diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2130177

Μήλος

5ος αι. π.Χ. - Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων PDF Εκτύπωση Email
Πολεμος και Ειρηνη
Γράφτηκε απο   
Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2010 18:22

Ο Διάλογος των Μηλίων με τους Αθηναίους είναι ένα από τα δραματικότερα επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου και εξιστορείται στο 5ο βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη. Το περιστατικό συνέβη το 416 π.Χ.. Οι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Μήλο, μια μικρή, Λακεδαιμονική αποικία, με σκοπό να την αναγκάσουν να ενταχθεί στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι Μήλιοι ζήτησαν να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να μείνουν ουδέτεροι στη σύγκρουση των Αθηναίων με τη Σπάρτη. Τελικά οι Αθηναίοι εκμεταλλευόμενοι την τεράστια στρατιωτική τους υπεροχή καταλαμβάνουν την Μήλο, εκτελούν όλους τους ενήλικους άνδρες, και εξανδραποδίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά, εγκαθιστώντας στο νησί Αθηναίους εποίκους.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2010 19:09
Περισσότερα...
 
H εταιρεία Κυριακόπουλου αισχρουργεί στην Μήλο… PDF Εκτύπωση Email
Ορυχεία Λατομεία
Γράφτηκε απο   
Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010 03:49

((Ωδή στην αισχροκέρδεια)

1987....
Το καλοκαίρι που σβήνουν από καύσωνα. (τι ξεφτίλας μνήμη)
πάνω από 90 άτομα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
και γίναμε -διεθνώς- ρεζίλι με την παράγκα των νοσοκομείων
μας σε εκείνη την κρίση,
(ειδικά οι συγγενείς των ασθενών με τις βεντάλιες που πάσχιζαν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους τους από τη ζέστη... στη χώρα του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και τόσων άλλων....)
…………………

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010 06:25
Περισσότερα...
 
Ζωή, εργασία και πολιτική κουλτούρα εργατών στις εξορυκτικές εταιρείες της Μήλου κατά το πρώτο μισό του 20oύ αιώνα, του Γ.Ζ. Μάλλη PDF Εκτύπωση Email
Ορυχεία Λατομεία
Γράφτηκε απο   
Τρίτη, 21 Δεκέμβριος 2010 21:38

Ζωή, εργασία και πολιτική κουλτούρα εργατών στις εξορυκτικές εταιρείες της Μήλου κατά το πρώτο μισό του 20oύ αιώνα

Γιώργος Ζ. Μάλλης

Η εξορυκτική δραστηριότητα στη Μήλο εκτείνεται σε μια μακρότατη ιστορική

περίοδο. Από το 7.000 π.Χ. που έχουμε την πρώτη εξακριβωμένη απόληψη και μεταφορά οψιδιανού από τη Μήλο μέχρι σήμερα, το εξορυκτικό γεγονός σηματοδοτεί την κοινωνικο-οικονομική, αλλά και περιβαλλοντική πραγματικότητα του νησιού.

Ανήκει στο χώρο των κοινωνικών επιστημών η έρευνα της διαλεκτικής σχέσης κοινωνίας και εξόρυξης στη Μήλο καθ' όλο το διάστημα της ιστορικής της διαδρομή. Μια έρευνα που αποτελεί ένα ανοικτό πεδίο ελάχιστα έως τώρα εξερευνημένο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010 06:27
Περισσότερα...
 
Κάλυψη νομιμότητας στην καταστροφική δράση της S&B! Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων PDF Εκτύπωση Email
Ορυχεία Λατομεία
Γράφτηκε απο   
Τρίτη, 21 Δεκέμβριος 2010 21:36

11/10/2008

Κάλυψη νομιμότητας στην καταστροφική δράση της S&B στη Μήλο!

Καθαρά εισπρακτική και επικοινωνιακή η "πολιτική προστίμων" του ΥΠΕΧΩΔΕ στις βιομηχανίες

Με τον τίτλο "Υπεγράφη η τουριστική καταδίκη της Μήλου", η εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" παρουσίασε στο φύλλο της 7/9/2008 την απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία απορρίπτει την προσφυγή πολιτών της Μήλου που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση χωροθέτησης του αγωγού αποβλήτων περλίτη της εταιρίας "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά", κοντά σε δυο από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού. Το πλήρες άρθρο υπάρχει στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας "Μηλέικα Νέα".

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010 06:27
Περισσότερα...
 
Συνθηκες εργασιασς στο Βάνι PDF Εκτύπωση Email
Ορυχεία Λατομεία
Γράφτηκε απο   
Τρίτη, 21 Δεκέμβριος 2010 21:42

Οι συνθήκες εργασίας του μεταλλείου στο Βάνι  

(απόσπασμα από την εισήγηση: Η παρελθούσα μεταλλευτική δραστηριότητα του κοιτάσματος μαγγανίου στη νήσο Μήλο των Κ.Θ. Παπαβασιλείου – G.P. Glasby – Α. Λιακόπουλου

Οι συνθήκες μεταλλείας και εργασίας στο ορυχείο μαγγανίου στο Βάνι ήταν ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το ακρωτήριο Βάνι βρίσκεται σε μια πραγματικά κακοτράχαλη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση από την ξηρά και κάπως καλύτερη πρόσβαση από τη θάλασσα, αν και αυτό είναι όχι πάντα αξιόπιστο και εξαρτώμενο από τις καιρικές συνθήκες. Η περιοχή παρουσιάζει πολύ ψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, μια κατάσταση που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης σκιάς (η βλάστηση είναι ελαχιστότατη) και του υψηλού συντελεστή ανάκλασης του φωτός του ήλιου από το σκοτεινό μαύρο χρώμα του εδάφους. Παράλληλα, είναι κρύα το χειμώνα λόγω της έκθεσής της στους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Η περιοχή είναι, επίσης, ξηρά, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε αποθέματος γλυκού νερού. Πράγματι, ο Plimer (2000) έχει περιγράψει την περιοχή σαν «Σεληνιακό τοπίο». Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας έγιναν ακόμα δυσκολότερες από το σκληρό εργασιακό καθεστώς που επιβλήθηκε στο ορυχείο. Παρακάτω, συνοψίζουμε τις συνθήκες, όπως αναφέρονται σε τρεις σύγχρονες της εποχής αναφορές κατά χρονολογική σειρά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010 06:26
Περισσότερα...
 


Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2