Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Το δάσος που χάσαμε

?λλη ΕλλάδαΤον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή στην Αττική χωρίς την Πάρνηθα κρούουν οι ειδικοί

Ζεστές μέρες που θα γίνονται ακόμα πιο ζεστές, προβλήματα για όσους πάσχουν από αναπνευστικό και άσθμα, αύξηση των ρύπων και πλημμύρες είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν τα πιθανά σενάρια για την αναγέννηση του δάσους.

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μεταξύ των οποίων το 80% σπάνιου ελατοδάσους, έγιναν στάχτη από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Όπως εκτιμούν οι δασολόγοι, έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δρυμού και σχεδόν εξαφανίστηκαν τα περίπου 450 κόκκινα ελάφια που ζούσαν εκεί.

«Το δάσος λειτουργούσε ως θερμοστάτης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τώρα, μετά την καταστροφή του δρυμού, τα ακραία μεγέθη του κλίματος της πρωτεύουσας θα γίνουν ακόμη πιο ακραία. Έτσι οι ζεστές μέρες θα είναι ακόμα πιο ζεστές» δηλώνει στα Νέα της Δευτέρας ο Γιάννης Ζιώμας, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών-Μηχανικών του ΕΜΠ.

Με τον κ. Ζιώμα συμφωνεί και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «Σαφώς στην Αθήνα θα βιώσουμε αύξηση της θερμοκρασίας τα ερχόμενα χρόνια. Τα δάση της Πάρνηθας λειτουργούσαν ως ψυκτικός μηχανισμός του καμινιού της τσιμεντένιας πρωτεύουσας. Αυτός ο μηχανισμός έχει πλέον χαθεί και οι βόρειοι άνεμοι που αναζωογονούσαν το Λεκανοπέδιο θα είναι πλέον θερμοί.»

Παράλληλα, οι γιατροί μιλούν για πιθανή επιδείνωση τόσο της συχνότητας όσο και της έντασης ασθματικών κρίσεων, αλλά και των βρογχιτιδικών επεισοδίων στα παιδιά. «Η κατάσταση σε ό,τι αφορούσε τη ρύπανση ήταν ιδιαίτερα κακή πριν ακόμη ξεσπάσει η φωτιά. Oτιδήποτε, επομένως, προκαλεί περισσότερους ρύπους και περισσότερη ζέστη, δρα αρνητικά στην υγεία του πληθυσμού και κυρίως σε όσους υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό, καθώς επίσης και από άσθμα.
Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως όταν επικρατούν τέτοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, έχουμε αυξημένο αριθμό θανάτων. Εάν επαληθευτούν τα όσα ισχυρίζονται οι περιβαλλοντολόγοι, τότε είναι πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία του πληθυσμού» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες εξετάζουν τα σενάρια για την αποκατάσταση του Εθνικού Δρυμού. Τρία είναι αυτά που κατ' αρχάς συζητούνται:
* Δεν γίνεται καμία επέμβαση και το δάσος αφήνεται να αναγεννηθεί μόνο του. Το μεινονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι το έλατο και η μαύρη πεύκη δεν αναγεννώνται.

* Αναδάσωση με κέδρους και ύστερα από μία δεκαετία αναδάσωση με πεύκα και έλατα. Σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζεται η αναγέννηση του δρυμού έστω και μετά από χρόνια. Ωστόσο, έχει μεγάλο βάθος χρόνου.

* Αναδάσωση με κοινά πεύκα. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Πάρνηθα θα πρασινίσει σύντομα, όμως, το πεύκο είναι δύσκολο να αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλα ύψη.

Όσο για τα ελάφια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είτε κατέβηκαν χαμηλότερα προς Θρακομακεδόνες, Τατόι, Βαρυμπόμπη, είτε κινήθηκαν βόρεια του εθνικού δρυμού προς τη Βοιωτία.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο Παναγιώτης Λατσούδης, υπεύθυνος προγράμματος προστασίας ελαφιών του WWF Ελλάς εξηγεί: «Ακόμα και αν υιοθετήσουμε το θετικό σενάριο που θέλει τα περισσότερα από τα 400 έως 500 ελάφια της Πάρνηθας να κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η επόμενη ημέρα.

» O βασικός βιότοπος στον οποίο περνούν το καλοκαίρι τους καταστράφηκε. Ό,τι έχει απομείνει από πράσινο επαρκεί για την επιβίωση τόσων ελαφιών; Υπάρχει αρκετή τροφή; Εάν ξαφνικά εμφανιστούν τα ελάφια σε περιοχές με σπίτια τι θα γίνει; Ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες...»

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 2/07/07)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το δάσος που χάσαμε" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα