diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2130506

Αρθρα

Γνώρισα ένα μεταναστευτικό πουλί PDF Εκτύπωση Email
28
Γράφτηκε απο   
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:47

Λίγα χρόνια πριν γνώρισα ένα μεταναστευτικό πουλί που προσγειώθηκε στο νησί μας με το μικρό του νεοσσό μαζί. Ο πρόσφυγας Ρεζά μου ζήτησε να κάτσουμε παρέα να μου διηγηθεί την περιπέτεια της ζωής του. Δεν έγινε. Πέθανε λίγο καιρό μετά, ξαφνικά.

Γράφω αυτό το κείμενο έχοντας κατά νου το τολμηρό πέταγμα του Ιρανού Ρεζά πάνω από στεριά και θάλασσα και όλων εκείνων που φτερουγίζουν μακριά από πατρίδες που τους πληγώνουν κι η θάλασσα του Αιγαίου γίνεται ο τάφος τους. Ζούμε σε μια χώρα μετανάστατη που έχει ερημώσει από μνήμες…

Μεταναστεύω κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Με τις τελευταίες αναλαμπές του ήλιου τεντώνομαι, ξεδιπλώνομαι, χτυπάω τις φτερούγες μου κι ανέρχομαι. Ακολουθώντας τα ανοδικά ρεύματα ανυψώνομαι κι όταν φτάσω ψηλά στον ουρανό, μετεωρίζομαι κοιτάζοντας για λίγο τον ήλιο που δύει κι αφήνομαι στα ρεύματα να με οδηγήσουν.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 22:42
Περισσότερα...
 
Έφοδος στο Σχιστό για τους πουλοπιάστες PDF Εκτύπωση Email
28
Γράφτηκε απο   
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:29

Επιχείρηση στο Σχιστό από ΑΝΙΜΑ

ΑΝΙΜΑ:"Την Πανευρωπαϊκή Μέρα των Πουλιών (11 Οκτωβρίου 2009) εμείς την γιορτάσαμε με την ψυχή μας: η ΑΝΙΜΑ συμμετείχε, για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, σε επιχείρηση κατά του παράνομου εμπορίου άγριων πουλιών, στο παζάρι του Σχιστού Κορυδαλλού. Αυτή τη φορά τον σχεδιασμό είχε το Δασαρχείο Πειραιά που ζήτησε τη συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες υπήρξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί: περισσότερα από 350 άγρια πουλιά (καρδερίνες, φλώροι, φανέτα, σκαρθάκια, σταρήθρες, γαλιάντρες, δυο κοτσύφια και μια τσίχλα) απελευθερώθηκαν και κατασχέθηκε (στη συνέχεια καταστράφηκε) εντυπωσιακός αριθμός καπατσέδων (κλουβιά παγίδευσης) και ξοβεργών. Στη επιχείρηση έλαβαν μέρος δύο μέλη του Δ.Σ. της ΑΝΙΜΑ, που συνέβαλαν στην αναγνώριση των πουλιών και στην αξιολόγηση όσων ήταν σε θέση να απελευθερωθούν. Όσα ήταν πολύ ταλαιπωρημένα στάλθηκαν αυθημερόν για περίθαλψη στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ, στην Πάρο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 04 Δεκέμβριος 2011 08:40
Περισσότερα...
 
Η σύλληψη ωδικών πτηνών - Μια βάρβαρη «νησιωτική παράδοση» PDF Εκτύπωση Email
28
Γράφτηκε απο   
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:24

 

Της Εύπλοιας

Σε κάποια αιγαιοπελαγίτικα νησιά ενδημεί η δημοφιλής «παραδοσιακή» τεχνική της αιχμαλωσίας ωδικών πτηνών με δίχτυα -«Άρες» κατά την τοπική ονομασία ή «Λίμνες»- που οδηγεί κάθε χρόνο στην εξόντωση χιλιάδες μεταναστευτικά πτηνά, που περνούν από τα νησιά προκειμένου να διαχειμάσουν στη χώρα μας ή έχοντας προορισμό την Αφρική.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:58
Περισσότερα...
 
Θεοδώρου Ορφανίδη: Τίρι - Λίρι ή το κυνηγέσιον εν νήσω Σύρω PDF Εκτύπωση Email
28
Γράφτηκε απο   
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:15


του Ανδρέα Θ. Δρακάκη

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Σµύρνη το 1817 και οι σφαγές της Σµύρνης (1821) ανάγκασαν τους γονείς του να εκπατριστούν και να καταφύγουν στη Σύρα περί τα τέλη Απριλίου 1821 (1). Τότε ήταν µόλις τεσσάρων ετών. Εκεί στην οικιζόµενη Ερμούπολη διδάχθηκε τα πρώτα γράµµατα. Όπως γράφει ο ίδιος στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης τού ποιήματός του, µε το οποίο ασχολούµεθα σήµερα, κρίνω, εκ των ων ουκ άνευ, να κάµω δηµοσία εξοµολόγησιν, ουχί προς όφελος της αμαρτωλής ψυχής µου, αλλά προς όφελος των Ερµουπολιτών... Εξ όλων των νήσων του Αιγαίου, τρέφω προς την άνυδρον Σύρον ιδιαιτέραν τινά συµπάθειαν και αγάπην. Και τούτο ουχί διότι πάσχω από υδροφοβίαν, αλλά διότι εν αυτή διήνυσα µέγα µέρος των παιδικών µου ηµερών... Εν Σύρω έζησεν επί πολύ ο πατήρ µου ως έµπορος και εν αυτή τέλος βλέπω τα στοιχεία καλής, ειρηνικής και προοδευτικής κοινωνίας(2).

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 22:24
Περισσότερα...
 
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης για τα ζώα… PDF Εκτύπωση Email
28
Γράφτηκε απο   
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:02

 

Εξ όσων ηυτύχησα ή εδυστύχησα να γνωρίσω είµαι, πιστεύω, ο µόνος άνθρωπος όστις, αν τον ωνόµαζον ζώον, δεν θα εθεώρει τούτο ως προσβολήν. Όσον συναναστρέφοµαι τα ζώα, τόσον µάλλον πείθοµαι, ότι δεν υπάρχει µμεταξύ αυτών και των ανθρώπων καµµία διαφορά, ως ηθέλησαν παραδοξολόγοι τινές να ισχυρισθώσιν, αλλά µόνον ότι τα πράγµατα, κατά τα οποία διαφέροµεν από τα ζώα, δεν αποδεικνύουν όλα την ανθρωπίνην υπεροχήν. Το κυρίως διακρίνον αυτά από ηµάς είναι ότι παρέλαβον από τους ανθρώπους όσα έχουσιν ούτοι καλά, και απέφυγαν να µιµηθώσι τα άχρηστα, τα επιβλαβή και τα γελοία. Ουδέποτε έγεινε λόγος μεταξύ αυτών περί επισκέψεων του νέου έτους, ούτε περί καπνίσματος, ούτε περί φόρου επί του καπνού ή οιουδήποτε άλλου· δεν χαρτοπαικτούσι, δεν πίνουσι παρά νερόν ή γάλα όταν είναι µικρά· δεν συντηρούν στρατούς, αγνοούν τι θα ειπή πατρίς και ιδιοκτησία, και εκ τούτου ούτε δίκας εγείρουσιν ούτε κινούσι πολέµους, αλλά µόνον µονοµαχίας περί πραγμάτων τα οποία ενδιαφέρουσιν αυτά αµέσως και προσωπικώς, περί της νοµής λ.χ. πολυχλόου τινός λειµώνος ή της ευνοίας ωραίας τινός οµοφύλου των, γάτας, σκύλας, λεαίνης, φοράδας ή ελαφίνας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 14:59
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 3
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2