Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιώσιμη Ανάπτυξη: Μεσόγειος SOS, Χάρτα για οικολογικές γειτονιές

?λλη Ελλάδα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ



Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Απριλίου το διεθνές συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  στην Αθήνα, στις 17-18 Απριλίου 2008, με την επίσημη ίδρυση του νέου διεθνούς, Ευρω-Μεσογειακού δικτύου «Μεσογειακές Οικολογικές Γειτονιές - Med Eco-Quartiers» με τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης, ερευνητικών ινστιτούτων, επαγγελματικών ενώσεων και ΜΚΟ καθώς και με την υπογραφή της «Χάρτας για τις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ».
 
Το συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" συγκέντρωσε συνολικά 300 περίπου εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από το χώρο της αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων, των επαγγελματικών επιμελητηρίων, μη κυβερνητικών οργανισμών καθώς και πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ειδικοί, επαγγελματίες από το χώρο του σχεδιασμού και των κατασκευών, αρχιτέκτονες, φοιτητές - από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Οι μεσογειακές πόλεις υπήρξαν για χιλιετίες λίκνα πολλών πολιτισμών. Σήμερα όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική αλλαγή και χρειάζονται μια βιώσιμη και οργανωμένη πολεοδομία αλλά και νέες πολιτικές προσεγγίσεις και κινητοποίηση των πολιτών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος.
 
Στο συνέδριο συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δομημένο περιβάλλον, τα αστικά κέντρα και οι γειτονιές στη Μεσόγειο αλλά κυρίως παρουσιάσθηκαν πολιτικές, καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες σε διάφορες χώρες για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να γίνουν βιώσιμες οι μεσογειακές πόλεις. Έγινε ανταλλαγή εμπειριών από εφαρμοσμένες πρακτικές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από παρεμβάσεις για «οικολογικές γειτονιές» και αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου συνεργαζόμενων φορέων που θα προωθούν συστηματικά τις Οικολογικές Γειτονιές στη Μεσόγειο τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και πολιτικών όσο και σε επίπεδο εφαρμογής.
 
Οι συμμετέχοντες μεταξύ άλλων τόνισαν τη σημασία οργανωμένων παρεμβάσεων  για βιώσιμες πόλεις που ξεκινάνε από την κλίμακα της γειτονιάς που είναι μια σημαντική μονάδα, τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την πρακτική. Η γειτονιά, οργανικά ενσωματωμένη στον αστικό ιστό, είναι στην ουσία το πιο προσιτό επίπεδο της πόλης για τη ζωή των κατοίκων, τόπος συγκέντρωσης της οικογενειακής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
 
Οι φορείς που συμμετείχαν στο διήμερο συνέδριο τόνισαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μακροχρόνιου οράματος για την πόλη, σε συμφωνία με τους κατοίκους και το σύνολο των διαφόρων κοινωνικών εταίρων καθώς και συγκρότηση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης και προγραμματισμού που να είναι διαφανές και προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες.   Συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα όπως ο οικολογικός αστικός σχεδιασμός, οι «πράσινες» μεταφορές, η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια και τους οικισμούς, η ορθολογική διαχείριση πόρων και αποβλήτων, η μείωση της κατανάλωσης νερού και η ανακύκλωσή του ενώ παρουσιάστηκαν μελέτες, προγράμματα και μεθοδολογικά εργαλεία για τον αειφόρο σχεδιασμό των πόλεων, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση.

Οι πρώτοι φορείς που υπέγραψαν στην Αθήνα τη «Χάρτα για τις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» είναι: οι Δήμοι Πεζένας (Γαλλία), Φαέντζα (Ιταλία), Ελευσίνας, Ν. Σμύρνης, Διονύσου (Ελλάδα), το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Πανεπιστήμιο της Genova/ Τμήμα Μηχανικών DICAT, το Πανεπιστήμιο Chieti Pescara (Ιταλία),η NEOPOLIS (Γαλλία), το Πολυτεχνείο της Καταλονίας, η Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πόλεων του Πολιτισμού (AVEK), το Εμπορικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Drome (Γαλλία), η Ιταλική Ομοσπονδία για την Κατοικία (FEDERCASA),  η Ομάδα Εργασίας «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικής Κατοικίας (CECODHAS), o Οργανισμός για την Ποιότητα της Κατοικίας της Κυβέρνησης της Καταλονίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ελλάδα).
   
Την «Χάρτα για τις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» αναμένεται στη συνέχεια να υπογράψουν δεκάδες Δήμοι, πανεπιστήμια, οργανισμοί κοινωνικής κατοικίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις που θα συναντηθούν εκ νέου στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στην πόλη Φαέντζα της Ιταλίας.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα λειτουργήσει ως το εθνικό κέντρο αναφοράς για να προωθηθεί η χάρτα και το Δίκτυο «Οικο-γειτονιών στη Μεσόγειο» σε εθνικό επίπεδο, ενώ θα συμβάλλει ενεργά και στην επέκτασή του και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Το συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο πλαίσιο του Έργου INTERREG IIB MEDOCC “Med Eco-Quartiers” που υλοποιείται με την υποστήριξη της ΕΕ και συντονίζεται από τον Δήμο της Πεζένας (Γαλλία).

Το συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και επικοινωνιών και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις των ενδιαφερόμενων συνέδρων σε σημεία περιβαλλοντικού και οικιστικού ενδιαφέροντος της Αθήνας. Παράλληλα, στο φουαγιέ του συνεδριακού χώρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πόλη και Περιβάλλον» που δημιούργησαν σπουδαστές του εκπαιδευτικού ομίλου AKTO – Art & Design

 
Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος ΔΣ Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Τηλ: 210 8228795 – 6936672882

_________________________________________________________________________

Τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης πόλης όπως αποτυπώνονται στην
«Χάρτα για τις Οικολογικές Γειτονιές στη Μεσόγειο»

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Για μια μεσογειακή βιώσιμη πολεοδομία, με επίκεντρο της γειτονιά

Οι περιοχές της Μεσογείου, ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν ανάγκη επειγόντως μιας βιώσιμης και οργανωμένης πολεοδομίας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Οι πόλεις της Μεσογείου υπήρξαν για χιλιετίες λίκνα πολλών πολιτισμών. Απέναντι στις νέες προκλήσεις, η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική διατηρούν έναν ουσιαστικό ρόλο: να μετατρέψουν τις πόλεις του αύριο σε πρότυπα κέντρα βιώσιμων πρακτικών συνύπαρξης γύρω από τη Μεσόγειο.
 
Η κάλυψη των εδαφών πρέπει να γίνεται με έναν ολοκληρωμένο τρόπο: ο αστικός, ο αγροτικός και ο δασικός τομέας θα αντιμετωπίζονται ως ένα ζωντανό και αλληλοεξαρτώμενο σύνολο.
 
Η κλίμακα της γειτονιάς μοιάζει να είναι μια σημαντική μονάδα, τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την πρακτική: οργανικά ενσωματωμένη στον αστικό ιστό, η γειτονιά είναι στην ουσία το πιο προσιτό επίπεδο της πόλης για τη ζωή των κατοίκων, τόπος συγκέντρωσης της οικογενειακής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
 
2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Γνώση για μια καλύτερη δράση
- Αναπτύσσουμε τα σχέδια πόλης μέσα από τη σύγκριση των πιθανών διαφορετικών εναλλακτικών σεναρίων, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια δημόσιας ωφέλειας, πολιτισμικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομικής βιωσιμότητας.
- Προσδιορίζουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πόλη που μπορεί να εφαρμοστεί με έναν ολοκληρωμένο και εξελικτικό τρόπο.
Μια ελεγχόμενη πολεοδομία
Προτείνουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την πόλη, σε συμφωνία με τους κατοίκους και το σύνολο των διαφόρων κοινωνικών εταίρων.
Συγκροτούμε  ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης και προγραμματισμού που να είναι διαφανές και προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες

Μια βιώσιμη πόλη
- Διατηρούμε την πυκνότητα της πόλης, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση που καταβροχθίζει τον περιαστικό χώρο και απαιτεί νέα δίκτυα υποδομών, επινοούμε πολεοδομικές μορφές προσαρμοσμένες στις καινούργιες ανάγκες των κατοίκων και φροντίζουμε την βλάστηση και την πρόσβαση στη φύση, ως ουσιαστικό στοιχείο για την ποιότητα της ζωής στην πόλη.
- Συσχετίζουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία και τα τοπικά υλικά με τις καινοτόμες τεχνολογίες.
- Εντοπίζουμε, προστατεύουμε και αξιοποιούμε την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά δίνοντάς της την θέση που της αξίζει σε ένα μεταλλασσόμενο αστικό τοπίο.
- Αλλάζουμε τα μοντέλα παραγωγής και χρήσης των δομικών υλικών ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση και τη ρύπανση.
- Φροντίζουμε τα ποιοτικά στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα κάθε τόπου και την ανάγκη του ανήκειν των κατοίκων.
- Προωθούμε από το σπίτι έως την πόλη, την μέγιστη ενεργειακή αυτονομία και τη συνεχή και ελεγχόμενη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
- Σχεδιάζουμε την πόλη ώστε να μειωθούν οι απαραίτητες μετακινήσεις, να υποστηρίξουμε τις «ήπιες» μετακινήσεις και την μαζική συγκοινωνία
- Διατηρούμε και διαχειριζόμαστε με βέλτιστο τρόπο τους φυσικούς πόρους (νερό, αέρας, γη)
- Δίνουμε βάρος στην έλλειψη των υδατικών πόρων και υιοθετούμε μια πολιτική συλλογής, διατήρησης/εξοικονόμησης και εξυγίανσης των νερών.
- Διαχειριζόμαστε τα στερεά απόβλητα επιδιώκοντας την ελαχιστοποίηση του όγκου και την μεγιστοποίηση της αξιοποίησής τους.
- Προσέχουμε ώστε η αστική επέκταση να γίνεται εκεί όπου τα εδάφη είναι κατάλληλα για την δόμηση και λιγότερο γόνιμα για την αγροτική παραγωγή.
- Προστατεύουμε την καλλιεργήσιμη γη από τη ρύπανση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα κοντά στα αστικά κέντρα
- Λαμβάνουμε υπόψη μας το σύνολο των περιβαλλοντικών παραγόντων (κλίμα, ακουστικό περιβάλλον, υγεία, διαχείριση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων).

Η γειτονιά στην καρδιά της πόλης

- Φροντίζουμε ώστε οι γειτονιές να παραμείνουν πολύ-λειτουργικές (συνδέοντας κατοικία, οικονομική δραστηριότητα, ψυχαγωγία και υπηρεσίες) και όχι με διαχωρισμένες χρήσεις, όπως ήταν οι τάσεις τον προηγούμενο αιώνα, τον αιώνα του αυτοκινήτου
- Προγραμματίζουμε, για το λόγο αυτό, με ολοκληρωμένο και εξελικτικό τρόπο την δημογραφική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους
- Προωθούμε την κοινωνική ανάμειξη των γειτονιών και αναζωογονούμε τις υποβαθμισμένες γειτονιές ώστε να αποφεύγουμε το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού ή της γκετοποίησης.  

Οικογειτονιές στη Μεσόγειο: Μια προσπάθεια σε περιφερειακή κλίμακα

- Εφαρμόσουμε πρωτοβουλίες, μεθόδους και εργαλεία που μπορούν να μεταφερθούν και να τα οικειοποιηθούν και άλλοι φορείς στην περιφέρεια της Μεσογείου.
- Προσαρμόζουμε ή αναπτύσσουμε δείκτες που θα επιτρέπουν τη διαχείριση και την αξιολόγηση των πολεοδομικών προγραμμάτων και των βιώσιμων κατασκευών.
- Δημιουργούμε πιλοτικά προγράμματα για τη διαχείριση αυτής της προσέγγισης στην περιοχή.
- Ευνοούμε την ανάπτυξη των τοπικών δεξιοτήτων, προωθώντας την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
- Αναπτύσσουμε τρόπους ανταλλαγής εμπειρίας και στρατηγικές συμμαχίες ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην υπηρεσία της βιώσιμης πόλης στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο ενός μόνιμου δικτύου «Οικο-γειτονιών»
- Προσκαλούμε τα γειτονικά κράτη να εφαρμόσουν μια πραγματική στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που να βασίζεται στις παραπάνω αρχές.




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μεσόγειος SOS, Χάρτα για οικολογικές γειτονιές" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα