Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Επενδύσεις σε ιδιωτικά νησιά, του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου

ΝησιάΔισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν για την αγορά και ανάπτυξη ελληνικών νησίδων σε τουριστικά θέρετρα


Η μεγάλη ρευστότητα που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια ιδιώτες κι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν καταστήσει ιδιαίτερη ελκυστική την αγορά ενός ιδιωτικού νησιού στην Ελλάδα, από τα περίπου 60 που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες και κυρίως επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως π.χ. την Κύπρο, ή τη Μέση Ανατολή, όπου η άνοδος του πετρελαίου έχει παράσχει πολύ μεγάλη ρευστότητα κεφαλαίων, αποτελούν τους βασικούς «θηρευτές» νησιών, είτε για τη μετατροπή τους σε ιδιωτικούς «παραδείσους» είτε για την πραγματοποίηση τουριστικών επενδύσεων και real estate. Αλλωστε, οι κατά καιρούς επισκέψεις ξένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, συνοδεύονται από δηλώσεις περί επενδυτικού ενδιαφέροντος στον χώρο των ακινήτων και του τουρισμού, που αποτελούν ακόμα «παρθένο» αγορά για την χώρα μας. Οι ιδιοκτήτες των νησιών αυτών έχουν πλέον αντιληφθεί τα «φιλέτα» που κρατούν στα χέρια τους και σπεύδουν να εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός αυτό. Από τις κινήσεις που καταγράφηκαν πριν από λίγους μήνες, χωρίς όμως να μπορέσει να επιβεβαιωθεί, ήταν η αγορά της Σκυροπούλας, μιας νησίδας έκτασης 4.000 στρεμμάτων, ακριβώς δίπλα στη Σκύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νησί πωλήθηκε από την οικογένεια Αντωνιάδη, αντί ποσού 6 εκατ. ευρώ σε μέλος, ή μέλη της ελληνοκυπριακής εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου, διασημότερο μέλος της οποίας είναι ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής του ομίλου EasyGroup (περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εταιρείες EasyJet και EasyCruise). Εξίσου πρόσφατη ήταν και η πώληση της νησίδας Κυθρό, κοντά στη Λευκάδα. Το Κυθρό, έκτασης 800 στρεμμάτων εικάζεται ότι αγοράστηκε από Ελληνα επενδυτή, αντί ποσού 2,5 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς αυτές οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες σχετίζονται με τους νέους κατόχους των νησίδων και μόνο. Αντιθέτως, πολύ μεγαλύτερη απήχηση αναμένεται να έχουν οι αγορές νησίδων, που συνοδεύονται από σχέδια για την ανάπτυξη των νησιών και τη μετατροπή τους σε τουριστικά θέρετρα, συνοδεία οικιστικών παραθεριστικών συγκροτημάτων. Μία τέτοια κίνηση έχει γίνει στη νήσο Αλατάς στον Παγασητικό Κόλπο, έκτασης 500 στρεμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νησί έχει εκμισθωθεί για τα προσεχή 50 χρόνια από την κυπριακή United Five Development, η οποία αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 900 κλινών, η οποία θα πλαισιώνεται από εστιατόρια, χώρους αναψυχής, γήπεδα τένις και ασφαλώς πισίνες. Ανάλογα σχέδια υφίστανται και για το νησί Αρκούδι, που βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς. Στο Αρκούδι προγραμματίζεται μία επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις απασχόλησης. Θα περιλαμβάνει μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, αποτελούμενη από 140 υπερπολυτελείς κατοικίες, μία μαρίνα, κέντρο θαλασσοθεραπείας και γήπεδο γκολφ 18 οπών, όπως επίσης και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Επικεφαλής της επένδυσης είναι ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Σταυρόπουλος. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που σχεδιάζονται αυτή την περίοδο στη χώρα, μιας και δημιουργείται ένας νέος αυτοτελής τουριστικός προορισμός.

Αλλο ένα νησί που πωλήθηκε ήταν ο Δρυμός, που αποκτήθηκε από μία ομάδα Βρετανών, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ακινήτων. Η αγορά του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων και είναι έκτασης 3.000 στρεμμάτων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ.

Tο νησί όμως που παρουσιάζει ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν είναι άλλο από τη νήσο Πάτροκλο, δίπλα στο Σούνιο (υπάγεται στον δήμο Kερατέας), ιδιοκτησίας της οικογένειας Γιατράκου. Η τοποθεσία του νησιού και η έκταση των 4.200 στρεμμάτων που καλύπτει το έχουν αναδείξει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, μιας και θεωρείται πρόσφορη η ανάπτυξή του ως τουριστικό θέρετρο. Για την αγορά του είχαν στο παρελθόν ενδιαφερθεί ισραηλινά συμφέροντα, ενώ είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Aριέλ Σαρόν. Το σχετικό σχέδιο έχει οριστικά ναυαγήσει και πλέον το ενδιαφέρον όλων στρέφεται σε ξένο τουριστικό όμιλο, ο οποίος διαπραγματεύεται την αγορά του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που θα χρειαστεί να εκταμιευθεί αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι απέχει μόλις 850 μέτρα από τις ακτές της Αττικής, το καθιστά ως ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό, κατάλληλο για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς παραθεριστικού θερέτρου, ενώ μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει και μαρίνα.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, η τιμή του κάθε νησιού που πωλείται εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Οσο πιο κοντά βρίσκεται στην ξηρά, τόσο αυξάνεται η τιμή του, μιας και διευκολύνεται έτσι η πρόσβαση προς αυτό. Κανένα ιδιωτικό νησί δεν διαθέτει υποδομές, όπως π.χ. σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο) κι έτσι είναι σημαντικό να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη στεριά. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το κατά πόσο διαθέτει νερό στο υπέδαφός του, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες γεωτρήσεις. Αλλο ένα στοιχείο που αυξάνει την τιμή του είναι οι παραλίες που μπορεί να έχει, όπως επίσης και κάποια φυσικά λιμάνια, ή προσχώσεις, ώστε να μπορεί να προσεγγιστεί με κάποιο πλοιάριο. Το κυριότερο όμως είναι να διαθέτει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί.

Τα πιστοποιητικά αυτά απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκδοθούν, καθώς μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι το υπ. Εθνικής Αμυνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπ. Πολιτισμού. Για την πώληση κάθε νησιού, πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ότι δεν διαθέτει αρχαία, όπως επίσης και της Δασικής Υπηρεσίας, ότι δεν είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό. Αντίστοιχα, χρειάζεται βεβαίωση από το υπ. Εθνικής Αμυνας και το υπ. Ναυτιλίας (μέσω του Πολεμικού Ναυτικού), ότι το υπό αγορά νησί δεν υπόκειται σε δεσμεύσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των πραγμάτων, δυσκολίες μεταβίβασης αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Σημαντικές είναι και οι δυσκολίες αρκετών νησιών στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νatura 2000, βάσει του οποίου αρκετά σημεία τους προστατεύονται και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση. Σημειωτέον ότι όλα τα εν λόγω πιστοποιητικά μπορεί να απαιτήσουν έως και 12 μήνες, προκειμένου να εκδοθούν.

Αλλο ένα στοιχείο που οφείλουν να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι ότι όλα τα νησιά της χώρας θεωρείται ότι ανήκουν στην παραμεθόριο. Ως εκ τούτου, το ελληνικό κράτος διατηρεί την προαίρεση αγοράς για κάθε νησί, εφόσον το επιθυμεί κι εφόσον ασφαλώς το ιδιωτικό καθεστώς είναι ξεκάθαρο. Αν αλλάξει χέρια κάποιο νησί, το κράτος μπορεί να το αποκτήσει εκ νέου από τον επόμενο ιδιοκτήτη, εντός διαστήματος ενός έτους. Ποιοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νησιών και πώς τα έχουν αποκτήσει; Οι περισσότεροι από τους κατόχους νησιών, οι οποίοι σήμερα τα διαθέτουν προς πώληση τα έχουν κληρονομήσει από προγόνους τους, που με τη σειρά τους, τα απέκτησαν στην αμέσως μετά την τουρκοκρατία περίοδο. Ως εκ τούτου, πολλοί από τους ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να καταφύγουν ακόμα και στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να τα διεκδικήσουν. Οι περισσότεροι εξ αυτών πέτυχαν την έκδοση αποφάσεων, που τους κατοχύρωναν τίτλους ιδιοκτησίας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι ενδιαφέρονται για την αγορά κάποιου νησιού, οφείλουν να προσέξουν ιδιαίτερα τους τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά και τα σχετικά πιστοποιητικά. Πάντως, τα περισσότερα νησιά που πωλούνται διαθέτουν πλήρεις φακέλους.

Κυπριακός όμιλος θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ στη Δοκό

Μία από τις πρόσφατες κινήσεις που αφορούν αγορά ελληνικού νησιού, έγινε από τον κυπριακό όμιλο Kerlengou Island Investments Plan Ltd. Ο λόγος για την αγορά της Δοκού, ενός νησιού 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στην Υδρα, στον κόλπο του Σαρωνικού. Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, ο όμιλος Κερλέγκου απέκτησε το νησί έπειτα από ιδιωτική δημοπρασία, που διεξήγαγε η οικογένεια Λιβανού, πρώην ιδιοκτήτης του νησιού. Για την αγορά της Δοκού καταβλήθηκε το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του νησιού σε παραθεριστικό θέρετρο, με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων με τη μορφή «χωριών» αλλά και μεμονωμένων πολυτελών κατοικιών, επενδύοντας περί τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στοχεύει στην πώληση έως και 12.000 οικοπέδων με τιμή εκκίνησης τα 75.000 ευρώ. Προς το παρόν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης των αρχικών μελετών για τη μελλοντική διαμόρφωση του νησιού. Λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαίων στο υπέδαφος του νησιού, ο όμιλος Κερλέγκου, ο οποίος στην Κύπρο δραστηριοποιείται στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών ασφάλειας, σχεδιάζει την αξιοποίηση έκτασης επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα παραμείνουν ως έχουν. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κερλέγκου σε κυπριακές εφημερίδες, υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον επένδυσης από ιδιώτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Αν τα σχέδια του Κύπριου επιχειρηματία ευοδωθούν, τότε η έναρξη των κατασκευών αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές του 2008. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Δοκός βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από την Υδρα, ενώ από ξηράς είναι ανάμεσα στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Σήμερα, στο νησί βρίσκονται ελάχιστες εγκαταλελειμμένες κατοικίες.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9 Δεκεμβρίου 2006 



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 3
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Επενδύσεις σε ιδιωτικά νησιά, του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα