Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Σπηλαιολογία και Ανεμογεννήτριες

Πελοπόννησος

του Γιάννη Κοφινά-Καλλέργη
προέδρου Σπηλαιολογικού Ομίλου Ταϋγέτου-Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»,
μέλους ΕΟΣ Αθήνας, αρχηγού αναβάσεων & υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ. της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΟΕ)

Aπό το περιοδικό της Πελοποννήσου ΕΠΑΘΛΟ, τεύχος 49, Μάρτιος-Απρίλιος 2006
e-mail: epathlo@otenet.gr



Με το «άλλοθι» της χρήσης ΑΠΕ, δυστυχώς παρατηρούμε, ότι προωθούνται κυρίως τα μεγάλα ΑΠ που θα επιφέρουν τεράστια αλλοίωση χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης σε ανέγγιχτα Ελληνικά βουνά. Οι αγέρωχες κορυφογραμμές στις μέρες μας γίνονται όλο και πιο αναγκαίες και πολύτιμες καθώς ένας μεγάλος αριθμός, που αυξάνεται λογαριθμικά, ανθρώπων των πόλεων ακόμη και των χωριών τις αναζητούν. Τα τελευταία χρόνια οι ορειβάτες της Ευρώπης ανέρχονται σε εκατομμύρια ενώ και στην Ελλάδα έχουν ιδρυθεί σύλλογοι ακόμη και σε απόμακρες μικρές κωμοπόλεις.
Η σπηλαιολογική έρευνα στην χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε στο ήμισυ των εξερευνημένων υπόγειων έγκοιλων. Αυτά σχηματίζονται κύρια στο ασβεστολιθικό πέτρωμα που οφείλεται στη διαλυσιγενή ιδιότητα του νερού σε αυτό. Η πατρίδα μας συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες του πλανήτη για τον αριθμό των σπηλαίων της (ακόμη και των μικρών), ενώ τα τελευταία χρόνια στα βουνά της βρέθηκαν σπήλαια που αξιολογούνται από τα σημαντικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. (όπως π.χ. στην Πελοπόννησο, που είναι και η κύρια δράση του Σπηλαιολογικού μας Ομίλου, η κλιμακωτή καταβόθρα των Πελετών και το μονοκόμματο βάραθρο Πρόπαντη Παλαιοχωρίου στον Πάρνωνα).

Ο πλούτος των σπηλαίων του Πάρνωνα έχει αναδειχθεί από τη σπηλαιολογική έρευνα (και τα τελευταία χρόνια και από τη δραστηριοποίηση του Ομίλου μας) με αρχείο περισσότερων από 150 σπήλαια κάθε μορφής και ενδιαφέροντος στη Λακωνική του περιοχή από την Κρεμαστή μέχρι τον Μαλέα. Μερικά απ' αυτά, όπως η Τρύπα του «Βοριά» στην Μεταμόρφωση Μολάων και το σπήλαιο της Καστανέας Βοιών διακρίνονται για το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον τους. Πανέμορφα επίσης είναι και τα σπήλαια Γλυφάδας Δυρού, η Τρύπα στην Αρμίτσα των Γοράνων, το σπήλαιο Κάψια, των Λιμνών και τόσα άλλα.
Τα σπήλαια  είναι ζωντανά μνημεία της φύσης που στο απόλυτο σκοτάδι τους κρύβουν προαιώνια μυστικά. Η ορογένεση και οι πάμπολλοι σεισμοί στον Ελληνικό χώρο άφησαν μεγάλο αριθμό διακλάσεων (ρηγμάτων) στις κορυφογραμμές. Σε πολλά οροπέδια διανοίχτηκαν από τα νερά καταβόθρες. Σε αρκετά από αυτά κατοίκησαν οι πρόγονοί μας, άσκησαν λατρεία και τελετουργίες στους θεούς που τα κατοικούσαν, κατά την τότε άποψη.
Βουνά και υψίπεδα γεμάτα σπήλαια είναι ο Χαλκός και ο Κούνος Μονεμβασίας, το Λογγάρι με ανεξερεύνητα σπήλαια, η Μαυροσπηλιά, ο Περιστεριάς, η τρύπα στο «Σφεντάμι», το βάραθρο της Βαγγελιώς στην Κουλοχέρα, το βάραθρο στο Μάλι Μάδι Μεταμόρφωσης, η Βοϊδοσπηλιά στο Καλογεροβούνι και του Κωτσησπύρου στο Χάρβαλο Νιάτων, οι σπηλιές στην κορφή Μανιάτες στο Γκιότσαλι, οι ανεξερεύνητες τρύπες στον Αη-Λιά Κουρκούλας, στο Στεφάνι της Διμηνιάς των Κουπιών όπου βρίσκονται 9 σπήλαια σε ελάχιστη έκταση και η τρύπα της «Μαριώς».

Σε σπήλαια βρέθηκαν ο Πετραλώνιος και ο Ταινάριος άνθρωπος, στους αποθέτες-βάραθρα μωρά παιδιά, στον Καιάδα ήρωες και πολεμιστές, τα λείψανα της μικρής Βαγγελλιώς στην Κουλοχέρα, της μικρής Μαριώς στα Κουπιά, του μπάρμπα Μηνά στην Τρύπα του «Βοριά», της Κατερινιώς στα Δολιανά. Ακόμη και σε υποθαλάσσια σπήλαια βρέθηκαν λείψανα ελεφάντων, ιπποποτάμων, πανθήρων άλλων μακρινών εποχών. Σε άλλα, ανακαλύφθηκαν πανέμορφα αγγεία, περίτεχνα εργαλεία και αγάλματα που στολίζουν τα μουσεία μας. Ακόμη και τώρα σ' αυτά φωλιάζουν πετρίτες, πανέμορφες πεπλογλαύκες, αγριοπερίστερα ενώ χιλιάδες ακόμη σπήλαια περιμένουν τον εξερευνητή τους.
 
Στα Κουπιά προτείναμε Σπηλαιολογικό Πάρκο. Ο Δήμος Μολάων αιτήθηκε την δημιουργία του, αλλά ταυτόχρονα υπέγραψε την άδεια εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στον Πούλο!!! Στην μικρή κορυφογραμμή της Ράχης Νιάτων έχουμε επισημάνει 14 σπήλαια και βάραθρα και από τις πέντε εξερευνήσεις μας επισημάναμε σε δύο ανθρώπινη κατοίκηση και στο τρίτο ζεύγος κοράκων να μεγαλώνουν τα νεογνά τους. Θα τα μπαζώσουν όλα οι λεωφόροι των κορυφογραμμών για τις ανεμογεννήτριες;
Τα ασβεστολιθικά ελληνικά βουνά δεν αντέχουν τους αποβραχισμούς με μπουλντόζες, το τσιμέντο με μπετονιέρες, τους γερανούς με τη συνοδεία άλλων αυτοκινήτων σε «εθνική οδό» και «λεωφόρους» στις κορυφογραμμές. Απαιτούν το σεβασμό και την ευλάβειά μας.
 
Οι σπηλαιολόγοι με αγωνία παρακολουθούν την άναρχη διαδικασία αιτήσεων και αδειών για ανεμογεννήτριες στα Ελληνικά βουνά. Ειδικότερα στην Πελοπόννησο επιχειρείται «υπερσυγκέντρωση» ΑΠ, ενώ στις θέσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ήδη δημιουργηθεί Σπηλαιολογικά Πάρκα και ορειβατικά καταφύγια.
Στο Ζάρακα Λακωνίας, ένα παρθένο τόπο, οι  κάτοικοι ζουν ακόμη με τη χρήση βρόχινου νερού. Κάποιοι αποφάσισαν να ζητήσουν την εγκατάσταση 45 ΑΠ με 10-15 «μεγαθήρια» το κάθε ένα. Εκεί, που οι οικολόγοι πριν από χρόνια άφησαν λύκους για να ισορροπήσουν τον πληθυσμό των αγριόγιδων, που είχαν πολλαπλασιαστεί υπερβολικά.

Διαπιστώνουν επίσης την έλλειψη υπευθυνότητας, αφού δεν έγινε χωροταξικός σχεδιασμός. Αυτόν, τον ανέλαβαν βεβαίως αμέσως να τον χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι εταιρίες. Για την στοιχειοθέτησή του δεν ερωτήθηκε κανείς από όσους έχουν μουσκέψει τα βουνά και τα σπήλαια με τον ιδρώτα τους. Αντίθετα, έχουν άποψη κάποιοι που, φορώντας τη γραβάτα και το κουστούμι τους, θα απολάβουν μεγάλων χρηματικών ποσών για τις μελέτες που θα εκπονήσουν μέσω δορυφόρων, ανεμομετρητών ή από τις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή. (Κάποιος πανεπιστημιακός που δεν έχει κατεβεί ποτέ σε σπήλαιο, μόλις παρουσιάσαμε την Τρύπα του «Βοριά» έστειλε αμέσως προσφορά μελέτης για το περιπετειώδες σπηλαιοβάραθρο με την κάθετη είσοδο 48μ. και ζητούσε αρκετά εκατομμύρια δραχμές χωρίς να ξέρει τι του γίνεται!)

Το άκρον άωτο της άγνοιας μπορεί να καταγραφεί στο παρακάτω γεγονός. Σε ημερίδα της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητής του Πολυτεχνείου απάντησε σε ερώτησή μου λέγοντας ότι «ο ορνιθολόγος θα κλείσει τις ανεμογεννήτριες 10 μέρες όταν περνούν τα μεταναστευτικά πουλιά από το Ταίναρο».
 
Τα βουνά με τα σπήλαια, τα φαράγγια, τους καταρράκτες, τα λουλούδια, τα πουλιά, την απιονισμένη ατμόσφαιρα ανήκουν στους εραστές τους και στους μυημένους. Τα ελληνικά βουνά του θεού Ήλιου Απόλλωνα από τα πανάρχαια χρόνια και του Αϊ Ηλία ακόμη και σήμερα χρήζουν των ιερών και της ευλάβειας και δεν είναι ευρωπαϊκοί χωματόλοφοι για τις ανεμογεννήτριες. Αυτές έχουν θέση, οι μεγάλες στις βιομηχανικές ζώνες και οι μικρές, καλοδεχούμενες και αυτές, στις ταράτσες μας με απ' ευθείας σύνδεση και χωρίς πυλώνες μεταφοράς και πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μοριά στις βιομηχανικές ζώνες της Ευρώπης.

Είναι αδιανόητο να χρεώνουν με τις ΑΠΕ κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ με 2% προσαύξηση και να επιδοτούνται εταιρείες που δεν αγοράζουν δικαιώματα δίπλα στις βιομηχανικές ζώνες αλλά ζητούν από μας να καταθέσουμε στην ιδιοκτησία τους τις κορυφογραμμές μας. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας Ευρώπης, αφού ανήκουν τα πάντα σε κτηματολόγια τις τοποθετούν ευλόγως στην θάλασσα. Αντίθετα εδώ εξαγοράζουν συνειδήσεις δίνοντας 900 χιλιάδες δρχ σε μικρές μανάδες.
 
Είμαι εξερευνητής του Μοριά από μικρό παιδί, ταγμένος στην πρόσβαση στις ομορφιές της φύσης με κάθε καιρό και σε κάθε απόμακρη και δύσκολη γωνιά της, στις θάλασσες, τα παγωμένα βουνά, τα βαθιά σπήλαια. Γνώρισα και ανταμώνω για πρώτη φορά πάμπολλα από τα κρυμμένα και πανέμορφα μυστικά. Τα μετέφερα στην κοινωνία με πολλούς τρόπους. Με ακολούθησαν σε αυτά, αφού ο ίδιος τους εκπαίδευσα με μόχθο, πολλοί ορειβάτες και σπηλαιολόγοι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που έμεινα τελευταίος και μόνος στα -495 μέτρα βαθιά στη γη κάτω από τα Πελετά, αφού έφυγε η καταδυτική ομάδα των συντρόφων μου και άρχισα να βγάζω τα σχοινιά. Ανέβαινα στα 42 χρόνια μου, ο μεγαλύτερος στην αποστολή αυτή, από τις 8.30 το βράδυ μέχρι τις 7.30 το πρωί με βροχή μέχρι τα 170 μέτρα και 11 βαθμούς Κελσίου. Απόλαυσα όμως τον ασβεστόλιθο σε κάθε μορφή και σε όλο το μεγαλείο του. Σε λίγο θα ζω το 48ο Μάη από τότε που γεννήθηκα στην Σπάρτη και αντίκρισα τις χιονοσκέπαστες κορφές του αγέρωχου Ταϋγέτου και ένα έμαθα και το νοιώθω βαθιά από την εμπειρία μου στο θέμα αυτό:
 
Οι κορυφογραμμές έχουν πολλά σπήλαια με αξιόλογα μυστικά! Δεν δίνονται σε κανέναν και όπως τις βρήκαμε έτσι θα πρέπει να τις παραδώσουμε.
Έχουν ήδη δεχτεί βάναυσες παρεμβάσεις και χρειάζονται το σεβασμό μας.  Οι μηχανές έγιναν αναγκαίο μέρος της ζωής μας και αποδεχόμαστε τις παρενέργειες από την χρήση τους.
Τις ανεμογεννήτριες, αφού θέλουμε να σεβαστούμε το περιβάλλον μας θα πρέπει να τις βάλουμε εκεί που δεν θα το θίξουν, για να παίξουν τον πραγματικό ρόλο, για τον οποίο τις χρειαζόμαστε.




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σπηλαιολογία και Ανεμογεννήτριες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα