diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2093350

Άρθρα

Αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη
Αντιρρησίας συνείδησης
είναι το άτομο που αρνείται
να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις
λόγω της συνείδησής του
με βάση τις θρησκευτικές,
ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του.
Σε ορισμένες από τις χώρες
όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική,
δίνεται η δυνατότητα στους αντιρρησίες συνείδησης να επιλέξουν να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο σύμφωνα με τη συνείδησή τους
μέσω εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.
Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 

Στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αντιρρησίες συνείδησης έκαναν την εμφάνισή τους σε αξιόλογο αριθμό κατά το δεύτερο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Αρχικά, επρόκειτο για μαζικά κύματα λιποταξιών λόγω εξάντλησης από τις πολυάριθμες πολεμικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910. Για τον μισό και πλέον αιώνα που ακολούθησε, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνήθηκαν σταθερά να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική υπηρεσία —στάση συνείδησης η οποία αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Τη δεκαετία του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται ιδεολογικοί ή κοινωνικοπολιτικοί αρνητές στράτευσης. Κατά τη διάρκεια του ενός αιώνα δηλωμένης συνειδησιακής αντίρρησης ως προς τον πόλεμο και τη στρατιωτική θητεία, η ελληνική νομοθεσία είτε υπήρξε αμήχανα τιμωρητική, συχνά υπό το βάρος εσωτερικών πιέσεων, είτε σύρθηκε από τη διεθνή κοινότητα ώστε να βελτιώσει την κατάσταση. Καθοριστικής σημασίας υπήρξε η ψήφιση νόμου το 1997 που εισήγαγε μια μορφή πολιτικής κοινωνικής υπηρεσίας ως εναλλακτική της στρατιωτικής

Περισσότερα...
 
Άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

ελλάδα Σ.Α.Σ.

Οι αντιρρησίες και η αντιμετώπισή τους

Ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης εισάγεται στην Ελλάδα το 1911, λίγο πριν την εμπλοκή της χώρας σε μια σειρά συνεχών πολέμων (Βαλκανικοί, 1ος Παγκόσμιος, εκστρατεία στην Ουκρανία, Μικρά Ασία). Η διάρκεια αυτής της εμπλοκής (πάνω από μια δεκαετία) και η συνεπακόλουθη εξάντληση των στρατιωτών - πολλοί από τους οποίους κατατάχτηκαν το 1911 και απολύθηκαν το 1923 – φέρνουν ως αποτέλεσμα το πρώτο μαζικό κύμα λιποταξιών στον ελληνικό στρατό.

Περισσότερα...
 
Όλοι οι άντρες πρώην φαντάροι PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Στα νεότερα έθνη κράτη ο στρατός αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα της κρατικής υπόστασης. Ελέγχει τα όρια της επικράτειας, οι νίκες και οι ήττες του σημαίνουν αντίστοιχη αυξομείωση αυτής της επικράτειας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο τελικός εγγυητής του εκάστοτε καθεστώτος απέναντι στον κίνδυνο εσωτερικής ανατροπής του. Παράλληλα η καθολική υποχρέωση στράτευσης των αρρένων εμπλέκει σε κάποιο βαθμό όλη την κοινωνία με το στρατιωτικό μηχανισμό αλλά παίζει κι έναν ιδιαίτερο παιδαγωγικό ρόλο γι’ αυτούς. Είναι η μεταβατική περίοδος που μέσα από τον αποχωρισμό από την οικογένεια, τη σωματική κακουχία, τον κίνδυνο και την υποταγή κάνει τα αγόρια άντρες προσομοιάζοντας στις τελετές ενηλικίωσης των αντρών διαφόρων φυλών που με τη σειρά τους προσπαθούν να μιμηθούν την ενηλικίωση των γυναικών που έχει απτά σωματικά χαρακτηριστικά.

Περισσότερα...
 
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους συντρόφους - αρνητές στράτευσης PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Πέμπτη 11/02, ώρα 17.30

Στα λευκά κελιά της Τουρκίας βρίσκεται από τις 6 Γενάρη ο Αναρχικός / αντιμιλιταριστής Volkan Sevinc (Βολκάν Σεβίντς), που συνελήφθη σε κεντρικό σημείο στην 'Αγκυρα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αντιρρησία συνείδησης Enver Aydemir (Ενβέρ Αϊντεμίρ).--- Ο Enver είχε δηλώσει δημόσια την άρνησή του να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό τον Ιούλιο του 2007, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί από τις στρατιωτικές αρχές, όπου και βασανίστηκε. --- Μετά από το στρατιωτικό δικαστήριο τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να παρουσιαστεί στο στρατό.

Περισσότερα...
 
Αλληλεγγύη στους Ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Υπάρχει κι ένας διαφορετικός δρόμος, που δεν είναι ο δρόμος του πολέμου. Είναι το μονοπάτι του διαλόγου, της κατανόησης, της υποχωρητικότητας, της συγχώρεσης, της ειρήνης.

Yuval Ophir-Auron, Ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης, 19 ετών

Αρνούμαι να συμμετάσχω στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η χώρα μου. Η βία δε θα φέρει κανενός είδους λύση. Δε θα συμμετάσχω στη βία, κι ας γίνει ό,τι είναι να γίνει.

Omer Goldman, Ισραηλινή αντιρρησίας συνείδησης, 19 ετών

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 10 από 15
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2