα σας συνιστούσα να αποκαταστήσετε έστω και με καθυστέρηση, την δεοντολογία που επιβάλει την αναγνώριση των πηγών της ύλης σας.
Για την Οικοτοπία
Γιάννης Σχίζας