diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2101726

Ορυχεία Λατομεία

Η πέτρα του σκανδάλου

Σκοπός του παρόντος είναι η αδρή περιγραφή του τι ισχύει έναντι του τι θα έπρεπε να ισχύει σχετικά με τις λατομικές δραστηριότητες στην Άνδρο, μέσα από μία χαρακτηριστική μελέτη περίπτωσης.

Στην Άνδρο, όπου την τελευταία δεκαετία αδειοδοτείται η κατασκευή κατά μέσο όρο περίπου 220 κατοικιών το χρόνο (έρευνα Όλγας Καραγιάννη), ένα από τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή τη δραστηριότητα είναι η προμήθεια των αδρανών υλικών (αμμοχάλικο και πέτρα) και η διαχείριση των μπαζών. Καθώς μάλιστα η χρήση των παραδοσιακών υλικών όπως η πέτρα έχει (καλώς) επικρατήσει οι ανάγκες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Πως λοιπόν καλύπτεται αυτή η ζήτηση ;

Περισσότερα...

 

Αιγαίο - Μουσεία και ταινίες

Μουσεία και ταινίες της πέτρας

Κρήτη - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

http://www.nhmc.uoc.gr/

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες ενός πλήρους και σύγχρονου μουσείου:
Διατηρεί και αναπτύσσει συλλογές, πραγματοποιεί έρευνες για το φυσικό περιβάλλον, συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και προβάλλει στους εκθεσιακούς του χώρους τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου.

Η εντυπωσιακή του ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία αντικατοπτρίζει από τη μια τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για τη σωστή περιβαλλοντική ενημέρωση και από την άλλη τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό των εργαζόμενων σε αυτό.

Περισσότερα...

 

Χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στις οικοδομές

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Οι πλείστοι από εμάς έχουν ακούσει για την ανακύκλωση ως το εργαλείο που μπορεί να επαναφέρει στην παραγωγική διαδικασία υλικά τα οποία θεωρούνταν σαν «άχρηστα», όπως το γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Αυτό είναι βέβαια σωστό και σε πολλές χώρες υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που κινείται από τη συλλογή διαφόρων ανακυκλωμένων υλικών μέχρι την κατασκευή σχετικών προϊόντων ή άλλων πρώτων υλών. Φαίνεται λοιπόν, ότι η τεχνολογική εξέλιξη, η ραγδαία εξέλιξη της χημείας και της βιομηχανικής παραγωγής μαζί με την επερχόμενη σπανιότητα των πρώτων υλών στρέφουν τους κατασκευαστές οικοδομικών υλικών σε εναλλακτικές λύσεις.

Περισσότερα...

 

Χάρτης παράνομων λατομείων στο Αιγαίο

Αδρανή υλικά, αδρανείς υπηρεσίες

Της Εύπλοιας

Το τοπίο είναι ύψιστο αγαθό και δεν μπορεί κανείς μα κανείς να το οικειοποιείται, να το εμπορεύεται, και να ασελγεί σε αυτό. Γιατί απλούστατα ανήκει σε όλους μας, σε όλα τα έμβια.

Το τοπίο είναι οι μνήμες μας, η σχέση μας με την φύση.

Όλα τα τοπία, αναγνωρισμένα ως Τοπία Φυσικού Κάλλους  ή μη, επώνυμα ή μη είναι σημαντικά για τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί γιατί σχετίζονται με τις μνήμες τους, τις εμπειρίες τους, την ποιότητα της ζωής τους.

Περισσότερα...

 

«Είς Αθηναίος χρυσοθήρας»

Μιχαήλ Μητσάκης: «Είς Αθηναίος χρυσοθήρας»

Πρώτη έκδοση 1890, σε ανεξάρτητο τομίδιο

Ο συγγραφέας περιγράφει ένα τύπο της Αθήνας, τον Μεγγλίδη, που πίστευε ότι είχε βρει κοιτάσματα χρυσού σε ένα κτήμα του στον Ορωπό. Ένα κατάλοιπο των «Λαυριακών».

«…Υπήρχαν λοιπόν ακόμη λείψανα του περίεργου εκείνου καιρού…Το κεφάλαιον το περιλαμβάνων τα πέντε –έξι έτη καθ’ ά διήρκεσε θα ηδύνατο να περιγραφή αναλόγως προς τον Χρυσούν Αιώνα, τα Χρυσά Ετη της Ελλάδος. Αλλά ο χρυσός αυτός δεν έλαμπεν ή εν τη φαντασία εγρηγορότων οπτασιαστών και δεν εχρύσωνεν ή τα οράματα εξημμένων ονειροπόλων.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2