diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2093354

Άρθρα

Υπάρχει Δίκαιος Πόλεμος, Μπάρακ; PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Συνέντευξη με τον Joseph Matthews και τον Iain Boal

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ RETORT ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

(εκδόσεις των ξένων 2008)

Ούτε τον πόλεμό τους, ούτε την ειρήνη τους

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν προϊόν αμερικανικής και σιωνιστικής συνομωσίας ή μία πραγματική ήττα των ΗΠΑ στο επίπεδο του θεάματος; Κι ακόμα, η απάντηση του αμερικανικού κράτους αποτελεί μία ιστορική οπισθοδρόμηση ή απλώς συνέχεια μίας προσπάθειας επαναποικιοποίησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Αυτοκρατορίας; Πού βρίσκεται σήμερα το πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην Αυτοκρατορία και την «Τρομοκρατία»; Ποια είναι τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις του αντιπολεμικού κινήματος και ποια η σύνδεσή του με το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο των Retort, Καταπονημένες Δυνάμεις. Κεφάλαιο και θέαμα στη νέα εποχή του πολέμου, που κυκλοφορεί αυτόν το μήνα από την εκδοτική κολεκτίβα «εκδόσεις των ξένων». Οι Retort είναι μία συλλογικότητα της αμερικανικής αντισυστημικής Αριστεράς με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Οι εκδόσεις των ξένων και οι Ίαν Μπόουλ, Τζόζεφ Μάθιους, δύο από τους τέσσερις συγγραφείς που ήρθαν στην Ελλάδα, παρουσίασαν το βιβλίο Καταπονημένες Δυνάμεις. Κεφάλαιο και θέαμα στη νέα εποχή του πολέμου τον Ιούνιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη (Πολυτεχνείο), την Αθήνα (βιβλιοπωλείο “Ο Χώρος της Ελευθεριακής Κουλτούρας”) και στα Χανιά (κατάληψη Rosa Nera).

Περισσότερα...
 
Η εκδίκηση της Γαίας PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Έρχεται «το τέλος του κόσμου» προειδοποιεί τώρα ο Τζ. Λάβλοκ

Όταν πριν από περίπου 30 χρόνια ανέπτυξε τη θεωρία της Γαίας, ο Tζέιμς Λάβλοκ δέχθηκε τα πυρά του μεγαλύτερου μέρους της επιστημονικής κοινότητας. Σήμερα, αποδεκτός πλέον ως γκουρού της οικολογίας, ο Λάβλοκ γίνεται προφήτης αρνητικών εξελίξεων, αφού προβλέπει ότι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος που έχουν επιφέρει οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η Γη και ο κόσμος που φιλοξενεί βρίσκονται σε πορεία μη αναστρέψιμη και ότι το μέλλον της είναι καταδικασμένο. Σύμφωνα με τη θεωρία της Γαίας, ο πλανήτης μας συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένας ζωντανός οργανισμός και για την ακρίβεια ένας υπεροργανισμός που έχει την ικανότητα να ρυθμίζεται μόνος του χημικά και ατμοσφαιρικά με ανάλογο τρόπο που όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί ρυθμίζουν τις ζωτικές λειτουργίες τους.

Περισσότερα...
 
Κοινωνικός πόλεμος PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Του IGNACIO RAMONET

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τον πόλεμο του Αφγανιστάν, οι πολίτες νιώθουν βυθισμένοι σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η πολιτική βία και η τρομοκρατία. Με φριχτές εικόνες και απίστευτες μαρτυρίες, τα μέσα ενημέρωσης σκορπάνε τον τρόμο παρουσιάζοντας φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες, δολοφονικές εκρήξεις, θεαματικές ομηρίες.

Δεν περνάει πια ούτε μια βδομάδα χωρίς να χυθεί αίμα από το Ισραήλ ώς το Μπαλί, από την Υεμένη ώς την Παλαιστίνη. Μας δίνουν την εντύπωση ότι η λαίλαπα της παγκόσμιας σύγκρουσης -«ο πόλεμος ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία»-, ακόμη πιο άγριας από τις προηγούμενες, σαρώνει τον πλανήτη. Λαίλαπα της οποίας ο πιθανός αμερικανικός πόλεμος ενάντια στο Ιράκ είναι μόνο ένα απλό επεισόδιο.

Περισσότερα...
 
Περί αναρχισμού και βίας: Αντιβίαιοι Ναι, μη βίαιοι Όχι, PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη

Toυ Αντρέα Πάπι**

Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ που προέρχεται από το ρήμα βιάζω, το οποίο σημαίνει μια ενέργεια ικανή ν’ αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τις συνθήκες ύπαρξης άλλων έμ­βιων όντων, τάξεων, πραγμάτων κ.ο.κ. Αντιστοίχως στην πολιτική η λέξη βία συνδέεται στενά με την καταπίεση, την επιβολή, τον εξαναγκασμό, την κατάχρηση. Μ’ αυτή την έννοια συνδέεται επίσης στενά με τη δράση των κατόχων της εξου­σίας, οι οποίοι πάντοτε ανατρέχουν στη βία, είτε αυτή είναι νόμιμη, είτε παράνομη από δικαιικής πλευράς, προκειμένου να ασκήσουν την κυριαρχία την οποία κατέχουν. Στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας η χρήση της βίας συνδέεται πράγ­ματι με την ανάγκη επιβολής της θέλησης των κυρίαρχων, κάτι που συνιστά έναν από τους ουσιαστικότερους λόγους για τους οποίους οι αναρχικοί, που είναι τέτοιοι αφού οραματί­ζονται μια κοινωνική και συλλογική συμβίωση θεμελιωμένη στην αμοιβαία ελευθερία και συνεπώς με τη βία εξορισμένη από τη διαχείριση των σχέσεων και των αποφάσεων, σκέ­φτονται και δρουν ώστε να συγκροτήσουν κοινωνίες στις ο­ποίες δεν θα υφίστανται πλέον συγκεντρωτικές και ιεραρχικές μορφές της πολιτικής εξουσίας.

Περισσότερα...
 
Πλανήτης Γη στο κατώφλι του 21ου αιώνα, PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη
Δεδομένα και προοπτικές
Του Στέφανου Λεων. Κουνιάδου
Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας

1945. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πλέον ένα εφιαλτικό παρελθόν, έχοντας αφήσει ερείπια και ανοικτές πληγές σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Η ανθρωπότητα, νικητές και νικημένοι, ευθύς αμέσως από την επόμενη της υπογραφής της συνθηκολόγησης, ρίχνεται σ’ έναν ανελέητο αγώνα, όχι μόνο να εξαλείψει τις συνέπειες και να απομακρύνει τα ερείπια, χτίζοντας ένα μέλλον βιώσιμο, αλλά και ν’ αλλάξει το ρου της ιστορίας. Στην αρχή ασυνείδητα, κατόπιν όμως συνειδητά.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 5 από 15
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2