Τζιά - Περπάτημα σε αρχαίες λιθοδομές, του Α. Καλογήρου
Ημερομηνία Friday, November 03 @ 01:17:49 UTC
Θέμα Κέα


Λένε πως για να νιώσεις έναν τόπο πρέπει να τον περπατήσεις. H Τζια μοιάζει ιδανική γι' αυτό, αφού τα μονοπάτια - καλντερίμια της, διατηρημένα και σηματοδοτημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα σας παρουσιάσουν το αυθεντικό πρόσωπο του νησιού: ήσυχο, καταπράσινο και πολύ διαφορετικό από το αναμενόμενο στις Κυκλάδες.

Μπορεί η Τζια να... προσφέρεται για χαλάρωση του Σαββατοκύριακου στις παραλίες, αλλά κρύβει κι άλλους θησαυρούς που ανακαλύπτονται μόνο... με τα πόδια!

Τι κι αν είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων με έκταση 131 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τι κι αν οι χωματόδρομοι την καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη, η Τζια διαθέτει και ένα δίκτυο καλντεριμιών - μονοπατιών όχι μόνο διατηρημένο αλλά και πρόσφατα σηματοδοτημένο.

Φθάνοντας στο λιμάνι θα αντικρύσετε ένα κλασικό κυκλαδονήσι, ξερό και άνυδρο. Μην ξεγελιέστε. Προχωρήστε στο εσωτερικό της κι ένας άλλος καταπράσινος κόσμος θα εμφανιστεί μπροστά σας: πυκνή βλάστηση την οποία αποτελούν κυρίως οι βελανιδιές και τρεχούμενα νερά που επιβεβαιώνουν το όνομα Υδρούσα που είχε το νησί κατά την αρχαιότητα.


Το δίκτυο μονοπατιών


Όρμος Πόλες 

Για να μπορέσουν οι κάτοικοι του νησιού να ενώσουν τους διάσπαρτους οικισμούς τους αλλά και για να φθάσουν στα απομακρυσμένα κτήματά τους κατασκεύασαν ένα δίκτυο καλντεριμιών, το οποίο επηρεάστηκε έντονα από το περίπλοκο ανάγλυφο του νησιού (παράλληλες κορυφογραμμές 500μ. ύψος): τα καλντερίμια ανεβοκατεβαίνουν στις πλαγιές και τις χαράδρες και «στριφογυρνούν» για να μαλακώσουν τις κλίσεις και να περάσουν από τις πηγές και τους οικισμούς. Το εντυπωσιακό είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα καλντερίμια σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα σηματοδοτήθηκαν περίπου 40 χλμ. μονοπατιών που διασχίζουν όλο το νησί. Οι διαδρομές είναι πολύ ενδιαφέρουσες με πολλές εναλλαγές εικόνων και προσφέρουν, σε πολλά σημεία τους, θέα προς τη θάλασσα. Μία μεγάλη πεζοπορική διαδρομή αρχίζει από το λιμάνι της Κορησσίας και αφού περάσει από την πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα, και διασχίσει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καταλήγει στην Αρχαία Καρθαία. (Διαδρομές 2 και 3). ?λλα τρία μονοπάτια (Διαδρομές 1, 4 και 8) καταλήγουν αντίστοιχα στις παραλίες του Οτζιά, της Συκαμιάς και του Αγίου Φιλίππου, ενώ τα υπόλοιπα μονοπάτια (Διαδρομές 5, 6 και 7) ξεκινούν από μικρούς οικισμούς στα ορεινά της Τζιας και καταλήγουν στην Αρχαία Καρθαία.

 

TA ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
1. Ιουλίδα - Πέτρινος Λέων - Κόλπος Οτζιά (6,2 χλμ. - 2,5 ώρες - Υψ. διαφορά -350 μ.)

2. Κορησσία (Λιμάνι) - Χαράδρα Μυλοπόταμου - Ιουλίδα (4,8 χλμ. - 2 ώρες - Υψ. διαφορά +270 μ.)

3. Ιουλίδα - Περιοχή Μεσαριάς (νότια της Ιουλίδας) - Βουνό Προφήτης Ηλίας - Οικισμός Ελληνικά - Εκκλησία Αγίου Συμεών - Αρχαία Καρθαία (13,3 χλμ. - 5 ώρες - Υψ. διαφορά +420μ. -640 μ.)

4. Μονή Επισκοπής (νότια της Ιουλίδας) - Περιοχή Πέρα Μεριάς - Παραλία Συκαμιάς (5 χλμ. - 2,5 ώρες - Υψ. διαφορά +80μ. -490 μ.)

5. Οικισμός Κάτω Μεριά - Χαράδρα Βαθυπόταμου - Αρχαία Καρθαία (4,3 χλμ. - 1,5 ώρες - Υψ. διαφορά -400 μ.)

6. Σταυρουδάκι (σημείο εκκίνησης κοντά στον οικισμό) - Χαράδρα Βαθυπόταμου - Αρχαία Καρθαία (2 χλμ. - 1 ώρα - Υψ. διαφορά -230 μ.)

7. Οικισμός Χαβουνά - Αρχαία Καρθαία (διακλάδωση για όρμο Καλησκιά) (2 χλμ. - 1,5 ώρες - Υψ. διαφορά -340 μ.)

8. Οικισμός Ελληνικά - Παραλία Αγίου Φιλίππου (4,6 χλμ. - 2 ώρες - Υψ. διαφορά -530 μ.)

  Από τον ?γιο Συμεών στην Αρχαία Καρθαία
(1 ώρα, σηματοδότηση με την ένδειξη 3)
 
Θέα στην Αρχαία Καρθαία 

Είναι μία από τις ωραιότερες διαδρομές του νησιού λόγω της πορείας του πάνω σε λιθοδομή αρχαίας κατασκευής, η οποία περνά από όμορφα τοπία, αλλά κυρίως για τον προορισμό του: την περιοχή της Αρχαίας Καρθαίας - μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της κλασικής περιόδου του νησιού -, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω μονοπατιών. Είναι κτισμένη πάνω από τον όρμο Πόλες στη NA πλευρά του νησιού. H πόλη, με ιστορία περίπου 1.100 ετών, ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, γύρω στο 600 π.X. και κατοικήθηκε έως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, το 500 μ.X. Σημάδια κατοίκησης (ερείπια) έχουν ανακαλυφθεί στις πλαγιές γύρω από την ακρόπολη, η οποία βρίσκεται πάνω σε προεξοχή του βράχου.

Τα ισχυρά τείχη φανερώνουν τη δύναμη που είχε η πόλη, για την οποία όμως υπάρχουν λίγες πληροφορίες. Εκτός από τα τείχη και τα υπολείμματα του θεάτρου, θα σας γοητεύσουν οι ναοί της Αθηνάς και του Απόλλωνα που δένουν αρμονικά με το τοπίο και είναι κτισμένοι πάνω σε τεχνητά άνδηρα. Από την Αρχαία Καρθαία ξεκινούν μονοπάτια που σας οδηγούν σε διάφορους οικισμούς, οι οποίοι όμως δεν συνδέονται με τη διαδρομή σας, οπότε η καλύτερη λύση είναι να πάτε και να γυρίσετε από το ίδιο μονοπάτι. (Στη διάρκεια της διαδρομής υπολογίστε 3-4 ώρες επιπλέον για την περιήγησή σας στον αρχαιολογικό χώρο).

Περιγραφή της πεζοπορικής διαδρομής
Μήκος: 6 χλμ. Διάρκεια: 2 ώρες χωρίς στάσεις (μετ' επιστροφής!) Υψομετρική διαφορά: 350 μ.
 
Αρχαία λιθοδομή 

Ξεκινήστε με αυτοκίνητο από την Ιουλίδα, ακολουθώντας την κεντρική άσφαλτο προς τον Νότο. Αφού περάσετε τον οικισμό των Ελληνικών στρίψτε αριστερά στον ασφάλτινο δρόμο προς τον ?γιο Συμεών. Σε 1,8 χλμ. θα συναντήσετε διασταύρωση (ο χωματόδρομος ευθεία οδηγεί στον ?γιο Συμεών) και θα στρίψετε στον ασφαλτόδρομο δεξιά, ο οποίος σε 600 μ. γίνεται χωματόδρομος. Γρήγορα εμφανίζεται το μονοπάτι, το οποίο ακολουθείτε και σε 600 μέτρα εμφανίζεται μπροστά σας διχάλα μονοπατιών. Παρ' όλο που το αριστερό μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, εσείς θα ακολουθήσετε το δεξί το οποίο «πατάει» σε αρχαία λιθοδομή. Στην πορεία σας θα έχετε υπέροχη θέα προς τη θάλασσα μέχρι να φτάσετε σε μία κοιλάδα την οποία θα διασχίσετε και αφού ανηφορίσετε ελαφρά θα φτάσετε στην Αρχαία Καρθαία.


* H αρίθμηση των μονοπατιών έχει γίνει από το 1 μέχρι το 8 με άσπρες και κόκκινες πινακίδες και η σηματοδότηση είναι ικανοποιητική, οπότε δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερες δυσκολίες.

* Ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξετε να υπολογίσετε τις υψομετρικές διαφορές (οι οποίες είναι σημαντικές), καθώς τα περισσότερα μονοπάτια καταλήγουν στη θάλασσα και συνήθως θα πρέπει ν' ανηφορίσετε για να επιστρέψετε.

* H ενδοχώρα της Κέας είναι αραιοκατοικημένη και στους μικρούς οικισμούς δεν θα βρείτε ταβέρνες και μαγαζιά, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες.

* Αποφύγετε λόγω ζέστης τις διαδρομές που κινούνται προς τη θάλασσα μέσω φαραγγιών. H άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για πεζοπορία.

info@pezoporia.gr - http://www.pezoporia.gr/

 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 21/07/2006



9ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=462