Επείγουσα έκκληση για τη σωτηρία του κοινού δελφινιού στο Ιόνιο
Ημερομηνία Friday, May 15 @ 12:08:06 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


WWF Ελλάς

Δελτίο Τύπου
12 Μαΐου 2009
     
Επείγουσα έκκληση για τη σωτηρία του κοινού δελφινιού στο Ιόνιο

Την άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων της αλιείας για την προστασία ενός από τους τελευταίους πληθυσμούς κοινού δελφινιού της Μεσογείου στην περιοχή Natura 2000 του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΥΠΕΧΩΔΕ, 10 διεθνείς και 3 ελληνικές ερευνητικές και περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, η υπεραλίευση - κυρίως από γριγρί - έχει προκαλέσει την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη δραματική μείωση του αριθμού κοινών δελφινιών από 150 σε 15 μέσα σε δέκα μόνο χρόνια.

Οι οργανώσεις Alnitak Marine Research Centre, Blue World, Cetacean Alliance, CIRCE, Delphis, MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Tethys Research Institute, Whale and Dolphin Conservation Society και WWF Ελλάς καλούν τα δύο αρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή Natura που βρίσκεται ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος. Η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητη καθώς η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και των ιχθυαποθεμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού των κοινών δελφινιών, αλλά και του τόνου προκλήθηκε κυρίως από την εξάντληση της τροφής τους, λόγω της υπεραλίευσης. Το κοινό δελφίνι είναι ένα από τα 4 είδη δελφινιών που ζουν στη χώρα μας και ο πληθυσμός της περιοχής Natura του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου είναι ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός κοινών δελφινιών έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και θεωρείται υπό εξαφάνιση.

Κατόπιν τούτων προτείνεται:

  a.. αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006 και η πάταξη της παράνομης αλιείας
  b.. επιβολή άμεσων χρονικών περιορισμών στην αλιεία με γριγρί και μηχανότρατα πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας για τη συγκεκριμένη περιοχή
  c.. πλήρης απαγόρευση της βιντζότρατας από 31/05/10 όπως προβλέπεται από τον 1967/2006
  d.. υιοθέτηση πιο επιλεκτικών στατικών διχτυών από όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας που χρησιμοποιούν δίχτυα
  e.. λήψη μέτρων για την ερασιτεχνική αλιεία
 

Η λήψη μέτρων διαχείρισης αλιείας σε περιοχές Natura 2000 και η χρηματοδότηση τους είναι δυνατή στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες:

Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων WWF Ελλάς, 210 3314893, 6943 948629

Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Επικοινωνίας για Θέματα Τύπου WWF Ελλάς, 210 3314893, 698 2471724


Σημειώσεις προς συντάκτες:

Η αναλυτική παρουσίαση της έκκλησης βρίσκεται στο: www.cetaceanalliance.org/call_gr/index.htm

Διατίθεται σχετικό φωτογραφικό υλικό.





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2929