Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιώσιμη Ανάπτυξη: ΤΙ ΝΗΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Σύρος

Τι νησί θέλουμε, στ’ αλήθεια;

Τα ανθρωπογενή συστήματα του νησιωτικού πολιτισμού λειτούργησαν σταθερά και δημιουργικά επί πολλές χιλιετίες. Την αξία του νησιού μας (είτε γεννηθήκαμε σ’ αυτό, είτε το επιλέξαμε για να ζήσουμε, νησί μας είναι) δεν τη δημιούργησε η φύση από μόνη της αλλά οι άνθρωποι σε συνεργασία μαζί της. Οι πεζούλες που συγκρατούν το πολύτιμο χώμα, οι καλλιέργειες, η αρμονική αρχιτεκτονική, η ήπια διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι κήποι δηλώνουν την ισορροπημένη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης μέσα στους αιώνες.



Τι νησί θέλουμε, στ’ αλήθεια;

Τα ανθρωπογενή συστήματα του νησιωτικού πολιτισμού λειτούργησαν σταθερά και δημιουργικά επί πολλές χιλιετίες. Την αξία του νησιού μας (είτε γεννηθήκαμε σ’ αυτό, είτε το επιλέξαμε για να ζήσουμε, νησί μας είναι) δεν τη δημιούργησε η φύση από μόνη της αλλά οι άνθρωποι σε συνεργασία μαζί της. Οι πεζούλες που συγκρατούν το πολύτιμο χώμα, οι καλλιέργειες, η αρμονική αρχιτεκτονική, η ήπια διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι κήποι δηλώνουν την ισορροπημένη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης μέσα στους αιώνες.
Σήμερα όμως η ισορροπία αυτή διαταράσσεται από μιαν «ανάπτυξη» που δεν έχει αρχή και τέλος. Αν και διενεργείται στο όνομα της ευημερίας, καταστρέφει τη βάση της ευημερίας αυτής, και, ακόμη χειρότερα, απειλεί την υγεία και αυτή τη ζωή των κατοίκων του νησιού. Αποσπασματικές δράσεις εκτελούνται από διαφορετικές υπηρεσίες του κράτους (Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχία και 3 Δήμους) που συχνά επικαλύπτονται, πυκνά δε λειτουργούν αδιάφορα ακόμη και ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Δραστηριότητες αναπτύσσονται από ιδιώτες, που αλλοιώνουν, καταστρέφουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον  χωρίς κανένα έλεγχο, στο όνομα μιας ανάπτυξης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων. Πολιτικές αποφάσεις για μεγάλα έργα παίρνονται, μόνο και μόνο επειδή πρέπει να απορροφηθούν  κοινοτικά χρήματα, μετά από πρόχειρο σχεδιασμό, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το δημόσιο συμφέρον, για την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να στρέφονται κατά της εύθραυστης ισορροπίας του νησιωτικού οικοσυστήματος.
Η ιδιαιτερότητα ενός νησιωτικού οικοσυστήματος, σαν αυτό της Σύρου, βρίσκεται στο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της «ανάπτυξης» είναι άμεσα ορατές. Σίγουρα δεν μπορούμε να στέλνουμε τα σκουπίδια μας χιλιόμετρα μακριά. Τα σκουπίδια μας καίγονται (δεν θάβονται) στο Κοράκι. Δεν μπορούμε να καμωνόμαστε πως αγνοούμε τον τρόπο καλλιέργειας των οπωροκηπευτικών. Τα θερμοκήπια είναι δίπλα μας. Ίσως στην ηπειρωτική χώρα οι επιπτώσεις από τους πυλώνες της ΔΕΗ να είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν: υπάρχει χώρος να μείνει κανείς πιο μακριά. Εδώ, οι προτεινόμενοι πυλώνες θα γαζώσουν κυριολεκτικά όλο το νησί. Θα φαίνονται από παντού. Όπου και να μετακινηθεί κανείς θα πρέπει να περάσει από κάτω, ενώ το ποσοστό του χώρου που θα αχρηστευτεί για καλλιέργεια ή για κατοικία θα είναι μεγάλο σε σχέση με τη συνολική έκταση του νησιού. Αυτό που έχει σχεδιαστεί για την ηπειρωτική Ελλάδα και είναι ήδη εκεί προβληματικό, γίνεται πολλαπλάσια καταστροφικό, όταν εφαρμόζεται σε ένα μικρό κλειστό σύστημα, σαν αυτό του νησιού.
Η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, το κυκλοφοριακό χάος στην Ερμούπολη, η απειλούμενη καταστροφή της Απάνω Μεριάς είναι προβλήματα που απασχολούν όλους μας καθημερινά.
Εμείς, πολίτες που μένουμε στη Σύρο, είτε γιατί γεννηθήκαμε εδώ, είτε γιατί το διαλέξαμε, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η καταστροφή.
Θεωρούμε απαραίτητη τη γνώση των προβλημάτων και την ενημέρωση όλων των πολιτών. Το κείμενο που ακολουθεί είναι το πρώτο από μια σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων και συνοδεύεται από έναν, ατελή ακόμη, χάρτη με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


 



Σημείωση

1ο Τεύχος




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 4.90
Αριθμός Ψήφων: 31


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"ΤΙ ΝΗΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα