Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: Το πάρκο Τρίτση ρημάζει

?λλη ΕλλάδαΤο πάρκο Τρίτση ρημάζει
Του Σπύρου Φρεμεντίτη

Αποκαλείται Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Μια επίσκεψη, όμως, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι πρέπει να μετονομαστεί ... πάρκο περιβαλλοντικής αδιαφορίας. Ελάχιστα χιλιόμετρα από την καμένη Πάρνηθα, ο μεγαλύτερος αστικός πνεύμονας πρασίνου της χώρας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του...

*Βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα του κτήματος που είναι γνωστό ως «Πύργος Βασιλίσσης» και καταλαμβάνει 1.150 στρέμματα (έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο).
*Στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αναξιοποίητο, η συντήρησή του είναι ανύπαρκτη, οι περισσότερες εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Οι τεχνητές λίμνες του έχουν μετατραπεί σε βάλτους. Σπασμένα κιόσκια, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν, πράσινο που διψά για νερό συμπληρώνουν την εικόνα.
*Οι ενέργειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το 1987.
*Τα έργα για την αξιοποίηση του Πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ. με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., άρχισαν τελικά το 1993.

Χρωστάει παντού.
*Ο ρυθμός των έργων, ωστόσο, ήταν αργός και διαμορφώθηκε σε πράσινο μόνο ένα μέρος της έκτασης. Το 2002 συστάθηκε ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης με σκοπό τη φροντίδα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης». *Διοικείται από 9μελές συμβούλιο από μέλη που ορίζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Οργανισμός Αθήνας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, οι δήμοι Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δ. Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συν ένα μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.
*«Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο σχήμα, που στην πράξη δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση», αναφέρει ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Σαράντης και προτείνει να περάσει η διοίκηση του Πάρκου μόνο στους τρεις δήμους και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο.
*«Οι πάγιες δαπάνες του αγγίζουν ετησίως το 1 εκατ. ευρώ για τη στοιχειώδη συντήρηση των 1.150 στρεμμάτων, χρήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν», μας είπε ο Κ. Τρίγκας, πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου.
«Για πολλούς μήνες το προσωπικό ήταν απλήρωτο, αλλά επιπλέον το Πάρκο είναι στη "μαύρη λίστα" των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν, έπειτα από ελέγχους της Κοινότητας διαπιστώθηκε ότι σπαταλήθηκαν».
*«Η ελληνική πολιτεία ίδρυσε ένα Πάρκο μοναδικό στην Ελλάδα, τον μεγαλύτερο αστικό χώρο πρασίνου, δαπάνησε για την κατασκευή του εξαιρετικά μεγάλα ποσά και έπειτα το εγκατέλειψε», τόνισε στην «Κ.Ε.» ο Κ. Τενεκετζής, εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρίας, που πραγματοποιεί δράσεις μέσα στο πάρκο. «Διορίστηκε ένα δ.σ. που χωρίς στήριξη τού ζητήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
*Το θέμα της λειτουργίας του Πάρκου έφθασε το Μάρτιο και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, όπου περιγράφεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο η εικόνα του πάρκου:
«Μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί και περιφραχθεί αυθαίρετα από το δήμο Ιλίου, περίφραξη που διχοτομεί το Πάρκο. Στο νότιο άκρο έχουν ξηλωθεί οι γραμμές και ο σταθμός του τρένου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο οποίος άλλαξε τη χρήση του.

Παραχώρηση σε ιδιώτες;
»Οι ιδιοκτήτριες των καταστημάτων "Natura Shops", η μοναδική εμπορική δραστηριότητα που συνάδει με το πνεύμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πιέζονται να εγκαταλείψουν το χώρο και παράλληλα οι χώροι νοικιάζονται για καφετέριες ή μπαρ. Εδώ και καιρό έχουν εγκατασταθεί στο Πάρκο μονάδες ψυχαγωγίας που προσβάλλουν την αισθητική του. Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί τμήμα του Πάρκου σε ιδιώτη για κατασκευή χώρου με νεροτσουλήθρες».
*Η απάντηση της κυβέρνησης λίγες ελπίδες αφήνει για το μέλλον του Πάρκου: Εχουν εγκριθεί, λέει, πιστώσεις 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά «η πορεία χρηματοδότησης γίνεται σταδιακά (!), σύμφωνα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».
*Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι το Πάρκο χρωστάει στη ΔΕΗ 150.000 ευρώ, ότι η φύλαξή του κοστίζει 250.000 ευρώ ετησίως, ότι οι επισκευές των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και η προμήθεια εξοπλισμού ανέρχονται σε 500.000 ευρώ...
*Πέρυσι επισκέφθηκαν το Πάρκο περισσότεροι από 5.000 μαθητές στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονεί η Ορνιθολογική Εταιρεία. Παρά την εγκατάλειψή του, 160 είδη πουλιών, το ένα τρίτο των ειδών της Ελλάδας, επιμένουν να συνεχίζουν να το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Για πόσο όμως;

(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/09/2007) _______________________________________________________________________________ Πλήρης εγκατάλειψη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" στους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού
Toυ Γιάννη Δραγασάκη, Βουλευτή Β' Αθήνας

15/03/2007

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", που βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου κτήματος 2.500 στρεμ. (γνωστό ως "Πύργος Βασιλίσσης") και καταλαμβάνει 1.150 στρέμματα.

Οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου ξεκίνησαν το 1987 και τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών έργων διαμόρφωσης του χώρου. Τα έργα για την αξιοποίηση του πάρκου άρχισαν τελικά το 1993, συνολικού προϋπολογισμού 5 δις δρχ. με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα όμως προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ διαμορφώθηκε σε πράσινο μόνο ένα μέρος όλης της έκτασης.

Το 2002 συστάθηκε από την Πολιτεία ο Οργανισμός Διοίκησης & Διαχείρισης με σκοπό την καλή διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Α. Τρίτσης".

Όμως, μέχρι και σήμερα, μεγάλο τμήμα του πάρκου παραμένει αναξιοποίητο, η συντήρηση του πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης, ενώ θα μπορούσε ν' αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους, όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Δυστυχώς, σ' όλη τη διαδικασία (σχεδιασμός, δημοπράτηση έργων, εκτέλεση) δε δόθηκαν αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποκλειστική ευθύνη είχαν το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Αθήνας. Όμως, και οι δύο αυτοί φορείς αδιαφόρησαν πλήρως ακόμη και για τη φύλαξη του Πάρκου. Ακόμη, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις γενναιόδωρες προεκλογικές υποσχέσεις, οι σχετικές πιστώσεις έχουν δραστικά περικοπεί τα τελευταία τρία χρόνια.Συγκεκριμένα, περιβαλλοντικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις διαμαρτύρονται και τονίζουν ότι:
• Ο Οργανισμός Διοίκησης & Διαχείρισης του πάρκου δεν εκπληρώνει επαρκώς τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, αφού δεν αναπτύσσει καμία δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

• Μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί και περιφραχθεί αυθαίρετα από το δήμο Ιλίου, περίφραξη που διχοτομεί το πάρκο.

• Στο νότιο άκρο έχουν ξηλωθεί οι γραμμές και ο σταθμός του τρένου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο οποίος άλλαξε τη χρήση του.

• Οι ιδιοκτήτριες των καταστημάτων "Natura Shops", η μοναδική εμπορική δραστηριότητα που συνάδει με το πνεύμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πιέζονται να εγκαταλείψουν το χώρο και παράλληλα οι χώροι νοικιάζονται για καφετέριες ή μπαρ.

• Εδώ και καιρό, έχουν εγκατασταθεί στο πάρκο μονάδες ψυχαγωγίας που προσβάλλουν την αισθητική του χώρου.

• Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί τμήμα του πάρκου σε ιδιώτη για την κατασκευή χώρου αναψυχής με νεροτσουλήθρες.Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Υπάρχει σχεδιασμός από τα αρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (όμοροι δήμοι, Οργανισμός διαχείρισης, Α.Σ.Δ.Α. κλπ.) για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, συντήρησης και βιωσιμότητας του Πάρκου;

2) Σκοπεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί να μεριμνήσουν να δοθούν όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα συντήρησης και παραπέρα αξιοποίησης του Πάρκου;

Υπουργεία: ΥΠΕΣΔΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το πάρκο Τρίτση ρημάζει" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα