Νότια Εύβοια - Γιατί αντιδρούμε στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων
Ημερομηνία Wednesday, July 16 @ 04:38:16 UTC
Θέμα Εύβοια


Νότια Εύβοια: Γιατί αντιδρούμε στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Όταν σταματούν οι ακραίες φωνές και απόψεις, δίνεται η ευκαιρία να αρχίσει ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων και γόνιμος διάλογος για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Από την Κίνηση Διαμαρτυρία Πολιτών Νοτίου Ευβοίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, ο κ. Παπαλυμπέρης (papal@acn.gr) έστειλε το παρακάτω κείμενο με το οποίο ξεκαθαρίζει τις θέσεις της Κίνησης και τους λόγους που που τους ωθούν να είναι αντίθετοι στην παραπέρα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, απαντώντας παράλληλα και στις θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Ζαμπετάκης (www.servitoros.gr/news/view.php/19400/) για την αιολική ενέργεια.

"1. Στόχος μας ήταν ακριβώς να αρχίσει επιτέλους αυτός ο διάλογος επί του θέματος και να αναδειχθούν όλες οι απόψεις. Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Επιτρέψτε μας όμως να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας σχετικά με το μέλλον του τόπου μας και την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. Επιτέλους σε όλα τα ζητήματα δεν υπάρχει μόνο μία «αλήθεια». Και μάλιστα μόνο αυτή που υποστηρίζουν οι εταιρείες και οι επενδυτές.

2. Εμείς εκφράζουμε τις θέσεις μας ως απλοί πολίτες, και δίχως να κατέχουμε τις θέσεις ευθύνης που θα μας επέτρεπαν να πραγματοποιήσουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα οδηγούσε στη λύση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη.

3. Η Νότια Εύβοια δεν πρόβαλε καμία αντίσταση στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι στην περιοχή μας λειτουργούν σήμερα - κατ' ελάχιστο- 352 ανεμογεννήτριες. Που αλλού στη χώρα υπάρχει τέτοια συσσώρευση; Για τη μη αντίδραση μας δεν διεκδικούμε κάποιο παράσημο ή την αναγνώρισή σας. Θεωρούμε ότι πράξαμε το σωστό συμβάλλοντας και εμείς σαν περιοχή στις εξελίξεις, στο κομμάτι που μας αναλογούσε.

4. Κανένας από εμάς δεν αμφισβήτησε την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παραθέσαμε όμως την άλλη άποψη που μιλά για λαθεμένο τρόπο ανάπτυξης, με μοναδικό στόχο το κέρδος των εταιρειών και όχι την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στη λύση του προβλήματος.

5. Την αντίδρασή μας επέφερε η έως σήμερα πρακτική επί του θέματος, η άναρχη και χωρίς όρους εγκατάσταση αιολικών πάρκων και την ενδυνάμωσε ο «Χωροταξικός σχεδιασμός» που προτάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Θεωρούμε δε ότι είναι δικαιολογημένη καθώς:

Το κείμενο αυτό δεν επιφυλάσσει τον παραμικρό ρόλο στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους της περιοχής.
Επιχειρεί να συσσωρεύσει όλα τα αιολικά πάρκα της χώρας (ως επί το πλείστον) σε τρεις μόνο περιοχές, πέρα από κάθε επιστημονικό ή λογικό επιχείρημα, δημιουργώντας νέα βιομηχανικά τοπία. Δεν υπάρχουν λέτε άλλες περιοχές της χώρας που το αιολικό δυναμικό είναι το ίδιο αξιόλογο με αυτό της Νότιας Εύβοιας;
Δεν θέτει κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στην εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών.
Δεν ανακαλεί και επανεξετάζει (σύμφωνα με τα κριτήρια αυτού έστω του Χωροταξικού) τις δεκάδες άδειες που έχουν δοθεί από το 2001 ως σήμερα και δεν έχουν υλοποιηθεί επειδή δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς της ενέργειας.
Δεν κάνει λόγο, ούτε στο ελάχιστο, για κανένα από τα συνωδά έργα που απαιτούνται (δρόμοι, εκχερσώσεις, γραμμές σύνδεσης των εγκαταστάσεων με το δίκτυο) και κυρίως δεν αναφέρει κουβέντα για τις γραμμές υψηλής τάσης.
Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έδωσε την παραμικρή σημασία στις προτάσεις που καταθέσαμε όλοι από τον Μάρτιο του 2007. Τι ζητήθηκε; Η προστασία του φαραγγιού του Δημοσάρι, των δρακόσπιτων και ορισμένων ακόμα σημαντικών τοποθεσιών για εμάς καθώς ο σεβασμός των περιοχών που είναι ενταγμένες στο Natura.
Σήμερα, η ΔΕΗ επιχειρεί την κατασκευή μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης που θα συνδέει τον Πλατανιστό με τον Αλμυροπόταμο. Στόχος η μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τα αιολικά πάρκα που έχουν αδιοδοτηθεί από το 2001-2003.

Μια απλή ματιά στη μελέτη κατασκευής και το χάρτη όδευσης της γραμμής θα σας ενημερώσει για τα ακόλουθα:

Η γραμμή είναι υπέργεια από την πλευρά της Εύβοιας (εξαιτίας του κόστους ή δε γνωρίζω για ποιο άλλο λόγο) και γίνεται υπόγεια από την πλευρά της Αττικής!
Η όδευση της γραμμής γίνεται μέσα από κατοικημένες περιοχές και οικισμούς.
Δεν έχει ούτε καν την ίδια χάραξη με την υπάρχουσα ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες, αλλά σε μεγάλο κομμάτι της μετακινήθηκε βορειότερα, ώστε να πλησιάσει τα σημεία εγκατάστασης των νέων επενδύσεων.
Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση μας. Δεν είμαστε ενάντιοι στην ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο. Θεωρούμε όμως ότι εξαντλήσαμε κάθε όριο ανοχής, υπομονής και διάθεσης διαλόγου.

Δεν αντιμετωπίζεις τον καρκίνο στην Πτολεμαϊδα καταστρέφοντας τη ζωή και το μέλλον άλλων ανθρώπων.

Δεν αποφεύγεις τα πυρηνικά εργοστάσια ισοπεδώνοντας τόπους.

Η απάντησή μας είναι, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τρόπο ορθολογικό και διασπορά τους σε όλη την επικράτεια, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Δεν είναι θεμιτό να προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και το πρώτο μας μέλημα να είναι η διευκόλυνση των επενδυτών!

Αναρωτιέμαι πραγματικά, μετά απ` όλα αυτά όλοι εσείς τι θα κάνατε; Αν όλα αυτά συνέβαιναν στην περιοχή σας τι θα λέγατε;

Εσείς, κύριε Ζαμπετάκη, θα θέλατε να έχετε λόγο για το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου με τον οποίο έχετε συνδέσει τη ζωή σας;

Σας ευχαριστώ για το βήμα και ευελπιστώ πραγματικά αυτός ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, χωρίς ακρότητες και να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι στην ορθή ανάπτυξη του τόπου μας και στην εύρεση της αποδοτικότερης λύσης".
 

Σχετικά θέματα:

Eπιστημονικά αίολοι... στην Εύβοια www.servitoros.gr/news/view.php/19400/
«Δεν θα ανεχτούμε ούτε ένα αιολικό πάρκο ακόμα στη Νότια Εύβοια» www.servitoros.gr/news/view.php/19357/

Αιολική, Πυρηνική ή Θερμοηλεκτρική ενέργεια; www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080620&nid=8928582&sn=&spid

------------------------------------------
Σερβιτόρος της Εύβοιας, 3/07/2008
http://www.servitoros.gr/







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2171