Σπάταλα τα γυάλινα κτίρια, της Χαράς Τζαναβάρα
Ημερομηνία Sunday, November 26 @ 00:56:34 UTC
Θέμα Νησιά


Σπίτια: Πώς θα κερδίσουμε έως και 60% από το καλοριφέρ


Παρά το ξέφρενο ράλι στις τιμές των υγρών καυσίμων, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει τις πιο ...σπάταλες και επομένως ρυπογόνες κατοικίες.

Ο οικιακός τομέας απορροφά, κυρίως για ψύξη και θέρμανση, το 52% της παραγόμενης ενέργειας.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις «χαζές» κατοικίες φιγουράρουν ρετιρέ και διαμερίσματα πάνω από πιλοτές, καθώς και τα γυάλινα κτίρια, όπου οι ιδιοκτήτες τους -ίσως και χωρίς να το ξέρουν- ξοδεύουν χρήματα για να ψύχουν ή να θερμαίνουν, ανάλογα με την εποχή, το περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι 10 έως και 15% της ενέργειας ξοδεύεται άσκοπα.

Τα στοιχεία των μελετών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) είναι αποκαρδιωτικά: Μόνον το 30,4% των κτιρίων έχουν μόνωση δώματος και το 12,7% πιλοτής. Οσο για τους εξωτερικούς τοίχους, οι μονωτικές επενδύσεις θεωρούνται ...πολυτέλεια, αφού τις διαθέτει μόνον το 5,1% των κτιρίων, κυρίως αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 1981 οπότε άρχισε η εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης.

Ιδιαίτερα ενεργοβόρα χαρακτηρίζονται τα γυάλινα κτίρια, όπου μόνον τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί συστήματα μόνωσης, ενώ παραμένουν οι αρνητικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της γύρω περιοχής, λόγω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Επιπλέον, τα ελληνικά σπίτια είναι και ρυπογόνα, αφού ο οικιστικός τομέας συμμετέχει με ποσοστό 29% στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου.

Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τρία είναι τα αδύνατα σημεία ενός κτιρίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή ώστε να μη σπαταλάμε ενέργεια για θέρμανση:

**ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ. Οι απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον μέσα από τους τοίχους κυμαίνονται από 18 έως και 44%. Οι μελετητές δοκίμασαν τη χρήση μονωτικών υλικών που μπορεί να τοποθετηθούν ακόμα και σε υπάρχοντα σπίτια. Μελετήθηκαν δύο περιπτώσεις με υλικά πάχους 3 και 5 εκατοστών, οπότε επιτεύχθηκε εξοικονόμηση καυσίμων κατά 52 και 60% αντίστοιχα.

**ΠΑΡΑΘΥΡΑ. Οι θερμικές απώλειες από τα παράθυρα είναι της τάξης του 12 έως και 30%. Το αντίδοτο είναι τα διπλά τζάμια που υπάρχουν στο εμπόριο και εφιστάται η προσοχή του κοινού καθώς έχουν διαφορετικές επιδόσεις. Ανάλογα με το συντελεστή απωλειών, η μείωση της κατανάλωσης με μια απλή αντικατάσταση των υαλοπινάκων -και όχι ολόκληρου του κουφώματος- μπορεί να κυμανθεί από 30 έως και 37%.

**ΧΑΡΑΜΑΔΕΣ. Δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά μια απλή μόνωση με υλικά -κατά κανόνα πάμφθηνα- μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Η εξοικονόμηση μετρήθηκε ότι μπορεί να φτάσει έως και 28%, ενώ η έλλειψη τέτοιων μονωτικών ταινιών, που τοποθετούνται εύκολα στα κουφώματα και τα ανοίγματα των οικοδομών, μπορεί να σημαίνει απώλειες θερμότητας της τάξης του 30%.

Παρ' όλα αυτά, η πρόβλεψη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για «ενεργειακή ταυτότητα» των οικοδομών έχει μείνει στα αζήτητα, όπως και εξαγγελίες για κίνητρα που θα οδηγούν σε «έξυπνα» κτίρια. Το καλοκαίρι μπορεί να τη γλιτώσαμε, αλλά ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Οι άλλες λύσεις

ΕΚΤΙΜΟΥΝ οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές των ενεργειακών προβλημάτων του πλανήτη, ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα πέσουν, αλλά θα ανεβαίνουν, διότι αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση από τις χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή την Κίνα και την Ινδία, που έχουν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Γης.

Μ' ΑΥΤΟ το δεδομένο, που ευνοεί και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των κυκλωμάτων του μαύρου χρυσού και η Ελλάδα, χώρα με πολύ υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο -που δεν παράγει, αλλά εισάγει- θα πρέπει να αντιμετωπίσει συστηματικά και προγραμματισμένα το ενεργειακό πρόβλημα. Χρειάζονται και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας, να μειωθεί η εξάρτηση και να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες στη χώρα μας έχουν υποτιμήσει, συμπεριφερόμενοι ως νεόπλουτοι ή πετρελαιοπαραγωγοί.

ΜΠΟΡΕΙ να περιοριστεί, κατ' αρχάς, δραστικά η κατανάλωση ενέργειας με απλά μέτρα, που καθένας είναι εύκολο να εφαρμόσει στο σπίτι του, όπως θα διαβάσει ο αναγνώστης στη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η «Ε» σε άλλες σελίδες.

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ έργα μόνωσης στο σπίτι, ειδικά στις ταράτσες, στις πυλωτές, στις πόρτες και τα παράθυρα, όπως και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες του νοικοκυριού για πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ η εφαρμογή μέτρων σε πολυκατοικίες, όπου δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι ιδιοκτήτες. Εκεί χρειάζεται συναίσθηση των υποχρεώσεων που έχει καθένας στις συνθήκες κοινωνικής συμβίωσης. Επιτέλους, κάποιοι στενοκέφαλοι θα πρέπει να μάθουν ότι έχουν κοινό συμφέρον με τον γείτονά τους, που εξυπηρετείται με κοινή προσπάθεια. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και το κράτος, παρέχοντας περισσότερα κίνητρα για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα πρέπει να κινηθούν πιο δραστικά και αποτελεσματικά τόσο η κεντρική, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιτέλους, να απαγορευτούν τα ενεργοβόρα γυάλινα κτίρια που χτίζονται παράλογα στη χώρα του ήλιου και καταναλώνουν τα υψηλότερα ποσοστά ενέργειας και για ψύξη και για θέρμανση.

ΕΙΝΑΙ στην ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η επιτάχυνση των έργων κατασκευής δικτύων διανομής του φυσικού αερίου, που ήρθε στην Ελλάδα και με βραδύτατους ρυθμούς προχωρεί η εκμετάλλευσή του. Πολλοί δήμοι θα μπορούσαν με φυσικό αέριο να παράγουν ζεστό νερό και να εφαρμόζουν τη μέθοδο της τηλεθέρμανσης, όπως ήδη γίνεται στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη.

ΕΙΝΑΙ, επίσης, ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς την αξιοποίηση της αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας, αλλά και την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων, όπως και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ κανείς την οικολογική ευαισθησία, που αντιδρά σε ορισμένα έργα. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να κατανοήσει τον παραλογισμό, που προτιμά τον πετρελαιοκαυστήρα από την ανεμογεννήτρια! Να σοβαρευτούμε, γιατί έρχεται βαρύς χειμώνας και ακόμη βαρύτερο καλοκαίρι.

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/08/2005



10ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=474