Καταστροφή προστατευόμενου υγροβιότοπο στο Πυθαγόρειο Σάμου
Ημερομηνία Tuesday, November 28 @ 19:46:17 UTC
Θέμα Σάμος


Κίνηση Περιβάλλοντος & Οικολογίας Σάμου
Εθελοντική μη Κυβερνητική οργάνωση Για την Οικολογία και το Περιβάλλον
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1992 
Σάμος 14.11.2006

Προς
[ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ]
Διεύθυνση : Θεμιστοκλέους 12  Σάμος 83100
Tηλέφωνα : 6978905704, 22730-27428 Fax : 2273-0-2867  e-mail : samos_env@yahoo.gr
ΘΕΜΑ : Παράνομες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο τον υδροβιότοπο των λιμνών Γλυφάδων Πυθαγορείου. Οι Γλυφάδες είναι δύο μικρές λίμνες που ευρίσκονται πλησίον του Δημοτικού Διαμερίσματος Πυθαγορείου, λίγο μετά την έξοδο από αυτό και με κατεύθυνση προς το δημοτικό διαμέρισμα Χώρας. Η Μικρή και η Μεγάλη Γλυφάδα έχουν νερό χειμώνα – καλοκαίρι και η Μικρή Γλυφάδα επικοινωνεί με την μεγάλη με συνεχή ροή νερού.  Το νερό των Γλυφάδων προέρχεται από πολλές μικροπηγές που τις τροφοδοτούν με υφάλμυρα νερά ενώ δεν υπάρχουν στάσιμα νερά.

 

 


Οι λίμνες Γλυφάδες μαζί με το έλος Χώρας αποτελούν τους πλέον σημαντικούς υδροβιότοπους της περιοχής Πυθαγορείου. Στον υδροβιότοπο των Γλυφάδων συχνάζουν και φωλιάζουν μεταναστευτικά πουλιά όπως ερωδιοί, πάπιες, αργυροπελεκάνοι και επίσης ενδημιτικά. Στις όχθες και στις καλαμιές ζούνε μικρά ερπετά και στα νερά υπάρχουν μικρά και μεγάλα ψάρια.
Ο υδροβιότοπος περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Υγροτόπων (Ζαλίδης & Ματζαβέλας, 1994) που έχει εκδώσει το ΕΚΒΥ (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων) καθώς και στις περιοχές του προγράμματος βιοτόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης CORINE. Επίσης προστατεύεται και με το Χωροταξικό που ισχύει για το νησί της Σάμου (Προεδρικό Διάταγμα της 27/2/1995 (Τεύχος 4 - αρ. φύλλου 100).
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της 27/2/1995 (Τεύχος 4 - αρ. φύλλου 100) περί «Καθορισμού Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή των Δήμων και Κοινοτήτων της νήσου Σάμου (Ν. Σάμου)», οι Γλυφάδες ανήκουν στις περιοχές με στοιχείο Γ (περιοχές προστασίας φυσικών σχηματισμών), αποτελούν την υποπεριοχή Γ2 αυτού (περιοχή προστασίας των λιμνών Γλυφάδας) και σε αυτήν απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που μπορεί να επιφέρει καταστροφή ή αλλοίωση των φυσικών σχηματισμών ή οπωσδήποτε διατάραξη του οικείου βιότοπου.

Παρά ταύτα
Α) Οι Γλυφάδες δέχονται εδώ και μερικά χρόνια μεγάλη πίεση από καταπατητές, που με μπαζώματα προσπαθούν να εξαφανίσουν με κάθε τρόπο τον υγρότοπο. Έτσι, έχει μπαζωθεί παράνομα μέρος αυτών και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων παρακείμενης επιχείρησης και όχι μόνο.
Β) Μια άλλη δραστηριότητα που έρχεται επίσης σε αντίθεση με την ύπαρξη του υδροβιότοπου είναι και η δημιουργία πάνω στην μπαζωμένη έκταση…ναυπηγείου αναπαλαίωσης παλαιών σκαφών τόσο του «Πνευματικού Ιδρύματος Δημητρίου» όσο και του Δήμου Πυθαγορείου. Η δραστηριότητα αυτή σημαίνει την χρήση διαλυτικών για την επαναφορά των σκαφών σε καλή κατάσταση και επίσης άλλων ουσιών που αποτελούν δηλητήρια για την ζωή που φιλοξενείται στα νερού του βιότοπου.
Γ) Ο Δήμος Πυθαγορείου κατά καιρούς χρησιμοποιεί άκρως επικίνδυνες χημικές ουσίες (ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΕΣ) ραντίζοντας τα νερά και τις όχθες των λιμνών για να καταπολεμήσει τα κουνούπια του βιότοπου. Η χρήση των χημικών αυτών αλλοιώνει τις φυσικοχημικές ιδιότητες των νερών και οδηγεί σε υπέρμετρη ανάπτυξη κάποιων φυτών (ευτροφισμός) σε βάρος άλλων, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία του βιότοπου. Η δραστηριότητα αυτή επίσης είναι επιβλαβής για τον έμβιο κόσμο του βιότοπου και έχει σαν συνέπεια την εξολόθρευσή του. Τα ψάρια και ο υπόλοιπος έμβιο κόσμο που φιλοξενείται στα νερά του βιότοπου υπό κανονικές συνθήκες ευρίσκονται σε μία δυναμική ισορροπία και η ανατροπή της εξ’ αιτίας των ραντισμάτων μοιραία οδηγεί στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών αφού με αυτά εξοντώνονται κυρίως οι φυσικοί εχθροί των κουνουπιών (ψάρια, σαύρες, βατράχια κ.λ.π.).
Δ) Πριν από λίγες ημέρες διαπιστώσαμε ότι κάποιοι αφαίρεσαν το μεγαλύτερο μέρος του νερού που πήρχε και στις δυο λίμνες με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ο πυθμένας τους.

Κατόπιν όλων αυτών και επειδή
1.)Το μπάζωμα της ?νω Γλυφάδας έχει σαν συνέπεια την αλλοίωση του φυσικού σχηματισμού και την διατάραξη του βιότοπου

2.)Η δημιουργία χώρου ναυπηγικών δραστηριοτήτων αντίκειται στις δραστηριότητες που επιτρέπονται στον παρόντα χώρο και για να λειτουργήσει μία τέτοια δραστηριότητα απαιτείται η ύπαρξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης εγκεκριμένης από τις αρμόδιες αρχές.
3.)Η χρήση από τον Δήμο Πυθαγορείου επικίνδυνων χημικών ουσιών (οργανοφωσφορικά) για το ράντισμα των νερών των λιμνών και της παρόχθιας ζώνης τους αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για την ύπαρξη του βιότοπου.
4.)Η απελευθέρωση του νερού από τις λίμνες και η σχεδόν εξαφάνιση του νερού τους αποτελεί δραστηριότητα αντίθετη με   την ύπαρξη - διατήρηση του υδροβιότοπου.

Και επειδή
• η περιοχή των λιμνών Γλυφάδας Πυθαγορείου αποτελεί από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του νησιού μας, φυσικό καταφύγιο της άγριας ζωής του νησιού μας αλλά και των μεταναστευτικών πτηνών που έρχονται από τις βορειότερες χώρες για να περάσουν την ψυχρή περίοδο του έτους σε περιοχές με ηπιότερο κλίμα όπως η Σάμος και ως εκ τούτου θα πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας από όλους μας και ιδιαιτέρως από το κράτος,
• Η πατρίδα μας έχει αναλάβει νομικές δεσμεύσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των υδροβιότοπων, της άγριας ζωής και της διατήρησης της βιοποικιλότητας {Σύμβαση της Βέρνης (1992), Σύμβαση της Βόννης (1984), Σύμβαση για τη διατήρηση της Βιολογικής Ποικιλότητας (1992)}
• Η παρουσία του υδροβιότοπου και της εν αυτώ άγριας ζωής έχει έμμεση οικονομική και πολιτιστική αξία για τον άνθρωπο
• Ο υδροβιότοπος αυτός αποτελεί τόπο αναψυχής αλλά και επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης
• Έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει σε ένα περιβάλλον οικολογικά ισόρροπο και κατάλληλο για την υγεία του και
• η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί συνταγματική επιταγή.

Ο σύλλογός μας «ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ» θεωρεί ότι

1)Οι παραπάνω αναφερόμενες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με άρθρο 18 παρ. 1 του Νόμου 1650 (Τεύχος Πρώτο, αρ. φύλλου 160, 16.101986) «Για την προστασία του περιβάλλοντος» σύμφωνα με το οποίο «Η φύση και το τοπίο προστατεύονται και διατηρούνται ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων καθώς και η ποικιλομορφία, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητά τους.»  Επίσης στην παράγραφο 6 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι «αντικείμενα προστασίας και διατήρησης κατά την έννοια της παρ. 1 αποτελούν επίσης τα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας.»
2)Οι παραπάνω αναφερόμενες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με άρθρο 19 παρ. 4 του τόμου 1650 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» σύμφωνα με το οποίο «Ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καταστροφή, φθορά ή αλλοίωση των προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών, των προστατευόμενων τοπίων ή στοιχείων του τοπίου απαγορεύονται….»
Για τις παραβάσεις του Νόμου 1650 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» σύμφωνα με το άρθρο 28 αυτού, προβλέπονται οι ποινικές κυρώσεις της παρ. 1 του ίδιου άρθρου στην περίπτωση που (α) κάποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη (π.χ. μπάζωμα, απομάκρυνση του υδατικού περιβάλλοντος, ρύπανση με χημικές ουσίες κατά το ράντισμα ή τις ναυπηγο-επισκευαστικές εργασίες) και (β) ασκεί δραστηριότητα ( π.χ. ναυπηγοεπισκευαστική – χρήση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων) ή επιχείρηση χωρίς την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων διαταγμάτων και υπουργικών ή νομαρχιακών αποφάσεων, άδεια ή έγκριση….και υποβαθμίζει το περιβάλλον».
Για τις παραβάσεις του Νόμου 1650 σύμφωνα με το άρθρο 30 αυτού προβλέπονται επίσης και διοικητικές κυρώσεις.
3)Οι παραπάνω αναφερόμενες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα της 27/2/1995 (Τεύχος 4 - αρ. φύλλου 100) περί «Καθορισμού Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή των Δήμων και Κοινοτήτων της νήσου Σάμου (Ν. Σάμου)»,
4)Οι παραπάνω αναφερόμενες πράξεις είναι ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ, διαταράσσουν και προσβάλλουν το περιβάλλον και ως εκ τούτου στερούν το δικαίωμα από τα μέλη του συλλόγου μας, από τους πολίτες της νήσου Σάμου αλλά και από τους επισκέπτες της, της κοινής χρήσης και απόλαυσης  των περιβαλλοντικών αγαθών, δικαίωμα που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητας (άρθρο 57 ΑΚ).
5)Οι παραπάνω αναφερόμενες πράξεις αντιβαίνουν του Συντάγματος της χώρας μας

Και παρακαλεί για δικές σας ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.

                                                           Με τιμή                           
                                                           Για το Δ. Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας                                           Ο Πρόεδρος
Μιχαλιάδης Μιχαήλ                                        Νόου Νικόλαος
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Α.   ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1.Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, Δ/νση Πολεοδομίας Διοικητήριο 83100 - Σάμος
2.Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δ/νση ΠΕ.ΧΩ Ικτίνου 2, 81100 - Μυτιλήνη
3.Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος       Αμαλιάδος 15 11523 - Αθήνα
4.Εισαγγελία Σάμου 83100 – Σάμος

Β. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, Γραφείο Νομάρχη  Διοικητήριο 83100 - Σάμος
2. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Γαζή 216 38222 – Βόλος
3. Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, 570 01 ΘΕΡΜΗ, Τ.Θ. 60394 E-mail : ekby@ekby.gr
4. WWF Ελλάς Φιλελλήνων 26 10558 - Αθήνα    



10ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=488