diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2091854

Άρθρα

Αιγαίο – Κτιζομάνια, Κτιζοφρένεια... PDF Εκτύπωση Email

της “Εύπλοιας”

Τα νησιά του Αιγαίου, δέχονται χάρη στο μοναδικό τους τοπίο και στην αρχιτεκτονική αξία των οικισμών τους το 80% του τουριστικού ρεύματος της χώρας.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το δομημένο περιβάλλον των οικισμών του Αιγαίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο υψηλά δείγματα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Για αιώνες, με απλά μέσα και υλικά, οι κάτοικοι των νησιών, έχοντας βασικό κανόνα την ανθρώπινη κλίμακα, την ηπιότητα και την ταπεινότητα του φυσικού περιβάλλοντος, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κτιστή κληρονομιά υψηλής αισθητικής πληρότητας.

Περισσότερα...
 
Εστίες διαφθοράς οι πολεοδομίες PDF Εκτύπωση Email

Eστίες διαφθοράς είναι τα περισσότερα από τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ αλλάζουν χέρια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να παραβλεφθούν νόμοι, να νομιμοποιηθούν αυθαιρεσίες. Με 5.000 - 10.000 ευρώ νομιμοποιείς τις αυθαιρεσίες σε ένα κτίσμα, με 1.000 ευρώ το ηλεκτροδοτείς, με 1.500 παίρνεις πιστοποιητικό από τη δασική υπηρεσία, με 5.000 ευρώ «λύνονται» τα προβλήματα με την αρχαιολογική. Οσο και εάν σοκάρουν, οι τιμές αυτές είναι πραγματικές, με μικρές αυξομοιώσεις ανάλογα με την περιοχή. «Με 20.000 - 30.000 ευρώ χτίζεις... και στην Ακρόπολη», λένε χαρακτηριστικά έμπειροι μηχανικοί. Ολα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει το χρήμα και οι κατάλληλες γνωριμίες. Η έκταση του προβλήματος είναι τέτοια, που από τη μια πλευρά ο πολίτης θεωρεί τη διαφθορά δεδομένη, ενώ από την άλλη πλευρά οι όποιοι τίμιοι υπάλληλοι «χάνονται» μέσα στο γενικό κλίμα.

Περισσότερα...
 
Με παρανομίες 20 εκατομμύρια κτίσματα PDF Εκτύπωση Email

Με παρανομίες 20 εκατομμύρια κτίσματα

Οι 173 πολεοδομίες της χώρας καταγγέλλονται για ανεπαρκείς ελέγχους, διαφθορά και απίστευτη γραφειοκρατία

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν περί τα 25.000.000 κτίσματα από τα οποία τα 2.500.000 είναι «εντελώς αυθαίρετα», μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό 10%. Τα υπόλοιπα, σε ποσοστό 90%, έχουν κάποιου είδους πολεοδομικές αυθαιρεσίες, μικρές ή μεγάλες. Η τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στην Ελλάδα θεωρείται μάλλον προαιρετική από τους πολίτες, αλλά, όπως στην πράξη αποδεικνύεται, και από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Νόμοι που δεν τηρούνται και παρανομίες που νομιμοποιούνται εκ των υστέρων, δημιουργούν ένα άναρχο οικιστικό σκηνικό που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «χτίσε όπου θέλεις, όσο θέλεις, όπως θέλεις, και έχει... ο πολιτικός».

Περισσότερα...
 
Λέσβος PDF Εκτύπωση Email

Χρυσομαλλούσα και η… Κράτηγος;

Της Μαρίνας Πολλάτου

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις ενδέχεται να πάρει ο χαρακτηρισμός μιας αγροτικής οδού ως δημοτικής, θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», αναμενόταν χθες να απασχολήσει εκτός ημερησίας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Η σοβαρότητα που επικαλούνται όσοι διατυπώνουν ενστάσεις γι’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι με την αλλαγή του χαρακτήρα της οδού, αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης στην περιοχή, κι έτσι πολύ εύκολα πίσω από κάθε θάμνο μπορεί να ξεπροβάλλει ένα σπίτι και η Κράτηγος να γίνει πολύ γρήγορα μια νέα Χρυσομαλλούσα. Κινδυνεύει δηλαδή να τιναχθεί στον αέρα, παρά το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης και παρά την σε εξέλιξη πολεοδόμηση Βαρειάς - Νεάπολης, ολόκληρος ο πολεοδομικός σχεδιασμός της νότιας Μυτιλήνης. Το κατά πόσο ο χαρακτηρισμός ενός δρόμου μπορεί να αλλάξει τον πολεοδομικό σχεδιασμό μιας περιοχής, είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση.

Περισσότερα...
 
Μύκονος PDF Εκτύπωση Email

Σκάνδαλα εκατομμυρίων στη Μύκονο

Αλλεπάλληλες αποκαλύψεις διαφθοράς: μετά τις πολεοδομικές παρανομίες και τα ανείσπρακτα πρόστιμα, τώρα υπεξαίρεση εκατομμυρίων από τα έσοδα του δήμου

Της Έλλης Ισμαηλίδου

Μια απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα αναστάτωσε την πολιτική ζωή της Μυκόνου τον Ιούλιο του 2009. Η κυρία Σοφία Θεολογίτου, νομαρχιακή σύμβουλος, υπεύθυνη για τους υγειονομικούς ελέγχους στα μπαρ, στα κλαμπ και στα εστιατόρια της Μυκόνου, αποφασίστηκε να αλλάξει τόπο εργασίας διχάζοντας την τοπική κοινή γνώμη. Κατά την επίσημη αιτιολογία, η ίδια είχε ζητήσει οικειοθελώς τη μετακίνησή της σε νέα περιοχή ευθύνης στη Σύρο, ωστόσο οι συζητήσεις στο νησί επέμεναν ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τους προηγούμενους μήνες πριν από τη μετακίνησή της η κυρία Θεολογίτου είχε υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου μια σειρά αναφορές όχι υγειονομικού αλλά... πολεοδομικού ενδιαφέροντος! Σε αυτές κατέγραφε πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, τα οποία η ίδια επιθεώρησε στο πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων, ανακαλύπτοντας επεκτάσεις δραστηριότητας σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από την οικοδομική τους άδεια, κατάληψη της παραλίας, ακόμη και αυθαίρετα υπαίθρια μπαρ. Παρανομίες που «μύριζαν χρήμα με ουρά», όπως λέει τοπικός παράγοντας.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 5
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2