Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: Τα φυτά των Κυκλάδων

ΝησιάΟ «πράσινος» θησαυρός των Κυκλάδων. Του Γιώργου Κιούση

Εναν άγνωστο παράδεισο, με χρώματα και αρώματα που τα παίρνει ο σορόκος και τα ταξιδεύει προκαλώντας τις αισθήσεις μας, φέρνει στο φως ένα εξαιρετικό λεύκωμα που εκδόθηκε στην Ερμούπολη. «Τα φυτά των Κυκλάδων, οι Κυκλάδες που δεν βλέπουμε, η Σύρος που αγνοούμε» είναι ο τίτλος του, εκδόσεις Anima studios και δημιουργός του ο δασολόγος -περιβαλλοντολόγος Κώστας Καταγάς.

Μέσα σε 436 σελίδες παρουσιάζονται μερικά από τα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας των νησιών, τα οποία εμφανίζουν υψηλότατη βιοποικιλότητα, ένας μοναδικός πλούτος που πρέπει να προστατευτεί.

Τα βολβοειδή το χειμώνα, οι κρόκοι, οι ορχιδέες και οι κρίνοι αφήνουν με τη σειρά τους την ανοιξιάτικη ανθοφορία του χαμομηλιού, του φασκόμηλου, της παπαρούνας και της μαργαρίτας για να περάσουμε το καλοκαίρι στον υπέρικο, στη λεβάντα, στην κάππαρη και τόσα άλλα είδη που θα δώσουν τη θέση τους στα μουντά μοβ άνθη του φθινοπωρινού μανδραγόρα και το ρολόι της φύσης θα λειτουργεί αδιάκοπα. Γιατρεύουν, στολίζουν, ηρεμούν, γεμίζουν τη ζωή μας ευτυχία, ας μην τα διακόψουμε.

«Η χλωρίδα των Κυκλάδων περιλαμβάνει 1.640 taxa (Tan & Ιατρού, 2001) και είναι η πλουσιότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή ίσης έκτασης στην Ευρώπη» μας λέει ο Κώστας Καταγάς.

«Η σημερινή χλωρίδα των νησιών που αποτελούν το "Κυκλαδικό παράθυρο" δεν είναι βέβαια ίδια με εκείνη που υπήρχε μετά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτών των διαδοχικών μεταβολών. Η απομάκρυνση των κατοίκων από τη γεωργία, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον και στη διατήρηση των λαογραφικών και πολιτισμικών στοιχείων, ενώ μικροσυμφέροντα και ενέργειες χωρίς μελέτη και εκτός κλίμακας στρέφονται πλέον εναντίον της περιβαλλοντικής ισορροπίας, η οποία αποτελούσε το περιβαλλοντικό απόθεμα των νησιών. Η οικιστική πίεση και οι "ανάγκες" οδοποιίας, με αιχμή κυρίως τη δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης, αν δεν καταστρέφει ακόμα, προβληματίζει για τη δυνατότητα διατήρησης αυτής της υψηλής βιοποικιλότητας».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στη φύση, χρησιμοποιεί παραδοσιακές συνταγές. «Το Juniperus oxycedrus οι ντόπιοι τον λένε κέδρο και το ελληνικό του όνομα είναι άρκευθος. Εχει θερμαντικές, διουρητικές ιδιότητες και όταν καίγεται ως θυμίαμα απομακρύνει επικίνδυνα ζώα (ερπετά, θηλαστικά κ.λπ.). Το Lavandula stoechas είναι η γνωστή άγρια λεβάντα. Ο Τουρνεφόρ ονόμασε το πέρασμά του από τις Κυκλάδες "ταξίδι στα νησιά της λεβάντας". Το Thymus capitatus είναι το γνωστό θυμάρι. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα και ρόφημα για τη βρογχίτιδα. Το Tordylium apulum είναι η γνωστή μας καυκαλίδα, καυκαλήθρα ή μοσχολάχανο. Αναπτύσσεται στην άκρη και κάτω από την αστοιβή και η μείωση των φρυγανότοπων μειώνει την παρουσία της».

Οι Κυκλάδες ως φυτογεωγραφική οντότητα περιλαμβάνουν την Αστυπάλαια και κάποια μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων (Strid & Tan 1997). Η χλωρίδα των Κυκλάδων, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα γνωστά δημοσιευμένα στοιχεία, περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό (περίπου 145) ελληνικών ενδημικών ειδών (ειδών και υποειδών), ενώ περίπου 150 είναι τα φυτικά είδη των Κυκλάδων που περιλαμβάνονται σε καταλόγους απειλούμενων ειδών ή προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία (προεδρικό διάταγμα 67/81) και διεθνείς συμβάσεις. Από αυτά τα 14 περιέχονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των φυτών της Ελλάδας («The Red Data Book of rare and threatened plants of Greece», Phitos et al. 1995).

Πρόκειται για τα: Alyssum tenium, Anthyllis splendens, Bupleurum aira, Campanula laciniata, Campanula reiseri,Campanula sartorii, Eryngium amorginum, Erysimum naxense, Erysimum senoneri, Galanthus ikariae, Helichrysum amorginum, Medicago heyniana, Pimpinella pretenderis, Silene holzmannii. Chenopodium alba L.

Παράθυρο των Κυκλάδων - Κυκλαδικό Τρίγωνο

«Το Κυκλαδικό Τρίγωνο εμφανίζει 5 τουλάχιστον από τα 7 παγκοσμίως καταγεγραμμένα φύλα (phylum) του φυτικού βασιλείου», προσθέτει ο Κώστας Καταγάς. «Τουλάχιστον 50 τάξεις σε 7 κλάσεις, που περιλαμβάνουν 1.640 αυτόχθονα και επιγενή είδη (Tan & Ιατρού, 2001). Στην καταγραφή του βιβλίου συμπεριλήφθηκαν 1.267 αυτόχθονα και επιγενή, εμπλουτισμένα με μερικά ξενικά είδη, τα οποία έχουν εισαχθεί πολύ παλιά και έχουν προσαρμοστεί, αλλά δεν μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν επιγενή. Από το σύνολο αυτών σχεδόν τα μισά φωτογραφήθηκαν και παρουσιάζονται. Οι προσπάθειες του εντοπισμού, του προσδιορισμού και της ταξινόμησης αυτόχθονων και επιγενών ειδών, που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, θεωρούνται συνεχιζόμενες. Είναι σημαντικό για όλους μας και κυρίως για τις επόμενες γενιές να κατανοηθεί "σήμερα" ο φυτικός πλούτος των νησιών μας, των Κυκλάδων και να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό στην ανατολική Μεσόγειο περιβάλλον».

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


" Τα φυτά των Κυκλάδων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα