Αγρια γονοκτονία με θύματα κουτσομούρες, λιθρίνια κ.λπ. της Tανιας Γεωργιοπουλου
Ημερομηνία Tuesday, June 13 @ 17:38:46 UTC
Θέμα Νησιά


Συνεχίζεται η γονοκτονία των εμπορικών ψαριών με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των πληθυσμών τους στις θάλασσες. Οπως διαπίστωσε η Greenpeace σε έρευνα που πραγματοποίησε στις ιχθυαγορές της Αθήνας, πωλούνται κουτσομούρες, μπακαλιάροι, λιθρίνια και χταπόδια σε πολύ μικρά μεγέθη, αντίθετα από όσα ορίζει η ευρωπαϊκή αλλά και η εθνική νομοθεσία. Την ίδια στιγμή, οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν μειωθεί τα ιχθυαποθέματα στις ελληνικές θάλασσες, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και τον κλάδο της αλιείας.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός (1626/94) ορίζει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη αλίευσης για τα κύρια εμπορικά είδη ενώ η εθνική νομοθεσία ορίζει τα οκτώ εκατοστά ως το ελάχιστο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού για το οποίο δεν έχουν επιβληθεί συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Ωστόσο, η Greenpeace βρήκε ότι πωλούνται ψάρια σε πολύ μικρότερο των επιτρεπτών μέγεθος. «Ενα κιλό ψιλές κουτσομούρες που πωλούνται στην αγορά, σε δύο χρόνια θα ζύγιζαν περίπου 50 κιλά. Επιπλέον θα είχαν προλάβει να γεννήσουν με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού τους τις επόμενες χρονιές», τονίζει η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. Ανάλογη έρευνα στις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου και Μηχανιώνας είχε πραγματοποιήσει η οργάνωση και το καλοκαίρι με παρόμοια αποτελέσματα, τα οποία είχε κοινοποιήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τότε το υπουργείο σε επιστολή του προς την Greenpeace είχε παραδεχθεί ότι τα κλιμάκια ελέγχου των αγορών δεν έχουν λειτουργήσει λόγω προβλημάτων στη σχετική νομοθεσία και διαβεβαίωνε ότι θα δρομολογούνταν η αλλαγή του νομικού πλαισίου. Τέσσερις μήνες μετά δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος, και όπως φαίνεται, δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αλιεία και η εμπορία ψαριών με μικρότερο από το επιτρεπτό μέγεθος. Η Greenpeace ζητεί να δημιουργηθεί άμεσα και να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από το στάδιο της αλιείας έως τα εστιατόρια και, παράλληλα, να καθοριστούν οι περιοχές αναπαραγωγής των εμπορικών ψαριών.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03-02-06



6ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=289