Αφροδισιακά της θάλασσας, της Εύπλοιας
Ημερομηνία Tuesday, June 24 @ 00:59:36 UTC
Θέμα Νησιά


Τσουτσούνες της θάλασσας και αιδοιόσχημα μύδια

Οι αποκαλούμενες 'αφροδισιακές' τροφές, η ετυμολογία των οποίων έχει τη ρίζα της στην Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς, αποτελούν μια παμπάλαια όσο και παγκόσμια πρακτική.
Περίοπτη θέση στον κατάλογο των αφροδισιακών τροφών κατέχουν τα θαλασσινά. Στρείδια, μύδια, κτένια, γυαλιστέρες, πεταλίδες, πίνες, φούσκες.
 
Στην πρώτη επίσημη μελέτη «περί ερωτικών και διεγερτικών επιδράσεων» που έγινε από τους Ρωμαίους τα μύδια καταγράφηκαν ως η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη τροφή της αυτοκρατορίας κατά τον 2ο π.Χ αιώνα. Αργότερα, λοιδορήθηκαν από σατυρικούς συγγραφείς της Ρώμης, επειδή θύμιζαν τα εξωτερικά όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Όμως, αυτός ο συσχετισμός απογείωσε την φήμη τους και βοήθησε να εξαπλωθούν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Την δεκαετία του '50 και του '60 Αμερικανοί σεξολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στους άνδρες τα μύδια έχουν – μέσω του υποσυνείδητου - περισσότερο εγκεφαλική επίδραση στην ερωτική τους διάθεση ή επιθυμία παρά οργανική, με μηχανισμούς αντίστοιχους εκείνων που ισχύουν για τις γυναίκες με φαλλικά σύμβολα, όπως τα καρότα και οι μπανάνες. Στην πραγματικότητα τα μύδια είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και άλλα είδη θαλασσινών, όπως τα κυδώνια, τα χτένια, οι πεταλίδες και τα στρείδια.
 
Συχνά η αιτία για την ανδρική ανικανότητα είναι η έλλειψη ψευδαργύρου. 
Tα θαλασσινά και ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) έχουν ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες καθώς είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.
Με την κατανάλωση θαλασσινών και ιδιαίτερα οστράκων αυξάνεται στο αίμα η περιεκτικότητα ψευδαργύρου που είναι ο βασιλιάς των σεξουαλικών ορμονών. Το μέταλλο αυτό σχετίζεται με τη γονιμότητα, τη σεξουαλική ικανότητα, την έλξη και τη μακροχρόνια σεξουαλική υγεία. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης, ορμόνη που προωθεί την επιθυμία σε άντρες αλλά και γυναίκες. Κάθε εκσπερμάτωση μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 5 mg ψευδαργύρου (το 1/3 των καθημερινών αναγκών μας). Τα στρείδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου, αρκεί να φάει κανείς ένα για να αναπληρώσει τις απώλειές του.
Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λίπανση του γυναικείου κόλπου. Η αλήθεια είναι ότι με την κατανάλωση θαλασσινών και ειδικά οστράκων ο ψευδάργυρος ενισχύει επίσης την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι το άρωμα κάποιων τροφών που δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.
 
Ειδικότερα για τα στρείδια τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι περιέχουν επίσης χημικές ουσίες (ασπαρτικό οξύ και υποδοχείς NMDA), οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνων και τεστοστερόνης.
 
Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το σελήνιο που περιέχεται επίσης στα θαλασσινά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία.
 
Εκτός όμως από τα στρείδια, τα μύδια, τα κυδώνια, τα ωμά χτένια και τις αχιβάδες, που έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη, πολλά ακόμη θαλασσινά κατέχουν υψηλή θέση στην προτίμηση των μεσογειακών λαών.
Ο ωμός αχινός διατηρεί ακόμα τη φήμη του, το χέλι ήταν περιζήτητο στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, στην Αίγυπτο έτρωγαν την πορφύρα, ενώ στη Ρώμη προτιμούσαν τα σαλιγκάρια. Στη Μεσόγειο, τρώνε το μελάνι της σουπιάς  και του χταποδιού και σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές είναι αγαπητές οι γαρίδες, τα καβούρια, οι καραβίδες και ο αστακός.
Η υπεραλίευση όμως έχει μειώσει αισθητά τους πληθυσμούς των αφροδισιακών θαλασσινών. Έτσι τη φροντίδα για τον εφοδιασμό της αγοράς με θαλασσινά την έχουν αναλάβει οι καλλιεργητές  οστράκων.
Ο Τζορτζ Μέι, Αυστραλός καλλιεργητής στρειδιών, διαφημίζει την επιχείρησή του λέγοντας ότι διαθέτει το τέλειο αφροδισιακό: στρείδια που εκτρέφονται με βιάγκρα, και προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους σε μεγάλο αριθμό πελατών του στο εξωτερικό. "Κατ΄ αρχάς τα στρείδια είναι το καλύτερο φυσικό αφροδισιακό», λέει ο Τζωρτζ Μέι. «Τους προσθέτετε μια πρέζα βιάγκρα και μετά τα απολαμβάνετε".

 



20ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2063