diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2100311

Άρθρα

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ενάμιση αιώνα πριν, σχολιάζει τους «Χρυσοκάνθαρους» και τον «Πυρετό Χρυσού» που κατέλαβε τους Αθηναίους στα Λαυρεωτικά PDF Εκτύπωση Email

«Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών»

Σάτιρα της εφημερίδας Ασμοδαίος

Εισαγωγικά

Στη δεκαετία του 1870, παρατηρήθηκε έντονο ρεύμα επιστροφής στην Ελλάδα διακεκριμένων ομογενών οι οποίοι είχαν αναπτύξει επιτυχημένες, εμπορικές δραστηριότητες και ισχυρές διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Αρκετοί απόδημοι θορυβημένοι από την ευρεία, καπιταλιστική συσσώρευση κεφαλαίων, που σημειωνόταν στην προηγμένη, βιομηχανικά, Ευρώπη μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, όπου η «εμποροσαράφικη» σταδιοδρομία τους ήταν εξασφαλισμένη. Ο Σίνας, ο Ζαρίφης, ο Μελάς, ο Συγγρός κ.ά. εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και ρίχτηκαν σε μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις. Είναι οι διαβόητοι «χρυσοκάνθαροι», όπως τους ονομάζει ο Τύπος της εποχής, που με τα αλλεπάλληλα οικονομικά τους σκάνδαλα συντάραξαν την ελληνική, πολιτική ζωή και την ισχνή οικονομία της χώρας.

Περισσότερα...
 
«Είς Αθηναίος χρυσοθήρας» PDF Εκτύπωση Email

Μιχαήλ Μητσάκης: «Είς Αθηναίος χρυσοθήρας»

Πρώτη έκδοση 1890, σε ανεξάρτητο τομίδιο

Ο συγγραφέας περιγράφει ένα τύπο της Αθήνας, τον Μεγγλίδη, που πίστευε ότι είχε βρει κοιτάσματα χρυσού σε ένα κτήμα του στον Ορωπό. Ένα κατάλοιπο των «Λαυριακών».

«…Υπήρχαν λοιπόν ακόμη λείψανα του περίεργου εκείνου καιρού…Το κεφάλαιον το περιλαμβάνων τα πέντε –έξι έτη καθ’ ά διήρκεσε θα ηδύνατο να περιγραφή αναλόγως προς τον Χρυσούν Αιώνα, τα Χρυσά Ετη της Ελλάδος. Αλλά ο χρυσός αυτός δεν έλαμπεν ή εν τη φαντασία εγρηγορότων οπτασιαστών και δεν εχρύσωνεν ή τα οράματα εξημμένων ονειροπόλων.

Περισσότερα...
 
Χάρτης παράνομων λατομείων στο Αιγαίο PDF Εκτύπωση Email

Αδρανή υλικά, αδρανείς υπηρεσίες

Της Εύπλοιας

Το τοπίο είναι ύψιστο αγαθό και δεν μπορεί κανείς μα κανείς να το οικειοποιείται, να το εμπορεύεται, και να ασελγεί σε αυτό. Γιατί απλούστατα ανήκει σε όλους μας, σε όλα τα έμβια.

Το τοπίο είναι οι μνήμες μας, η σχέση μας με την φύση.

Όλα τα τοπία, αναγνωρισμένα ως Τοπία Φυσικού Κάλλους  ή μη, επώνυμα ή μη είναι σημαντικά για τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί γιατί σχετίζονται με τις μνήμες τους, τις εμπειρίες τους, την ποιότητα της ζωής τους.

Περισσότερα...
 
Χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στις οικοδομές PDF Εκτύπωση Email

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Οι πλείστοι από εμάς έχουν ακούσει για την ανακύκλωση ως το εργαλείο που μπορεί να επαναφέρει στην παραγωγική διαδικασία υλικά τα οποία θεωρούνταν σαν «άχρηστα», όπως το γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Αυτό είναι βέβαια σωστό και σε πολλές χώρες υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που κινείται από τη συλλογή διαφόρων ανακυκλωμένων υλικών μέχρι την κατασκευή σχετικών προϊόντων ή άλλων πρώτων υλών. Φαίνεται λοιπόν, ότι η τεχνολογική εξέλιξη, η ραγδαία εξέλιξη της χημείας και της βιομηχανικής παραγωγής μαζί με την επερχόμενη σπανιότητα των πρώτων υλών στρέφουν τους κατασκευαστές οικοδομικών υλικών σε εναλλακτικές λύσεις.

Περισσότερα...
 
Αιγαίο - Μουσεία και ταινίες PDF Εκτύπωση Email

Μουσεία και ταινίες της πέτρας

Κρήτη - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

http://www.nhmc.uoc.gr/

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες ενός πλήρους και σύγχρονου μουσείου:
Διατηρεί και αναπτύσσει συλλογές, πραγματοποιεί έρευνες για το φυσικό περιβάλλον, συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και προβάλλει στους εκθεσιακούς του χώρους τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου.

Η εντυπωσιακή του ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία αντικατοπτρίζει από τη μια τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για τη σωστή περιβαλλοντική ενημέρωση και από την άλλη τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό των εργαζόμενων σε αυτό.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 8
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2