Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Απόψεις ενός Δασολόγου για τις Πυρκαγιές

ΝησιάΦώτης Φασούλας
Προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων   

Αισθανόμενος, όπως όλοι οι Έλληνες, βαθιά οδύνη για την απώλεια των συνανθρώπων μας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πυρκαγιών, και βαθύ πένθος για την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή των πληγέντων περιοχών και ανθρώπων,  εσιωπησα αρκετές ημέρες, συμμετέχοντας αφενός στο δράμα που συντελείται και αφετέρου αδυνατώντας από έκπληξη και αγανάκτηση για την αδυναμία του επίσημου κράτους να σταματήσει την συμφορά.
Μετά δέκα ημέρες περίπου συνεχιζόμενων καταστροφών, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν η σιωπή μου να παραταθεί και ότι το χρέος μου ως επιστήμονα και ως πολίτη, επιβάλλει να εκφραστώ.

Επανειλημμένα, και σε ανύποπτους χρόνους είχα τοποθετηθεί για την απειλή των δασικών πυρκαγιών και την ανάγκη πρόληψης αυτών αλλά και των πλημμυρών που με  μαθηματική ακρίβεια επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. 
Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, οι καταστροφικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την εγκληματική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την ανύπαρκτη δασική πολιτική.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι Δασικές Πυρκαγιές απασχολούσαν την πολιτεία μόνο κατά τη διάρκεια έξαρσης αυτών, ενώ τον υπόλοιπο καιρό κανείς δεν έδινε την δέουσα σημασία. Η αδιαφορία των πολιτικών έφτασε στο μέγιστο βαθμό τα τελευταία χρόνια, που λόγω ευνοϊκών συγκυριών, είχαμε πολύ λίγες πυρκαγιές. Έτσι, έβγαλαν εύκολα το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της δασοπυρόσβεσης είχε λυθεί άπαξ δια παντός, με την μεταβίβασή της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Δυστυχώς όμως, οι δεκάδες των θυμάτων, τα εκατομμύρια καμμένα στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, τα δισεκατομμύρια ευρώ των υλικών ζημιών, κατέδειξαν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική καταστολής των δασικών πυρκαγιών απέτυχε παταγωδώς, η δε  πρόληψη απουσίαζε παντελώς.
Διαφωνώ πλήρως με την επικρατούσα άποψη, που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πολιτικοί και Μ.Μ.Ε., ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στερείται ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικών μέσων. Τα μέσα και το προσωπικό της Π.Υ. είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που είχε στη διάθεση της η Δασική Υπηρεσία πριν το 1998. Επίσης θεωρώ εσφαλμένη, την άποψη ότι τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης δεν επαρκούν, αφού είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τα περισσότερα. Η αναγωγή άλλωστες της εναέριας προσβολής των δασικών πυρκαγιών σε πανάκεια, έχει οδηγήσει τους πάντες σε πρωτοφανή αδράνεια και η παρουσία των επιγείων μέσων από τα ορεινά μέτωπα της φωτιάς δεν θεωρείται επιβεβλημένη.
Οι δασολόγοι αλλά και ο κόσμος που ζει και εργάζεται στα ορεινά οικοσυστήματα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι, δασολόγοι) γνωρίζουν ότι οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται στα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση τους με πεζοπόρα τμήματα και χρήση μικρών και ευκίνητων μέσων. Οι αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί γνώση του τόπου και των ιδιαιτεροτήτων του και εμπειρία σχετικά με την συμπεριφορά του οικοσυστήματος. Απαιτείται επιστημονική προσέγγιση, καθημερινή τριβή με τη δασική πράξη, σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τον παραδασόβιο πληθυσμό και οπωσδήποτε συμμετοχή του τελευταίου κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Διαπιστώνεται εδώ και δεκαετίες, εγκληματική αμέλεια, πρωτοφανής αδιαφορία και επιστημονική ανεπάρκεια εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απουσία Διαχείρισης για την πλειονότητα των Δημοσίων Δασικών Συμπλεγμάτων. Η Διαχείριση των Δασών, που επιστημονικά αλλά και δια νόμου είναι επιβεβλημένη, δυστυχώς δεν ασκείται στη χώρα μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως Δασικής Υπηρεσίας, που δεν διαχειρίζονται τα δάση και αυτό τα θέτει σε άμεσο κίνδυνο, όχι μόνον πυρκαγιάς αλλά και βιολογικό.  
Διαπιστώνεται ομοίως εδώ και δεκαετίες, εγκληματική αμέλεια, πρωτοφανής αδιαφορία και επιστημονική ανεπάρκεια εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απουσία σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και έργων υποδομής, όπως αντιπυρικές λωρίδες, καθαρισμοί υπορόφου, δεξαμενές, λιμνοδεξαμενές, διάνοιξη δασικών δρόμων, κλπ. Ενώ είχε στη διάθεσή του πόρους από το Γ’ ΚΠΣ τόσο για τη σύνταξη σχεδίων προστασίας και διαχείρισης δασών όσο και για τη σύνταξη μελετών και έργων αντιπυρικής προστασίας (όπως προέβλεπε το μέτρο 6.3 – Φυσικές Καταστροφές) φάνηκε για ακόμα μια φορά ανέτοιμο να απορροφήσει τα εν λόγω κονδύλια. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι σχεδόν η ολότητα των δασών της χώρας να παραμένουν χωρίς προστασία, σχεδιασμό και διαχείριση στο έλεος των «ακραίων καιρικών φαινομένων» και «οικοπεδοφάγων».
    Το ζήτημα δεν είναι σημερινό ή τυχαίο. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και κατά την άποψή μας θεωρείται προμελετημένο έγκλημα κατά των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα. 
Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών επαναλαμβάνεται για πολλές δεκαετίες. Η συχνότητα των πυρκαγιών, είναι πραγματικά εξωφρενική και πολύ σταθερή: Κάθε καλοκαίρι. ?γνωστα στοιχεία απλώς είναι ο αριθμός των πυρκαγιών, η γεωγραφία των περιοχών όπου θα εκδηλωθούν αυτές και η συνολική έκταση που θα καεί. Με δυο λόγια είναι γνωστά, τουλάχιστον στους ειδικούς, όλα τα στοιχεία και οι παράμετροι που σχετίζονται με την πρόβλεψη των δασικών πυρκαγιών. Το ερώτημα λοιπόν είναι: «Μα γιατί δεν αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα, το οποίο αναμένεται κάθε έτος;» Το ερώτημα βεβαίως είναι ρητορικό και η δυσκολία απάντησης οφείλεται απλά στην πολιτική βούληση όλων ανεξαιρέτως των Κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων τουλάχιστον.  
    Τι κάνει λοιπόν η Πολιτεία; Μόνο σπασμωδικές ενέργειες και ρίξιμο των ευθυνών από την μια κυβέρνηση στην προηγούμενη  ή στον καιρό. Μέχρι σήμερα. Διότι από σήμερα και στο εξής προστέθηκαν και άλλοι παράγοντες. Οι «δασοτρομοκράτες» εν συντομία, είτε αυτοί λέγονται «πράσινοι» είτε «κουκουλοφόροι των Εξαρχείων» είτε ο ίδιος αυτοπροσώπως ο Μπιν Λάντεν ή τα τσιράκια του κλπ, κλπ. Προφανώς η επίσημη Πολιτεία, θεωρεί τους Έλληνες Πολίτες ηλίθιους, βλάκες και κορόιδα.

    Κάποτε της έφταιγε η Δασική  Υπηρεσία και θεώρησε καταλληλότερη την Πυροσβεστική. Μετέφερε την δασοπυρόσβεση σ’ αυτή, την εξόπλισε με μέσα και προσωπικό και θεώρησε ότι έλυσε το πρόβλημα. Πριν από αυτό σε μια έκλαμψη πολιτικής είχε κατέβει σχέδιο από διακομματική επιτροπή της Βουλής, για σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, το οποίο αγνοήθηκε. Δεν κρίνω καθόλου αν η Πυροσβεστική είναι αποτελεσματικότερη από την Δασική Υπηρεσία. Μένω απλά στο εξής: Η πολιτεία ασχολήθηκε αποκλειστικά με «το σβήσιμο της φωτιάς» δηλαδή με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ως σώφρων ηγεσία ΑΓΝΟΗΣΕ παντελώς την ΠΡΟΛΗΨΗ αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η πρόληψη και ο σχεδιασμός λείπουν παντελώς από τα προγράμματα και τις προθέσεις των κυβερνήσεων. Η πρόληψη ανατίθεται στις διαθέσεις του καιρού, με την ελπίδα  να υπάρχουν στην Ελλάδα βροχερά καλοκαίρια και χαμηλές θερμοκρασίες.

    Μία μέτρια έντιμη και έξυπνη πολιτική ηγεσία, θα είχε ρίξει σημαντικό βάρος στην πρόληψη και θα είχε δημιουργήσει ιεραρχικά κατά περιοχές, τις απαραίτητες υποδομές για την πρόληψη των πυρκαγιών. Δηλαδή, έργα αντιπυρικής προστασίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Δασικής Υπηρεσίας. Περιληπτικά, θα είχε εξασφαλίσει τον τρόπο άμεσης παρατήρησης και εντοπισμού της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης σε περίπτωση έναρξης αυτής, την βελτίωση των δασοδρόμων, τον απαραίτητο αριθμό δασοπυροσβεστών –πλην των εναερίων μέσων πυρόσβεσης- την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών,   την κατασκευή μέσων αποθήκευσης νερού διάσπαρτων στο δασικό χώρο,  κλπ. Διότι είναι γνωστό ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται από  αέρος αλλά από επίγειες δυνάμεις.

    Μετά τις πυρκαγιές, με εξίσου    εξωφρενική επανάληψη και συχνότητα κάνουν την εμφάνισή τους, οι πλημμύρες. Πρόληψη για τα αντιπλημμυρικά έργα ομοίως δεν υπάρχει. Και σ’ αυτή την περίπτωση η πρόληψη ανατίθεται στις διαθέσεις του καιρού. Για το θέμα αυτό είναι βέβαιο δυστυχώς ότι θα μιλήσουμε σε λίγους μήνες,  το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.
   
    Μία μέτρια έντιμη και έξυπνη πολιτική ηγεσία, θα είχε κάνει το απλούστατο: Θα χαρτογραφούσε τα δάση της. Θα προχωρούσε στη σύνταξη Δασικών Χαρτών, για να τα οριοθετήσει, οπότε θα εξέλιπε δια παντός το «κίνητρο» καταπατήσεων ή άλλων ανόμων επιβουλών. Πέραν αυτού θα γνώριζε τις ακριβείς εκτάσεις ποσοτικά και χωροταξικά και θα οργάνωνε τον χωροταξικό σχεδιασμό της, τις χρήσεις γης της κλπ, κλπ. Με τις κινήσεις αυτές, δεν θα υπήρχε ουδείς λόγος για καταστροφές των δασών, πέρα από τα φυσικά αίτια. Γιατί δεν το έκαναν οι διάφορες κυβερνήσεις, αυτόν τον απλό τον παιδικό σχεδόν σχεδιασμό; Και όχι μόνον γιατί δεν το έκαναν αλλά αντίθετα γιατί το πολεμούν με τόσο ξετσιπωσιά;

    Μία μέτρια έντιμη και έξυπνη πολιτική ηγεσία, θα είχε κάνει το επίσης απλούστατο:    ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ. Έτσι θα γνώριζε από τι αποτελούνται τα δάση της, θα γνώριζε πόσες εκτάσεις και που καλύπτονται από τα διάφορα δασοπονικά είδη, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, την παραγωγικότητά τους, την επικινδυνότητά τους ως προς τις πυρκαγιές και ένα σωρό άλλα άκρως απαραίτητα και χρήσιμα στοιχεία. Θα οργάνωνε την διαχείρισή τους, την αντιπυρική τους προστασία και την προστασία τους  γενικότερα κλπ, κλπ. Γιατί δεν το έκαναν οι διάφορες κυβερνήσεις, αυτόν τον απλό τον παιδικό σχεδόν σχεδιασμό; Και όχι μόνον γιατί δεν το έκαναν αλλά αντίθετα γιατί το πολεμούν επίσης με τόσο ξετσιπωσιά;

    Μία μέτρια έντιμη και έξυπνη πολιτική ηγεσία, θα είχε κάνει το επίσης απλούστατο:    Θα αντιλαμβανόταν, αυτό που και τα παιδιά ξέρουν, ότι η καταστροφή του πλανήτη τρέχει με γοργούς ρυθμούς και αυτό το οποίο μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ρύπανση της ατμόσφαιρας, την αποτροπή των πλημμυρών, την κακή ποιότητα ζωής κλπ, είναι τα δάση.  Και θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τα προστατέψει. Αντί γι’ αυτό όμως, ευνοεί με κάθε τρόπο τις καταπατήσεις, εφαρμόζει τεράστιες εκπτώσεις στην προστασία και την έκταση των δασών. Το άρθρο 24 του Συντάγματος είναι κακό σπυρί στο επίμαχο σημείο όλων των κυβερνήσεων. Το τροποποίησαν, θέλησαν να το ξανατροποποιήσουν, άλλαξαν τον νόμο για την προστασία των δασών, θέλουν να τον ξανααλάξουν, προσπάθησαν να δώσουν «πολιτικό» και ημιτασιόν ορισμό για το τι είναι δάσος, αντί να βάλουν την επιστήμη της Δασολογίας μπροστά για να δώσει τον επιστημονικό ορισμό του δάσους, έβγαλαν ένα κάρο νόμους και εγκυκλίους για να μη γλυτώσει ούτε ένα δένδρο από τα σχέδιά τους, νομιμοποιούν τα αυθαίρετα, και ξαναπροσπαθούν να νομιμοποιήσουν και όσα του ξέφυγαν την πρώτη φορά, χαρακτηρίζουν βοσκοτόπια σχεδόν όλα τα δάση για να εισπράξουν επιδοτήσεις, χωρίς ντροπή, χωρίς τσίπα.   Θέλει ρώτημα το γιατί; Μπορεί κανείς από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση να πείσει ότι όλα αυτά γίνονται για την προστασία των δασών και της πατρίδας;  
Είναι επιτακτική ανάγκη, άμεσα να γίνουν τα εξής:
1.    ?μεση σύνταξη μελετών προστασίας και διαχείρισης των επί χρόνια αδιαχείριστων δασών.
2.    Αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία σήμερα έχει σχεδόν διαλυθεί, και ανάδειξη του Επιτελικού της Ρόλου στην Προστασία και τον Σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
3.    Υποβολή πρότασης στο Ε.Σ.Π.Α. για υψηλή χρηματοδότηση από την Ε.Ε. των αναγκαίων δράσεων και έργων Αντιπυρικής Προστασίας των Δασών και Αναδάσωσης.
4.    Καταγραφή των Δασών και Δασικών Εκτάσεων με Σύνταξη Δασικών χαρτών, στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου
5.    Σύνταξη, κατ’ απαίτηση του Συντάγματος των Ελλήνων, επιτέλους του Δασολογίου
6.    Δημιουργία της κατάλληλης υποδομής αντιπυρικής προστασίας των δασών, σε πανελλαδικό επίπεδο με έργα που εξασφαλίζουν την θωράκιση των δασών έναντι του κινδύνου αυτού.
7.    ?μεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και όχι απλά κήρυξη των εκτάσεων αυτών ως αναδασωτέων.
8.    ?μεση σύνταξη μελετών και διενέργεια έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
9.    Σύνταξη σχεδίων συγκράτησης του ορεινού πληθυσμού και βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών όγκων
10.    Απόσυρση όλων των δασοκτόνων νόμων και συγκεκριμένα του 3208/2003 και γενικά όλων των διατάξεων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και δεν επιβάλουν ομοίως αυστηρότατες ποινές στους παραβάτες, τόσο στους καταπατητές των δασών όσο και στους εμπρηστές αυτών.
11.    ?μεση απόδοση προσωπικών και πολιτικών ευθυνών. Και όχι βέβαια «να πάρουν κάποια κεφάλια», με απομάκρυνση ενός ή δύο ατόμων από τα πόστα τους.
12.    Τέλος, χάραξη Δασικής Πολιτικής, με ένα και μόνο σκοπό. Την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος και των ορεινών πληθυσμών.

Αυτά για την ώρα.
    Και μια προειδοποίηση για τις πολιτικές ηγεσίες:
    Ο Πλανήτης καταστρέφεται. Δεν ξέρω τι κόσμο θέλουν να δημιουργήσουν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Με τον τρόπο που διαχειρίζονται το ζήτημα των δασών και του περιβάλλοντος, σε λίγο θα ψοφήσουμε όλοι μας. Κανένας δεν μπορεί να γλυτώσει. Και μπορεί αυτό να είναι επιλογή τους αλλά ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Προσωπικά έχω άλλα σχέδια και για τον εαυτό μου και για τους απογόνους μου. Και όχι μόνον εγώ αλλά και πολλοί άλλοι.

 



Σημείωση 16ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Απόψεις ενός Δασολόγου για τις Πυρκαγιές" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα