Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Νερό: Νερό δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της χώρας

?λλη ΕλλάδαΣε κίνδυνο η δημόσια υγεία
Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Eurokinissi
Τα μικρά παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το νερό που πίνουν
Αθήνα

Νερό μολυσμένο με ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο πίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, όπου ο ποταμός Ασωπός έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, οι μετρήσεις στον Αξιό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού, στον Αλιάκμονα χρωμίου, νικελίου και βαρίου, στον Λουδία και στον Πηνειό χαλκού και κοβαλτίου.

Στον Έβρο, στο θεσσαλικό κάμπο, στο αργολικό πεδίο και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στα νερά άρδευσης. Στα πόσιμα νερά της Ηπείρου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απομόνωσε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό, στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα, πίνουν εδώ και χρόνια «βρώμικο» νερό, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, εξαιτίας τοξικών ουσιών.

Στις αρχές του χρόνου μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, όπως αρσενικό, νιτρικά, κάδμιο, αντιμόνιο και νικέλιο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στις λεκάνες των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία, καθώς και στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.

Το ίδιο και σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται στους υπόγειους υδροφορείς του Σπερχειού. Στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια παραμένει το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο (κυρίως γύρω από το Αργος και το Ναύπλιο).

Newsroom ΔΟΛ

____________________________________________________________________________________
10/10/07 08:57 «Καμπανάκι» από τους ειδικούς
Tοξικά μέταλλα μολύνουν τα υπόγεια ύδατα του Κορωπίου

Eurokinissi
Αθήνα

Με καθυστέρηση 11 μηνών ξεκινά η παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων στο Κορωπί, που εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένα με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ουσίες.

Όπως επισημαίνει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, παρά το γεγονός ότι η μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για τους υπόγειους υδροφορείς του Κορωπίου κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς το Νοέμβριο του 2006, μόλις τη Δευτέρα αποφασίστηκε η συστηματική παρακολούθηση των υδάτων με δειγματοληψίες, που θα γίνονται ανά τρίμηνο για ένα έτος.

Από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο του 2006 το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών πραγματοποίησε δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν αρκούντως ανησυχητικά, καθώς τα υπόγεια ύδατα παρουσίασαν συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου έως και 82 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ οι ποσότητες ολικού χρωμίου έφταναν τα 92 μgr/l, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο ολικού χρωμίου, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Τα ευρήματα δεν περιορίζονταν στις αυξημένες συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου. Στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής του Κορωπίου ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις στην περιεκτικότητα τοξικών μετάλλων, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος και το νικέλιο, αλλά και σε μαγγάνιο, σίδηρο και βόριο, τα οποία συνδέονται με βιομηχανική ρύπανση.

Καταγράφηκαν επίσης μεγάλες συγκεντρώσεις στα νιτρικά, οι οποίες εμφανίζονται τουλάχιστον δεκαπλάσιες από το όριο ποσιμότητας του νερού, σε ψευδάργυρο και σε χλωριόντα. Παρά τα συγκεκριμένα ανησυχητικά ευρήματα, δεν έχει αποφασιστεί από τους αρμοδίους η παρακολούθηση των υπόγειων υδάτων για τις επιβλαβείς ουσίες πέρα από το χρώμιο, τον ψευδάργυρο και τα νιτρικά.

Αν και το Κορωπί υδρεύεται κυρίως από την ΕΥΔΑΠ, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους που χρησιμοποιούν νερό γεωτρήσεων για κατανάλωση, οικιακή χρήση και άρδευση καλλιεργειών.

Όπως επισημαίνουν, επείγει να πραγματοποιηθούν έρευνες για τις συνέπειες των υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου και ψευδάργυρου στην τροφική αλυσίδα, αλλά και εντατικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες της περιοχής για τους τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων.

Newsroom ΔΟΛ

______________________________________________________________________________________
ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:
08/10/2007
Γ. Mαλάφης για υδράργυρο: Ξεχνάτε ότι έχουμε δίκτυο από... αμιαντοσωλήνες!

«Σπίθες» έβγαζε ο Δήμαρχος Ομηρούπολης, Γιάννης Μαλαφής, μιλώντας στο "Ράδιο- ΑΛΗΘΕΙΑ", για την υδροδότηση του Βροντάδου και τις καταγγελίες του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κ. Μούνδρου, ότι το νερό είναι υφάλμυρο, ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την ποιότητά του και ότι δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στις μονάδες αφαλάτσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

«Είναι ένα τεράστιο ψέμα ότι δε λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης», τόνισε ο Δήμαρχος, ο οποίος επέστρεψε τα πυρά, κατηγορώντας τον κ. Μούνδρο ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα του νερού επεδή δεν έχει κάτι άλλο να πει εναντίον της δημοτικής αρχής. Μάλιστα στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του πρόσθεσε με νόημα ότι η αντίδραση για το νερό προέρχεται μόνο από τη συγκεκριμένη παράταξη.

«Δε θα δώσουμε νερό με τοξικές ουσίες», διαβεβαίωσε κατηγορημαικά, λέγοντας ότι πραγματοποιούν αναλύσεις οι οποίες μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο υδράργυρος είναι μη ανιχνεύσιμος. Παρέπεμψε μάλιστα στη ΝΑΧ - σ'αυτό το αντικείμενο, υποστήριξε, κάνει καλά τη δουλειά τους- η οποία ελέγχει την ποιότητα του νερού, χωρίς να υπρχει έως σήμερα, δημοσιοποίηση αρνητικών στοιχείων για το Βροντάδο.

Σε σχετικό ερώτημα για το εάν κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην υδροδότηση, άφησε ανοιχτό το ζήτημα, παραπέμποντας στην εξέτασή του από την καθ'ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Πρσπαθώντας να δικαιολογήσει την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, όσον αφορά την υφαλμύρωση, επικαλέστηκε σοβαρή βλάβη στα δίκτυα αρχές Σεπτεμβρίου, που επειδή καθυστέρησαν 15 ημέρες τα ανταλλακτικά από την Ιταλία, οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων αό τη λιμνοδεξαμενή του Αίπους και θύμισε ότι όλο το καλοκαίρι ο Βροντάδος υδροδοτούνταν με πολύ καλής ποιότητας νερό. Ο κ. Μαλαφής υπεραμύνθηκε της πολιτικής του δήμου να δίνει ανάμεικτο νερό (αφαλάτωση με άλλες πηγές), λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νερού τς αφαλάτωσης, και επισήμανε ότι το νερό του Βροντάδου δεν είναι πόσιμο εξαιτίας των προβλημάτων του δικτύου και όχι του διοχετευόμενου σ'αυτό νερού.

«Το μισό δίκτυο του Βροντάδου είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες», τόνισε και πρόσθεσε πως μέχρι το τλος του 2007 θα έχει κατασκευαστεί έργο για την αντικατάστασή του, της τάξεως των 400.000 ευρώ. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι το συνολικό κόστος για την αντικατάστασή του υπολογίζεται στα 1,5 εκ. ευρώ για να καταλήξει λέγοντας ότι «μέσα στο 2009 το νερό θα είναιπραγματικά πόσιμο», γιατί θα υπάρχει και το κατάλληλο δίκτυο.

Χρ. Ψ.




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νερό δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της χώρας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.06 Δευτερόλεπτα