Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Κονομησιές με... ξένα κόλλυβα

ΝησιάΑφήνει στην άκρη τα θεϊκά και καταπιάνεται με τα εγκόσμια ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έβαλε στόχο να κάνει την οδό Αγίας Φιλοθέης (της Πλάκας)... Βατικανό (στα σοβαρά) ή, έστω, Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, που ως γνωστόν έχει και διαχειρίζεται τράπεζες, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής και εμπορικά κέντρα και κάνει κάθε λογής μπίζνες. «Γιατί εκείνοι και όχι εμείς;», βγήκε και είπε στη σύναξη της Ιεραρχίας και ευθύς όλοι οι αρχιερείς έψαλαν: «Αμήν». Κι αυτό, επειδή, η «Δεξιά του Κυρίου» γνωρίζει καλύτερα από τη δεξιά διακυβέρνηση τι θέλει από τον κόσμο των επενδύσεων.

Ετσι, εισβάλλει με το... δεξί στον κόσμο των επιχειρήσεων, ευαγγελίζεται την «Εκκλησία Α.Ε.», διατυπώνοντας θεϊκές αξιώσεις για τη χρηματοδότησή της, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη που βρίσκεται... μέσα από το ράσο.

Έτσι ο Χριστόδουλος γίνεται και Σουφλιάς, και Βουλγαράκης και Φάνη Πετραλιά. Ή μάλλον δεν γίνεται τίποτε απ’ αυτά, αλλά κάτι υπεράνω αυτών και των άλλων υπουργών. Ενώ εκείνοι ζητιανεύουν (λες και βρίσκονται – που βρίσκονται – έξω από εκκλησία), εκείνος απλώνει χέρι στον κορβανά της κυβέρνησης και των... ευρωλιγούρηδων (για να θυμηθούμε μια παλαιότερη έκφρασή του για τους ανθρώπους της Κομισιόν) για να στήσει τη μεγαλύτερη και πιο πολυσχιδή επιχείρηση στην Ελλάδα, που, κατά βάση, θα εκμεταλλεύεται την πίστη στο όνομα του θεού και τον θεό στο όνομα του... ορθόδοξου (καπιταλιστικού) πλουτισμού.

Ο δρόμος προς το χρήμα
Βάζει χέρι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ, όπως θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι λέγεται το Δ’ ΚΠΣ), αλλά και στα υπόλοιπα του Γ’ ΚΠΣ, δηλώνοντας ότι αυτός ξέρει και μπορεί καλύτερα από κάθε άλλον να απορροφήσει τα κονδύλια της Ε.Ε., γρήγορα και αποδοτικά. Βάζει, όμως, χέρι και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να εξασφαλίσει όλα τα υπόλοιπα χρήματα που θα απαιτηθούν και δεν θα βάλει η Ε.Ε., περιορίζοντας τη συνδρομή της Εκκλησίας μόνο στα οικόπεδα, που είναι, αλήθεια, πολλά και προνομιούχα ανά τις πόλεις και την ύπαιθρο της Ελλάδας.

Τον δρόμο προς το «χρήμα και την επιχειρηματική δόξα» του Χριστόδουλου τον άνοιξε διάπλατα, πριν από δύο εβδομάδες, ο Αλογοσκούφης. Είχε προηγηθεί, βέβαια, η συνάντηση Χριστόδουλου - Καραμανλή, στις 30 Σεπτεμβρίου, στην οποία δόθηκαν τα χέρια για τη βασική συμφωνία και οι αμοιβαίες υποσχέσεις. Τις λεπτομέρειες τις είχε συζητήσει επί μακρόν ο αρχιεπίσκοπος με τον επί της Οικονομίας υπουργό...
 
Κράτος εν κράτει
Ευλόγως, αφού ο υπουργός Οικονομίας θεωρεί (και το γράφει ευθαρσώς) την Εκκλησία κράτος εν κράτει. Για του λόγου το ακριβές, αντιγράφουμε από την αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με την τροπολογία:
«Η Εκκλησία της Ελλάδος αναπτύσσει σημαντικές δράσεις, συμπληρωματικές της Πολιτείας, σε τομείς όπως ο κοινωνικός, ο πολιτισμικός, το περιβάλλον και γενικότερα στην όλη κοινωνική δραστηριότητα της χώρας. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από τα όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία αποτελούν Νομικά Πρόσωπα, όπως η Ιερά Σύνοδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί, τα Ιδρύματα, οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.ά.».
Αλλωστε, όπως σημειώνει, «στα πλαίσια της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και ειδικότερα του Αναπτυξιακού Πλαισίου Στήριξης, η Εκκλησία της Ελλάδος, με τη στήριξη της Πολιτείας, έχει συστήσει Αναπτυξιακή Εταιρεία για τη διαχείριση των έργων του Γ’ και Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως και άλλοι μεγάλοι κοινωνικοί και διοικητικοί φορείς».
Με αυτά και με άλλα, ο Αλογοσκούφης έδωσε στην Εκκλησία το δικαίωμα να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις στις οποίες «επιτρέπεται και η συμμετοχή επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Περιφερειακών Ταμείων, των επιμελητηρίων και των επιστημονικών φορέων δημοσίου δικαίου, των συνεταιρισμών και των ενώσεων συνεταιρισμών και των εργοδοτικών και εργατοϋπαλληλικών ενώσεων, των αναπτυξιακών επιχειρήσεων, υπό μορφήν Α.Ε. και ΕΠΕ, τις οποίες έχει συστήσει ή θα συστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Εκκλησίας, τα μέλη των οποίων είναι αποκλειστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».
Όσο για το αντικείμενο αυτών των συμβάσεων, θα είναι η μελέτη και εκτέλεση έργων που θα συμβάλουν στην εθνική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου, καθώς και η παροχή υπηρεσιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Ενα λαμπρό παράδειγμα
Στην κατεύθυνση αυτή, το δίχως άλλο, κινείται, για παράδειγμα, και η προσπάθεια της Εκκλησίας να επανακτήσει μια έκταση στην περιοχή Γεροτσακούλη στη Νέα Μάκρη, η οποία είχε παραχωρηθεί το 1930 για τη στέγαση προσφύγων και ακτημόνων. Από τους σημερινούς ιδιοκτήτες ζητά να υπογράψουν μισθωτήρια (άρα να παραδεχτούν ότι δεν τους ανήκει η περιοχή), διαφορετικά τους απειλεί με έξωση, χαρακτηρίζοντάς τους δόλιους καταπατητές.
Το βέβαιο είναι ότι το 1930 η συγκεκριμένη έκταση δεν είχε καμιά οικονομική αξία, ενώ σήμερα είναι ένα προνομιούχο οικόπεδο που μπορεί να αξιοποιηθεί, για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης για βίλες πολυτελείας, που θα απευθύνονται σε πιστούς και άπιστους, φτάνει να είναι πλούσιοι.
 
Βουρ στον πατσά
Με μια τροπολογία σε άσχετο σχέδιο νόμου (περί τροποποίησης και συμπλήρωσης της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις), ο Αλογοσκούφης έδωσε τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο και με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την εκτέλεση έργων και δραστηριοτήτων αναπτυξιακού και ανθρωπιστικού (sic) χαρακτήρα, όπως γράφει στην αιτιολογική έκθεση!
«Οι προγραμματικές συμβάσεις αυτές είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλομένων φορέων», κάθισε και έγραψε ο Αλογοσκούφης.
Την ίδια ώρα, πετσόκοβε (εν όψει προϋπολογισμού) τα αιτήματα χρηματοδότησης για έργα του Σουφλιά, του Λιάπη, του Βουλγαράκη και κάμποσων ακόμη υπουργών, υποχρεώνοντας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να σημειώσει εμφατικά στην έκθεσή του ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού (μέσω ΠΔΕ), καθώς και του προϋπολογισμού των συμβαλλομένων φορέων (επιχορηγούμενων και μη από τον κρατικό προϋπολογισμό), το ύψος της οποίας εξαρτάται από την κάθε σύμβαση και τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις»! Κοινώς, απεριόριστο.

Διαδίκτυο και τουρισμός, οι δύο μεγάλοι στόχοι
Μόνο για την πληροφορική θα απορροφηθούν περίπου 4,7 εκατ. ευρώ ώς το 2007
Στη «Ναυτεμπορική», του περασμένου Σαββάτου, δημοσιεύτηκε η περίληψη προκήρυξης της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για τη «Δημιουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Εξυπηρέτησης του Πολίτη», προϋπολογισμού 420.800 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τις 31.12.2007, καθότι χρηματοδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ.
Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο του είδους: η Αρχιεπισκοπή, τους επόμενους μήνες, ολοκληρώνει ένα αντίστοιχο έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο, όπως αναφέρει, οι πολίτες στο εξής να λαμβάνουν ηλεκτρονικώς όλα τα πιστοποιητικά της εκκλησίας (γάμου, αγαμίας κ.λπ.).

Από ένα εκατομμύριο ευρώ το καθένα κοστίζουν και δύο ακόμη έργα πληροφορικής που βρίσκονται σε εξέλιξη: το ένα αφορά στη μηχανογράφηση όλων των ιερών τόπων λατρείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την αρχαιότητα (!) ώς σήμερα και το άλλο στη δημιουργία ψηφιακού χάρτη των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο τελευταίο, η αναπτυξιακή εταιρεία σχεδιάζει να εντάξει και όλα τα πανηγύρια που γίνονται σε ναούς και μοναστήρια, αντιγράφοντας αντίστοιχο πρόγραμμα των ιταλικών πόλεων (ιδέες του Βατικανού).
Συνολικά, η Πληροφορική έλκει την Αρχιεπισκοπή, η οποία ώς το τέλος του 2007 υπολογίζει να απορροφήσει κοινοτικούς και εθνικούς πόρους 4,7 εκατ. ευρώ.
?λλωστε, σε πρώτη φάση, έχει διασφαλίσει από το Γ’ ΚΠΣ συνολικά 55 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν 14 έργα ώς το τέλος του 2007, μεταξύ των οποίων είναι η αποκατάσταση της Μονής Πεντέλης, το Σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου κ.ά.
Και φυσικά, δίχως να βγει ούτε ευρώ από το ταμείο της Εκκλησίας. Τη διαβεβαίωση την έδωσε (8.10.2006) ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας, Κώστας Σκαρίμπας, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Τα δεκατέσσερα έργα είναι τα πρώτα που εντάσσονται στα κοινοτικά προγράμματα, με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από την κοινότητα και το κράτος, σε ποσοστό 75% από κοινοτικούς πόρους και 25% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» είπε.
Σχεδόν σε όλα αυτά τα έργα έχει... συμμετοχή και ο Βουλγαράκης, που ως υπουργός Πολιτισμού θα χρειαστεί να βάλει το χέρι του για να επιταχυνθούν διαδικασίες και εγκρίσεις, που όπως και να το κάνουμε θα πρέπει να εκδοθούν.
Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, η Εκκλησία διεκδικεί ήδη 253 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει κάπου 250 έργα υποδομής, που σύμφωνα με τις μελέτες της αναφέρονται στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων κοινωφελών έργων, μεταξύ των οποίων και …πολυτελείς κατοικίες σε προνομιούχες περιοχές.
Ως και το νέο Συνοδικό Μέγαρο, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί ο Χριστόδουλος να κτίσει με χρήματα της κοινότητας και του ΠΔΕ. Και μαζί μια βιβλιοθήκη, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, και ένα Κέντρο Διάδοσης και Προβολής της Εκκλησίας, προϋπολογισμού άλλων 6,5 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας δεν τίθεται επ’ ουδενί και η χώρα παραμένει «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».

Το στοίχημα της κρουαζιέρας
Από το καλοκαίρι του 2007, ο Χριστόδουλος βάζει εμπρός και ένα άλλο μεγάλο στοίχημα: να μπει δυναμικά στις κρουαζιέρες, σε συνεργασία με νέο εφοπλιστή, προσφέροντας προσκυνηματικά ταξίδια από την Οδησσό και τη  Δυτική Ευρώπη, προς το Αιγαίο και το Ιόνιο, με πολυτελή κρουαζιερόπλοια.

Ως πρόβα αυτού του μεγάλου στοιχήματος, θεωρήθηκε το 3ήμερο ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο στα Κύθηρα, Πάρο και Τήνο, που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου και επωνομάστηκε «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και από το οποίο φρόντισε να μη λείψει η Φάνη Πάλλης - Πετραλιά.

Και μπορεί στο ταξίδι να συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές οι οποίοι συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό της Ιεράς Συνόδου για τον Απόστολο Παύλο, ωστόσο, το συνέδριο που οργανώθηκε εν πλω δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των πραγματικών σχεδίων.
«Το συνέδριο αποτελεί και την έμπρακτη απόδειξη πως τόσον η Εκκλησία, όσον και η Πολιτεία από κοινού μεριμνούν και προβληματίζονται πάνω στην θέση και τη σχέση που έχουν οι προσκυνηματικές περιηγήσεις στον σύγχρονο, μεταμοντέρνο κόσμο μας» είπε ο Χριστόδουλος, μιλώντας στο συνέδριο και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία μας έχει αντιληφθεί την ανάγκη να αναπτυχθεί και να προβληθεί ο θρησκευτικός και ταυτόχρονα πολιτιστικός ελληνορθόδοξος θησαυρός που διαθέτει, τον οποίο είναι κρίμα, ενώ τον διαθέτουμε, κάποιοι από εμάς να επιμένουν να τον παραγνωρίζουν και να προσπαθούν να τον εξοβελίσουν από τη ζωή αυτού του τόπου».
Όσο για τη Φάνη, μες στην τρελή χαρά που της δίνεται η ευκαιρία να χαράξει νέους δρόμους στον τουρισμό, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός είναι μια νέα και πολύ αποδοτική μορφή, ένα κεφάλαιο που πρέπει να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε, αφού μπορεί να αποτελέσει πραγματικό όχημα για 12μηνη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί τόσο ο Χριστόδουλος όσο και οι περί αυτόν, με τις ευλογίες της «δεξιάς του Κυρίου», το έβαλαν ήδη βαθιά στον κρατικό και κοινοτικό κορβανά, προωθώντας (και με το νόμο) την «Εκκλησία Α.Ε.».
 
Χρυσοφόρα ιερά οικόπεδα
Στα άμεσα σχέδια του Χριστόδουλου και των συνεργατών του βρίσκεται η οικοδόμηση τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ: το ένα πολυτελείας, δυναμικότητας 750 κλινών, σε οικόπεδο 11 στρεμμάτων, όπου στεγάζεται σήμερα η Σχολή της Εκκλησίας (όπισθεν της Μονής Πετράκη, Κολωνάκι). Ένα δεύτερο, επίσης πολυτελείας, δυναμικότητας 350 κλινών στο Καβούρι, σε οικόπεδο 44,5 στρεμμάτων και ένα τρίτο, Α’ κατηγορίας στη Βουλιαγμένη, σε οικόπεδο περίπου 17 στρεμμάτων (στη Λίμνη).
Στη Μαγνησία (όπου ο Χριστόδουλος διετέλεσε επί πολλά χρόνια μητροπολίτης) στο Δήμο Ιωλκού, σε έκταση που ανήκει στη μητρόπολη, σχεδιάζεται μια επένδυση προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, που αφορά ένα ξενοδοχειακό και αθλητικό κέντρο, σε συνεργασία με ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες.
Στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στο Αίγιο, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός συνεδριακού κέντρου, δυναμικότητας 500 ατόμων, σε συνδυασμό με ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην πώληση, μίσθωση και κατασκευή άλλων ακινήτων στην περιοχή.
Φυσικά, στα σκαριά (αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις αρχές του 2007) βρίσκεται και η τεράστια και πολυσυζητημένη επένδυση στο Κάβο Σίδερο στη Σητεία, σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων που ανήκει στη Μονή Τοπλού. Μια επένδυση που υπολογίζεται να κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 7.000 κλινών, που θα κατανεμηθούν σε πέντε τουριστικά χωριά, με ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και επαύλεις για υψηλού εισοδήματος τουρίστες, που θα συνοδεύονται από τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, υπαίθριο θέατρο, πολιτιστικό κέντρο κ.ά.
Πρόκειται για μια επένδυση που άρχισε να συζητείται από το 1994, με ανάδοχο την αγγλική εταιρεία Loyalward Ltd, αλλά συνάντησε πολλούς σκοπέλους ώς σήμερα (αντιδράσεις κατοίκων, διεκδίκηση ενός μέρους από το κράτος ως δασικής περιοχής κ.λπ.).
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ρόλος του Σουφλιά είναι καίριος, καθώς θα πρέπει να εγκριθούν οι χρήσεις γης, οι πολεοδομικοί και οικοδομικοί όροι και οι περιβαλλοντικές μελέτες που προϋποθέτουν τέτοιες επενδύσεις. Γι’ αυτό και ο Σαρακατσάνος, όταν τηλεφώνησε στον Χριστόδουλο ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, για να του ευχηθεί, φρόντισε να του ζητήσει την ευχή του «για να προχωρήσει τα θέματα» και εκείνος του έδωσε …σαράντα ευχές!

-----------------------------------
(πηγή: Ποντίκι, 30.11.2006)



Σημείωση 18ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κονομησιές με... ξένα κόλλυβα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα