Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Αναζητώντας φθηνότερη θέρμανση

ΝησιάΠώς θα ζεστάνουμε το σπίτι μας καλύτερα, οικονομικότερα και ασφαλέστερα


Η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνο σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, υγραέριο αλλά και καυσόξυλα είναι οι βασικές κατηγορίες συμβατικών καυσίμων που μπορούν να μας ζεστάνουν. Οι εναλλακτικές ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση στο εξωτερικό, μπορούν εύκολα και οικονομικά να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης του σπιτιού.

«Μια σωστή μελέτη του χώρου που θα θερμάνουμε οδηγεί πάντοτε στην πιο οικονομική πρόταση. Ο κάθε χώρος έχει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά. Η θέση, ο βαθμός έκθεσής του, ο προσανατολισμός, το σύστημα δόμησης στην περιοχή του ακινήτου καθώς και το μέγεθος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει υπόψη του ο διπλωματούχος μηχανικός που θα κάνει τη μελέτη» λέει ο κ. Χρήστος Αγκαζίρ - Σινάνης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η μελέτη, που κοστίζει γύρω στις 40.000 δραχμές, υποδεικνύει πιο εύχρηστο, ασφαλή, οικολογικό αλλά κυρίως οικονομικό τρόπο. «Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα συγκριτικά τους τρόπους θέρμανσης ­ κάποιος από όλους ταιριάζει σε κάθε ανάγκη και πορτοφόλι.

Κάντε οικονομία στο πετρέλαιο

Η προετοιμασία για τη χρήση του πετρελαίου ως καυσίμου γίνεται μετά τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής συνήθως κατά το χτίσιμο του σπιτιού. Ο λέβητας, ο καυστήρας και η δεξαμενή πετρελαίου τοποθετούνται στο υπόγειο της οικοδομής. Το κόστος της αρχικής εγκατάστασης για μια κατοικία 130 τ.μ. κυμαίνεται γύρω στο 1,5 εκατ. δρχ.

Στις παλαιότερες οικοδομές υπάρχει κοινός καυστήρας-λέβητας και δεξαμενή για όλα τα διαμερίσματα. Οι ώρες λειτουργίας του συστήματος αποτελούν συχνά σημεία τριβής μεταξύ των ενοίκων.

Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης; Οι ειδικοί δίνουν τρεις χρυσές συμβουλές:

1. Η θερμοκρασία του θερμοστάτη που βρίσκεται στον κεντρικό λέβητα πρέπει να είναι 85-90 β. Κελσίου. Οι θερμοπομποί, π.χ. καλοριφέρ, είναι υπολογισμένοι από τους κατασκευαστές τους να έχουν τέλεια απόδοση όταν δέχονται νερό θερμοκρασίας 85-90 β. Κελσίου. Συνήθως για λόγους «οικονομίας» ο θερμοστάτης βρίσκεται στους 70-75 β. Αυτό μπορεί να επιφέρει μείωση στην απόδοση των καλοριφέρ ως και 50%!

2. Το κλείσιμο όλων των χαραμάδων που μπορούν να «απαγάγουν» την πολυπόθητη ζεστασιά είναι απαραίτητο. Κάτω από τις πόρτες, στα τζάμια, στα αλουμινένια παράθυρα αλλά και σε μικρούς φωταγωγούς που βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα ή στα μπάνια παραμονεύουν μικρές χαραμάδες. Οσο πιο καλά κλειστούν τόσο γρηγορότερα ανεβαίνει η θερμοκρασία στον χώρο και τόσο περισσότερο διατηρείται.

3. Εκτός από τη μόνωση που έχει το σπίτι από την κατασκευή του, και η επιπρόσθετη μόνωση μέσω της επίπλωσης, με χαλιά, μοκέτες, διπλές κουρτίνες κ.ά., συγκρατεί ζέστη στον χώρο και χρήματα στο πορτοφόλι μας.

Το σύστημα της αυτόνομης θέρμανσης των διαμερισμάτων είναι το σύστημα που έχουν οι περισσότερες νεόκτιστες οικοδομές, εκτιμά ο διευθυντής των Βιομηχανικών και Εμπορικών Πωλήσεων της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ κ. Γιώργος Βώκος.

Επιτυγχάνεται όταν υπάρχει κεντρικός κοινός καυστήρας-λέβητας στην πολυκατοικία και το κάθε διαμέρισμα με δικό του θερμοστάτη ζεσταίνει το σπίτι ενώ ένα ρολόι συνδεδεμένο με τον λέβητα απεικονίζει πόση ποσότητα καυσίμου έκαψε το κάθε διαμέρισμα.

«Με σύστημα μερικής αυτονομίας κάθε διαμέρισμα πληρώνει πάγιο που μπορεί να ανέρχεται στο 25%-30% του κόστους, ανεξάρτητα αν θα ανεβάσει κάποιος τον θερμοστάτη για να ζεστάνει το διαμέρισμά του ή όχι. Η πληρωμή του παγίου είναι υποχρεωτική, όπως ορίζεται και από τον κανονισμό της πολυκατοικίας». Είναι κάτι αντίστοιχο με την πληρωμή ενός ποσού για κοινόχρηστα από διαμέρισμα που έχει κλείσει τα σώματα του καλοριφέρ και όπου υπάρχει κεντρική θέρμανση.

Μεγαλύτερη οικονομία επιτυγχάνεται όταν με τη λειτουργία του καυστήρα δεν ζεσταίνεται μόνο ένα διαμέρισμα.

Ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης είναι να έχει κάθε διαμέρισμα αυτονομία. Αυτό σημαίνει δικό του συγκρότημα λέβητα-καυστήρα και δεξαμενή.

«Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα επιφέρει τη μεγαλύτερη οικονομία στην τσέπη μας» βεβαιώνει ο κ. Βώκος. Για να γίνει αυτό πρέπει να βάλουμε τον θερμοστάτη στους 20 β. Κελσίου όλο τον χειμώνα και να μην τον κλείσουμε καθόλου.

Αρκετά φθηνότερο θα το πληρώσουμε εφέτος το πετρέλαιο. Υπολογίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί από 72 ως 75 δραχμές το λίτρο μετά τη δραστική μείωση του φόρου. Στην οικογένεια του πετρελαίου συμμετέχει και το λευκό φωτιστικό πετρέλαιο. Ενα εκλεπτυσμένο καύσιμο που χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια για θέρμανση χώρων. «Στην ελληνική αγορά κυριαρχούν τα φορητά συστήματα θέρμανσης» λέει ο κ. Γ. Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της «Kerosun Γ.Ε. Δημητρίου ΑΒΕΕ». Αυτά τα συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούνται είτε συμπληρωματικά στα σπίτια που έχουν κεντρική θέρμανση είτε ως κύρια μορφή θέρμανσης σε εξοχικές κατοικίες ή διαμερίσματα χωρίς κεντρικό σύστημα.

Η σύνδεση δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη υποδομή, μια και τα συστήματα είναι φορητά. Για να ζεστάνουμε ένα σπίτι 130 τ.μ. βάζουμε τη μονάδα στον μεγαλύτερο χώρο που είναι συνήθως το καθιστικό. Η θέρμανση αυτού του χώρου απαιτεί γύρω στα 15 λεπτά. Με το που θα ζεσταθεί το δωμάτιο, τα θερμά στρώματα, όντας πιο ελαφρά και ευέλικτα, θα μεταφερθούν από τον ένα χώρο στον άλλον. Για το σπίτι αυτό θα χρειαστούμε μια θερμάστρα των 20.000 btu, η οποία έχει κόστος απόκτησης 85.000-90.000 δρχ. Η θερμάστρα θέρμανσης απαιτεί περίπου μισό λίτρο φωτιστικού πετρελαίου την ώρα.

«Η τιμή του φωτιστικού πετρελαίου για κάποιον που θα το αγοράσει συσκευασμένο και όχι από αντλία κυμαίνεται από 215 ως 250 δραχμές το λίτρο. Δυστυχώς η νέα μείωση του φόρου που αναγγέλθηκε προ ημερών δεν συμπεριλαμβάνει το λευκό καθαρό πετρέλαιο. Η απόδοση όμως της θερμάστρας είναι πάρα πολύ δυνατή και φυσικά πολύ φιλική προς το περιβάλλον μια και έχουμε τέλεια καύση του καυσίμου» εξηγεί ο κ. Δημητρίου.

Φυσικό αέριο: αναμένονται μειώσεις τιμών

«Χρησιμοποιούσα επί χρόνια φωταέριο, αλλά από τα Χριστούγεννα και έπειτα έχουμε φυσικό αέριο» λέει η 50χρονη κάτοικος της οδού Δαιδάλου, στην Πλάκα. Περίπου 8.000 Αθηναίοι χρησιμοποιούν για οικιακή θέρμανση φυσικό αέριο. «Στοχεύουμε μέσα στα επόμενα 20 χρόνια το 35%-40% των νοικοκυριών να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του» δηλώνει ο κ. Θ. Τερζόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής Κατασκευών της ΔΕΠΑ.

Σίγουρα είναι ευκολότερη η σύνδεση αν υπάρχει υποδομή από την αρχική κατασκευή της οικοδομής. Από το 1986 και έπειτα ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός υποχρεώνει όλες οι νεόκτιστες κατασκευές που γίνονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στον Βόλο να έχουν δίκτυο διανομής αερίου.

Η σύνδεση μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι, αρκεί να υπάρχει δίκτυο, όπως το φως και το νερό, με μια απλή σύνδεση με τον αγωγό παροχής. Η εγκατάσταση αποτελείται από τον καυστήρα και τον λέβητα ζεστού νερού. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται δεξαμενή όπως για το πετρέλαιο, μια και η παροχή είναι συνεχής καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Μια σύνδεση, με τα υπάρχοντα τιμολόγια της αγοράς, χρεώνεται σήμερα με 200.000 δραχμές. «Αυτό το ποσό είναι για να φύγουμε από το δίκτυο και να φτάσουμε στην είσοδο της πολυκατοικίας. Η εγκατάσταση του δικτύου κοστίζει περίπου 70.000 δραχμές για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας» εκτιμά ο κ. Τερζόπουλος. Για την οικιακή θέρμανση μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια σώματα με αυτά του καυστήρα πετρελαίου.

Πάντως η δημιουργία του δικτύου είναι εφικτή, ακόμη και αν δεν έχει γίνει καμία εγκατάσταση με το χτίσιμο του σπιτιού. Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να γκρεμιστούν ορισμένοι τοίχοι για να περάσουν οι σωληνώσεις και να τοποθετηθούν τα σώματα.

* Πόσο κοστίζει

Το φυσικό αέριο που προορίζεται για θέρμανση κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου 90 δραχμές το κυβικό μέτρο. Η τιμή ανταποκρίνεται στο προσωρινό τιμολόγιο της ΔΕΠΑ. Αποδίδει δε 8.600-9.540 χιλιοκαλορί το κυβικό μέτρο. Αν συγκρίνουμε την τιμή του με αυτήν του πετρελαίου, αυτή τη στιγμή η οικιακή θέρμανση με φυσικό αέριο θα ήταν περίπου 10%-15% ακριβότερη από ό,τι με πετρέλαιο.

«Κατ' αρχήν τα οριστικά τιμολόγια ανά κατηγορία καταναλωτών θα ανακοινωθούν από τους επενδυτές με τη σύσταση των Εταιρειών Παροχής Αερίου, ο διαγωνισμός για τις οποίες είναι σε εξέλιξη» σημειώνει ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΠΑ κ. Σπ. Παλαιογιάννης. «Αναλόγως των εξελίξεων στους διαγωνισμούς η ΔΕΠΑ είναι πιθανόν να ανακοινώσει καινούργια τιμολόγια που θα ισχύσουν και πάλι προσωρινά ως την ίδρυση των ΕΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν εν συνεχεία την τιμολογιακή τους πολιτική» αναφέρει ο κ. Παλαιογιάννης.

Συμφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα;

Με τρεις τρόπους είναι δυνατή η οικιακή θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. «Ο πρώτος τρόπος χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή θέρμανση είναι με τα φορητά ηλεκτρικά σώματα» αναφέρει ο διευθυντής Εκμεταλλεύσεως Διανομής της ΔΕΗ κ. Π. Ευσταθίου. «Αυτά όμως είναι αντιοικονομικά γιατί καταναλώνουν κανονικό ρεύμα, άρα πληρώνει ο καταναλωτής την ακριβή τιμή της κιλοβατώρας, και είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα» εξηγεί ο ίδιος. Για να ζεσταθεί ένα σπίτι 130 τ.μ. με αυτόν τον τρόπο θέλει τουλάχιστον επτά σώματα. Η χρήση των ηλεκτρικών καλοριφέρ μπορεί να προταθεί μόνο για συμπληρωματική θέρμανση σε ένα χώρο και όχι για τη θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού.

Ο δεύτερος τρόπος οικιακής θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια γίνεται με χρησιμοποίηση του νυχτερινού τιμολογίου. Χρειάζεται εγκατάσταση ειδικών σωμάτων, των θερμοσυσσωρευτών. Η λειτουργία των θερμοσυσσωρευτών γίνεται κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο με αποτέλεσμα η τιμήτης ηλεκτρικής ενέργειας κατεβαίνει στο 40%. «Οι θερμοσυσσωρευτές είναι κατασκευασμένοι από πυρότουβλα, που έχουν μεγάλη θερμοχωρητική ικανότητα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αποθηκεύουν θερμότητα, την οποία διαχέουν με το άνοιγμα ενός διακόπτη την ημέρα» λέει ο κ. Ευσταθίου. Η υποδομή που χρειάζεται για τους θερμοσυσσωρευτές συνιστάται να γίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να τοποθετήσει κανείς καλώδια εξωτερικά. Το κόστος των σωμάτων είναι αρκετά υψηλό και η καλωδίωση που χρειάζεται πρέπει να είναι ενισχυμένη.

Ο τρίτος και προτιμητέος από οικονομικής και από ενεργειακής πλευράς τρόπος είναι η θέρμανση του σπιτιού με τις αντλίες θερμότητας, τα γνωστά κλιματιστικά. Οι αντλίες θερμότητας, αν και χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, έχουν καλύτερες και οικονομικότερες αποδόσεις. «Εκτιμούμε ότι ο συντελεστής απόδοσης των αντλιών θερμότητας είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους άλλους δύο. Δηλαδή μπορούμε να πάρουμε την ίδια ποσότητα θερμότητας ξοδεύοντας για την πρώτη περίπτωση 100 δρχ., για τη δεύτερη 40 δρχ., ενώ με τα κλιματιστικά μόλις 30 δρχ.» βεβαιώνει ο κ. Ευσταθίου.

Βεβαίως το κόστος απόκτησης των κλιματιστικών είναι αρκετό, όμως η οικονομικότερη απόδοση σε σχέση με τα ηλεκτρικά σώματα και τους θερμοσυσσωρευτές, η μεγάλη διάρκεια ζωής τους αν συντηρηθούν σωστά, καθώς και η δυνατότητα να λειτουργούν και για ψύξη το καλοκαίρι τα καθιστούν μια ελκυστική οικονομική πρόταση οικιακής θέρμανσης.

Οσο για το κόστος αρχικής εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε κεντρική εγκατάσταση με fan coils ή αεραγωγούς για ένα διαμέρισμα 130 τ.μ. είναι γύρω στα 2,5 εκατ. δρχ. Με τον ίδιο εξοπλισμό παρέχεται και ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το υγραέριο συμφέρει περισσότερο
Το υγραέριο αποτελεί μία από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση. Η πιο διαδεδομένη είναι αυτή του συσκευασμένου υγραερίου. Για οικιακή θέρμανση συνιστάται το χύμα αέριο το οποίο κοστίζει και πολύ φθηνότερα. Η εγκατάσταση που χρειάζεται να γίνει, αν πρόκειται για μια πολυκατοικία, είναι ανάλογη με αυτήν που γίνεται για την καύση πετρελαίου. Ο καυστήρας βέβαια στην προκειμένη περίπτωση θα είναι καυστήρας υγραερίου. Η τροφοδότηση του καυστήρα με υγραέριο γίνεται μέσω μιας δεξαμενής αποθήκευσης του καυσίμου που θα βρίσκεται εγκατεστημένη στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας. «Τόσο ο καυστήρας όσο και η δεξαμενή υγραερίου κοστίζουν ελαφρώς ακριβότερα από τα αντίστοιχα πετρελαίου» λέει ο κ. Σ. Καμπισιούλης, της εταιρείας Πετρογκάζ. Το κόστος ενός λέβητα θερμικής ισχύος 20.000 Kcal/h κυμαίνεται από 300.000 δρχ. ως 600.000 δρχ. Για ατομική θέρμανση ενός οροφοδιαμερίσματος μπορεί να εγκατασταθεί επίτοιχος λέβητας.

«Με βάση τη δύναμη του υγραερίου ένα διαμέρισμα 130 τ.μ. χρειάζεται 1,74 κιλά καύσιμα την ώρα. Με μέση ημερησία κατανάλωση γύρω στις πέντε ώρες κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν 25.000-30.000 δρχ. τον μήνα για θέρμανση».

Η εγκατάσταση της κεντρικής παροχής υγραερίου για οικιακή θέρμανση γίνεται σε συνεργασία με τις εταιρείες υγραερίου. Το εξειδικευμένο προσωπικό των εταιρειών και τα σωστά υλικά αποτελούν εγγύηση για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος. Πάντως στην Ελλάδα η χρήση του υγραερίου είναι περισσότερο διαδεδομένη για επαγγελματικές δραστηριότητες παρά για οικιακή θέρμανση. Τα δε παράγωγα της καύσης του είναι αισθητά χαμηλότερα από αυτά των υγρών καυσίμων.


Τζάκι: ακριβό αλλά γοητευτικό

Τα καυσόξυλα είναι σίγουρα ο πιο παλαιός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού. Η καύση των ξύλων δεν είναι τίποτε άλλο από μια χημική αντίδραση, κατά την οποία ο άνθρακας που περιέχει το ξύλο ενώνεται με το οξυγόνο, ελευθερώνοντας ενέργεια καθώς και μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Το «βάλε πιο πολλά ξύλα στη φωτιά για να ζεσταθούμε όλοι» έχει και τη φυσική του εξήγηση. Σε όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία γίνεται η καύση τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας διαχέεται στον χώρο. Το τζάκι και η καύση ξύλων χρησιμοποιείται για κεντρική θέρμανση στην Ελλάδα συνήθως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Στη Γαλλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης η καύση των ξύλων προορίζεται τόσο για κύρια όσο και για συμπληρωματική θέρμανση της οικίας.

«Ενα μαντεμένιο τζάκι μπορεί με καύση ξύλων να θερμάνει ένα σπίτι» λέει ο κ. Αν. Παφίτης, πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής τζακιών Μαρχόνα.

«Οι εστίες αυτές, όντας θερμοδυναμικές (αερόθερμες), κυκλοφορούν ζεστό αέρα, ο οποίος εξέρχεται είτε με φυσική είτε με βεβιασμένη κυκλοφορία» εξηγεί ο ίδιος. Η διανομή ζεστού αέρα από δωμάτιο σε δωμάτιο είναι δυνατή με σύστημα αεραγωγών. Οι μαντεμένιες εστίες είναι είτε ανοικτές, και τότε το ποσοστό απόδοσης κατά τη λειτουργία είναι 30-35%, είτε κλειστές, με ποσοστό απόδοσης 65-80%. Στη δεύτερη περίπτωση οι εστίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού. Η καύση του ξύλου με κλειστή την πόρτα του τζακιού σημαίνει ότι το ξύλο θα καίγεται με λιγότερο αέρα και άρα θα χρειάζεται μικρότερη ποσότητα.

«Υπάρχει ακόμη και το τζάκι-καλοριφέρ: αυτό ζεσταίνει το νερό το οποίο κυκλοφορεί στους σωλήνες και στα σώματα του καλοριφέρ και θερμαίνει το σπίτι. Η λειτουργία του μπορεί να είναι είτε αυτόνομη είτε συμπληρωματική με κεντρική θέρμανση».

Το κόστος των μαντεμένιων αερόθερμων εστιών εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη. Προσδιορίζεται από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και τις δυνατότητες που θα έχει το τζάκι. «Πάντως μια μαντεμένια αερόθερμη εστία αρχίζει από 160.000 δραχμές. Οσον αφορά τους αεραγωγούς, εξαρτάται από τις ανάγκες του σπιτιού. Ο αριθμός των στομίων που θα μπουν και οι διατομές τους καθορίζουν την τιμή. Ενδεικτικά εκτιμάμε ότι μιλάμε για δαπάνη που ξεκινά από 200.000 - 250.000 δραχμές» λέει ο κ. Παφίτης.

Οσο για τα καυσόξυλα, στην αγορά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Για να έχουμε καλή απόδοση, προτιμώνται τα ξερά ξύλα με 15-20% υγρασία. Ξύλα τέτοιας κατηγορίας είναι η δρυς, η οξιά, το πουρνάρι κ.ά. Η τιμή των ξύλων ανέρχεται σε 30-35 δραχμές το κιλό. Για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με άλλη μορφή ενέργειας, υπολογίζουμε ότι δυόμισι κιλά ξύλου με καλές συνθήκες έχουν θερμιδική απόδοση ίση με ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.


Πώς θα εκμεταλλευθείτε τη φύση
Εναλλακτικά και μοντέρνα
Μεγάλη η δαπάνη της αρχικής εγκατάστασης, γρήγορη ωστόσο η απόσβεση


Σύμφωνα με τα σενάρια ενεργειακής πολιτικής το έτος 2020 η παγκόσμια κατανάλωση θα έχει τουλάχιστον διπλασιασθεί. Τα γνωστά σήμερα αποθέματα καυσίμων κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εδώ και μερικά χρόνια αξιοποιούνται όλο και περισσότερο οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Είναι αυτές οι οποίες από τη φύση ανανεώνονται διαρκώς και προσφέρονται δωρεάν στον άνθρωπο για εκμετάλλευση.

Η αιολική, η γεωθερμική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούν άνετα να καλύψουν όχι μόνο τη θέρμανση ενός σπιτιού αλλά και όλες τις ενεργειακές του ανάγκες.

1. Αιολική ενέργεια

Ο άνεμος είναι πλούσια πηγή ενέργειας, μια δωρεάν πρώτη ύλη στη διάθεσή μας. Στην Κρήτη και ειδικότερα στον Νομό Λασιθίου πρόσφατα εγκαινιάστηκε το αιολικό πάρκο. Τα 10 μεγαβάτ που θα παράγει μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων νοικοκυριών.

Στην Κρήτη επίσης υπάρχει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών της αναγκών με μια ανεμογεννήτρια. Αυτό γίνεται με μια απλή διαδικασία.

Κοντά στον χώρο του ξενοδοχείου είναι εγκατεστημένη μια ανεμογεννήτρια (150 κιλοβάτ) με 20 μέτρα διάμετρο. Με το φύσημα του ανέμου παράγεται ενέργεια η οποία είτε χρησιμοποιείται άμεσα από το ξενοδοχείο είτε αποθηκεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και χρησιμοποιείται από άλλους καταναλωτές. Η ενέργεια που δίνει το ξενοδοχείο στο δίκτυο της ΔΕΗ υπολογίζεται με μετρητή που είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο. Οταν η ταχύτητα του ανέμου δεν είναι ικανοποιητική, το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί το ρεύμα της ΔΕΗ. Θεωρητικά μπορούν οι περισσότερες περιοχές της χώρας με κατάλληλο αιολικό δυναμικό να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους μόνο με τη χρήση του ανέμου. Τεχνολογικοί λόγοι και το μεγάλο κόστος των μεθόδων αποθήκευσης της ενέργειας φέρουν ως πιο οικονομικό μοντέλο τη συνύπαρξη αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με ανεμοκινητήρες μέσης και μεγάλης ισχύος μπορεί να γίνει σε συνεργασία με δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτή τη στιγμή τελείως τη ΔΕΗ· πρέπει να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για να υπάρχει σταθερότητα στη συχνότητα του δικτύου» λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γ. Μπεργελές.

«Είναι δυνατόν να καλύψουμε μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας με τις ανεμογεννήτριες. Ολα τα νησιά του Αιγαίου έχουν πάνω από τη μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου, που είναι 5,5-6 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αρα μπορούν να λειτουργήσουν ως αιολικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής».

Οσον αφορά την κάλυψη οικιακών αναγκών, αρχικά χρειάζεται μελέτη ειδικού που θα υποδείξει τόσο το μηχάνημα που χρειάζεται να αγοραστεί όσο και το ακριβές μέρος όπου θα τοποθετηθεί. Οταν στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι ή τα σπίτια που θέλουμε να θερμάνουμε υπάρχει πάνω από τη μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου, είναι αποδεδειγμένη η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης. Για το κόστος της επένδυσης υπολογίζουμε ότι χρειάζονται περίπου 1.200-1.500 δολάρια το κιλοβάτ. Δηλαδή με 300.000 δρχ. αγοράζετε ένα κιλοβάτ ανεμογεννήτριας. Σε μία πενταετία με καλό αιολικό δυναμικό έχουμε απόσβεση της επένδυσης. Ενα σπίτι που θέλει 10 κιλοβάτ θα χρειαστεί 3 εκατ. δρχ. για να αγοράσει τη μηχανή και να επιλέξει ανεμόμυλο με διάμετρο περίπου 5-6 μέτρα. Θεωρητικά θα καλύπτει όλη την ενέργεια που χρειάζεται εφόσον υπάρχει σύνδεση με ΔΕΗ και μπορεί να δίνει στο δίκτυο την ενέργεια που του περισσεύει, την οποία θα ανταλλάσσει με ενέργεια που θα παίρνει όταν δεν καλύπτεται απόλυτα από την ανεμογεννήτρια. Η εγκατάσταση βέβαια πρέει να γίνει σε ανοιχτό γύρω από το σπίτι χώρο. Μεγάλη οικονομία επιτυγχάνεται αν υπάρχουν αρκετά σπίτια, πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες, ένας μικρός οικισμός και δημιουργηθεί μια κεντρική υποδομή. Τότε, εκτός από οικονομία κλίμακος, έχουμε και αυτόνομες ενεργειακά περιοχές. Η θέρμανση των σπιτιών θα γίνεται με τις αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά), τα οποία θα ζεσταίνουν τον χειμώνα και θα ψύχουν το καλοκαίρι το σπίτι εκμεταλλευόμενοι δωρεάν μια αστείρευτη φυσική πηγή ενέργειας.


2. Ηλιακή ενέργεια

Με τη χρήση του ήλιου ειδικά μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της κατανάλωσης.

Η θέρμανση του σπιτιού με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας χρειάζεται βέβαια την ανάλογη εγκατάσταση. Αυτή μπορεί να γίνει είτε κατά την κατασκευή του σπιτιού όπου θα είναι μειωμένο και το κόστος, μπορεί όμως να γίνει και αργότερα. «Πριν απ' όλα πρέπει να γίνει η κατάλληλη εγκατάσταση. Δηλαδή χρειάζεται να έχουμε ηλιακούς συλλέκτες» εξηγεί ο κ. Κ. Αντωνόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων του ΕΜΠ. Οι ηλιακοί συλλέκτες συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια με την οποία θερμαίνεται μια μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης θερμού νερού. «Εχει σημασία το μέγεθος της δεξαμενής. Οσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο καλή απόδοση θα έχουμε στη θέρμανση του χώρου. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε μια ημέρα που δεν έχουμε καθόλου ήλιο να χρησιμοποιήσουμε νερό που ζεστάναμε την προηγουμένη». Συνήθως οι ηλιοσυλλέκτες δεν επαρκούν για κάλυψη 100% των αναγκών του σπιτιού. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι τους χρησιμοποιούν για θέρμανση νερού του θερμοσίφωνα και όχι για το νερό που κυκλοφορεί στα σώματα του καλοριφέρ.

Για να καλυφθεί σε ποσοστό 100% η ανάγκη της θέρμανσης του σπιτιού θα χρειαστούν πολλοί ηλιοσυλλέκτες. Στο κόστος της επένδυσης πρέπει εκτός από την αγορά αυτών να υπολογίσουμε και τον χώρο που θα χρειαστεί να ενοικιασθεί ή να αγορασθεί για να τοποθετηθούν οι συλλέκτες. Για να απλώσουμε τους συλλέκτες που θα ζεστάνουν μια τετραώροφη πολυκατοικία δεν θα έφτανε ο χώρος της ταράτσας της πολυκατοικίας. Θα χρειαζόμασταν δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερο χώρο. Το κόστος ενοικίασης ή αγοράς του χώρου όπου θα τους τοποθετήσουμε κάνει αρκετά ακριβή την επιλογή αυτή.

«Τόσο στο Ηλιακό Χωριό όσο και σε μερικές περιοχές της Κρήτης έχουμε τέτοιες εφαρμογές. Και στο εξωτερικό συναντάμε χρήση ηλιακής ενέργειας για οικιακή θέρμανση αλλά όχι σε μεγάλη έκταση. Η μεγάλη επιφάνεια που απαιτείται για να τοποθετηθούν οι συλλέκτες και η οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει εξαπλωθεί η χρήση της γι' αυτόν τον σκοπό» εξηγεί ο κ. Αντωνόπουλος.


3. Γεωθερμική ενέργεια

Οι δύο στους 10 κατοίκους της ελβετικής πόλης Βασιλεία καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Ενα κεντρικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες του 20% των σπιτιών. Η γεωθερμία αξιοποιεί τη θερμότητα που υπάρχει στο υπέδαφος κάθε τόπου. «Η αξιοποίηση επιτυγχάνεται είτε με βαθιές γεωτρήσεις όπου αναζητούμε υπόγεια ρεύματα είτε με αβαθείς όπου εκμεταλλευόμαστε τη θερμική ενέργεια με τη χρήση αντλιών θερμότητας» εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Μ. Βραχόπουλος. «Είναι εφικτή η θέρμανση με αβαθή γεωθερμική ενέργεια και στην Ελλάδα (σύστημα Παπαγεωργάκη)». Με τη χρήση αντλίας θερμότητας νερού γίνεται η εκμετάλλευση της υπεδαφικής θερμότητας. Πώς γίνεται αυτό;

Ξεκινούμε κάνοντας μια γεώτρηση και τοποθετούμε στη γη τον λεγόμενο γεωθερμικό εναλλάκτη. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σωλήνα ο οποίος δίνει νερό που θερμαίνεται και το γυρίζει πίσω. Με τη βοήθεια της θερμαντλίας νερού μεταφέρεται η θερμότητα στον χώρο που θέλουμε να ζεστάνουμε. Η δαπάνη της γεώτρησης δεν είναι ανάλογη με αυτήν που γίνεται για την εξεύρεση νερού, μια και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη οπή. Η αντλία και ο συμπιεστής χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τον χειμώνα και να το ψύξουν το καλοκαίρι με ανάλογο τρόπο λειτουργίας με αυτόν των κλιματιστικών.

Σύμφωνα με μελέτη του κ. Βραχόπουλου, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας για μια κατοικία 100 τ.μ. η οποία παρουσιάζει ορθή θερμική συμπεριφορά και είναι σωστά μονωμένη μπορεί να κοστίσει περίπου 4,5 εκατ. δρχ. και με αυτό το ποσό το σπίτι θα έχει θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι με γεωθερμική ενέργεια.

Η διαφορά του κόστους λειτουργίας μιας εγκατάστασης ψύξης - θέρμανσης που χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια από αυτήν που χρησιμοποιεί άλλες μορφές ενέργειας, όπως πετρέλαιο και ηλεκτρισμό, είναι πολύ μεγάλη. Η απόσβεση του επιπλέον κόστους κατασκευής που παρουσιάζει η γεωθερμική εγκατάσταση επιτελείται σε χρόνο μικρότερο των επτά ετών, κατά τη δυσμενέστερη για το γεωθερμικό σύστημα περίπτωση, ενώ στην καλύτερη περίπτωση γίνεται η απόσβεση σε τρία έτη.

Εκτός από την υπεδαφική θερμότητα είναι δυνατή και η αξιοποίηση της θαλάσσιας θερμότητας για να ζεστάνουμε ένα σπίτι. Η αξιοποίηση του θερμικού περιεχομένου της θάλασσας χρειάζεται οικονομικότερη κατασκευή από τη χρήση γεωθερμαντλιών. Υπολογίζεται από τον κ. Βραχόπουλο ότι για εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης - ψύξης το κόστος κατασκευής θα ήταν περίπου 3,5 εκατ. δρχ. Παράλληλα με το σύστημα θαλάσσιας ενέργειας απαιτείται (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση) πολύ μικρός χώρος εγκατάστασης, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρήσης αυτοματισμού που μπορεί με ασφάλεια να ενεργοποιηθεί ακόμη και από το τηλέφωνο και να συντηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία στο κτίριο.

Τα παράπονα των καταναλωτών
Οι καταγγελίες που έχει καταγράψει το ΙΝΚΑ σχετικά με την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης είναι οι εξής:

* Ενώ οι καταναλωτές μετά την παραλαβή είδαν τη στάθμη της δεξαμενής τους π.χ. στο 100, όταν αργότερα πήγαν να θέσουν σε λειτουργία το καλοριφέρ, είδαν τη στάθμη να κατεβαίνει στο 80. Αυτό που είχε συμβεί ήταν πολύ απλό. Ωσπου να πληρωθεί το πετρέλαιο, ο διανομέας είχε θέσει σε λειτουργία την «αναρρόφηση». Δηλαδή τους πήρε πίσω το πετρέλαιο. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ΙΝΚΑ προτείνει η τελική ογκομέτρηση να γίνεται αφού μαζέψει τη μάνικα ο διανομέας.

* Διάφοροι καταναλωτές έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα από υπαλλήλους οι οποίοι διατείνονται ότι εργάζονται στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο καταναλωτής και τους λένε ότι κέρδισαν έναν δωρεάν καθαρισμό της δεξαμενής τους. Οι «δήθεν» υπάλληλοι, αφού πάρουν όλο το πετρέλαιο που υπάρχει στη δεξαμενή για να καθαρίσουν τα τοιχώματα, λένε στους καταναλωτές ότι θα τους επιστρέψουν το πετρέλαιο καθαρισμένο. Αποτέλεσμα: ούτε ο καθαρισμός γίνεται ούτε το πετρέλαιο επιστρέφεται, διότι απλούστατα οι δήθεν υπάλληλοι δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία.

* Αλλο ένα γεγονός για το οποίο το ΙΝΚΑ έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα είναι οι προσφορές δώρων και παροχών (κοινόχρηστα, δώρα, ασφάλειες κλπ.). Οι καταναλωτές αισθάνονται υποχρεωμένοι, με αποτέλεσμα να δέχονται χωρίς αντίδραση τις ελλιπείς παραδόσεις. Το ΙΝΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές να προσέχουν τα δώρα, διότι «κοστίζουν ακριβά».


Τι να έχετε κατά νου πριν και μετά την πλήρωση της δεξαμενής
Προσοχή στην παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι συνδυασμένη από τους περισσότερους καταναλωτές με την ουσιαστική αλλαγή του καιρού και όχι με την τυπική έναρξη της χειμερινής περιόδου. Επειδή λοιπόν ο καιρός δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει διάθεση να δείξει τα δόντια του, οι δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης των περισσότερων καταναλωτών παραμένουν ακόμη άδειες. Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τη συνήθειά σας για προμήθεια της τελευταίας στιγμής, προσπαθήστε τουλάχιστον να εκμεταλλευτείτε την περίοδο αυτή προκειμένου να προετοιμαστείτε για την αγορά των καυσίμων του χειμώνα. «Η μεγάλη ζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ισως αυτή η περίοδος να είναι η κατάλληλη για να γίνει από τον καταναλωτή η προετοιμασία που θα τον βοηθήσει να εκμεταλλευθεί καλύτερα τα χρήματα που θα δώσει για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Γ. Ηλιάδης. Οπως ο ίδιος εξηγεί, η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει τον καθαρισμό της δεξαμενής, την ενημέρωση για θέματα που αφορούν τη μέτρηση του υπολοίπυ της δεξαμενής και ίσως λίγη μελέτη σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφύγει κανείς το συνηθισμένο φαινόμενο της νοθείας των καυσίμων.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθει ο καταναλωτής είναι η σωστή μέτρηση της χωρητικότητας της δεξαμενής. Να ξέρει δηλαδή προτού γίνει η πλήρωση της δεξαμενής πόσα λίτρα έχει μέσα. Ετσι, αν για παράδειγμα η δεξαμενή σας είναι χωρητικότητας 1.000 λίτρων και οι διαστάσεις της είναι 1x1x1, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι στον έναν πόντο αντιστοιχούν περί τα 10 λίτρα πετρελαίου. Αν οι διαστάσεις της δεξαμενής είναι διαφορετικές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εξής μέθοδο για να υπολογίσετε τη χωρητικότητα: πολλαπλασιάστε το μήκος επί το πλάτος της δεξαμενής εκφρασμένο σε μέτρα (π.χ. 0,8 μέτρα για 80 εκατοστά ή 1,2 μέτρα για 120 εκατοστά ) και το αποτέλεσμα πολλαπλασιάστε το επί 10. Ο αριθμός που θα προκύψει δίνει τον αριθμό των λίτρων που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό ύψους της δεξαμενής σας.

Επομένως, αφού θα έχει γεμίσει η δεξαμενή, θα μετρήσετε με ένα ξύλινο, κατά προτίμηση, μέτρο το ύψος του πετρελαίου, για να διαπιστώσετε αν αντιστοιχεί με την ποσότητα που παραγγείλατε. Καλό επίσης θα ήταν να γνωρίζετε ότι προτού μετρήσετε, θα πρέπει να περιμένετε δύο με τρία λεπτά. Και αυτό διότι με την ταχύτητα που πέφτει το πετρέλαιο στη δεξαμενή αφρίζει, με αποτέλεσμα να δείχνει περισσότερο απ' ό,τι πραγματικά είναι.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της νοθείας» αναφέρει ο κ. Ηλιάδης «ο πλέον συνηθισμένος για τους προμηθευτές τρόπος είναι αυτός της ανάμειξης του πετρελαίου με νερό. Αλλά σήμερα πλέον είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να ανακαλύψει το νερό τοποθετώντας μέσα στο καζάνι μια βέργα πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί λίγη ειδική αλοιφή, που μπορεί να βρει κανείς στα χρωματοπωλεία κλπ. Σε περίπτωση που το πετρέλαιο έχει νοθευτεί με νερό, η βέργα θα πάρει κοκκινωπή απόχρωση». Παράλληλα ο κ. Ηλιάδης καθησυχάζει το καταναλωτικό κοινό, λέγοντας ότι η νοθεία του πετρελαίου θέρμανσης με την πρόσμειξη πετρελαίου κίνησης είναι μια πρακτική που δεν εφαρμόζεται: «Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πρόσμειξη των δύο τύπων πετρελαίου είναι οικονομικά ασύμφορη, καθώς το πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβότερο του πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει.

Συμβουλές για καλύτερη κατανάλωση και για την αποφυγή «παγίδων» δίνει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Χ. Κουρής παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να αποφευχθούν οι κακές επιλογές κατά τη διάρκεια της παραγγελίας και της παραλαβής πετρελαίου.

«Πρώτον» αναφέρει «προτού παραγγείλετε πετρέλαιο, φροντίστε να πληροφορηθείτε την τιμή πώλησης από αρκετά πρατήρια, αφού η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται ελεύθερα και έτσι υπάρχει η περίπτωση να πετύχετε καλύτερη τιμή».

«Δεύτερον, προσέξτε τις πολύ χαμηλές τιμές. Σε τέτοια περίπτωση μη σπεύσετε να αγοράσετε. Σκεφθείτε» τονίζει «ότι είναι πολύ πιθανόν το προσφερόμενο σε τιμή ευκαιρίας πετρέλαιο να είναι νοθευμένο». Μάλιστα συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην προμηθευτούν πετρέλαιο λιγότερο των 1.000 λίτρων. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, «ορισμένες εταιρείες σε τέτοιες ποσότητες προσφέρουν ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ένας τόνος μπορεί να κοστίσει λιγότερο από την αγορά 800 λίτρων, αν ψάξετε λίγο περισσότερο».

Μια καλή συμβουλή για τη διαπίστωση του κατά πόσο το πετρέλαιό σας μπορεί να είναι νοθευμένο αφορά την παρατήρηση του χρώματος του. Οπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Ηλιάδης, «το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να είναι λίγο κοκκινωπό. Σε περίπτωση που έχει άλλη απόχρωση, δηλαδή είναι περισσότερο πράσινο, κάτι δεν πάει καλά».

«Στο στάδιο της παραλαβής σημειώνονται τα περισσότερα παράπονα» αναφέρει ο κ. Κουρής «αλλά και οι περισσότερες παρασπονδίες. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για να μη βρεθείτε να έχετε πληρώσει για μια μικρότερη ποσότητα από αυτήν που αναγράφεται στην παραγγελία».

Κατ' αρχάς, συμβουλεύει ο κ. Κουρής, ογκομετρήστε τη δεξαμενή ώστε να γνωρίζετε πόσα λίτρα χωράει σε κάθε εκατοστό ύψους. Οταν έλθει το βυτίο, πάρτε το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής. Μαζί με τον οδηγό του βυτίου μετρήστε το ύψος του πετρελαίου. Και, τέλος, σημειώστε το στο ειδικό χωρίο που υπάρχει στο τιμολόγιο για να μην υπάρχουν διχογνωμίες.

πηγή: Το ΒΗΜΑ



Σημείωση 10ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αναζητώντας φθηνότερη θέρμανση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα