Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Αναδάσωση-σπορά, προς κάθε ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά πολίτη

?λλη ΕλλάδαΗ αγωνία μας για τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού είναι κοινή. Μια από τις πιο σοβαρές και μη αναστρέψιμες είναι το ξέπλυμα του χώματος από τις βροχές και τις πλημμύρες (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=34365560,48548344).

Για να μπορέσει η καμένη γη να ξαναγεννήσει ένα δάσος και καλλιέργειες, θα πρέπει πρώτα να εξακολουθήσει να υπάρχει σαν γη και σαν χώμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαβρωθεί από τις βροχές και να φύγει το χώμα, αφήνοντας στη θέση του πέτρες και βράχια. Εκεί δεν θα ξαναγεννηθεί τίποτα.

Σε ένα κανονικό δάσος η γη καλύπτεται από ένα "ζωντανό" στρώμα χώματος, το οποίο στην επιστημονική γλώσσα ονομάζεται χούμος. Το στρώμα αυτό, βάθους 10-20 εκ., εκτός από τα ανόργανα υλικά, περιέχει το ριζικό πλέγμα των μικρών φυτών τής επιφάνειας, σπόρους αυτών των φυτών και πλήθος μικροοργανισμών, αναγκαίων για τον μεταβολισμό και τη διατροφή των μικρών και μεγάλων φυτών και δέντρων. Η διαπλοκή των ριζικών πλεγμάτων δίνει ένα βαθμό στερεότητας στον χούμο και μαζί με την προστατευτική συμπεριφορά των φύλλων των μικρών φυτών της επιφανείας, το έδαφος ανθίσταται στη διάβρωση από το νερό της βροχής.

Όταν περάσει μια φωτιά, το στρώμα αυτό, ανάλογα με την ταχύτητά της, άλλοτε επιβιώνει, οπότε η αναγέννηση θα γίνει, άλλοτε νεκρώνεται μερικώς και άλλοτε εντελώς. Η γη πρασινίζει άλλοτε κανονικά, άλλοτε λίγο και άλλοτε καθόλου, στις περιοχές, όπου το στρώμα αυτό έχει εντελώς νεκρωθεί.

Αν σ'αυτή τη φάση της προσπάθειας της φύσης για την επανοργάνωσή της δεν έρθει η εκ των έξω βοήθεια, τότε οι μόνες περιοχές που θα αναγεννηθούν είναι εκείνες που πρασίνισαν, δηλαδή, εκεί όπου το χώμα έμεινε ζωντανό. Οι υπόλοιπες με τον χρόνο θα διαβρωθούν. Πολύ ταχύτερα βέβαια αυτό θα γίνει στις επικλινείς επιφάνειες.

Τα παραπάνω, που ακούγονται τόσο απλά, ανήκουν στην περιοχή εκείνη όπου η κοινή λογική συναντάται και ταυτίζεται με την επιστημονική γνώση. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που τέτοιες αυτονόητες θέσεις μένουν για διάφορους λόγους έξω από την περιοχή όπου οι άνθρωποι εστιάζουν τη σκέψη τους και τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Το πρώτο αναγκαίο μέτρο είναι η τροφοδότηση της επιφάνειας του εδάφους με σπόρους μικρών φυτών, τα οποία μπορούν γρήγορα να φυτρώσουν και να απλώσουν ρίζες. Συνιστώνται ψυχανθή μαζί με μικρότερη ποσότητα δημητριακών και ντόπιοι από την περιοχή δασικοί σπόροι. Αυτό σημαίνει σπορά με το χέρι ή με το ελικόπτερο, μίγματος σπόρων ή σβόλων, ώστε να προστατεύονται περισσότερο από πουλιά και τρωκτικά,

Η μέθοδος αυτή είναι δοκιμασμένη από χρόνια και ήδη εφαρμόζεται επίσημα σε Κύπρο και ΗΠΑ, και στην Ελλάδα, στην Εύβοια, το Ξυλόκαστρο, την Κέρκυρα και την Αττική.

Μια εκστρατεία ενημέρωσης και συντονισμένων ενεργειών για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι απολύτως αναγκαία. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, ένα πολύ μεγάλο μέρος των καμένων περιοχών δεν θα ξαναγίνει ποτέ δάσος.

Είμαστε μια ομάδα πολιτών, εθελοντικά προσφερομένων, μεταξύ των οποίων και γεωπόνοι, καθώς και ο δρ Δημ. Μπιλάλης, επίκουρος καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ζητούμε τη συμμετοχή σας, ώστε η ομάδα αυτή να αποκτήσει ισχυρότερο λόγο και να είναι ικανή για ευρύτερες δραστηριότητες.

Αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: g_boton@yahoo.gr. Θα ακολουθήσει συνάντηση για περαιτέρω ενημέρωση.

Σας ευχαριστούμε πολύ.
Αθήνα 10 -12 – 07
Αντιδιαβρωτικές και Αναδασωτικές Σπορές(ΑΝΑΣΑ)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αναδάσωση-σπορά, προς κάθε ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά πολίτη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα