Μ. Δεκλερής - «Επιδρομή συμφερόντων στα νησιά»
Ημερομηνία Wednesday, November 01 @ 20:45:33 UTC
Θέμα Νησιά


Μιχαήλ Δεκλερής (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.)
Συνέντευξη στην Πόπη Παρασκευοπούλου



- Κύριε πρόεδρε βρισκόμαστε στη διαδικασία μιας ακόμη αναθεώρησης του Συντάγματος και πολύ φοβόμαστε μια ακόμη αποδυνάμωση του άρθρου 24.


-Είναι πράγματι άλλο ένα επεισόδιο στον πολυετή «πόλεμο» των δασών που διεξάγεται στη χώρα μας. Έχω επανειλημμένως υπενθυμίσει - γιατί η μνήμη των πολλών ανθρώπων είναι βραχεία- ότι ο πόλεμος αυτός των δασών κρατάει ήδη 40 ή 50 χρόνια. Η τελευταία φάση ήταν αυτή της αποτυχημένης προσπάθειας να καταργήσουν την προστασία του άρθρου 24 το 2001. Τότε ηττήθησαν κατά κράτος, αλλά δεν το απεδέχθησαν ή όπως λέμε ουδέν εδιδάχθησαν και ουδέν ελησμόνησαν. Επανέρχονται τώρα δριμύτεροι με σαφή πρόθεση να οικοπεδοποιήσουν τα δάση. Και επομένως μαζί με τα δάση πάει και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτοί δηλαδή στρέφονται όχι μόνον κατά των δασών αλλά και κατά του φυσικού προστάτη τους, που είναι το Σ.τ.Ε., γιατί το Σ.τ.Ε.- ως γνωστόν- προστάτευσε αποτελεσματικώς μέχρι σήμερα τα δάση στην Ελλάδα.

- Μισός αιώνας και λύση δεν έχει βρεθεί στη σωστή κατεύθυνση.


-Η λύση υπάρχει. Είναι αυτή που λέει η νομολογία του Σ.τ.Ε.: να αφήσουν ήσυχα τα δάση. Αλλά αυτοί δεν το έχουν αποδεχθεί. Τους διανοίγονται νέες οδοί, με την επιδρομή των επενδυτών στα νησιά ή στα ορεινά για επιχειρήσεις. Επιχειρούν την οικοπεδοποίηση. Το βάθος της ιστορίας είναι ότι έχουν βάλει στο μάτι την ιδιοκτησία αυτών των δασών. Με το σύστημα της Ελλάδος, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασών 85% είναι δημόσια δάση. Έτσι ,λοιπόν, ισχύει το τεκμήριο κυριότητας των δασών καταρχήν, που είναι υπέρ του δημοσίου. Λοιπόν τώρα αυτοί θέλουν με τον αποχαρακτηρισμό να τα χαρίσουν κιόλας στους οικοπεδοφάγους, τους δασοφάγους. Υπάρχει λοιπόν αυτό το πράγμα, όχι μόνο να καταστραφούν τα δάση, αλλά να αφαιρεθεί και η δημόσια περιουσία και να χαριστεί σε αυτούς τους οποίους θέλουν να ευνοήσουν με αυτά τα μέτρα.

- Δεν φτάνει που τα καταπατούν δηλαδή τους τα χαρίζουν κι από πάνω!


-Ναι! Για να έχουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, μιλάμε για 50 εκατομμύρια στρέμματα. Με την προσπάθεια αυτή που γίνεται, τροποποιήσεως του άρθρου 24, επιδιώκεται να αποχαρακτηριστούν 50 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και όχι μόνο να αποχαρακτηριστούν ,αλλά να αποδοθούν βεβαίως και εις τους καταπατητές ή όπως γενικά λέμε στους δασοφάγους.

- Πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς, μιλώντας για την εκτροπή του Αχελώου, ανέφερε ότι θα παρακάμψει την απόφαση του Σ.τ.Ε., που έχει απαγορεύσει το «έργο».


-Κατέθεσε νομίζω μια τροπολογία. Είναι θλιβερό, ότι ο πολιτικός αυτός υπολαμβάνει ότι μεταξύ αυτού και του Σ.τ.Ε. υπάρχει πείσμα.  Είναι απαράδεκτος αυτός ο υποβιβασμός του θέματος. Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο του Αχελώου είναι ένα ολέθριο και καταστρεπτικό έργο σε μεγάλα οικοσυστήματα της χώρας. Πρόκειται περί εθνοκτόνου έργου, το οποίο προωθείται για λόγους πελατειακούς καθαρά.  Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.  Το θέμα αυτό έχει κριθεί από την αρχική απόφαση του Σ.τ.Ε. το 1994 και δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που θα την μετακινήσει από την βάση αυτή. Δηλαδή έχει λυθεί ότι αυτό είναι έργο απαγορευμένο, διότι συνεπάγεται μια ανατροπή του υδρολογικού ισοζυγίου δυτικής και ανατολικής Στερεάς για το οποίο δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη μελέτη, μια συνολική που διέταξε τότε το δικαστήριο.  Και δεν την έχουν κάνει μέχρι σήμερα γιατί απλούστατα δεν μπορούν να την κάνουν.  Λοιπόν ακριβώς δε επειδή δεν έχει γίνει η μελέτη αυτή είχε σταματήσει τότε η χρηματοδότηση του έργου από την Κοινότητα. Και τώρα που μιλούν δεν παίρνουν χρήματα από την Κοινότητα. Η Κοινότητα έχει μείνει στην πρώτη απόφαση του Σ.τ.Ε. Η προσπάθεια είναι δια της νομοθετικής οδού να παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου. Είναι ματαιοπονία. Και οι νέες αυτές ενέργειες θα προσβληθούν στο Σ.τ.Ε. και θα κηρυχθούν ανίσχυρες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι θλιβερό όμως ότι υποβιβάζεται το όλο θέμα σε επίπεδο πείσματος, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι επιδιώκεται πάση θυσία να παρακαμφθεί μια απόφαση του Σ.τ.Ε., να καταργηθεί δηλαδή η δράση της δικαστικής λειτουργίας στην Ελλάδα.

- Σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε μαζικές επιθέσεις στο περιβάλλον. Έρχεστε στην Σύρο πολύ συχνά και φαντάζομαι ότι τις έχετε εντοπίσει.


-Βεβαίως, στο μέτρο που δεν παρέχεται αποτελεσματική προστασία, οι επιδρομείς αποθρασύνονται. Είδαμε τα συμπτώματα αυτής της μαζικής δομήσεως που γίνεται τώρα, αυτά με τα συστήματα των κοτετσιών, που αποκαλούνται «μεζονέτες»: τα «κοτέτσια» που χτίζονται και ρυπαίνουν το περιβάλλον της Σύρου. Αυτά είχαν τεθεί υπόψη του Περιφερειάρχη μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, αλλά ,όπως είπαμε ,αφού κάνουν τα άλλα πράγματα, αυτά που προαναφέραμε, δυστυχώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι εχθρική  στο θέμα του περιβάλλοντος, πράττει εις βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ των οικονομικών συμφερόντων, που αντλούν όφελος από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

- Θεωρείτε σωστή κίνηση οι πολίτες να προσφεύγουν στο Σ.τ.Ε.;


- Ναι, ναι! Βεβαίως! Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από τα δικαστήρια, γι' αυτό πρέπει να στρέφονται σε αυτά. Οι μόνοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι τα δικαστήρια με επικεφαλής το Σ.τ.Ε. και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αγρυπνούν και ανθίστανται. Αντιθέτως, οι λεγόμενοι εκπρόσωποι του έθνους είναι εκείνοι οι οποίοι ηγούνται της επιθέσεως κατά του περιβάλλοντος.

- Στον τοπικό τύπο διαβάσαμε ότι στην Πάρο σχεδιάζεται η κατασκευή νέου αεροδρομίου. Ποια είναι η άποψή σας;


- Η προσπάθεια κατασκευής αεροδρομίου στην Πάρο χρονολογείται από το παρελθόν. Δυστυχώς η Ελλάς χωρίς να το αντιληφθεί έπεσε σε μια ευρωπαϊκή παγίδα, που ήταν το δέλεαρ επενδύσεων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για αεροδρόμια στα νησιά. Δια του τρόπου αυτού δεν είδαν ότι οι Ευρωπαίοι έλυναν το πρόβλημά τους, ότι έφθαναν κατευθείαν από τις πόλεις τους στα νησιά και εδέχθησαν αυτό το πράγμα χωρίς να λάβουν υπόψη τους αν είναι συμβατό ή όχι με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει εκ τις βιώσιμου αναπτύξεως της χώρας και ειδικώς εκ των βιώσιμων αερομεταφορών. Εμείς νομίζουμε ότι τα νησιά είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία πρέπει να τυγχάνουν μόνον ήπιας διαχειρίσεως και τα μεταφορικά μέσα πρέπει να είναι ήπια. Δεν είναι δυνατόν να είναι ούτε τσάρτερς ούτε αεροπλάνα μεγάλης χωρητικότητας. Τα νησιά το πολύ-πολύ, όπου χρειάζεται για εσωτερικούς λόγους και όχι για τουρισμό, να έχουν κανένα διάδρομο προσγείωσης για επείγουσες περιπτώσεις.  Τα αεροδρόμια και δη τα τσάρτερ κλπ είναι εντελώς ασύμβατα με τον βασικό κανόνα της ήπιας διαχειρίσεως και των ήπιων μεταφορών και επικοινωνιών και επομένως θεωρώ ότι είναι παράνομα. Αυτά είναι που ισχύουν με τα αεροδρόμια, δεν ήταν οι κουτόφραγκοι που πληρώνουν τα λεφτά, κάποιοι άλλοι έπεσαν στη παγίδα και τα θέλουν. Ειδικώς για την Πάρο ,έχουν ήδη ένα αεροδρόμιο, θέλουν και δεύτερο, είναι εντελώς παράνομη και απαράδεκτη απαίτηση αυτή. Είναι παράνομα και απαράδεκτα αιτήματα αυτά.

- Διαβάσαμε στο internet ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά οδηγείται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή 24 πόλεις δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό, μεταξύ αυτών και η Παροικία της Πάρου. Πως κρίνετε την αδιαφορία των κυβερνήσεων να μην ακολουθούν τις οδηγίες της Ε.Ε. και να πληρώνει ο ελληνικός λαός συνεχώς πρόστιμα;


-Αυτό οφείλεται στην ανικανότητα που έχουν για να κυβερνήσουν. Έτσι, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που πρέπει να έχει για τον εθνικό σχεδιασμό όλων, να πάρει δηλ. αυτή το κόστος της χωροθετήσεως αυτών και το μετακινεί (διότι δια του τρόπου αυτού θεωρεί ότι θα εισπράξει γενική δυσαρέσκεια) σε κατώτερα κλιμάκια, για να μετακινηθεί η δυσαρέσκεια στους τοπικούς παράγοντες. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος συν τοις άλλοις το ότι δεν έχουν την οργανωτική και την τεχνική ικανότητα να τα ρυθμίσουν αυτά τα ζητήματα, επειδή αυτά είναι κατεξοχήν ζημιογόνα για το πελατειακό σύστημα. Δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό, όλα είναι στο αέρα. Όλοι οι Χ.Υ.Τ.Α. κλπ, δεν ακολουθούν εθνικό σχεδιασμό, είναι στον αέρα. Εννοώ δηλαδή εθνική χωροθέτηση. Βάζουν οδηγίες, γενικότητες, ενώ είναι γνωστόν ότι πρέπει  να βάλουν ένα χάρτη κάτω και να ορίσει η κυβέρνηση ότι εκεί θα είναι! Δεν το πράττει αυτό. Θα εισπράξουν μόνο δυσαρέσκεια.

-Ένα άλλο θέμα ,το οποίο γνωρίζουμε ότι σας ενδιαφέρει, είναι αυτό των εναλίων αρχαιοτήτων. Πριν λίγο καιρό την χώρα μας συντάραξε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας για την οποία σίγουρα έχετε ενημερωθεί.


-Ένα θέμα που πρέπει να προσέξουν οι Κυκλάδες είναι το θέμα της προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων. Οι Κυκλάδες είναι η εστία του πολιτισμού. Το Αιγαίο είναι το κέντρο του πολιτισμού. Λοιπόν, οι αρχαιότητες που υπάρχουν εδώ είναι αμυθήτου αξίας. Δυστυχώς το κράτος δεν έχει επιδείξει το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει. Ο Τσούντας είχε κάνει τις ανασκαφές στη Χαλανδριανή, έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα. Εγώ εις το Βρετανικό Μουσείο αντελήφθην την σημασία του πολιτισμού Σύρος - Κέρος.
Υπάρχουν αρχαιότητες αμυθήτου αξίας και υπάρχει αντιστοίχως ελάχιστο κυβερνητικό ενδιαφέρον και οργάνωση προστασίας. Και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ,αλλά και αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες που θέλουν να κάνουν και ιδιαίτερα την Διεύθυνση Εναλίων Αρχαιοτήτων. Εν τούτοις ,όπως είδαμε από την υπόθεση αυτή, οργιάζει η αρχαιοκαπηλία, σε σημείο πλέον που είχε βάση μόνιμη στην Σχοινούσα και από εκεί τροφοδοτούντο μεγάλα μουσεία και κέντρα δημοπρασιών του κόσμου. Δηλαδή αρχαιοκαπηλία μεγάλης κλίμακος. Ενόψει λοιπόν αυτών των πραγμάτων, ήταν φανερό ότι επειδή η Ελλάς βρίθει εναλίων αρχαιοτήτων ότι δεν θα έπρεπε να είναι ξέφραγο αμπέλι ,διότι τώρα υπάρχει το σπορ των καταδύσεων. Είναι ευνόητο ότι εφόσον όλος ο πυθμένας της Ελλάδας είναι γεμάτος αρχαιότητες ότι δεν μπορεί να είναι ελεύθερη η κατάδυση. Διότι αυτό θέλουν μέχρι τώρα, από αυτό επωφελήθησαν αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι έφτασαν σε αυτό το σημείο της οργανώσεως και της λεηλασίας. Έχουμε πει λοιπόν εμείς με απόφαση του Σ.τ.Ε. ότι οι καταδύσεις επιτρέπονται μόνον σε μέρη ορισμένα, που υποδεικνύει η Διεύθυνση Εναλίων Αρχαιοτήτων και τα οποία κατά τεκμήριον φυλάσσονται.Τώρα με πρόσφατο νομοσχέδιο αυτής της κυβερνήσεως (η οποία είπαμε διαπρέπει στην επίθεση κατά του περιβάλλοντος και αποτελεί την χειρότερη κυβέρνηση που είχαμε μέχρι τώρα), δημοσίευσε νόμο με τον οποίο επιτρέπει τις καταδύσεις ελευθέρως με άδεια του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Αγνοήθηκαν όλες οι συστάσεις... Καλούμε, λοιπόν, τους Κυκλαδίτες να αναλάβουν αυτοί την φύλαξη της περιουσίας των προγόνων, που είναι και η εθνική περιουσία. Δηλαδή να αποτρέψουν αυτό το πράγμα και εν ανάγκη να προκαλέσουν και να ματαιώσουν αυτή την ενέργεια, η οποία θα πλήξει πρώτα αυτές τις περιοχές. Τώρα έχουν το άλλοθι του τουρισμού και το ανεξέλεγκτο πράγματι, κατόπιν του νόμου αυτού. Οι οργανώσεις των Κυκλάδων πρέπει κάτι να πράξουν να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία για τη φύλαξη, αφού το κράτος, όπως αντιλαμβάνομαι, τα παρέδωσε αυτά στους αρχαιοκάπηλους.

- Θα επιθυμούσα να ολοκληρώσουμε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμά σας προς τους Κυκλαδίτες.


- Επαληθεύεται εκείνο το οποίο είχαμε πει προ ετών, ότι στο μέτρο που αποκαλύπτεται η ωραιότης και σπανιότης του εθνικού τοπίου και δη του κυκλαδικού, αυξάνεται η επιδρομή των συμφερόντων στα νησιά και το βλέπετε με κάθε τρόπο. Αυξάνονται δηλαδή οι επενδύσεις, οι κερδοσκόποι συρρέουν και θέλουν αυτή την ωραία γη να την κάνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας. Έχουμε οικιστικές πιέσεις αγρίας αναπτύξεως, είναι απαράδεκτο πράγμα στις Κυκλάδες τώρα να εκδηλούνται πιέσεις αγρίας αναπτύξεως. Το βλέπετε πολύ καλά τι έγινε στον Φοίνικα, τι έγινε στις Αγκαθωπές και τι σχεδιάζεται να γίνει και σε άλλα μέρη του νησιού. Πρέπει λοιπόν οι νησιώτες να αντιδράσουν, αν όχι από αγάπη για το περιβάλλον, να το προστατέψουν από την απλή σκέψη ότι αν αυτό καταστραφεί και γίνει ότι έγιναν ο Σαρωνικός ή ότι έγινε η Αθήνα θα πάψει να είναι ένα μέρος επίζηλο όπως είναι. Στην πραγματικότητα το πολεοδομικό τέρας των Αθηνών καταπίνει τα πάντα σε μεγάλη απόσταση τριγύρω του. Κατάπιε όλο τον Σαρωνικό, κατάπιε τον Ευβοϊκό, κατάπιε τον Αργολικό και τώρα καταπίνει τις Κυκλάδες. Λοιπόν, όρθιοι στις επάλξεις για να μην καταπωθούν και αυτές από το τέρας των Αθηνών. Είναι η σειρά μας γιατί είναι κάποιοι με ένα στόμα ανοιχτό. Πράγματι αν το δεις μακροσκοπικά έτσι είναι. Τώρα με την τελειοποίηση των μέσων επικοινωνίας είναι η σειρά των Κυκλάδων. Θα «φαγωθούν» όλα αυτά τα νησιά, ?νδρος, Τήνος, Σύρος, τα πάντα. 

(*) Ο Μιχαήλ Δεκλερής, τέως πρόεδρος του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίτιμος πρόεδρος της ολομέλειας αυτού, πρόεδρος και ιδρυτής του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, αφιερώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στη συνέντευξη που ακολουθεί  αναφέρεται στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, καθώς και στα περιβαλλοντικά προβλήματα των Κυκλάδων, επισημαίνοντας τις ευθύνες των πολιτών στην εν πλήρει εξελίξει «επιδρομή συμφερόντων» στα νησιά.

 


 



9ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=397