Τι κρύβουν οι πυρκαγιές στην Αττική
Ημερομηνία Sunday, September 09 @ 15:38:29 UTC
Θέμα Νησιά


Οικοδομικοί συνεταιρισμοί και άλλα δρώντα οργανωμένα συμφέροντα...

Οργανωμένα συμφέροντα ευθύνονται για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές. Πλήθος οι καταπατητές και διεκδικητές - 128 συνεταιρισμοί θέλουν να χτίσουν 113.337 στρέμματα δάσους στην Αττική. Στην Πεντέλη, 28 συνεταιρισμοί διεκδικούν 25.000 στρ., ενώ 80.000 στρ. διεκδικεί η Εκκλησία. Κάποιοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. Αυτό συντηρεί το πείσμα των διεκδικητών, ενώ οι προεκλογικές υποσχέσεις για νομιμοποιήσεις ανοίγουν την πόρτα σε νέες καταπατήσεις.

Πάντως, στον διαγωνισμό επιχειρησιακής ανικανότητας με έπαθλο τις στάχτες των δασών της χώρας βγήκαμε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Φέτος συνέβη το αδιανόητο. Και οι τρεις πνεύμονες της Αττικής -Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη- τυλίχθηκαν στις φλόγες. «Αποψίλωση» του Πυροσβεστικού Σώματος από ικανά στελέχη, έλλειψη συντονισμού, λανθασμένες αποφάσεις, μη αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων, καθυστερημένη αντίδραση, έλλειψη σχεδιασμού συνέβαλαν στη διόγκωση του προβλήματος.
.............................................................................................................................................

28 «μνηστήρες» για την Πεντέλη
Της Τάνια Γεωργιοπούλου

«Δεν θα επαρκούσε ολόκληρη η Πεντέλη αν αποφασίζαμε να παραχωρήσουμε σε όλους τους διεκδικητές τις εκτάσεις που ζητούν» είχε δηλώσει στην «Κ» ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξανδρος Ρήγας, πριν από ένα μήνα, σε ένα περίπου προφητικό δημοσίευμα. Φέτος που κάηκε όλη η Ελλάδα, η Πεντέλη -που λειτουργεί ως απόθεμα γης προς οικιστική εκμετάλλευση και τις εκτάσεις της διεκδικούν η Εκκλησία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες- κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ.

Υπολογίζεται ότι το Πεντελικό Ορος έχει έκταση πάνω από 200.000 στρέμματα από τα οποία τα περισσότερα είναι δασικά, δηλαδή μη οικοδομήσιμα, ακόμα και αν ανήκουν σε ιδιώτη. Η Πεντέλη, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε το βουνό, είναι ο ορεινός όγκος που εκτείνεται στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Βριλησίων, Γέρακα, Παλλήνης, Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Σταμάτας, Ροδόπολης, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Δροσιάς, Ερυθραίας και Κηφισιάς. Είναι εκτάσεις «φιλέτα» που αν αποχαρακτηριστούν, δηλαδή χάσουν τη δασική ιδιότητα, αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο πωλείται το στρέμμα σε περιοχές όπως η Πολιτεία, η Κηφισιά, ο Διόνυσος, το Ντράφι, η Παλαιά και η Νέα Πεντέλη. Ενα πλέγμα συμφερόντων και διεκδικητών κατατρώγει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βουνό, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πιέσεις αυτές έχουν συνδεθεί άμεσα με τις φωτιές, αφού αν μετά την πυρκαγιά μια έκταση εξαιρεθεί της αναδάσωσης, χάνει τον δασικό της χαρακτήρα και άρα μπορεί να οικοδομηθεί.

Η Μονή Πεντέλης

Ενας από τους κύριους και περισσότερο ισχυρούς διεκδικητές 80.000 και πλέον στρεμμάτων δάσους στην Πεντέλη είναι η Μονή Πεντέλης, που φέρεται να κατέχει εκτάσεις σε όλο το νότιο τμήμα του βουνού, σε μεγάλο μέρος της δυτικής αλλά και της ανατολικής πλευράς του. Για τις εκτάσεις αυτές δεν υπάρχουν σαφείς τίτλοι· η μονή στηρίζει τις ιδιοκτησιακές της διεκδικήσεις σε έγγραφα του σουλτάνου και στη συνεχή παρουσία της στην περιοχή. Μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων έχει πουληθεί/μεταβιβαστεί σε ιδιώτες ή σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πεντέλης και πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) κ. Δημήτρη Στεργίου, από το 1970-74 έως σήμερα η Μονή Πεντέλης πούλησε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες περί τα 10.000 στρέμματα. Οι νέοι «ιδιοκτήτες» προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις δεν είναι δασικές. Κάποιοι έχουν καταφέρει να τις αποχαρακτηρίσουν και στη συνέχεια να τις οικοδομήσουν, δημιουργώντας οικισμούς που σήμερα θεωρούνται νόμιμοι. Ο οικοδομικός Συνεταιρισμός ΠΑΝ (των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας) νομιμοποίησε 4.000 στρέμμ. και έχτισε στην περιοχή Λυκόρεμα - τώρα ο οικισμός αποτελεί τμήμα της κοινότητας Πικερμίου. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός ΑΟΟΑ (Αξιωματικών) το 1998 κατάφερε να εντάξει στο σχέδιο πόλης της Νέας Μάκρης έκταση 800 στρεμμάτων. Αυτά δίνουν στους υπόλοιπους ελπίδες και κουράγιο να συνεχίσουν...

25.000 στρέμματα

Σήμερα 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περίπου 25.000 στρέμματα στο Πεντελικό Ορος. Πολλά από αυτά κάηκαν στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Χαρακτηριστικά ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Κωνσταντινούπολη» διεκδικεί 550 στρέμματα σε περιοχή που κάηκε το 1995, ενώ ο «Αγιος Σπυρίδων» διεκδικεί τον αποχαρακτηρισμό 1.200 στρεμμάτων, τα οποία επίσης κάηκαν την ίδια χρονιά. Στην περιοχή του Πεντελικού δραστηριοποιούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί «Αγιος Τιμόθεος», «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Ελλάδας», «Σύλλογος Εργαζομένων και Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ», «Σύλλογος Δημοσιογράφων και Εργαζομένων», «Τέκτων», «Φαίαξ», «Δημόκριτος», «Ροσόλυμος» ή «Κτήμα Πεντέλη Α.Ε.», «Νέα Βιθυνία», «Ικαρος», «Β. Φρειδερίκη», «Νοσοκομείο Πειραιώς», «Αξιωματικοί Χωροφυλακής» «Δικηγόροι Πειραιώς», «Εφέδρων Αξιωματικών Αναγέννηση», «Νέοι Μακεδόνες», «Εργατοτεχνιτών Μαρμάρων», «Αργεννών», «Αγιος Σύλλας», «Νέος Μηχανικός Κόσμος», «Δασικών Υπαλλήλων», «Μεγαλόχαρη», «Καλλιθέα, Αγιος Θωμάς», «Αιολίδα» «Προβάλυνθος».

Το «χωροταξικό ασυνείδητο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί συστάθηκαν το 1950-60 την εποχή που η ανάγκη εξεύρεσης στέγης ήταν επιτακτική και επικρατούσε «χωροταξικό ασυνείδητο», τακτική που δεν επιτρέπει πια η σημερινή οικιστική κατάσταση στην Αττική. Σε ολόκληρη την Αττική δραστηριοποιούνται 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που αριθμούν 65.450 μέλης και καταλαμβάνουν έκταση 113.337 στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων.

Στη Βόρεια Πεντέλη οι κληρονόμοι του Ηλιόπουλου κέρδισαν το 1991 στον Αρειο Πάγο την ιδιοκτησία 25.000 στρεμμάτων δάσους. Δεν έχουν αποχαρακτηριστεί και υπό αυτήν την έννοια δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους υπέρ του Δημοσίου, που σήμερα κατέχει περίπου το 10% αυτών των εκτάσεων. Τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις στην Πεντέλη συντηρούνται από το γεγονός ότι από καιρό σε καιρό κάποιοι δικαιώνονται. Οι υπόλοιποι αναμένουν. Πολλοί οικοδομούν, αφού προεκλογικώς λαμβάνουν υποσχέσεις ότι θα νομιμοποιηθούν... Αυτές οι υποσχέσεις είναι τα θεμέλια των νέων αυθαιρεσιών και καταπατήσεων.

Ποιοι διεκδικούν περιοχές που κάηκαν

Στις περιοχές που κάηκαν στην Πεντέλη, την περασμένη Πέμπτη, έχουν καταγραφεί διεκδικήσεις από τους εξής οικοδομικούς συνεταιρισμούς:
-«Αγιος Τιμόθεος» – διεκδικεί περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή των λατομείων Μουζάκι και ανατολικότερα.
-«Αγιος Σύλλας» – περίπου 25 ιδιοκτήτες διεκδικούν 2–4 στρέμματα έκαστος (συνολικά 80 στρ.) στη Νέα Πεντέλη.
-Ιδιώτες διεκδικούν περίπου 30 στρ. που κάηκαν στο κέντρο του Κοκκιναρά. Η έκταση αυτή είχε καεί το 1995, είχε αναδασωθεί και πριν από δύο χρόνια, μέσα σε μία νύχτα, τα δενδρύλλια κόπηκαν από αγνώστους.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το έγκλημα στην Αττική ολοκληρώθηκε
 Μετά την Πάρνηθα και τον Υμηττό, ήρθε η σειρά της Πεντέλης να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων και της κρατικής ολιγωρίας
Των Τάνιας Γεωργιοπούλου - Γιάννη Σουλιώτη

Ο κακός ή καλός χειρισμός των καταστάσεων κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου καλά. Τα καμένα στρέμματα έως χθες, σε όλη την Ελλάδα, αγγίζουν ήδη τα 850.000 - και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Μήπως, λοιπόν, τα κυβερνητικά στελέχη που με κομπασμό αντέτειναν στις αιτιάσεις «εμείς δεν φτάσαμε να κάψουμε 1.000.000 στρέμματα» κάνοντας αναφορά στο εφιαλτικό για τη χώρα καλοκαίρι του 2000 -σαν να πρόκειται για διαγωνισμό ανικανότητας με έπαθλο τις στάχτες των δασών της χώρας- ήρθε η ώρα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο επιχείρημα;

Για πρώτη φορά φέτος συνέβη το αδιανόητο. Και οι τρεις πνεύμονες της Αττικής -Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη- τυλίχθηκαν στις φλόγες. Το ελατοδάσος της Πάρνηθας, το θεωρητικά «άκαυτο» δάσος, θα χρειαστεί έναν αιώνα για να ξαναγίνει, ενώ 56.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στην ευρύτερη περιοχή. Η φωτιά έκαιγε για περισσότερες από τρεις ημέρες πριν τεθεί υπό έλεγχο. Στον Υμηττό κάηκαν 300 στρ. δείχνοντας τι θα μπορούσε να συμβεί, μια ανάσα από τον αστικό ιστό, παρά τα μέτρα φύλαξης. Και τώρα η φωτιά στην Πεντέλη. Η πυρκαγιά θεωρήθηκε αρχικά «μικρή» (υπολογίζεται ότι κάηκαν περισσότερα από 7.500 στρ. δάσους) σε περιοχές που είχαν πιάσει φωτιά και πάλι, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς σπίτια και αυτοκίνητα. Στον βωμό των φετινών πυρκαγιών χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα η ζωή στη πόλη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι ανάσες οξυγόνου και δροσιάς ολοένα και μειώνονται.

Σαφώς η ξηρασία έπαιξε τον ρόλο της. Σαφώς οι άνεμοι ήταν ισχυροί. Ομως όλα αυτά δεν είχαν ληφθεί υπόψη; Μάλλον όχι, όπως καταδεικνύουν τα αριθμητικά δεδομένα της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: αριθμός πυρκαγιών ίσος ή και μικρότερος από άλλες χρονιές αντιστοιχεί σε υπερπολλαπλάσια στρέμματα καμένου δάσους. Π.χ., το 2003, εκδηλώθηκαν 1.465 σοβαρές πυρκαγιές και κάηκαν μόλις 35.170 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες κατοίκων αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για καθυστερημένη αντίδραση, έλλειψη σχεδιασμού και υποτίμηση της απειλής, παρά το ότι το έμψυχο δυναμικό του Σώματος έχει υπερβεί εαυτόν και θρηνεί θύματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πεντέλης, όπου αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για ήσσονος σημασίας επεισόδιο, λίγα μόλις λεπτά πριν η εξέλιξη της φωτιάς τούς διαψεύσει με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας μιλούν για «λανθασμένες αποφάσεις σε καίριες στιγμές», ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες τοπικών φορέων για κακό συντονισμό και μη αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων που υπήρχαν στην Πεντέλη και σε αντίθεση με τους άνδρες της Πυροσβεστικής γνώριζαν το βουνό σπιθαμή προς σπιθαμή. Ομως, αληθινοί βγήκαν και όσοι πριν ακόμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έκαναν λόγο για «αποψίλωση» του Πυροσβεστικού Σώματος από ικανά στελέχη, σύμφωνα με τις επιταγές της κομματικής επετηρίδας, και προέβλεπαν «εφιαλτικό» καλοκαίρι. Οπως σημείωναν, αφετηρία της αποδιοργάνωσης του σώματος ήταν οι κρίσεις του Μαρτίου του 2006, οπότε αποστρατεύτηκαν 25 ανώτατοι αξιωματικοί που θεωρούνταν «άνθρωποι του Φούρλα» και αντικαταστάθηκαν με ανθρώπους εγκεκριμένους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.


(πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19-08-07)


 



16ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1163