Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη

ΝησιάΤο σωστικό έργο ενός βιολόγου και μια έκθεση φωτογραφίας
Μια ζωή, μια ύπαρξη που, όμως, κινδυνεύει να εξαφανιστεί, να χαθεί, φτωχαίνοντας και στερώντας από το θαλάσσιο κόσμο μια ψυχούλα, η μεσογειακή φώκια μονάχους - μονάχους.
Μόλις 500 έχουν απομείνει σ' όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 200 - 250 ζουν στις δικές μας θάλασσες, 90 στη Μαυριτανία, 20 στη Μαδέρα, κάποιες στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας και μερικές διάσπαρτες στη Μεσόγειο.

Η μεσογειακή φώκια μονάχους - μονάχους είναι το 1ο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης που απειλείται με εξαφάνιση και 1 από τα 6 πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον κόσμο, αφού οι ψαράδες συχνά τη θανατώνουν γιατί χαλάει τα δίχτυα τους και προσπαθεί να κλέψει την ψαριά τους, αλλά απειλείται και από τη θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν τα πλοία.

Ετσι, ο βιολόγος Πάνος Δενδρινός, μέσα από 30 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες του οι οποίες απεικονίζουν τη φώκια μονάχους - μονάχους, μας «συστήνει» μαζί της. Ο κ. Δενδρινός είναι ερευνητής πεδίου, δηλαδή καταγράφει τις περιοχές όπου ζει και αναπαράγεται η φώκια, φωτογραφίζοντάς τις.

«Θέλησα να εκθέσω αυτές τις φωτογραφίες για να φέρω τον κόσμο σε επαφή με αυτό το πλάσμα, γιατί πιστεύω στην ευαισθητοποίηση μέσα από την ενημέρωση», λέει ο ίδιος.

Την έκθεση «Φωκογένεια» διοργανώνει, στο Gallery Cafe, η μη κερδοσκοπική - μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση Mom / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, της οποίας ο Ελληνας βιολόγος είναι ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος του Δ.Σ.

Φωτογραφίες με τη φώκια να κολυμπάει μες στη θάλασσα με το κεφαλάκι της ίσα που να φαίνεται, να κοιμάται, ξαπλωμένη στα βότσαλα, μέσα σε μια σπηλιά, φώκιες να παίζουν, ενώ σε 3 έγχρωμες φωτογραφίες γινόμαστε μάρτυρες μιας τρυφερής στιγμής: ένας ηλικιωμένος στοργικός ψαράς στην Αλόννησο κρατάει στην αγκαλιά του μια φώκια η οποία δείχνει ν' απολαμβάνει τη θαλπωρή και την τρυφερότητα. Ο ψαράς αυτός που τόσο αγαπούσε τις φώκιες δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Γιατί είναι όμως τόσο επιτακτική η ανάγκη να μην εξαφανιστεί η φώκια μονάχους - μονάχους; «Η φώκια βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, που σημαίνει ότι για να διατηρηθεί στο φυσικό της περιβάλλον, στην ουσία απαιτείται η προστασία όλου του θαλάσσιου οικοσυστήματος», εξηγεί ο κ. Δενδρινός.

Η καθημερινή επαφή μαζί της του έχει δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσει αυτό το πλάσμα και να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. «Το βλέμμα της φώκιας είναι ιδιαίτερα εκφραστικό. Η φώκια είναι ανεξάρτητο και έξυπνο ζώο. Το ιδιαίτερα συγκινητικό είναι ότι αν κι έχει κυνηγηθεί από τον άνθρωπο και είναι -δικαιολογημένα- επιφυλακτική απεναντί του, αποζητά την επαφή μαζί του. Είναι μοναδικό το συναίσθημα που αισθάνομαι κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και Νοέμβριο, βλέποντας τις φώκιες να γεννούν στις σπηλιές και τις παραλίες και να συμβιώνουν, να συνυπάρχουν με το φυσικό περιβάλλον. Αισθανόμαι ότι αν εξαφανίζονταν, κάτι θα έλειπε από τον κόσμο».

Ετσι, η ζωή του Ελληνα βιολόγου είναι μέσα σε ένα σκάφος, χειμώνα - καλοκαίρι, στην περιοχή της Αλοννήσου και στα γύρω νησιά, αφού εκεί ζει και αναπαράγεται η φώκια μονάχους - μονάχους, να καταγράφει πληθυσμούς, γεννήσεις και να περιθάλπει τραυματισμένες, άρρωστες και υποσιτισμένες φώκιες αλλά και νεαρά φωκάκια που έχουν χαθεί.

Οι φώκιες περιθάλπονται στο Κέντρο Περίθαλψης το οποίο βρίσκεται στην Αλόννησο από το 1990 και είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στην Αλόννησο βρίσκεται από το 1992 και το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας.

Η έκθεση «Φωκογένεια», στο καφέ - εστιατόριο Gallery (Αδριανού 33, Μοναστηράκι τηλ.: 210-3249080), θα διαρκέσει έως και τις 30 Αυγούστου και είναι ανοιχτή στο κοινό από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 τη νύχτα.
(πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/07/2006)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πρωί της 29ης Ιουνίου το προσωπικό της ΔΕΗ Α.Ε. που εργαζόταν στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, εντόπισε μία χελώνα Careta - Careta, βάρους περίπου 200 κιλών, εγκλωβισμένη στο χώρο προσαγωγής θαλασσινού νερού ψύξης των Μονάδων του Σταθμού. Η χελώνα είχε παγιδευτεί μη μπορώντας να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση του αγωγού εισαγωγής θαλασσινού νερού και να ξαναβρεθεί στην ανοιχτή θάλασσα, λόγω της υψηλής παροχής του νερού που αναρροφούσαν οι αντλίες του Σταθμού. Το προσωπικό της Επιχείρησης κινητοποιήθηκε άμεσα και μετά από ενημέρωση και του Λιμεναρχείου κάλεσε για βοήθεια εξειδικευμένη εταιρεία με εμπειρία σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού και δυτών η χελώνα απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Κερατσινίου όπου και συνεχίζει να ζει ελεύθερη χάρη στην ιδιαίτερη ευαισθησία και την περιβαλλοντική συνείδηση των ανθρώπων που εργάζονται στο Σταθμό Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι.
                  
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2006     

 


 



Σημείωση 8ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 4.25
Αριθμός Ψήφων: 12


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα