Νάξος - Προωθείται με άκρα μυστικότητα κατασκευή γιγάντιου αιολικού πάρκου
Ημερομηνία Monday, August 04 @ 18:02:14 UTC
Θέμα Νάξος


προωθείται με άκρα μυστικότητα η κατασκευή
γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στις κορυφογραμμές
πάνω από την Κωμιακή και τον Απόλλωνα;

ανακοίνωση του πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη




 Σε πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Δρυμαλίας σε πανηγύρι στην Κωμιακή και σε ανεπίσημες συζητήσεις του με κατοίκους του χωριού άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται να εγκατασταθεί στις κορυφογραμμές πάνω από την Κωμιακή αιολικό πάρκο με μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών (γίνεται λόγος για πάνω από 15 έως 87, ύψους 150 μέτρων και δυναμικότητας 3 μεγαβάτ η καθεμιά) και ζήτησε μάλιστα από τους κατοίκους να μην αντιδράσουν, γιατί αυτό θα είναι προς…όφελος του χωριού!..
 Ο δήμαρχος φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια τρομακτική επέμβαση στις πανύψηλες κορυφογραμμές του βουνού «Μαυρομάρι», από τη θέση Ανέφαμα μέχρι τη θέση  Δυόδι, αλλά και στο βουνό «Καλόγερος»  πάνω απ’ τον όρμο του Απόλλωνα, θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή ενός απ’ τα ωραιότερα βουνά της Νάξου, απ’ τα ελάχιστα που έχουν μείνει ακόμη ανέπαφα από ανθρώπινες επεμβάσεις και καταπράσινα. 
 Παλαιοί Ναξιώτες συγγραφείς χαρακτηρίζουν τα βουνά αυτά ως τα «βασιλικά όρη της Νάξου», για την μοναδική ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση, τα περιβόλια και τις κατάφυτες ρεματιές τους, ενώ οι επισκέπτες τα παρομοιάζουν με το βουνό Πήλιο.
 Στην κορυφογραμμή του βουνού «Καλόγερος» στον Απόλλωνα υπάρχει ένα απ’ τα μεγαλύτερα κάστρα στη Νάξο, το οποίο χρονολογείται από την προϊστορική εποχή (με κυκλώπεια τείχη), ως τα βυζαντινά χρόνια και την τουρκοκρατία.
 Θεωρώ αδιανόητο η δημοτική αρχή να επικροτεί μια τέτοια άγρια επέμβαση, για την εγκατάσταση στην περιοχή αυτή ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, το οποίο μάλιστα εκδιώχθηκε από τους φορείς και τους κατοίκους της  Σερίφου με πρωταγωνιστή τον Δήμο Σερίφου.
 Δεν γνωρίζω αν ο δήμος έχει ερευνήσει  τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις τεράστιες και ποικίλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στα βουνά και μάλιστα στις κορυφογραμμές τους, με τη διάνοιξη δρόμων, την τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων ή πυλώνων, την εγκατάσταση υποσταθμών κ.λπ..
 Γεγονός είναι ότι ο ορίζοντας της Κωμιακής θα «περικυκλωθεί» κυριολεκτικά  με δεκάδες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και το βουνό θα κατακρεουργηθεί με τα τεράστια έργα πρόσβασης που θα γίνουν. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη από την Ε.Ε. ως natura και θεωρείται ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και οι πηγές απ’ όπου υδρεύονται τα γύρω χωριά τροφοδοτούνται από αυτά τα βουνά και κανένας δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στον υδροφόρο ορίζοντα .
 Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα περιμέναμε απ’ τον δήμαρχο Δρυμαλίας  να αντισταθεί για να αποτραπεί άλλη μια καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής, ενημερώνοντας δημόσια και υπεύθυνα τους κατοίκους, τα δημοτικό συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια της Κωμιακής, του Σκαδού και της Μέσης και να  ηγηθεί των κατοίκων της περιοχής εναντίον αυτής της επέμβασης, ακολουθώντας το παράδειγμα της δημάρχου Σερίφου, αλλά και πολλών άλλων δημάρχων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 Κανένας δεν είναι εναντίον των ήπιας μορφής πηγών ενέργειας, αλλά τέτοιας έκτασης εγκαταστάσεις πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα στα νησιά, όπου τα πάντα στο περιβάλλον ισορροπούν χιλιάδες χρόνια στα όρια της ύπαρξης τους.
 Και σε κάθε περίπτωση τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται  με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιες τοποθεσίες, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 Η μυστικότητα που παρατηρείται στην υπόθεση αυτή δείχνει ότι οι αρμόδιες τοπικές αρχές δεν «έβαλαν μυαλό» από όσα συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμη με αφορμή τον τρόπο που σχεδιάστηκε και επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα.
 Είναι γεγονός ότι η περιοχή αυτή έχει υποστεί μεγάλες και ανεπανόρθωτες καταστροφές τα τελευταία 10 χρόνια από λανθασμένες και αμελέτητες επεμβάσεις του Δήμου και του Επαρχείου, όπως τα έργα διάνοιξης του δρόμου Κωμιακής-Απόλλωνα με τα κάθετα και απότομα πρανή, που έγιναν με πρωτοφανή προχειρότητα και με βάρβαρη επέμβαση στο καταπράσινο βουνό, οι λεγόμενοι «βιολογικοί καθαρισμοί» της  Κωμιακής και του Απόλλωνα, οι τεράστιες κατολισθήσεις που έχουν θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το χωριό της Κωμιακής, το πρωτοφανές μπάζωμα του όρμου του Απόλλωνα από τις εναποθέσεις κάθε χρόνο στα ρέματα της περιοχής τεράστιων όγκων χωμάτων, που προκύπτουν από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις και καταπτώσεις, ο κακός σχεδιασμός και οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα, αλλά και η διάθεση σε άλλες περιοχές της Νάξου μεγάλων κονδυλίων που διατέθηκαν αποκλειστικά για την κατασκευή στην περιοχή αυτή αντιπλημμυρικών έργων μετά από τις καταιγίδες του χειμώνα 2001 και 2003  κ.λπ.
 Ας σταματήσουν επί τέλους οι διάφοροι αρμόδιοι και αναρμόδιοι να πειραματίζονται σε βάρος του μοναδικού σε ομορφιά φυσικού περιβάλλοντος της Κωμιακής, το οποίο αποτελεί  τον μοναδικό της πλούτο και είναι κληρονομιά στα παιδιά της. 

  







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2200