diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2093338

Άρθρα

Μαχάτμα Γκάντι: Στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.

Περισσότερα...
 
Μπέρτραντ Ράσελ: Φιλόσοφος και ειρηνιστής PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Μπέρτραντ  Ράσελ (1872-1970)

Ο Μπέρτραντ Ράσελ γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1872 στο Trelleck/ Monmouth της Ουαλίας. Οι γονείς του, Τζων και Κέιτ 'Αμπερλυ, ήταν γνωστοί προοδευτικοί φιλελεύθεροι της βικτωριανής εποχής. Ο παππούς του, Λόρδος Τζων Ράσελ, ήταν εκείνος που επισκέφτηκε το 1814 κατ' εντολή της βρετανικής κυβερνήσεως τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην εξορία και έγινε αργότερα υπουργός των εξωτερικών και δύο φορές πρωθυπουργός της βασίλισας Βικτωρίας. Αυτός ο παππούς έμεινε στην ιστορία για το «Reform Bill» - εκλογικό νόμο που περιόριζε τα πολιτικά προνόμια των αριστοκρατών. Το γεννεαλογικό δένδρο των Ράσελ είναι ριζωμένο στον ανανεωτισμό των Whigs και ξεκινάει με τον Λόρδο Ουίλιαμ Ράσελ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1683 επειδή πήρε μέρος σε απόπειρα κατά των Στιούαρτ. 'Οταν ο Μπέρτραντ Ράσελ ήταν 3 ετών, πέθαναν οι γονείς του και γι' αυτό ανατράφηκε, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Φρανκ, από τον παππού και τη γιαγιά του.

Περισσότερα...
 
Υλικό μνήμης και Ιστορίας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Μαΐου 21, 2008

Το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης πέφτει χτυπημένος ,στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού στη Θεσσαλονίκη, έξω από την αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, όπου σε κλίμα πρωτόγνωρης τρομοκρατίας εκφώνησε την τελευταία του ομιλία σε συγκέντρωση φίλων και μελών της επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Καθώς ο Λαμπράκης αποχωρούσε πεζός από τον χώρο της συγκέντρωσης, οι δολοφόνοι βγήκαν μέσα από το πλήθος των αστυνομικών και έπεσαν επάνω του με ένα τρίκυκλο που οδηγούσε ο παρακρατικός Σπύρος Γκοτζαμάνης. Ο επιβαίνων στο τρίκυκλο, παρακρατικός επίσης, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, με ένα σιδερένιο λοστάρι καταφέρει θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι του ανυπεράσπιστου βουλευτή. Ο γιατρός, αθλητής, βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, παλεύει με τον θάνατο 5 μέρες και στις 28 Μαΐου καταλήγει. Με την στάση ζωής και το θάνατό του το “γελαστό παιδί” της Ελλάδας περνάει στην Ιστορία και γίνεται σύμβολο και παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Στην κηδεία που ακολουθεί,χιλιάδες άνθρωποι συνοδεύουν τη σορό του Λαμπράκη, φωνάζοντας «Ο Λαμπράκης ζει».

Περισσότερα...
 
Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

 

Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η εικόνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που έχει μείνει στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική του δράση τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

"Έχω έναν εφιάλτη"

Τα σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιορτάζονται αυτή τη βδομάδα με ιδιαίτερη επισημότητα. Θα παιχτεί και πάλι στις αμερικανικές τηλεοράσεις το ίδιο ντοκιμαντέρ με τις γνωστές σκηνές: ο Κινγκ αγωνίζεται κατά του διαχωρισμού των μαύρων στο Μπέρμιγχαμ (1963), ο Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο για "το όνειρό του" (I have a dream) στην Ουάσιγκτον (1963), ο Κινγκ διαδηλώνει στη Σέλμα της Αλαμπάμα για το δικαίωμα ψήφου (1965), και, τέλος, ο Κινγκ νεκρός στο μπαλκόνι ενός μοτέλ στο Μέμφις (1968).

Περισσότερα...
 
Ο Νόαμ Τσόμσκι στο Ηράκλειο Κρήτης PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη
Με επίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ
Ο Νόαμ Τσόμσκι στο Ηράκλειο Κρήτης για το 1ο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο

Associated Press 23/05/06

Ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, ο Νόαμ Τσόμσκι, που θα ανοίξει την Τετάρτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τις εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Συνεδρίου, που οργανώνεται στο Ηράκλειο, μίλησε την Τρίτη στους δημοσιογράφους με τον γνωστό χειμαρρώδη λόγο του.

Ο Νόαμ Τσόμσκι ρωτήθηκε πώς σχολιάζει αμερικανικά δημοσιεύματα, βάσει των οποίων η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί αν ισχύει το κράτος δικαίου για εγκλήματα πολέμου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 9 από 15
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2