Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Γκρίνπις: πυροτέχνημα το πρόστιμο

?λλη ΕλλάδαΟ περιορισμός των ρύπων θα κόστιζε περισσότερο
Του Φίλη Καϊτατζή

«Ο περιορισμός των οξειδίων του θείου και των αιωρούμενων σωματιδίων θα κόστιζε ακριβότερα στη ΔΕΗ από το δήθεν "αποτρεπτικό πρόστιμο" του ΥΠΕΧΩΔΕ σε βάρος της επιχείρισης για ρύπανση».

Χωρίς να προσμετρά στους βασικούς ρύπους το διοξείδιο του άνθρακα Co2 (!), το ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται με καθυστέρηση ενός χρόνου να επιβάλει το 2007 πρόστιμο στη ΔΕΗ για τις πολλαπλές υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου το 2006, είναι η απάντηση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Αν θέλει ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς να συμβάλει, όπως δηλώνει, στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών (σ.σ.: σε ό,τι αναλογεί στη χώρα μας), οφείλει να είναι τροχοπέδη στη δημιουργία νέων σταθμών λιγνίτη ή στην εισαγωγή λιθάνθρακα, λέει η Ελενα Δανάλη. Εδώ απαιτείται μια άμεση και στενή συνεργασία μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), αφού στα σχέδια του δεύτερου για το μέλλον υπάρχουν αρκετοί νέοι σταθμοί λιθάνθρακα. Οσο για τον λιγνίτη, η εξαιρετικά χαμηλή θερμογόνος δύναμη του ελληνικού προϊόντος (κυρίως αυτού της Μεγαλόπολης) συνεπάγεται πολύ χαμηλούς βαθμούς απόδοσης, που πέφτουν και στο 28% σε κάποιες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτού του χαμηλού βαθμού απόδοσης, σημειώνει το γραφείο της Greenpeace, είναι οι υψηλές εκπομπές Co2 από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ας μην ξεχνούν οι ηγεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και τις οδικές μεταφορές, οι οποίες αποτελούν έναν τομέα με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου. Στη χώρα μας ευθύνονται για (περισσότερο από) τα δύο τρίτα της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ενεργειακή πολιτική και ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν υπάρχει.

Δικαίως οι οικολογικές οργανώσεις χαρακτήρισαν απογοητευτικές τις πρόσφατες δηλώσεις Σουφλιά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι ο συνδυασμός περιβάλλοντος και δημοσίων έργων κάτω από το ίδιο υπουργείο (ΠΕΧΩΔΕ) είναι «υπέρ του περιβάλλοντος»!

Μετά απ' όλα αυτά τα δήθεν πρόστιμα τι να κάνουν... _______________________________________________________________________________ Πετάει αλλού τις ευθύνες η εταιρεία
Tου Μιχάλη Καϊταντζίδη Πετάει την μπάλα στην εξέδρα η ΔΕΗ, αναφορικά με το πρόστιμο που της επέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενώ δηλαδή παραδέχεται ότι οι εκπομπές από τις μονάδες της σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, που έλεγξαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το 2006, ήταν πάνω από τα όρια, επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους παράγοντες εκτός από την ίδια. Στο Δημόσιο, που για πολλά χρόνια δεν της επέτρεπε να εκσυγχρονίσει τις παλαιές της μονάδες, στη χαμηλή ποιότητα του λιγνίτη που τροφοδοτεί τις μονάδες, στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που την υποχρεώνει να διατηρεί σε λειτουργία ρυπογόνες μονάδες, και εν τέλει στους ιδιώτες επενδυτές, που ενώ έχουν άδειες από το 2001, δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν τις δικές τους μονάδες. Πέρα από αυτά, πάντως, η ΔΕΗ υπόσχεται ότι από το 2008, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στις μονάδες αυτές (Μεγαλόπολη, Αγιος Δημήτριος και Καρδιά Πτολεμαΐδας), η κατάσταση θα είναι πλήρως συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Οσο για την καταβολή του προστίμου, κύκλοι της διοίκησης έλεγαν στην «Ε» ότι εξετάζεται η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ θύμιζαν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ χρωστά στη ΔΕΗ περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού (εθνικοί δρόμοι κ.λπ.). Πέρα από αυτά, η χθεσινή εξέλιξη θα πρέπει να τύχει και διαφορετικών αναγνώσεων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβολή του προστίμου θέτει επί τάπητος τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη. Το γεγονός αυτό, μαζί με τα θετικά του έχει και πολλά αρνητικά, τα οποία η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προβάλει. Αρχίζει να αναπτύσεται δηλαδή μια κατ' αρχήν εκτίμηση ότι το πραγματικό κόστος της καύσης λιγνίτη, για την επιχείρηση και την κοινωνία, είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται, λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία και το περιβάλλον. Ολόκληρα χωριά πιέζουν για μετεγκατάστασή τους με έξοδα της ΔΕΗ, συνεχείς κινητοποιήσεις κατοίκων, ανάγκη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, μόνιμη επιδείνωση του συντελεστή εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων. Το πρόστιμο του ΥΠΕΧΩΔΕ θέτει επί τάπητος και το θέμα των ιδιωτικών μονάδων, πιέζει στην ουσία για διευκόλυνση δημιουργίας των ιδιωτικών μονάδων, καθώς μέχρι σήμερα, και με εξαίρεση τη μονάδα των ΕΛ.ΠΕ., καμία άλλη ιδιωτική δεν έχει κατασκευαστεί.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου «καταδικάστηκε» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Συμβούλιο της Ευρώπης), επειδή δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση του λιγνίτη (άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη). Επίσης, επειδή δεν ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης και καταπολέμησης των κινδύνων για την υγεία των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές εκμετάλλευσης του λιγνίτη.

Η προσφυγή είχε γίνει τον Απρίλιο του 2005 από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, ενώ αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής να εισαχθεί για επικύρωση στην Επιτροπή των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκτιμάται ότι η επιβολή του προστίμου από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αποκλείεται να έγινε εν όψει συζήτησης του θέματος στην υπουργική επιτροπή του Συμβουλίου, ώστε να φανεί ότι το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο επιλαμβάνεται με αυστηρές ποινές στις μεγάλες επιχειρήσεις που παραβαίνουν τη νομοθεσία.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Γκρίνπις: πυροτέχνημα το πρόστιμο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα