Χανιά - Το πρόβλημα των αδέσποτων και οι ευθύνες των δήμων
Ημερομηνία Friday, November 03 @ 01:19:28 UTC
Θέμα Κρήτη


Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων  
Οι οικολόγοι υποψήφιοι για το Δήμο Χανίων , Σάββατο, 14 Οκτώβριος 2006 
Παρά το γεγονός πως πρόσφατα «γιορτάσαμε» την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, θέματα όπως η κακομεταχείριση των ζώων και η φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα (κυρίως σκυλιά) που είναι σχετικά με τις αρμοδιότητές τους καθόλου δεν απασχόλησαν την προεκλογική συζήτηση.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, θέματα όπως η μεταχείριση των ζώων εργασίας και παραγωγής, των ζώων στα τσίρκα, των ζώων συντροφιάς έχουν απασχολήσει κυρίως τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες παράγουν αξιόλογο έργο, σε ένα τομέα όπου το κράτος (και η τοπική αυτοδιοίκηση), συνήθως υστερεί απελπιστικά.

Από πού προέρχεται το πρόβλημα των αδέσποτων;

Συνήθως  το πρόβλημα ξεκινά από αυτούς που έχουν σκυλιά και κάποια στιγμή τα παρατούν, ή πετούν στα σκουπίδια τα κουταβάκια που γέννησε η σκύλα τους. Υπ΄ όψιν πως και οι ιδιοκτήτες αρσενικών σκυλιών συμμετέχουν στη δημιουργία του προβλήματος, εφ’ όσον αφήνουν τον σκύλο τους ανεξέλεγκτο να ζευγαρώνει στη γειτονιά. Πολλοί αγοράζουν ένα κουταβάκι επειδή το ζήτησε το παιδί τους για να παίζει (κάποιος πρέπει να τους πει πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια…) και όταν το παιδί βαριέται το παιχνίδι, το ζώο καταλήγει στο δρόμο…Το φθινόπωρο είναι εποχή «παραγωγής» αδεσπότων, γιατί πολλοί επισκέπτες από Αθήνα ή αλλού επιστρέφουν από τις διακοπές τους παρατώντας τα σκυλιά τους…

Αυτές οι συμπεριφορές, όπως και το να έχει κανείς το σκύλο του συνέχεια αλυσοδεμένο στο ύπαιθρο χωρίς περιποίηση, όπως συχνά βλέπουμε, δεν είναι βέβαια «φιλοζωικές».

Θα πρέπει επίσης να πούμε πως για ζώα συντροφιάς όπως τα σκυλιά δεν είναι λύση η «ελευθερία» του δρόμου….Έχουμε όλοι δει ζώα να περιφέρονται σε θλιβερή κατάσταση, άρρωστα, συχνά χτυπημένα. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με αρρωστημένα μυαλά που, ακόμα και χωρίς καμιά ενόχληση από τα αδέσποτα, ή με κάποιες αστείες προφάσεις, τα πυροβολούν ή, το πιο συνηθισμένο, τα δηλητηριάζουν με γεωργικά «φάρμακα» που πουλιούνται παντού…Φυσικά αυτό είναι παράνομο, όμως μόνο αν πιαστεί κανείς επ’ αυτοφώρω μπορεί να προσαχθεί σε δίκη…..πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Έτσι η πρακτική της «φόλας» συνεχίζεται, προς δόξαν του πολιτισμού μας….

Τι πρέπει να γίνει; 

Το πιο βασικό είναι να αναπτυχθεί στους πολίτες μια πραγματική (και όχι επιφανειακή-ψεύτικη) φιλοζωική αντίληψη. Αυτό είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, και πρέπει από τη σχολική ηλικία να γίνεται ενημέρωση. Οι διάφοροι σύλλογοι αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο αναπτύσσοντας προγράμματα ευαισθητοποίησης.

Ειδικά για τα σκυλιά ο καθένας πρέπει να ξέρει πως χρειάζονται χρόνο, φροντίδα και κάποια έξοδα. (Εμβόλια κ.λ.π.) Είναι μία ευθύνη. Αν κάποιος δεν μπορεί να τα διαθέσει αυτά, καλύτερα να μην πάρει σκύλο. Από τη στιγμή που έχει σκυλιά και δεν μπορεί να κρατήσει τους απογόνους τους, το σωστό είναι να τους κάνει στείρωση.

Με τον τρόπο αυτό και με τη σταδιακή περισυλλογή των αδεσπότων το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί σταδιακά. Τα κυνοκομεία που φτιάχνονται από δήμους ή/και από διάφορες οργανώσεις είναι μια αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή. Εκεί μπορούν τα σκυλιά να τραφούν κανονικά, να θεραπευτούν αν είναι άρρωστα, κ.λ.π. Το ιδανικό θα ήταν να δοθούν όλα σε ιδιοκτήτες που θα τα προσέχουν.

Η δημιουργία και η λειτουργία ενός κυνοκομείου στοιχίζει πολύ. Στο κυνοκομείο στα Νεροκούρου τα έξοδα φτάνουν τα 5.000 € το μήνα. Επιπλέον κάποιες  δουλειές γίνονται με εθελοντική εργασία. Η  Τ.Ε.Δ.Κ. άρχισε πρόσφατα, μετά από ενέργειες του Παγκρήτιου Συλλόγου, Προστασίας Ζώων «Κιβωτός», να δίνει κάποια χρήματα (1.500 € το μήνα περίπου). Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες είναι πιεστικές, και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία, γιατί οι δωρεές σε χρήμα και ζωοτροφές από τους ιδιώτες δεν φτάνουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως υπάρχουν χρήματα, για λειτουργία κυνοκομείων, στειρώσεις σκύλων, προγράμματα ευαισθητοποίησης πολιτών κ.α., που στα Χανιά δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Τελειώνοντας, αναφέρουμε πως σήμερα υπάρχει ολοκληρωμένη και αυστηρή νομοθεσία για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, για τις μετακινήσεις τους από χώρα σε χώρα, για τα κυνοκομεία, για την προστασία των ζώων από θάνατο και κακομεταχείριση κ.α.  Σε περίπτωση που υπάρχει γνώση παρανομίας μπορεί να επέμβει η αστυνομία και ο εισαγγελέας.
     
Οι οικολόγοι υποψήφιοι για το Δήμο Χανίων
Κατερίνα Αναστασάκη, Κατερίνα Καλυβιανάκη, Βαγγέλης Κατσανεβάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Φώτης Ποντικάκης, του συνδυασμού «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ» (επικεφαλής ο Ν. Παπαντωνάκης)

Ν. 3170/2003
Αρθρο 7
«1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους...»



9ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=463