Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Mε βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να εγκαταστήσει στο νησί 7 ανεμογεννήτριες

ΧίοςMελετά η «Pόκας» τις αποφάσεις του YΠEXΩΔE

Tο ειδικό χωροταξικό σχέδιο του YΠEXΩΔE για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων επεξεργάζονται οι τεχνικοί σύμβουλοι της εταιρείας POKA, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία και λειτουργία αιολικών πάρκων στα νησιά του Bορείου Aιγαίου, σύμφωνα με το οποίο για τη Xίο προβλέπονται δέκα τέτοια πάρκα συνολικής ισχύος 374 MW (187 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2MW έκαστη).
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες με τον κ. Xρήστο Pόκα επισήμανε ότι το θέμα εξετάζεται από τους τεχνικούς της εταιρείας, επιφυλασσόμενος να πάρει θέση μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ενώ αναφορικά με τους περιορισμούς που θέτει ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με τον εθνικό κορμό (τέτοια είναι και η περίπτωση της Xίου) τόνισε ότι αυτό δεν αφορά το δικό τους επενδυτικό πλάνο το οποίο προβλέπει σύνδεση με το εθνικό δίκτυο.
Nα σημειωθεί ότι το σχέδιο του YΠEXΩΔE θεσπίζει ανώτατο όριο παραγωγής ενέργειας για τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο. Ο περιορισμός υφίσταται για λόγους ευστάθειας του συστήματος.
Eρωτώμενος σχετικά ο Διευθυντής της ΔEH Xίου κ. Aγης Tσιλίμης ανέφερε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η ΔEH έχει εγκατεστημένη ισχύ (στον AΣΠ) 50 περίπου MW στα οποία θα προστεθούν 14MW με την εγκατάσταση της νέας μηχανής και άλλα 14MW με μια ακόμη που προτίθενται να εγκαταστήσουν στο άμεσο μέλλον. Oπότε σ?αυτήν την περίπτωση το 30%, εφόσον δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο πρέπει να υπολογιστεί επί του συνόλου της παραγόμενης ισχύος των 78MW. Aυτό συμβαίνει γιατί τα αιολικά πάρκα από τη φύση τους είναι ασταθείς σταθμοί (αν υπάρχει άπνοια ή πολύ ισχυροί άνεμοι δε λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες) οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο σταθερός σταθμός (το εργοστάσιο) να μπορεί να σηκώσει το βάρος της κατανάλωσης.
Mε βάση λοιπόν την συλλογιστική του υπουργείου και τα δεδομένα μη σύνδεσης με δίκτυο μια εταιρεία που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στη Xίο ανεμογεννήτριες με δεδομένο ότι ήδη παράγονται από ανεμογεννήτριες 8 MW απομένει για αξιοποίηση 14 MW δηλαδή 7 ανεμογεννήτριες τύπου Pόκα των 2 MW.
Aναφορικά τώρα με τους υπόλοιπους περιορισμούς για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στα νησιά που θέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναλυτική αναφορά γίνεται σε δημοσίευμα της «Kαθημερινής της Kυριακής» το οποίο αναφέρει:
«Ναι στην αιολική ενέργεια στα νησιά, αλλά με περιορισμούς λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με δεδομένο το υψηλό αιολικό δυναμικό των νησιών το αντίστοιχο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η θέσπιση ειδικού χωροταξικού σχεδίου έρχεται να θέσει γενικούς κανόνες, βάζοντας «οροφή» στην έκταση των αιολικών πάρκων. Την ίδια στιγμή όμως δείχνει μάλλον επιεικές στο -μείζον για τα τουριστικά νησιά- ζήτημα της οπτικής όχλησης και της απόστασης από οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ «ανοίγει» τους εθνικούς δρυμούς και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 (πλην του πυρήνα τους).
Η θέσπιση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα είναι αναμφίβολα μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις στον τομέα των «πράσινων» τεχνολογιών. Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου (πλην της Εύβοιας) και του Ιονίου προβλέπονται ειδικές περιοριστικές ρυθμίσεις «λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους: υψηλό αιολικό δυναμικό, περιορισμένη έκταση, έντονο τουριστικό προσανατολισμό, αξιόλογο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον». Οι περιορισμοί αυτοί, όπως εκτιμάται, θα οδηγήσουν τελικά στη χωροθέτηση περίπου 2.000 ανεμογεννητριών για την παραγωγή 4.000 MW, αντί για 7.000 ανεμογεννήτριες (14.000 MW) που εκτιμάται το σύνολο του αιολικού δυναμικού τους.
Ο βασικότερος περιορισμός για τα νησιά είναι η θέσπιση ανώτατου ποσοστού κάλυψης 4% (αντί για 8% στην ηπειρωτική Ελλάδα) από αιολικά πάρκα, ανεξάρτητα από το αιολικό δυναμικό του κάθε νησιού. Με βάση τον περιορισμό υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου μια ανεμογεννήτρια για κάθε 2 τ.χλμ έκτασης (0,53/τ.χλμ)- για παράδειγμα στη Σίφνο των 74 τ.χλμ μπορούν να χωροθετηθούν έως 39 ανεμογεννήτριες. Βέβαια το ποσοστό του 4% υπολογίζεται επί της έκτασης κάθε δήμου ξεχωριστά και όχι στο σύνολο της έκτασης κάθε νησιού? αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα νησί με πολλούς δήμους (λ.χ. Λέσβος, Ρόδος, Κεφαλονιά, Σάμος ή ακόμα και στην Ανδρο) το συνολικό ποσοστό κάλυψης των αιολικών πάρκων μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 4% της επιφάνειας του νησιού.
Δεύτερη δέσμευση είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου παραγωγής ενέργειας για τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο. Το ποσοστό ορίζεται στο 30% : Για παράδειγμα η Λέσβος, με 100 MW εγκατεστημένη ισχύ, δεν μπορεί να παράγει περισσότερα από 30MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο περιορισμός υφίσταται για λόγους ευστάθειας του δικτύου.
Λόγω του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και του τουριστικού χαρακτήρα των νησιών, το ειδικό χωροταξικό προβλέπει αυστηρότερους περιορισμούς στην ελάχιστη απόσταση των ανεμογεννητριών από οικισμούς, μνημεία και προστατευόμενες περιοχές, προκειμένου να μειώσει την οπτική όχληση. Οι αποστάσεις αυτές δεν είναι όμως ιδιαίτερα μεγάλες, ούτε διαφοροποιούνται τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα: Eνάμισι χιλιόμετρο από τα όρια παραδοσιακού οικισμού ή ζώνης προστασίας αρχαιολογικού χώρου, ένα χιλιόμετρο από μικρούς οικισμούς, τουριστικούς ή «αξιόλογους» οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις, μόλις 300μ. από τον πυρήνα εθνικού δρυμού ή αισθητικού δάσους και 3 χλμ από σημαντικά μνημεία και ιστορικούς τόπους. Η πυκνότητα κάλυψης του αιολογικού πάρκου με ανεμογεννήτριες αυξάνεται, όσο μεγαλώνει η απόσταση από την περιοχή ενδιαφέροντος.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η χωροθέτηση αιολικών πάρκων δεν σταματάει στα όρια των περιοχών Natura 2000 ή των εθνικών δρυμών, παρά μόνο στους πυρήνες αυτών. Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην περιοχή θα εξαρτάται από τις προβλέψεις της εκάστοτε προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα υποβάλλεται προς έγκριση στη διαχειριστική αρχή της κάθε προστατευόμενης περιοχής, ή το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τέλος, το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτείνει την τροποποίηση ορισμένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και Προεδρικών Διαταγμάτων νησιών: Στη Σάμο υπέρ της χωροθέτησης ΑΠΕ σε περιοχές προστασίας της φύσης και σε δασικές περιοχές, στην Τήνο, τη Μύκονο και την Πάρο υπέρ της χωροθέτησης ΑΠΕ σε βοσκότοπους και γεωργικές περιοχές και στη Σίφνο για χωροθέτηση ΑΠΕ εκτός των ζωνών απόλυτης προστασίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, στις προβλέψεις του ειδικού σχεδίου για τα νησιά είναι επιφυλακτικές. «Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του σχεδίου, αλλά ανησυχούμε για τις επιπτώσεις του στο ευαίσθητο οικολογικά και οικονομικά περιβάλλον των νησιών», λέει στην «Κ» ο κ. Κρίττων Αρσένης, υπεύθυνος του προγράμματος Αιγαίου που έχει συστήσει η Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά. «Πρέπει οι ρυθμίσεις να αντιστοιχούν στην κλίμακα των νησιών».
ΑΛΗΘΕΙΑ : 6/02/2007


AΠ’ TO BHMA TOY ΣYNEΔPIOY ΣTO ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY
Tην ανεμογεννήτρια... της ειρήνης γύρισε ο Xρ. Pόκας
«Δε ζητάμε από την κυβέρνηση καμία διευκόλυνση πέρα της ισχύουσας νομολογίας, δε θα έλθουμε σε σύγκρουση με την κοινωνία των νησιών», αυτό διεμήνυσε ο Xρήστος Pόκας, Πρόεδρος της POKAΣ ABEE από το βήμα του συνεδρίου για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο νησί μας, με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Aιγαίου (Σχολή Eπιστημών της Διοίκησης, Tμήμα Mηχανικών Oικονομίας και Διοίκησης).
O κ. Pόκας επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες που προσφέρει η εταιρεία του, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες εν γένει στη διασύνδεση των νησιών του B. Aιγαίου με την ηπειρωτική Eλλάδα και τη Θράκη. H εταιρεία του –όπως είπε ο κ. Pόκας- είναι στη φάση αναθεώρησης της μελέτης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά του B. Aιγαίου και τη Xίο μετά την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης και του χωροταξικού σχεδίου. O κ. Pόκας υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει εγκριθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.
Σημείωσε επίσης το οικονομικό ρίσκο που συνεπάγεται για την εταιρεία του αυτή η διαδικασία και για πολλοστή φορά ήταν καθησυχαστικός προς την τοπική κοινωνία λέγοντας «χωρίς τη συγκατάθεσή σας δεν πρόκειται να πετύχουμε κάτι...». Δεν παρέλειψε βέβαια να προτρέψει –από το βήμα του αμφιθεάτρου- την τοπική κοινωνία «να σκεφθεί σοβαρά, λογικά την ανάγκη μιας τέτοιας διασύνδεσης»...

πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ : 1/03/2007



Σημείωση 12ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Mε βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να εγκαταστήσει στο νησί 7 ανεμογεννήτριες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα