Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Τα αιολικά πάρκα θα αλλάξουν τα νησιά του Αιγαίου; του Γιώργου Λιάλιου

ΝησιάΤι προβλέπει το νέο χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες και τουριστικές περιοχές


Αμηχανία προς όλες τις πλευρές προκαλεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από τη μια πλευρά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται ότι το χωροταξικό σχέδιο ουσιαστικά «ανοίγει» τις προστατευόμενες περιοχές στην κατασκευή γιγανταίων αιολικών πάρκων και των συνοδευτικών υποδομών τους, ενώ δίνει το δικαίωμα οι εγκαταστάσεις αυτές να φθάνουν σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από οικισμούς δημιουργώντας, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, μια νέα αισθητική πραγματικότητα. Αντίθετα, οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θεωρούν ότι το κανονιστικό πλαίσιο θέτει αυστηρούς περιορισμούς που θα αποδυναμώσουν την επενδυτική δυναμική που έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Το ειδικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), το πρώτο χωροταξικό πλαίσιο με σαφή αναπτυξιακή διάσταση (το προηγούμενο θεσπίστηκε το 2003 και αφορούσε... τη χωροθέτηση φυλακών), δημιουργεί ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για την ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, μικρών υδροηλεκτρικών έργων και εκμετάλλευσης βιόμαζας και γεωθερμίας: κοινώς ορίζει σε ποια περιοχή επιτρέπεται τι και υπό ποιες προϋποθέσεις. Το τελικό κείμενο θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση σε δύο μήνες. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ. Γιάννης Αγαπητίδης, το νέο πλαίσιο θα λύσει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα και θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της Ευρώπης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ενα μήνα λοιπόν μετά την παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ και οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται. Στο σύνολό τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την κατάρτιση του πλαισίου· ωστόσο εκφράζουν μια σειρά από ανησυχίες:

1. Το σχέδιο θα «ανοίξει» περιοχές προστασίας της Φύσης και οικοτόπους του δικτύου Natura 2000 στη δημιουργία αιολικών πάρκων. Το σχέδιο προβλέπει ότι στις «περιοχές αποκλεισμού» (εκεί όπου δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα) περιλαμβάνονται μόνο οι πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι συνήθως καλύπτουν μικρό μέρος της έκτασής τους. Και με δεδομένο ότι ένα αιολικό πάρκο απαιτεί συγκεκριμένες υποδομές (μεγάλη εσωτερική οδοποιία, πλατείες γύρω από κάθε ανεμογεννήτρια, οικίσκους ελέγχου, υποσταθμό μέσης τάσης και υποσταθμό υψηλής τάσης κ.ά.), θα δημιουργηθεί κίνδυνος σοβαρής υποβάθμισης περιβαλλοντικά πολύτιμων και ευαίσθητων περιοχών.

2. Τα αιολικά πάρκα θα μπορούν να ξεκινούν σε απόσταση 1 χλμ. από μικρούς ή μεγάλους οικισμούς και τουριστικές περιοχές και σε 1,5 χλμ. από παραδοσιακούς οικισμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα θα μεταβάλλουν την αισθητική των νησιών, ειδικά των συνδεδεμένων με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ (Ιόνιο και ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου), στα οποία δεν ισχύει περιορισμός στην παραγωγή ενέργειας.

«Το μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι εκτός κλίμακας για τα νησιά του Αιγαίου. Συνεχόμενες ανεμογεννήτριες στο μέγεθος του πύργου των Αθηνών δίπλα ή σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από εκκλησάκια 3 μ. ύψους καταστρέφουν το τοπίο που προσελκύει τον τουρισμό στα νησιά. Οι ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο πρέπει να σέβονται την κλίμακα του τόπου», λέει στην «Κ» ο κ. Κρίτωνας Αρσένης, υπεύθυνος προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρείας. Ακόμη, «σημεία του ειδικού χωροταξικού θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική προοπτική των μικρών και μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου». «Στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου το χωροταξικό επιτρέπει την εγκατάσταση 8.706 τυπικών ανεμογεννητριών (2 MW, ύψους 90 μ. -30 ορόφων πολυκατοικίας- και διαμέτρου ακτίνας 60 μ.). Αυτό σημαίνει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου περιορίζεται ουσιαστικά μόνο από τη δυνατότητα διασύνδεσης του κάθε νησιού με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το αιολικό δυναμικό».

Η άλλη πλευρά

Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις περιοριστικές ρυθμίσεις. «Η άποψή μας είναι ότι το πλαίσιο είναι υπερβολικά απαγορευτικό», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές της Greenpeace. «Οι πολλοί περιορισμοί δεν αφήνουν να αναπτυχθεί η αιολική ενέργεια όπως πρέπει - ουσιαστικά η νοοτροπία του είναι απαγορευτική και όχι ενθαρρυντική για τις ΑΠΕ. Επίσης, δεν ορίζει τι θα γίνει με τις άδειες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

«Το πλαίσιο έχει ορισμένα ασαφή σημεία. Για παράδειγμα, απαγορεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών γενικώς σε «αξιόλογες ακτές και παραλίες»», λέει στην «Κ» ο κ. Παν. Παπασταματίου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας. «Το θέμα είναι ποιος θα διευκρινίσει τους όρους αυτούς και με ποια κριτήρια. Επίσης, το σχέδιο δίνει τεχνικούς περιορισμούς, λ.χ. αποστάσεις ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες, ζητήματα τεχνικά που δεν αφορούν έναν χωροταξικό σχεδιασμό».

Kριτική δέχεται και η διαδικασία εφαρμογής. «Υπάρχει εύλογη ανησυχία για τη μακρά, πιθανότατα πολυετή διοικητική διαδικασία έγκρισης του σχεδίου της κοινής υπουργικής απόφασης, από τη γνωμοδότηση επί του σχεδίου, έως τη διαβούλευση, την έγκριση, τη θεσμοθέτηση και την τελική εφαρμογή του», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Βασιλάκος, σύμβουλος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : 04-03-07
 



Σημείωση 12ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Τα αιολικά πάρκα θα αλλάξουν τα νησιά του Αιγαίου; του Γιώργου Λιάλιου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα