Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Τσιμεντένια θέα στο Αιγαίο

ΝησιάΤσιμεντένια θέα στο Αιγαίο
Της Χαράς Τζαναβάρα

Στην Ιο, το 15% του νησιού μεταβιβάστηκε σε off shore εταιρείες, το τελευταίο εξάμηνο.
Μια ολόκληρη πόλη των 10.000 κατοίκων «ξεφυτρώνει» κάθε χρόνο στα νησιά του Αιγαίου. Παρά την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία τριετία, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών ξεπερνάει τις 6.000 ετησίως και αφορά κυρίως παραθεριστικές κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Αν προστεθούν και τα αυθαίρετα, με αυτό τον ρυθμό το θαυμάσιο τοπίο των Κυκλάδων και των άλλων νησιών θα αποτελεί παρελθόν σε λίγα χρόνια.

*Οι μελέτες για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των νησιών έχουν ξεκινήσει από το 1992 και δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Εχουν θεσμοθετηθεί μέτρα προστασίας για την Τήνο, τη Μύκονο και τα 38 μικρότερα νησιά, αλλά αγνοούνται, εδώ και μερικά χρόνια, τα σχέδια διαταγμάτων για την Ανδρο, την Ιο, τη Νάξο και τη Σίφνο, που είχαν τύχει της αρχικής επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

*«Ακόμα κι αν εγκριθούν οι μελέτες, οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές έχουν ήδη χτιστεί», αποκαλύπτει ο δήμαρχος Μυκόνου Χρ. Βερώνης. Και θεωρεί ότι ύστερα από τόσα χρόνια κρατικής αδράνειας είναι άδικο να απαγορευθεί σε κάποιον να χτίσει γιατί δεν πρόλαβε, όπως οι γείτονές του.

Τουριστική ανάπτυξη

Το τοπίο στα νησιά άλλαξε με την προώθηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και κυρίως με τις προτάσεις του για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το μέλλον των ήδη θεσμοθετημένων ρυθμίσεων μετά την ψήφιση των δύο αυτών νομοθετημάτων.

*Το «ζουμί» τους βρίσκεται σε διάταξη που θα επιτρέπει την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, τύπου condo, μέσα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με αυξημένους όρους δόμησης που ισχύουν για ξενοδοχεία.

Μόνο στην Ιο το τελευταίο εξάμηνο άλλαξε ιδιοκτήτες το 15% του νησιού και πέρασε σε off shore εταιρείες, όπως μας είπε ο δήμαρχος Γ. Πουσαίος. Βλέψεις για μεγάλες επενδύσεις εκδηλώθηκαν και στη Φολέγανδρο. Ηπια δόμηση προβλέπεται και σε ακατοίκητα νησιά, ακόμη και σε αυτά που ανήκουν σε προστατευόμενες ζώνες!

*Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί για όλα αυτά και επισημαίνει ότι για να εξασφαλίσει κάποιος τα επιπλέον τετραγωνικά δόμησης πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 150 στρέμματα. Λίγοι έχουν τέτοιες εκτάσεις, λένε στελέχη του.

*Δεν λείπουν, βέβαια, οι αντικρουόμενες ρυθμίσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μήλου: Στην ανατολική πλευρά, με βάση τις ρυθμίσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, προβλέπεται εκτεταμένη ζώνη τουρισμού. Αλλά με το σχέδιο για τη βιομηχανία, που εκπόνησε άλλη υπηρεσία του ίδιου υπουργείου, η ίδια περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη μεταλλευτικής εξόρυξης!

*Η μεγάλη απειλή είναι το «ξεχείλωμα» των νησιωτικών οικισμών. Οι δημοτικές αρχές των νησιών του Αιγαίου μέσω της «Δάφνης», του ειδικού φορέα που έχουν συγκροτήσει, ζητούν την κατάργηση της δόμησης σε ακίνητα που βρίσκονται εκτός των νησιωτικών οικισμών.

Ο συντονιστής του προγράμματος Ηλ. Ευθυμιόπουλος παραδέχετεται ότι με αυτή την πρόταση θα θιγούν ιδιοκτήτες και γι' αυτό αποδέχεται τις προτάσεις του Δημ. Οικονόμου, καθηγητή χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει μελετήσει θεσμικά εργαλεία, τα οποία έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κατά κανόνα δεν προβλέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση. Η λύση;

«Πολεοδομικό εισιτήριο»

Σε συνδυασμό με την ταχύτερη προώθηση μέτρων για την επέκταση των υπαρχόντων οικισμών, που θα στηριχθεί και σε οικολογικές παραμέτρους, προτείνει να υπάρχει ένα είδος «ταμείου» που θα δημιουργηθεί από εισφορές ιδιοκτησιών οι οποίες εντάσσονται στο σχέδιο και επομένως αποκτούν υπεραξία. Ετσι, θα αποζημιωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό ιδιοκτήτες που χάνουν το σημερινό δικαίωμα δόμησης στα ακίνητά τους.

Μια άλλη λύση που προτείνει ο Δ. Οικονόμου αφορά το «πολεοδομικό εισιτήριο». Πρόκειται για «κουμπαρά» σε τετραγωνικά που θα πιστώνονται σε κάποιον ιδιοκτήτη ο οποίος χάνει το δικαίωμα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχή και θα μπορεί, με προϋποθέσεις και ύστερα από έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών, να τα χτίσει σε άλλη περιοχή ή και να τα πουλήσει.


(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/12/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Τσιμεντένια θέα στο Αιγαίο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα